Kamena 09.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzień dobry. Jak każdy kto odwiedza forum, ja również czegoś szukam - potrzebuję pomocy w temacie warunków zabudowy od jakiegoś eksperta, który przez temat przebrnął lub wie jak powalczyć. ...a miało być tak pięknie...lisek prawie witał się z gąską i ja prawie łopatę wbijałam w ziemię, a tu zonk...Stan faktyczny wygląda w ten sposób, że jestem w posiadaniu działki (Wawer), ba projektu nawet i wystąpiłam o warunki zabudowy, ponieważ działka widnieje w rejestracji jako leśna, odmówiono mi wydania decyzji o warunkach zabudowy. Po jakimś czasie odwołałam się i okazało się, że działka nie wymaga odlesienia decyzją Wojewody Mazowieckiego, więc urząd gminy musi rozaptrzyć sprawę jeszcze raz. Tak długo rozpatrywał, że nie rozpatrzył, a w międzyczasie pojawił się wyrok NSA, w którym mowa o konieczności uchwalenia planów zagospodarowania i sama decyzja wojewody nie wystarczy. Urząd od 11 miesięcy kisi moją sprawę bez żadnego odzewu, a ja nie wiem, co zrobić skoro planu zagospodarowania miejscowego nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawi. Chciałabym ruszyć z tematem, ale to jakiś impas...ktoś coś doradzi? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 25.05.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jestem w tej samej sytuacji i nie wiem kompletnie jak ruszyć tą minę. W urzędzie mówią by czekać na plan i mówią, że będzie lada dzień, tyle że tak samo mówili 3 lata temu... Paranoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma wa 25.05.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Nic nie zrobicie, prawo do zabudowy działki leśnej będziecie mieli dopiero jak mpzp wejdzie w życie (o ile wojewoda dla waszych działek wydał decyzję o mozliwości przeznaczenia na cele nieleśne albo jakoś tak brzmiącą). Do jesieni 2010 r. Wawer szedł na ręke inwestorom i wydawał wz na podstawie decyzji wojewody o przenaczeniu działek leśnych na cele nieleśne, uchwała 7. sędziów NSA zamknęła tę drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_WAG 28.05.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Fakt, aby móc użytkować działkę na cele inwestycyjne w tym przypadku jest konieczne uchwalenie planu miejscowego. Nie mniej warto pamiętać, że mpzp gmina może też uchwalić dla jedynie małego obszaru np. jednej działki. Warto pójść na rozmowę do lokalnych urzędników i dowiedzieć się, jak się na to zapatrują. Bardzo często warunkiem koniecznym przy takim „dogadaniu” jest konieczność poniesienia znaczącej części kosztów. Przed rozmową jednak warto sięgnąć do studium, aby się zorientować czy najpierw tych zapisów gmina nie musi zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 17.06.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że na ulicy gdzie jest moja działka "leśna" stoi dom przy domu, od małych po duże landary 400m2. A sam las to jakaś masakra, drzewa niby stare ale sadzone bez ładu i składu, same iglaki, kikuty, średnica pnia średnio to jakieś 20cm. W sumie żaden las... Co do mpzp to decyzje dają odmowne, ze względu na wyrok NSA jakiśtam... Niby plan dla Fromborskiej prawie uchwalony i w większości są tam działki budowlane. Ja mam działkę w rejonie ulicy Sztygarów - nie było jeszcze nawet żadnego wyłożenia planu... Ciekawe kiedy się ogarną. Panie w wydziale architektury, gdzie robią te plany od 3 lat mówią że będzie lada dzień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest Maciej 01.10.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Jestem w tej samej sytuacji i nie wiem kompletnie jak ruszyć tą minę. W urzędzie mówią by czekać na plan i mówią, że będzie lada dzień, tyle że tak samo mówili 3 lata temu... Paranoja Obecnie zajmujemy się tematyką związaną głównie z „uwalnianiem” nieruchomości od ograniczeń wynikających z leśnego sposobu użytkowania. Dokładniej rzez biorąc specjalizujemy się w pomocy przeprowadzania procedur administracyjnych, w wyniku których następuje zmiana użytku leśnego na inny. Krótko mówiąc chodzi o możliwość uzyskania warunków zabudowy na prywatnych gruntach leśnych nie objętych planem miejscowym lub możliwość zabudowy prywatnych lasów dla, których obowiązują przepisy planu miejscowego obligujące do prowadzenia gospodarki leśnej. Ponadto naszym celem oprócz „uwalniania nieruchomości od zakazów leśnych”, jest również m.in. przeciwdziałanie negatywnym skutkom prowadzenia nadzoru przez starostwa lub nadleśnictwa, nad lasami prywatnymi, regulacja stanów prawnych nieruchomości nie tylko leśnych, doradztwo w uzyskaniu ograniczonych praw rzeczowych oraz inne działania związane z nieruchomościami. Szeroki jest również krąg klientów, dla których prowadzone są sprawy tzw. przedwojennej parcelacji lasów (dóbr ziemskich), lasów dekretowych, oraz gruntów przymusowo zalesionych po wojnie. W rezultacie wyżej przedstawione działania prowadzą do powiększenia wartości nieruchomości i dalej do ewentualnej jej sprzedaży lub zabudowy. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku nieruchomości chcemy zaprezentować Co raz mocniej słychać sygnały ekspertów, że w obszarze podmiotów świadczących usługi wsparcia zabudowy lub wsparcia obrotu nieruchomościami, istnieje istotna luka w sferze przygotowania do zabudowy i sprzedaży nieruchomości leśnych. Problem dotyczy głównie prywatnych właścicieli lasów, którzy dostrzegając potencjał w wartościach przyrodniczych lasów, bez odpowiedniego przygotowania tych nieruchomości, nie mogą ich zagospodarować wedle własnego uznania lub zgodnie z oczekiwaniami rynku budowlanego.eco-forest.eu. Edytowane 8 Października 2013 przez Forest Maciej reedycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.10.2013 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 "dostrzegając potencjał w wartościach przyrodniczych lasów, bez odpowiedniego przygotowania tych nieruchomości, nie mogą ich zagospodarować wedle własnego uznania lub zgodnie z oczekiwaniami rynku budowlanego." znajduję tu pewne sprzeczności Przy okazji - czy p.LajerForest się opłacił, czy na gapę się reklamuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts