Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton komorkowy i ceramika na jednej budowie

Recommended Posts

Gość zibik_eng
hmmm zelbet ceramika i bk, no to juz jest kombinowanie po calosci!, cene rozumiem ale czas? samobója strzelaja moim zdaniem!

A moim zdaniem nie masz zielonego pojęcia o budowictwie i dlatego nie rozumiesz zastosowanej technologii (stąd wielkie zdziwienie...).

Temat dotyczy developera, developer ma materiały czy zgodnie z umową z hurtownią czy poprostu załapał gdzieś taniej i dlatego miksuje. Robocizna nie ma znaczenia bo ceny sa tak zbite że ekipu biorą tyle samo za bk co ceramikę, a zresztą developer rozlicza się ryczałtem z wykonawcami.

Chodzi tylko o tani materiał i zysk generowany przez to. Nie poznałem developera który by patrzył na walory inne niż cena

Gość zibik_eng
Temat dotyczy developera, developer ma materiały czy zgodnie z umową z hurtownią czy poprostu załapał gdzieś taniej i dlatego miksuje. Robocizna nie ma znaczenia bo ceny sa tak zbite że ekipu biorą tyle samo za bk co ceramikę, a zresztą developer rozlicza się ryczałtem z wykonawcami.

Chodzi tylko o tani materiał i zysk generowany przez to. Nie poznałem developera który by patrzył na walory inne niż cena

Do tej pory byłem przekonany że materiały jakie zostają wbudowywane zależą tylko i wyłącznie od tych przyjętych w projekcie... I nie jest to nic dziwnego że ściany zewnętrzne stawia się z ceramiki a wewnętrzne z BK tak się po prostu robi...

Edytowane przez zibik_eng

a ja myślę, że wszyscy jesteście w błędzie

zapewne deweloper buduje z ceramiki, bo ceramika jest tania, dobra i wytrzymała, co w budownictwie dużych obiektów ma znaczenie

pustak ceramiczny ma wytrzymałość na ściskanie 15 do 20 MPa

beton komórkowy ma wytrzymałość na ściskanie - 3,5 do 7 MPa

więc nie da się z tego budować np bloku.

a najważniejsze zapewne pomyliłeś wewnętrzną ścianę i napisałeś, że to Beton komórkowy

a to pewnie silikat, który idealnie naddaje się na wewnętrzną ścianę.

Też jest biały, ale dzięki masie ma dobrą akustykę

a ja myślę, że wszyscy jesteście w błędzie

zapewne deweloper buduje z ceramiki, bo ceramika jest tania, dobra i wytrzymała, co w budownictwie dużych obiektów ma znaczenie

pustak ceramiczny ma wytrzymałość na ściskanie 15 do 20 MPa

beton komórkowy ma wytrzymałość na ściskanie - 3,5 do 7 MPa

więc nie da się z tego budować np bloku.

a najważniejsze zapewne pomyliłeś wewnętrzną ścianę i napisałeś, że to Beton komórkowy

a to pewnie silikat, który idealnie naddaje się na wewnętrzną ścianę.

Też jest biały, ale dzięki masie ma dobrą akustykę

to jezeli tak uwazasz to znaczy ze ty nie masz bladego pojecia o materialach i budowie...

Moim skromnym zdaniem jest tak: Gazobeton jest tańszy od ceramiki, szybciej się nim muruje (szczególnie na kleju) ,mniej odpadu a i wyciąć otwór czy coś zabudować jest o wiele łatwiej. Deweloper buduje nim ściany działowe gdzie nie przenoszą one obciążeń i tak wszystko zostanie zagruntowane następnie rzucą tynk gipsowy i znaku nie będzie gdzie była ceramika a gdzie gazobeton. A deweloper coś tam zaoszczędzi, sporo na materiale ale i na robocie no i (terminy dotrzymane)

zeby to byla zabudowa na 100 mieszkan to moglbym zrozumiec ze silikaty z ceramika wchodza w gre, choc nie wiem po cholere biora ceramike, to co stawiaja ma raptem 4 duze mieszkania to jest raczej nowoczesny segment domniemam ze drogi. Z racji nie robienia kryptoreklamy nie bede pisac nazw producentow ;)

co do wytrzymalosci na sciskanie zalezy co komu do czego jest potrzebne :)

• 2 weeks później...
nie doczytales chyba dokladnie wpisu, ja nie mam nic przeciwko bk tylko sie zastanawiam po co przy segmencie dosyc sporym bawia sie w 2 materialy skoro mozna bylo z bk postawic wszystko, moze im cos zostalo, moze lepsza cena na ceramike i tna koszty deweloper malo kiedy stawia dla siebie wiec zrozumiale zabiegi ciecia kosztow...

• 2 weeks później...