WolnyPtak 09.06.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam,Chciałbym zainwestować w GWC wraz z rekuperacją, aby zimą oszczędzić na ogrzewaniu a latem mieć prawie darmową klimatyzację. Niestety mam obawy co do higieny tego rodzaju instalacji w szczególności, że jestem alergikiem uczulonym na pleśń i kurz.Trochę poczytałem o GWC, niestety bardzo mało jest wypowiedzi osób, które już posiadają GWC przynajmniej od 1 roku. Dlatego proszę aby w tym poście wypowiadały się jedynie osoby, które posiadają w swojej instalacji domowej GWC. Moje pytanie(obawa):Czy w rurach pod ziemią gromadzą się jakieś grzyby, wilgoć, bakterie, pleśń czy czujecie Państwo jakieś specyficzne zapachy. Podobno np: rury firmy Rehau są od środka pokryte srebrem które to mają rzekomo zapobiegać osadzaniu się bakterii i grzybów. Ale czy tak będzie przez np: 30 lat ?Czy latem lub zimą przy zamkniętych okna i działającej rekuperacji wraz z GWC nie czuje się jakiejś duchoty, zapachów nie brakuje po prostu świeżego powietrza ?Ile was wyniósł całkowity koszt instalacji i jakie macie w okresie zimowym rachunki za ogrzwanie. Dziękuję za wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 09.06.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Zaczne od konca.Rachunki zaleza nie tylko od GWC i rekuperacji ale od zapotrzebowania domu w pelni tego slowa znaczeniu. Zalezne to jest od kilku czynnikow, min. izolacji scian, jakosci okien i drzwi, izolacji dachu no i oczywiscie rekuperacji oraz od zrodla ciepla.Mnie sezon zimowy tj. co + cwu (grzanie i ciepla woda uzytkowa) kosztowaly 1 500 zl -koszt roczny. Mam pompe ciepla, wentylacje z rekuperacja i GWC ale zwirowe nie rurowe o jakie pytasz.W moim przypadku (GWC zwirowe) nie czulem zadnych dusznosci itp., jesli jest taka potrzeba to zwiekszam wydajnosc centrali i po sprawie.Nie wiem ile oszczedzilem dzieki GWC a ile dzieki reku, mozna tylko szacunkowo, na podstawie obliczen sobie okresilc.na klimatyzacje to bym nie liczyl, na schlodzenie lekko domu to i owszem. Pomysl o roletach zewnetrznych na okna -sporo moga pomoc zarowno latem jak i zima.Calkowity koszt mojej instalacji nie przekroczyl 25 000 zl, mam na mysli instalacje wenylacyjna, centrale z rekuperatorem, GWC zwirowe dwu-zlozowe ze wszystkimi duperelami potrzebnymi do poprawnej pracy (materialy+robocizna). Tylko niech nikt nie zaczyna serenady pt. kiedy Ci sie to zwroci...Nie wniem jak w rurowym, ale u mnie nie ma zadnych "syfow" w rurach, zdejmuje dwa razy w roku anemostaty i wycieram kurz pod sufitem i na zakonczeniu rur (przy anemostatach) bo tutaj jest jedyne miejsce gzie nalezy czyscic. w centrali sa filtry wiec minimalna ilosc pylow przenosi sie do wentrza domu -nalezy je ok. 4 razy w roku wymieniac (zalezne od stopnia zabrudzenia) i jest to koszt ok. 30zl rocznie dla filtrow z wymienialnymi wkladami. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.06.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 jeszcze nie jestem posiadaczem reku i gwc ale montowałem ostatnio wielki system dla BLOKU OPERACYJNEGO wszystko projektowali specjaliści i twierdzą że jakość powietrza po reku i filtrach jest najwyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 10.06.2011 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki za wasze odpowiedzi. Rozumiem, ze w tym kominku, gdzie zacigane jest powietrze na ogrodzie, również jest jakiś filtr chroniacy instalacje chociażby przed pyłem z np: drogi czy insektami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.06.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 siatka metalowa zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 10.06.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 siatka metalowa zazwyczaj Czy zatem jeśli tam przez taką siatkę dostają się różnego rodzaju rzeczy, typu pył, kurz, pyłki jakieś małe insekty to czy w tych rurach nie ma gromadzi się jakiś syf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Czy zatem jeśli tam przez taką siatkę dostają się różnego rodzaju rzeczy, typu pył, kurz, pyłki jakieś małe insekty to czy w tych rurach nie ma gromadzi się jakiś syf ? witam, odsuń sobie szafę w domu i będziesz miał odpowiedz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 10.06.2011 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 witam, odsuń sobie szafę w domu i będziesz miał odpowiedz;) Tylko, za szafą nie ma 3-8 stopni C wiecznej ciemności i takiej wilgoci. Tam co najwyżej pojawi się zwykły brud, który w dodatku nie będzie źródłem powietrza w domu. W po prostu tak na chłopski rozum, po 15 latach w rurce wiecznej ciemności, wilgoci i 3-8 St.C wydaje się, że będzie tam zbiorowisko syfu. Ale chciałbym się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) mówię o szafie w starej nie ocieplonej chałupie:). A tak poza tym to wymiennik robimy ze spadkiem do studzienki (zazwyczaj czerpni) i nic nie stoi na przeszkodzie żeby raz na kilka lat zlać całość jakimś roztworem np. wapna, niech sobie postoi a potem wypompować. Rozwiązaniem jest też układ glikolowy.ps. w samochodzie masz klimę, nie chciał byś widzieć co jest w wymienniku, a niby się czyści;) Edytowane 10 Czerwca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 10.06.2011 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 mówię o szafie w starej nie ocieplonej chałupie:). A tak poza tym to wymiennik robimy ze spadkiem do studzienki (zazwyczaj czerpni) i nic nie stoi na przeszkodzie żeby raz na kilka lat zlać całość jakimś roztworem np. wapna, niech sobie postoi a potem wypompować. Rozwiązaniem jest też układ glikolowy. ps. w samochodzie masz klimę, nie chciał byś widzieć co jest w wymienniku, a niby się czyści;) Czy Ty masz w domu GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Czy Ty masz w domu GWC ? oczywiście ,jak bym nie miał to bym nie zabierał głosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 10.06.2011 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 oczywiście ,jak bym nie miał to bym nie zabierał głosu Jeśli można wiedzieć ile lat i jakiej firmy a przede wszystkim czy coś czujesz i czy Twoi mieszkańcy mają jakieś problemy ze zdrowiem, alergia czy coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 układ jest robiony tymi ręcami z rur kanalizacyjnych 200" działa od roku ale identyczny układ ma znajomy i działa już cztery lata i nic się tam nie dzieje,żadnych zapachów (moja żona ma niezłego radara ale jakoś nic nie wyczuła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.06.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Jeśli się boisz zapachów to zrób GWC glikolowe - działa on na takiej samej zasadzie jak układ solarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WolnyPtak 13.06.2011 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Jeśli się boisz zapachów to zrób GWC glikolowe - działa on na takiej samej zasadzie jak układ solarny. A świeże powietrze zaciągane jest w tym systemie skąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putas 13.06.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam.Ja też mam GWC. 2 rury kanalizacyjne 110 położone równolegle na głębokości ponad 2m i długości ok. 70m każda.Działa od jesieni zeszłego roku i jak narazie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 A świeże powietrze zaciągane jest w tym systemie skąd ? pewnie z zewnątrz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.06.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nawet napewno z zewnątrz Najczęściej poprzez czerpnie ścienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.06.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Mozesz tez wykonac zwirowca i bedzie on sluzyl jako dodatkowy filtr wstepny.Kurzem tak bardzo sie nie martw, po to masz (bedziesz mial) filtry w centrali zeby do domu nie wlecialo nic poza swiezym powietrzem.Siatke na czerpni trzeba tez czyscic i to regularnie, nawet czesciej niz wymieniac filtry.Ja np. po dwoch tygodniach znowu mialem zasyfiona kurzem, zmniejsza sie przekroj i wzrastaja opory instalacji a to nie sluzy zbytnio wentylatorom. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 14.06.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam. Mam wykopaną dziurę w ziemi pod piwnice na głębokość ok 1.8m. Zamierzam to wykorzystać i ułozyć w tym wykopie wokół ścian piwnic gwc rurowe.Chce zastosować rury drenarskie bez otworów o średnicy 100, szt 4.Długość na jaką mogę owinąć rury wokół piwnicy wynosiłaby ok 50m. Co sądzicie o:1-rodzaju rur2-liczbie rur i ich przekroju3-oporach stwarzanych przy załamaniach rury na rogach budynku. Będzie 5 załamań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts