red1980 03.09.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Brass - to nie do Ciebie - żeby nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Kolego nie grzej się tak bo się zagotujesz:lol2: Pod koniec dnia z takiej plastikowej beczki przymocowanej dłuższą krawędzią do blaszanego dachu na połaci południowej będziesz miał wodę o temperaturze 50-55stopni. I super niska cenę. To po co montować twoje kolektory (i jeszcze przepłacać) skoro beczka jest tak zajebista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Dziwi mnie zaciekła obrona przez Pana beznadziejnego rozwiązania jakim jest kolektor płaski. Dla wiedzy odwiedzających forum i Pana Chińczycy już dawno zorientowali się, że technologia próżniowa jest dużo bardziej wydajna (energia użyteczna - rzeczywista !) niż technologia kolektora płaskiego. Stąd produkcja na rynek lokalny (chiński) kolektorów próżniowych. Dla Pana informacji kolektory płaskie Chińczycy produkują już na potrzeby importerów z Europy czy Ameryki. Cena takiego kolektora to 500-600 zł za kolektor 2m2 z absorberem TiNOx. Co ciekawe tego płaskiego badziewia na rynku chińskim nikt nie kupuje.... Pozostaje tylko rynek Europejski gdzie grupy oszustów i oszołomów skutecznie wciskają ciemnotę konsumentom o wyższości przestarzałej technologii. Proszę zwrócić też uwagę, że właściwie w Chinach nie stosuje się przepływu bezpośredniego... Nie słyszałem o takich... Bardzo to ciekawe bo te heat-pipe które ja montuje nagrzewają wodę latem do 80 stopni8-). A w środku zimy do 40 stopni. Jak widać kolektory próżniowe są bardzo rożne. No to za przeproszeniem dupy nie urywają twoje kolektory próżniowe co zimą grzeją do 40*C a latem do 80*C. Specjalnie dla ciebie odnalazłem swoje archiwalne zdjęcia z mojej instalacji tych zrypanych kolektorów płaskich i w ogóle przestarzałej konstrukcji... Zima [ATTACH=CONFIG]210051[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]210052[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]210053[/ATTACH] Lato [ATTACH=CONFIG]126901[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]126902[/ATTACH] łoooo matko i co teraz. Przecież one grzeją tylko od kwietnia do października i to gorzej niż czarna beczka.... Może troszkę zweryfikuj poglądy na temat kolektorów płaskich... Edytowane 3 Września 2013 przez yaiba83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteklu 04.09.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Próżniowe czy Płaskie - odwieczne pytanie. Zależy od tego czego oczekuje klient. Jeżeli potrzebujesz pomocy w sprawie doboru zestawu, pisz PM. Jestem doradcą i służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 04.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Próżniowe czy Płaskie - odwieczne pytanie. Zależy od tego czego oczekuje klient. Jeżeli potrzebujesz pomocy w sprawie doboru zestawu, pisz PM. Jestem doradcą i służę pomocą. Chyba sprzedawcą a nie doradcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteklu 06.09.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Chyba sprzedawcą a nie doradcą Owszem, doradzam i sprzedaje. Jednak jeżeli zajdzie potrzeba potrafię doradzić. Zajmuję się tym od 3 lat i wiem już coś na ten temat. Sądzisz, że bez wiedzy, można zostać sprzedawcą i doradzać zestawy? Fakt, głupie pytanie i głupia odpwiedz, wiem co odpiszesz. Raczej się domyślam. "Są zestawy dedykowane, gdzie (załóżmy) na osobe przypada 10 rur chińskich HP, mnożąc to przez osoby wychodzi nam zestaw.." Tak, tak znam to. Edytowane 6 Września 2013 przez wojteklu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 13.09.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Specjalnie dla ciebie odnalazłem swoje archiwalne zdjęcia z mojej instalacji tych zrypanych kolektorów płaskich i w ogóle przestarzałej konstrukcji... A ja znalazłem ostatnio w materiałach jednego z producentów kolektorów płaskich ciekawe zdjęcie jak wygląda większa instalacja kolektorów płaskich harfowych zimą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 13.09.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 To po co montować twoje kolektory (i jeszcze przepłacać) skoro beczka jest tak zajebista? A po co oszukiwać klientów i montować TWOJE archaiczne i działające jedynie wtedy jak świeci słońce, jest ciepło i jest akurat około 12 w południe, kolektory płaskie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 13.09.