Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropy drewniane -belki z krzyzulcami ,trusses,wiezba dachowa prefabrykowana

Recommended Posts

Pol roku temu wrocilem z emigracji z USA. Wiekszosc czasu mieszkalem na florydzie i tam mialem okazje uczestniczyc w budowach a takze obserwowac ciekawy sposob budowy domow.

Dom murowany powstawal tam w cztery miesiace od wylania fundamentow do wprowadzenia sie mieszkancow. Byly to domy morowane z pustaka z drewnianym stropem wykonanym z w technologi MITTEK (Belki z krzyżulcami z tarcicy albo Belki "posi-joist" gdzie rolę krzyżulców pełnią specjalne, V-kształtne łączniki tzw. "posi-struts")

oraz wiazary prefabrykowane

Zdobyte tam doswiadczenie chcialbym obecnie wykorzystac do budowy domu w Polsce .

Jestem ciekaw czy ktos juz w tej technologi budowal i moze podzielic sie doswiadczeniami badz opiniami(wiem ze buduja tak rownierz tak w Angli)

Wybudowanie domu ktory posiadalem 275m developera kosztowal (pod klucz w nizszym standarcie)

okolo 120,000$, ciekaw jestem ile by kosztowalo w Polsce ,gdzie znalesc architekta znajacego te technologie

Zapraszam do dyskusji ,dolaczam kilka zdjec

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC02052.jpg

moj byly dom,chcialbym postawic podobny w Polsce albo takie

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_8814.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_8786.jpg

Prosze o opinie jak to widzicie na warunki Polskie

oraz kilka zdjec stropow

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_7474.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_7478.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_7853.jpg

latwosc prowadzenia instalacji

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/IMG_7474.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04612.jpg

Mała firma z moich stron . Potrzebowałem szybko dobrej jakości

konstrukcję do łukowego dachu - wszyscy wkoło odpadli w przedbiegach.

Za drogo, nieprofesjonalnie i z drewna do d...y. Oni są trochę z innego

świata . Terminowi i nie kombinują . Czy poradzą sobie z Twoim tematem ?

U mnie zrobili potem drugi obiekt, potwierdzając profesjonalizm.

Inter Lers

Gość zibik_eng

Zdobyte tam doswiadczenie chcialbym obecnie wykorzystac do budowy domu w Polsce .

Jestem ciekaw czy ktos juz w tej technologi budowal i moze podzielic sie doswiadczeniami badz opiniami(

Jakie doświadczenie chciałbyś wykorzystać przy budowie z elementów prefabrykowanych które przyjeżdżają gotowe z fabryki i w 2-3 dni są zabudowywane w budynku?

Wybudowanie domu ktory posiadalem 275m developera kosztowal (pod klucz w nizszym standarcie)

okolo 120,000$, ciekaw jestem ile by kosztowalo w Polsce

W Polsce zapłacisz tyle samo albo i 2x więcej - czemu? Bo to "Polska"

gdzie znalesc architekta znajacego te technologie

Zacznij od http://www.google.pl = technologia o której piszesz wcale nie jest czymś "nowym" i unikalnym - w polsce jest duzo firm które wykonują tego typu konstrukcję i równie dużo projektantów - do projektowania tego typu stropów w Polsce używa się tego samego oprogramowania co w hameryce czy UK...

Nie wiem kiedy "wyemigrowałeś" ale po zadanych pytaniach musiałobyć to bardzo dawno temu - kiedy to polscy projektanci kreślili na kalce technicznej a obliczenia robili na suwakach logarytmicznych... Świat nie kończy się na hameryce i Polska poszła technologicznie do przodu.

Edytowane przez zibik_eng

Chodzilo mi o doswiadczenie przy budowie calego budynku a nie tylko montazu elementow,

system pracy kolejnosc dzialan ,sposoby prowadzenia instalacji,podzial prac itp..

Jesli chodzi o architektow to trudno znalezc takiego ktor zaprojektuje taki dom od podstaw w jak najbardziej ekonomiczny sposob .

Bez wielkich fundamentow ,itp.. Bo sa do domy lzejsze od standardowych

jesli piszesz ze jest to tak popularne to dlaczego naforum nic nie moge znalezc

Gość zibik_eng
system pracy kolejnosc dzialan ,sposoby prowadzenia instalacji,podzial prac itp...Jesli chodzi o architektow to trudno znalezc takiego ktor zaprojektuje taki dom od podstaw w jak najbardziej ekonomiczny sposob .

