Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

probnikmal

Recommended Posts

Jak zrobić samodzielnie grill ogrodowy. To znaczy jak samodzielnie zbudować grilla. Mam w ogrodzie fajne miejsce do zagospodarowania. Myślę, że fajnie byłoby tam postawić grilla i spróbować zrobić wędzarnię. Czy ktoś może poradzić od czego zacząć? Z jakich materiałów zbudować podstawę. Czy i gdzie kupić grilla. A jeśli kupię gotowego betonowego grilla to jak ten ciężar ustawić? Prosze o wskazówki innych forumowiczów.

Jeżeli ktoś ma na działce grilla ogrodowego, proszę niech pokaże.

Pozdr

Na pewno musisz wylać płytę betonową ,zbrojoną. Grubość tej płyty zależy od tego jak wielki ma być ten grill i z jakiego materiału będzie wykonany, myślę że 30/40cm wystarczy. Materiały z jakich na ogół wykonuje się grille ogrodowe czy grillowędzarnie to: Klinkier,kamień polny oraz wszelkiego rodzaju naturalne kruszywa ,granit ,piaskowiec itp. Możesz oczywiście kupić gotowego betonowego ale to nie to samo co wykonany własnymi rękoma z konkretnych materiałów. Zdjęć i opisów wykonania radził bym poszukać w googlach wpisując (grill ogrodowy) lub (grillowędzarnia) ,jest tego sporo. Pozdrawiam.

Na pewno musisz wylać płytę betonową ,zbrojoną. Grubość tej płyty zależy od tego jak wielki ma być ten grill i z jakiego materiału będzie wykonany, myślę że 30/40cm wystarczy.

30-40 cm ??:jawdrop:

Taki wymiar to maja ławy pod dom...Chłopie jeszcze zbroić każesz??

Płyta grubości 10 cm spokojnie wystarczy...powtarzam spokojnie. Stopy w domach maja od 8 do 12 cm grubości.

Dla świętego spokoju możesz zazbroić bo ten grill trochę będzie ważył ale nie popadajmy w przesadę z tymi grubościami.

30-40 cm ??:jawdrop:

Taki wymiar to maja ławy pod dom...Chłopie jeszcze zbroić każesz??

Płyta grubości 10 cm spokojnie wystarczy...powtarzam spokojnie. Stopy w domach maja od 8 do 12 cm grubości.

Dla świętego spokoju możesz zazbroić bo ten grill trochę będzie ważył ale nie popadajmy w przesadę z tymi grubościami.

Niektórzy stawiają np grillowędzarnie w pełni wykonane z kamienia polnego które dochodzą do 2,5m wysokości (w raz z zadaszeniem), to jest ogromny ciężar skupiony na dość małej powierzchni. Nie wiem na co się zdecyduje (probnikmal) dlatego tak mu doradziłem a lepiej mieć konkretną płytę niż jej nie mieć.

ok. Ale powtorze raz jeszcze 30 -40 cm to ma ława pod dom...a jak ma się masa domu do grilla, nawet z polnego kamienia....

Płyta zbrojona 10 cm na gruncie spokojnie wystarczy....ale mozna i pol metra, nie moje pieniadze...:) taka grubosc sciany mialy hitlerowskie bunkry:) wiem bo bylem w kilku

Edytowane przez photos

• 4 years później...
Dobrym pomysłem jest również stosowanie kostki kamiennej. Jest wytrzymała i dobrze się prezentuje. Osobiście wybrałbym ten sposób. Szczególnie jak się zna dobry i sprawdzony zakład kamieniarski. Samo układanie kostki, tez nie jest jakąś wielką filozofią. Edytowane przez marcin343