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 A praktyka w moim wykonaniu jest taka - płaskie kolektory spokojnie grzeją wodę latami natomiast chinskie HP mają problemy już po kilku latach. Niedowiarku. Kiedy w końcu przejrzysz na swe zaślepione oczy? Opinie klientów, długie gwarancje, opinie naukowców wyraźnie opisujących przewagę próżniówek nad płaszczakami. Czego jeszcze potrzebujesz? Chcesz porozmawiać z klientami którzy użytkują kolektory próżniowe heat-pipe S.... od roku 2008 i kolektory cały czas działają super?. Czy może potrzebujesz obejrzeć instalację z roku 2005? Może chcesz zobaczyć instalacje gdzie jeden kolektor próżniowy o powierzchni czynnej 1,88m2 bez problemu nagrzewa 300l wody? Człowieku obudź się! Co do kolektorów próżniowych konkurencji nie będę się wypowiadał. Jest kilka dobrych firm, ale większość kolektorów heat-pipe na rynku polskim to szajs, ale który naprawiamy za kilkaset złote tak aby działał jeszcze bezawaryjnie przez co najmniej kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 14.09.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Niedowiarku. Kiedy w końcu przejrzysz na swe zaślepione oczy? Opinie klientów, długie gwarancje, opinie naukowców wyraźnie opisujących przewagę próżniówek nad płaszczakami. Czego jeszcze potrzebujesz? Chcesz porozmawiać z klientami którzy użytkują kolektory próżniowe heat-pipe S.... od roku 2008 i kolektory cały czas działają super?. Czy może potrzebujesz obejrzeć instalację z roku 2005? Może chcesz zobaczyć instalacje gdzie jeden kolektor próżniowy o powierzchni czynnej 1,88m2 bez problemu nagrzewa 300l wody? Człowieku obudź się! Co do kolektorów próżniowych konkurencji nie będę się wypowiadał. Jest kilka dobrych firm, ale większość kolektorów heat-pipe na rynku polskim to szajs, ale który naprawiamy za kilkaset złote tak aby działał jeszcze bezawaryjnie przez co najmniej kilkanaście lat.Nie ma to jak dobry marketing w internecie... Opinie klientów - pisane tydzień po założeniu instalacji... trudno żeby były inne niż pozytywne. A płaskie działają tylko godzine dziennie przez lato... 300 l wody nagrzane przez 1,8 m2 kolektora? Chyba jak przez 2 tygodnie nie ma odbioru to tak,,, A świstak siedzi i zawija sreberka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.09.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A po co oszukiwać klientów i montować TWOJE archaiczne i działające jedynie wtedy jak świeci słońce, jest ciepło i jest akurat około 12 w południe, kolektory płaskie??? Za to twoje grzeją zajebiście bez słońca, nawet pod 10cm pokrywą śnieżna, bo te z Solar-Techu nawet wyłapują promieniowanie kosmiczne... Zejdź człowieku na ziemię. Bez słońca to i twoje próżniowe się osrają. Jak jest pełne słońce w środku lata i jest nasłonecznienie w szycie osiągane 1000W/m2 to zimą ile ty tego masz 500W/m2???? a może nawet 100W/m2 to problem. Może i konstrukcja jest archaiczna ale działa i to cię mocno boli, a ludziom kity wciskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteklu 14.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Pytanie, które mi się nasuwa. Próżniówki, które przysypie w zimie śnieg, jak odśnieżyć? Odpowiedź: Trzeba se samemu z nich ściągnąć śnieg. Płaskie, które przysypie śnieg? Odpowiedź: Obieg wsteczny i nam rozmrozi. Jaki jest pożytek z kolektorów przysypanych warstwą śniegu? W zime nikt o zdrowych zmysłach nie będzie co drugi dzień wchodził na dach, żeby odsłonić absorber. Moim zdaniem, płaskie mają sporą przewagę nad próżniowymi pod względem praktycznym. Co z tego, że próżniówki mają lepszą izolację jak ta izolacja nie pomaga nam automatycznie zrzucić warstwy śniegu...W jesieni próżniówki mają jedynie przewagę nad płaskimi, nie ma śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.09.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Niedowiarku. Kiedy w końcu przejrzysz na swe zaślepione oczy? Opinie klientów, długie gwarancje, opinie naukowców wyraźnie opisujących przewagę próżniówek nad płaszczakami. Czego jeszcze potrzebujesz? Chcesz porozmawiać z klientami którzy użytkują kolektory próżniowe heat-pipe S.... od roku 2008 i kolektory cały czas działają super?. Czy może potrzebujesz obejrzeć instalację z roku 2005? Może chcesz zobaczyć instalacje gdzie jeden kolektor próżniowy o powierzchni czynnej 1,88m2 bez problemu nagrzewa 300l wody? Człowieku obudź się! Co do kolektorów próżniowych konkurencji nie będę się wypowiadał. Jest kilka dobrych firm, ale większość kolektorów heat-pipe na rynku polskim to szajs, ale który naprawiamy za kilkaset złote tak aby działał jeszcze bezawaryjnie przez co najmniej kilkanaście lat. Właśnie się obudziłem - chcę zobaczyć gdzie jeden kolektor o powierzchni 1,88m2 spokojnie nagrzewa 300L wody. 300l zbiornik ok 300kg wody Ciepło właściwe wody - 4190J/(kg*K) Nagrzejmy wodę od 10 do załóżmy 50*C (nie jestem wymagający na większą temperaturę) zatem dT 35*K Q=c*m*dT Q=4190*300*40 Q=50,28MJ 50,28MJ/3600 000 = 13,96kWh Ok niby nie jest to szałowa ilość energii potrzebna do zagrzania wody. Ale idąc dalej tym tropem: Zakładając zajebiste słońce na poziomie 1000W/m2 twoje kolektory więcej niż 800W/m2 nie pozyskają. O 100% jeszcze nie słyszałem. Zatem w szczycie przy idealnym kącie padania promieni słonecznych twoje kolektorki o szytowej mocy 1,5kW będą potrzebowały 9,3 godziny idealnego nasłonecznienia. Powiedz głośno to wszystkim, że takie coś uzyskasz bez autotrackera. Ja powyższy przypadek opisałem dla idealnych warunków w których wg ciebie tylko kolektory płaskie działają. Ty szumnie piszesz, że bez problemu nagrzewają. Bez problemu dla mnie znaczy jak na dworze będzie 650-700W/m2 nasłonecznienia. A wg fizyki czas tego kolektora wydłuży się do przeszło 13 godzin. A więc ty obudź się frajerze, bo wciskasz taką kitomanię ludziom, że już dawno z banem powinieneś wylądować za jawne oszukiwanie ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 21.09.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Ale idąc dalej tym tropem: Zakładając zajebiste słońce na poziomie 1000W/m2 twoje kolektory więcej niż 800W/m2 nie pozyskają. O 100% jeszcze nie słyszałem. Zatem w szczycie przy idealnym kącie padania promieni słonecznych twoje kolektorki o szytowej mocy 1,5kW będą potrzebowały 9,3 godziny idealnego nasłonecznienia. Powiedz głośno to wszystkim, Też bym chciał zobaczyć take obliczenia na kolektorach Solar Tech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 23.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Też bym chciał zobaczyć takie obliczenia na kolektorach Solar Tech. Co wy ciągle tylko te obliczenia i obliczenia.... Jeden kolektor 20 rurowy bez problemu nagrzewa 300l zbiornik oczywiście tylko w dni słoneczne. Kolektor 20 rurowy Solar-Tech ze zwierciadłami ma moc maksymalną 1,8kW a nie 1,5 kW to po pierwsze. Po drugie kolektory próżniowe z absorberem umieszczonym wokół rury wyłapują promieniowanie słoneczne nawet jak promienie słoneczne padają na nie od tyłu (widoczne gdy kolektory nie są montowane równolegle do dachu a mają podniesienie), a nie jak narzuca norma tylko od przodu. Po trzecie kolektory próżniowe z absorberem umieszczonym wokół rur świetnie wyłapują promieniowanie rozproszone. Po czwarte kolektor próżniowy 20 rurowy SPE bez zwierciadeł ma powierzchnię brutto 3m2, powierzchnię czynną wg normy 1,88m2 ale za to powierzchnię absorbera aż 5m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 23.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nie ma to jak dobry marketing w internecie... Opinie klientów - pisane tydzień po założeniu instalacji... trudno żeby były inne niż pozytywne. Cóż warte są opinie napisane przez tydzień po założeniu instalacji?. Takie opinie powinni pisać klienci dopiero po kilku latach od założenia instalacji. Na stronie Solar-Tech można przejrzeć taki opinie klientów po kilku latach eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 23.09.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Właśnie się obudziłem - chcę zobaczyć gdzie jeden kolektor o powierzchni 1,88m2 spokojnie nagrzewa 300L wody. 300l zbiornik ok 300kg wody Proszę bardzo instalacje z 2008 r. Do wyboru masz Bydgoszcz oraz Lębork. Zatem w szczycie przy idealnym kącie padania promieni słonecznych twoje kolektorki o szytowej mocy 1,5kW będą potrzebowały 9,3 godziny idealnego nasłonecznienia. Powiedz głośno to wszystkim, że takie coś uzyskasz bez autotrackera. Zobacz to i odpowiedz sobie na pytanie które kolektory potrzebuja tzw autotrackera Oczywiscie będą to kolektory bardziej przestarzałe. Przy Kolektorach próżniowych z absorberem umieszczonym wokół rur próżniowych bez problemu idealny kąt padania promieni słonecznych będzie osiągalny prawie przez 8 godzin. A więc ty obudź się frajerze, bo wciskasz taką kitomanię ludziom, że już dawno z banem powinieneś wylądować za jawne oszukiwanie ludzi. Frajerzy tacy jak ty maja klientów za idiotów i wciskają im kolektory płaskie mówiąc o tym, że najlepiej sprawdzą się w Polsce. A nawet dobrze wspomogą ogrzewanie. Ban za jawne oszukiwanie ludzi należy się jak najbardziej ale Tobie:goodnight: Edytowane 23 Września 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 23.09.