Bez wielkich fundamentow ,itp.. Bo sa do domy lzejsze od standardowych

Po pierwsze słabo szukasz...

Po drugie - w Polsce od podziału prac i koordynowania procesu budowy jest zatrudniony Kierownik Budowy

Po trzecie "bez wielkich fundamentów" ? O jakich fundamentach piszesz??? Domy o konstrukcji szkieletowej posadawia sie na płytach fundamentowych... a ich konstrukcja nie zależy od Pana widzimisię tylko od warunków gruntowych panujących na działce.

jesli piszesz ze jest to tak popularne to dlaczego naforum nic nie moge znalezc

Nie znajdziesz na forum muratora - gdyż forum muratora to forum w 99% dla budujących systemem gospodarczym, lub zatrudniających przypadkowych zenków na czarno...

Budowa tego typu konstrukcji wymaga:

a) posiadania pieniędzy - nie można budować jak w w/w systemie gospodarczym w konstrukcji tradycyjnej przez 3-5 lat czy więcej lat... Trzeba zamkąć budowę w ciągu jednego sezonu a to wymaga PIENIĘDZY.

b) zatrudnienia wykwalifikowanych fachowców /czyli pośrednio spełnienia pkt a)/ do postawienia tego typu konstrukcji

Ps. W miejscu mojego zamieszkania w ostatnim roku powstały 4ry domy wykonane w tej technologii więc nie jest to aż tak "nie popularny" sposób. Jeden z nich ekipa postawiła w 2 miesiące od wykopu po odbiór końcowy...

Gość zibik_eng
zibik.eng-po raz kolejny wypisujesz bzdury i po raz kolejny potwierdzasz swoją ułomność myślową i się błaźnisz:...

W Polsce jest sporo firm specjalizujących się w wykonywaniu wiązarów w technologii Mitek,nie są popularne tak samo jak nie są popularne domy bez poddaszy użytkowych.

Dokładnie tak ... pisze same bzdury !!! W polsce nikt nie robi stropów uzywając beleczek posi joist!!! Tak samo jak nikt ich w Polsce nie potrafi zaprojektować !!! A polscy producenci nie produkują beleczek wzorowanych na beleczkach miteku... Po co by mieli produkować jak nikt ich w Polsce nie stosuje (wg ciebie)...

Arturo72 błazni się ten który pieprzy o rzeczach o których nie ma pojęcia... szczególnie że temat tyczy się głównie stropów drewnianych wykonanych beleczkami posi joist a nie "niepopularnych w PL" wiązarów dachowych miteku, które są tak drogie że ich nikt nie stosuje... "drogie" są dla ludzi, których nie stać na budowę domu...

Naucz się czytać ze zrozumieniem tematy zanim napiszesz kolejne idiotyzmy.

Ps. Musze poinformować sąsiadów którzy wybudowali w tej technologi swoje domy że są kompletnymi idiotami i że wywalili bezsensownie pieniądze na niepopularą technologię która pozwoliła postawić ich domy od zera w przeciągu 2-3 miesięcy... zamiast pieprzyć się z budową 3 czy 5 lat.

Gość zibik_eng
P.S.

Gdybyś był bystrzejszy(mądrzejszy) to być poszukał(pomyślał),że w domach drewnianych posi-joist są bardzo popularne...

No ale cóż,może za dużo wymagam od Ciebie ?http://www.szkielet.pl/forum/index.php

Faktycznie jestem teraz bardziej mądrzejszy i teraz tylko i wyłącznie dzięki twojemu linkowi wiem iż domy z beleczkami miteku są bardzo popularne... o czym wogóle nie pisałem 09-06-2011 o godzinie 16:54 czyli 2 dni temu

Ps. twoje 3 miesiące to SSO domu w technologi tradycyjnej - aby uzyskać taki czas trzeba zatrudnić prawidziwych budowlańców z papierami mistrzowskimi i im bardzo dobrze zapłacić co spowoduje bardzo znaczący wzrost kosztów budowy... które szybciutko przewyższą koszt budowy w "drogiej" technologii szkieletowej... Trzeba również mieć bardzo dużo szczęścia by pogoda nie zakłóciła harmongramu robót budowlanych (co to jest HRB poszukaj sobie np w googlach)...

Ja pisałem o 3 miesiącach od zera do zamieszkania w techlologi szkieletowej - to taka "drobna różnica" której możesz nie rozumieć... tylko wtedy "nie posiadałem" wiedzy którą dzięki twojemu linkowi posiadłem... dziekuję ci bardzo teraz jestem o wiele mądrzejszy i wreszcie będę potrafić zaprojektować tego typu konstrukcje wykorzystując beleczki posi joist - których do tej pory nie stosowałem...:rotfl:

Gość zibik_eng

Niestety nic nie zrozumiałem z twoich mądrości... Oprócz tego twoje bzdety nic nie wniosły do temantu o wzoszeniu budynków szkieletowych z wykorzystaniem beleczek posi joist...

Napisz jeszcze coś mądrego...

ps. budowa przytoczonych domów z elementów prefabrykowanych nie jest tańsza od tradycyjnie wznoszonych... A jak z konstrukcją dachu na takich prefabrykatach? Jak już zamawia się dzwig do ustawiania prefabrykowanych ścian to aż się prosi o zastosowanie za jednym zamachem znienawidzonych drogich wiązarów dachowych miteka... - a przecież to był główny twój kotnr-argument "przeciw" szkieletom - sam się już gubisz w tym co piszesz... i co jest lepsze

Gość zibik_eng

Odpowiedz na jedno bardzo idiotyczne pytanie (bo przecież wszystko co pisze jest wg ciebie idiotyczne i bezmyślne)

JAKI ZWIĄZEK MAJĄ TWOJE ATAKI NA MOJĄ OSOBĘ ZE STROPAMI WYKONANYMI Z POSI JOISTÓW O KTÓRYCH MOWA W TYM WĄTKU??

wpierw pieprzysz o wysokich kosztach wiązarów dachowych

później pieprzysz o takim samym czasie wykonania domu w techologii tradycyjnej co w szkielecie

później pieprzysz o tym że to wcale nie chodziło o technologię tradycyjną tylko jakieś prefabrykowane domy...

a teraz pieprzysz że nie chodzi o wysokie koszta wykonania więźby prefabrykowanej tylko o "poddasze użytkowe"...

Otóż koleżko... wygospodarowanie powierzchni na użytkowe poddasze w technologii wiązarów prefabrykowanych to nie jest jakiś wielki problem - wystarczy inaczej zamodelować wiązar, puścić obliczenia i już twoje wymarzone poddasze będzie gotowe.

Dla prostego człowieczka z klapkami na oczach wiązar = kratownica w postaci trójkąta z krzyżulcami - to jest najprostsza konstrukcja co nie oznacza że JEDYNA możliwa.

Teraz napisz coś na temat stropów wykonanych z beleczek posi joist bo o tym głównie jest ten wątek... jeżeli wogóle masz cokolwiek prócz bluzgów do napisania w tym temacie.

Gość zibik_eng

Nie nie dotarło do "ciemnej masy"...

Napisz proszę w jaki sposób tego rodzaju konstrukcje "mocno ograniczają" swobodę na poddaszu... bardzo jestem tego ciekaw.

Do tej pory myślałem że ilość miejsca jest jaką jest się w stanie wygospodarować zależy wyłącznie od przyjętego modelu obliczeniowego - ty najwidoczniej wiesz więc na temat wiązarów niż ja "ciema masa"... Może spróbuj powalczyć o jakąś posadę u MITEK'a - przy takiej wielkiej wiedzy masz zagwarantowany etat conajmniej krajowego przedstawiciela.

Pisałem już dlaczego tego typu konstrukcje są niepopularne dla forumowiczów z muratorka... nie wynika to z ich wad tylko z braku pieniędzy "inwestorów"...

Ps. z tego co mozna było wyczytać to RAFALJ69 nie pytał się o popularność pałacyków w stylu Caringtonów tylko o konstrukcję... ty widocznie czytasz między wierszami.

Gość zibik_eng
Dlatego próbuję Ci wbić do rozumku,że w domu z poddaszem użytkowym strop drewniany lub wiązary prefabrykowane są gorszym rozwiązaniem niż strop żelbetowy za podobną cenę.

Zmiast obelg proszę o konkrety - dlaczego jest "gorszy"?

Wpierw się nie dało wygospodarować powierzchi na poddasze a po sprostowaniu jest gorszy bo żelbetowy jest za podobną cenę... co chwile zmieniasz zdanie i jedyne co potrafisz napisac konkretnie to obelgi w kierunku mojej osoby... Proszę wykaż się i wypisz wady tychże konstrukcji... bez przytaczania poraz setny "nie da się zrobić poddasza" bo jest to nie prawda...

PANOWIE DYSKUSJA ZESZLA TROSZKE NA BOK

BARDZIEJ ZALEZALOBY MI NA MERYTORYCZNEJ DYSKUSJI A NIE NA WZAJEMNYCH KLOTNIACH

Chodzilo mi nie o domy szkieletowe a o domy murowane z wykorzystaniem stropu drewnianego ,a takze z wiazarow dachowyck

Nie widze przeciw skazan w wykorzystaniutej technologi w systemie gospodarczym,wrecz przeciwnie jest szybciej i latwiej

Belki stropowe (ang. floor trusses) mogą być wykonywane w 2 wariantach;

1. Belki z krzyżulcami z tarcicy.

2. Belki "posi-joist" gdzie rolę krzyżulców pełnią specjalne, V-kształtne łączniki tzw. "posi-struts".

Stosowanie wiązarów - belek stropowych niesie ze sobą szereg nowych możliwości dla użytkowników:

1. Mogą być stosowane do większych rozpiętości - do 6m bez podpory \

2. W przestrzeni pomiędzy krzyżulcami można z łatwością poprowadzić wszelkie instalacje.

(elektryke ,wszelkie rorki wentylacje rozprowadzasz po calym domu bez zadnych utrudnien i bardzo szybko,wygodny montarz swiatel recesyjnychw suficie,odkurzacz centralny itp.)

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04588.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04607.jpg

http://i1100.photobucket.com/albums/g420/RAFALJANCZUR/DSC04598.jpg

3. Montaż stropu z prefabrykowanych belek jest bardzo szybki. Stosuje się do tego specjalne łączniki metalowe (do ścian murowanych oraz konstrukcji drewnianych).

Dwoch srednio wykwalfikowanych ludzi zmontuje taki strop w 1 dzien

4. Wykonywanie elementów w warunkach przemysłowych gwarantuje dokładność wymiarów i stosowanie właściwego materiału.

5. Belki stropowe są lekkie, mocne i łatwe w montażu. Stanowią znakomite podłoże pod podłogę (w odróżnieniu od typowych wiązarów, przy belkach stropowych elementy pasów są łączone szerszą stroną do góry).

6. Szeroka powierzchnia podpory dla podłogi gwarantuje znakomitą izolacyjność akustyczną. Badania prowadzone w Norwegii dowiodły, że jest ona dużo lepsza niż w przypadku stropów betonowych.

Jest co najmniej kilka dobrych spsobow na wyciszenie,,a ogrzewanie podlogowe nie stanowi najmniejszego problemu

Belki stropowe mogą stosowane także jako pas dolny w wiązarach attykowych oraz jako krokwie, zwłaszcza przy dachach o dużych rozpiętościach.

Co do mojej znajomosci tematu to jest ono empiryczne,bo w stanach prowadzilem firme budowlana uczestniczaca w budowach takich domow stad ma fascynacja ta technologia,szybkascia pracy,i efektami ekonomicznymi jakie moga byc osiagniete przy sprawnym wykorzystaniu tej techologji

Ale wszystko opiera sie na dobrym projekcie,a jak czytam na forum to architekci maja wstret do wszelkich sposobow budowy odbiegajacych od tradycyjnych,chocby wlasnie z wykorzystaniem plyty fundamentowej.Dlatego teraz szukam architekta ktory mialby doswiadczenie i checi do zrobienia projektu na wzor ktoregos z tych domow z wykorzystaniem omawianych technologli

,że tego typu stropy i tego typu domy nie są w Polsce popularne z uwagi, na to,że 99% domów budowanych jest z poddaszem użytkowym

Taki dom w Polsce kosztowałby ok.1-2mln.zł czyli ok.700tys.$ :)

Nie moge zrozumiec czemy taki strop twoim zdaniem ma nie nadawac sie na poddasze użytkowe.jesli nadaje sie do domu pietrowege(wytlumacz to developerom budujacym tysiace takich wlasnie domow na florydzie ,w Angli bo pewnie oni jeszcze nie wiedzo ze sie nie nadaje bo dalej to robia ;) )

co do ceny, porownujac ceny materialu taniej w Stanach ,robocizna taniej w Polsce ,jakos sie to wyrownuje

wiec trzemu jesli developer buduje w Stanach za 120$ tys.(na osiedlu pod klucz ) w polsce ma to kosztowac 700tys. twoim zdaniem

Gość zibik_eng
Chodzilo mi nie o domy szkieletowe a o domy murowane z wykorzystaniem stropu drewnianego ,a takze z wiazarow dachowyck

Nie widze przeciw skazan w wykorzystaniutej technologi w systemie gospodarczym,wrecz przeciwnie jest szybciej i latwiej

Pomimo zalet jakie mają tego rodzaju konstrukcje na powyzszym przykładzie widzisz dlaczego w Polsce (bo niestety w "Polsce" żyjemy) ta technologia nie przebije sie do "systemu gospodarczego"...

Polska to ciemnogród - gdzie 99% domów budują "zenki" i "staszki", których nawet przypalając nad ogniem nie przekonasz do zastosowania czegokolwiek innego niż to co stosowali od 20-30 lat "i był dobrze". Na powyższym przykładzie pewnego forumowicza dowiedzieliśmy się że tego typu konstrukje mają same wady, z których wymienił dwie - streszczając: stropy z posi joistów są złe bo stropy żelbetowe są w tej samej cenie. A konstrukcje wiązarów dachowych nie pozwalają na wygospodarowanie poddasza użytkowego co jest zwykłą bzdrurą.

Zastosowanie tego typu elementów konstrukcyjnych wymaga dokładności w wykonaniu ścian i zachowaniu wymiarów z projektu - a o dokładność na polskich budowach w "systemie gospodarczym" nie można liczyć.

Wymaga również wykonania projektu wykonawczego z rozrysowanymi zaprojektowanymi poszczególnymi beleczkami oraz projektu wykonawczego konstrukcji wiązarów dachowych który zwyczajnie kosztuje i tu jest największy "problem" utkwiony bardzo głęboko w głowach przeciętnego polskiego inwestora - w polskich warunkach opracowanie dokumentacji projektowej na domek jednorodzinny jest "niepotrzebnym kosztem", który się minimalizuje do bólu, kupując projekty budowlane z katalogu za 1000 zł brutto, w których nic prócz zarysów budynku nie ma - taki zakres starcza do uzyskania pozwolenia na budowę i do tego służą projekty z katalogu...

A implikujące się później z braku dokumentacji problemy próbuja rozwiązywać "wspólnymi siłami" np w takich miejscach jak murator - gdzie nie wolno napisać że coś jest spier... do cna.

Głupie szafy z ikeii skręcają z instrukcjami montażu a domy stawiają bez "instrukcji" (tj projektu). Dopóki świadomość się nie zmieni posi joisty nie zdobędą polskiego rynku.

ja na swoim przykładzie

zdecydowałem sie jednak na dom murow-ani droższy, łatwiej go potem na wsi sprzedać

choć wiele problemów z eleminacją mostków term pozbawiłbym sie przy szkielecie

domek parter w sumie z małą ilością ścian nośnych , dom na nie jest idealnym prostokątem , troszeczke przesun. w polowie.

poddasze do ewentualnej adaptacji.

projektat wiązara wygospodarował mi normalne poddasze[fakt wiązar będzie droższy z 5 %]

przy tradycyjnej więżbie musiałbym dorabiać ściany kolankowe[adaptacje, koszty materiału]

jakość drewna pierwsza klasa, dokładność podobnie

i ważne jedna firma , 2 dni roboty , brak dokupywania czegś tam bo zabrakło drewna.

wiązar ze stropem 19,500 do zapłaty dach koperta 240 m2.

Gość zibik_eng
W dodatku fachowcy w stylu zibik.eng narzekający jeszcze,że za mało im się płaci...

Chciałbym zarabiać chociaż 1/3 tego co zarabiają na florydzie... a i dziękuję za nazwanie mnie fachowcem :)

Czy na Florydzie na taki strop idzie jeszcze 10cm wylewki betonowej(ok.12m3 betonu),żeby umieścić w niej ogrzewanie podłogowe w celu akumulacji ciepła ?

Na całym świecie ludzie budujący/kupujący domy powyżej 150-200 m2 nie mają takich przyziemnych problemów - zwyczajnie stać ich na płacenie rachunków za ogrzewanie wybudowengo/kupionego domu. Montują klimatyzację, ustawiają temperature i cieszą się domem na który ich zwyczajnie stać.

Ze wszystkich zalet jakie umieściłeś nt.takiego stropu nie widzę różnicy ws stropu drewnianego z belek stropowych,może wymienisz te różnice ?

Do produkcji beleczek można używać znacznie młodszych drzew - do twojego tradycyjnego stropu drzewo musi rosnąć kilkadziesiąt lat dłużej... beleczki o tej samej wytrzymałości są lżejsze niż lita kłoda drewna, w przestrzeni między górnym a dolnym pasem beleczki bez problemu roprowadza się wszystkie potrzebne instalcje i tak dalej i tak dalej... zalet można wymieniać...

Chciałbym zarabiać chociaż 1/3 tego co zarabiają na florydzie... a i dziękuję za nazwanie mnie fachowcem :) ...

Arturro żartował, tam miał być cudzysłów ;)

Na całym świecie ludzie budujący/kupujący domy powyżej 150-200 m2 nie mają takich przyziemnych problemów - zwyczajnie stać ich na płacenie rachunków za ogrzewanie wybudowengo/kupionego domu. Montują klimatyzację, ustawiają temperature i cieszą się domem na który ich zwyczajnie stać.

Przepraszam ale piszesz kocopały! Każdy kraj ma swoja specyfikę. To że gdzies tam jest tak jak piszesz nie oznacza że w Polsce nie powinno budować się i kupować domów bo bieda i przez to budowa to w większości wypadków oszczędzanie czy to na dokumentacji czy na wykonawstwie czy na materiałach. Zapoiminasz że jest to realizacja jakiś tam marzeń czy potrzeb. Ktoś chce miec garaż na samochód choć na benzynę w skutek tego zabraknie to jego wybór. Rynek sie do tego dostosowuje oferując rozwiązania które są przede wszystkim tanie za to często na krawędzi standardów. Piszesz tak jakby winą budujących było to że oszczędzają albo że ich nie stać. Masz pretensje że w Polsce bieda. Tylko do kogo? Jest jak jest. To forum, czego zdaje sie nie zauwazyłeś jest również od tego by przy takich oszczędnościowych wyborach nie popełniać poważnych błędów.

Co do tematu to uważam że przenoszenie na polski rynek rozwiązań z tak jednak odmiennego rynku jak USA nie jest najlepszym pomysłem. Tam jest bezbłędnie praktycznie funcjonujący przemysł związany z budownictwem oferujący całą gamę rozwiązań których jedną z ważniejszych cech jest idiotoodporność. Rozwiązania techniczne sa proste, powtarzalne, masowo produkowane więc stosunkowo tanie i ogólnie dostępne. Buduje się nie dla pokoleń tylko dla rodziny więc lekko i po najniższych kosztach. Realizacja u nas w technologi z USA to jednostkowa a więc dużo droższa produkcja do tego obarczona sporym ryzykiem związanym z brakiem doświadczenia projektantów i wykonawców. To nie znaczy że się musi nie udać. Uda się ale za jaką cenę? Może wyjść bardzo drogo, długo i z problemami.

Czy na Florydzie na taki strop idzie jeszcze 10cm wylewki betonowej(ok.12m3 betonu),żeby umieścić w niej ogrzewanie podłogowe w celu akumulacji ciepła ?

Ze wszystkich zalet jakie umieściłeś nt.takiego stropu nie widzę różnicy ws stropu drewnianego z belek stropowych,może wymienisz te różnice ?

Stosuje sie wylewki anhydrytowa zarowno z do wodnego jak i elektrycznego ogrzewania,jedynie projektantowi nalezy wspomniec ze ma sie taki zamiar

robia tak tez takie stropy z ogrzewaniem podlogowym w bac co badz europejskiej Angli(nie szukalem jeszcze w innych krajach)

nietylkow 'HAMERYCE"