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Pytanie, które mi się nasuwa. Próżniówki, które przysypie w zimie śnieg, jak odśnieżyć? Odpowiedź: Trzeba se samemu z nich ściągnąć śnieg.Jaki jest pożytek z kolektorów przysypanych warstwą śniegu? W zimie nikt o zdrowych zmysłach nie będzie co drugi dzień wchodził na dach, żeby odsłonić absorber.....Co z tego, że próżniówki mają lepszą izolację jak ta izolacja nie pomaga nam automatycznie zrzucić warstwy śniegu... Nie do końca. Proszę bardzo. Istniejąca instalacja solarna w górach- Karpacz przy stoku narciarskim, 12 kolektorów 20 rurowych. Zimą nikt nie ściąga z nich śniegu. W Karpaczu jest raczej sporo opadów śniegu. Pytanie: Jak myślicie ile czasu w sumie zalega na nich śnieg? Odpowiedź: Klient twierdzi, że jest to w sumie przez cały rok tylko miesiąc. Na instalacjach w środkowej Polsce np. pod Warszawą śnieg zalega na kolektorach próżniowych jedynie przez ok max tydzień na rok. Czy to dużo? Płaskie, które przysypie śnieg? Odpowiedź: Obieg wsteczny i nam rozmrozi. Obieg wsteczny polegający na ogromnym marnotrawstwie energii cieplej w stosunku do bardzo niewielkiej ilości uzyskanej energii zimą to rozwiązanie z poprzedniej epoki. Jak można mieć zimą grzejnik na dachu?????? Edytowane 23 Września 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Proszę bardzo instalacje z 2008 r. Do wyboru masz Bydgoszcz oraz Lębork. Zobacz to i odpowiedz sobie na pytanie które kolektory potrzebuja tzw autotrackera [ATTACH=CONFIG]214182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]214183[/ATTACH] Oczywiscie będą to kolektory bardziej przestarzałe. Przy Kolektorach próżniowych z absorberem umieszczonym wokół rur próżniowych bez problemu idealny kąt padania promieni słonecznych będzie osiągalny prawie przez 8 godzin. Frajerzy tacy jak ty maja klientów za idiotów i wciskają im kolektory płaskie mówiąc o tym, że najlepiej sprawdzą się w Polsce. A nawet dobrze wspomogą ogrzewanie. Ban za jawne oszukiwanie ludzi należy się jak najbardziej ale Tobie:goodnight: Ja to z redem na czele zbanowałbym ich i niech idą w kibinimater z FM.red ty wahowcu bez solarów.............ostygnij bo coraz częściej dajesz ciała.Ty nie wiesz nic......strzelasz po omacku.:D:D:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Proszę bardzo instalacje z 2008 r. Do wyboru masz Bydgoszcz oraz Lębork. Zobacz to i odpowiedz sobie na pytanie które kolektory potrzebuja tzw autotrackera [ATTACH=CONFIG]214182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]214183[/ATTACH] Oczywiscie będą to kolektory bardziej przestarzałe. Przy Kolektorach próżniowych z absorberem umieszczonym wokół rur próżniowych bez problemu idealny kąt padania promieni słonecznych będzie osiągalny prawie przez 8 godzin. Frajerzy tacy jak ty maja klientów za idiotów i wciskają im kolektory płaskie mówiąc o tym, że najlepiej sprawdzą się w Polsce. A nawet dobrze wspomogą ogrzewanie. Ban za jawne oszukiwanie ludzi należy się jak najbardziej ale Tobie:goodnight: Zadaj sobie trudu baranie i przeczytaj moje wcześniejsze posty na forum. Jestem jednym z większym przeciwników i głośniejszych w temacie, że wspomaganie CO kolektorami w naszym kraju jest ekonomicznie nie uzasadnione, ale ty jak zwykle wiesz swoje. Wiesz inteligencie jeden jak się słońce zachowuje z programów przyrodniczych, fizyki, może na oczy tego nie widziałeś? A może u mnie w mieście tylko jest inaczej że słońce rano świeci nisko, zenit jest w południe i znów zaczyna świecić co raz niżej. U mnie w mieście przez cały dzień nie ma optymalnego kąta padania promieni słonecznych, który potrzebny by był do obliczeń z przykładu wyżej. Podtrzymuję tezę o konieczności stosowania autotrackera horyzontalno-wertykalnego, no chyba że mieszkasz w "Czelabińsku"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts