Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próżniowe czy płaskie???

_Alexandra

Recommended Posts

- jeszcze raz załączam zdjęcie, gdzie widać w jednym ujęciu jak długo trwa zaparowanie i to w dużej instalacji, gdzie temperatury robocze są niższe.

Mi to wygląda raczej na szron a nie na parę. Zauważcie że brzoza z tyłu nie ma liści.

- kolektor płaski po wyjściu z cienia pod wpływem nasłonecznienia usuwa parę z szyby w krótkim czasie

Baju, baju będziem w raju

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Śnieg na kolektorach płaskich:

[ATTACH=CONFIG]138982[/ATTACH]

Pewnie ktoś zapomniał je odśnieżyć.

żałosne to i nędzne... jedno wybiórcze zdjęcie wykonane w określonych warunkach bez porównania do innych kolektorów...

- parę wpisów wcześniej jest zdjęcie wykonane na blisko 20 domach w tej samej okolicy i w tym samym czasie na płaskich i próżniowych... wtedy jest jednoznaczne porównanie i widać, że płaskie są pozbawione śniegu, pracując tym samym w dniu nasłonecznionym przy -10oC. Próżniowe w tym okresie (02.2012) przez parę dni leżały pod śniegiem/szronem

- - - - - - - - -

"Ślepota to sprawa osobista między człowiekiem a oczami, z którymi się urodził.”

José Saramago

żałosne to i nędzne... jedno wybiórcze zdjęcie wykonane w określonych warunkach bez porównania do innych kolektorów...

- parę wpisów wcześniej jest zdjęcie wykonane na blisko 20 domach w tej samej okolicy i w tym samym czasie na płaskich i próżniowych... wtedy jest jednoznaczne porównanie i widać, że płaskie są pozbawione śniegu, pracując tym samym w dniu nasłonecznionym przy -10oC. Próżniowe w tym okresie (02.2012) przez parę dni leżały pod śniegiem/szronem

Widzę, że prawda w oczy kole. Zimą prześlę więcej zdjęć z okolicy. Ciekawe jak zrobiłeś zdjęcia w tym samym czasie na 20 instalacjach? Masz sobowtórów czy klony?

Edytowane przez in*s*7

Powiem tak - na każdej instalacji solarnej na kolektorach rurowych które widziałem, były problemy. Może to kwestia złego doboru instalacji, kiepskiej jakości rur hp lub braku umiejętności montera, ale faktem jest, że po 2-4 latach działa to kiepsko. Klienci coś próbują zmieniac, dokładać, serwisować, ale niewiele to daje. W skrajnym przypadku zdegustowany kiepskim działaniem instalacji klient kazał zdemontować 5-letnie rury i w to miejsce zamontować kolektory płaskie. Efekt był widoczny już na drugi dzień.

Za to instalacje na płaskich hulają że aż miło (w wolnej chwili wrzucę kilka fotek z odczytami sterowników).

Więc słabi mnie jak słyszę, że płaskie to stara i nieefektywna technologia a rura jest mega-super-hiper nowoczesna, a w rzeczywistości ściągnięta w kontenerze z Chin i wciskana niczego nieświadomemu klientowi jako szczyt techniki przez firmy, które z produkcją i solarami mają tyle wspólnego, że zamawiają jedynie w drukarni naklejki na listwy zbiorcze i sterowniki.

Ot taką ciekawostkę znalazłem , może komuś się przyda.

[ATTACH=CONFIG]139353[/ATTACH]

Link do artykułu.

Troszkę naginają w drugą stronę, ale pewne problemy są przedstawione i nawet najlepszy producent im nie zaprzeczy.

ha, ha! sam to zdjęcie wykonywałem, żeby pokazać opóźnienie w rozmrażaniu się próżniowych, przy czym warunki były korzystne, ponieważ temperatura powietrza rosła szybko powyżej 0oC i bardziej z tego powodu doszło do tak szybkiego rozmrożenia próżniowego. Na zdjęciach jakie wykonywałem przy -10oC już tak nie było pomimo nasłonecznienia - do końca dnia większość próżniowych w okolicy nie usunęła szronu (co dopiero o śniegu myśleć...)

PS. swoją drogą mogę pozwać twórcę artykułu o naruszenie praw autorskich, nie podali nawet źródła, nie mówiąc o pytaniu o zgodę na wykorzystanie zdjęcia.

Powiem tak - na każdej instalacji solarnej na kolektorach rurowych które widziałem, były problemy. Może to kwestia złego doboru instalacji, kiepskiej jakości rur hp lub braku umiejętności montera, ale faktem jest, że po 2-4 latach działa to kiepsko. Klienci coś próbują zmieniac, dokładać, serwisować, ale niewiele to daje. W skrajnym przypadku zdegustowany kiepskim działaniem instalacji klient kazał zdemontować 5-letnie rury i w to miejsce zamontować kolektory płaskie. Efekt był widoczny już na drugi dzień.

To ciekawe bo moi klienci wymieniają właśnie kolektory płaskie na próżniowe Solar-Tech. I od razu widzą różnicę, szczególnie rano, po południu, a także w pochurne i chłodne dni. Jeśli kolektory próżniowe po 2-4 latach działają kiepsko to kwalifikują się do reklamacji, albo do naprawy. Naprawy takich kolektorów wykonuje Solar-Tech (gdyby ktoś miał problemy z reklamacjami u swojego producenta/dystrybutora)

I jeszcze problemy z absorberem w kolektorach płaskich:

[ATTACH=CONFIG]139647[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139648[/ATTACH]

- człowieku, daj sobie spokój już z tą propagandą, można by rzec "jaki kolektor, taki fachowiec i poziom wypowiedzi".

- zdjęcia jakichś prehistorycznych kolektorów płaskich, które i tak prawdopodobnie pracują jeszcze, czego nie można by powiedzieć o tym chińskim badziewiu, gdzie co 10 lat trzeba regenerować (?!) rurki cieplnej. W MI był artykuł niedawno o suchych rurkach cieplnych w heat-pipe'ach

- uzyski ciepła jakie podaje się w badaniach (?) na poziomie 804 kWh/m2rok to już prawdziwe mistrzostwo

W załączeniu obiecane zdjęcia z dwóch instalacji.

Na początek pierwsza instalacja - dom jednorodzinny, zasobnik 300 litrów + 2 płaskie Hewalexy KS2000 TLP.

Wbrew niektórym opiniom wyniki niezłe (zwłaszcza, że instalacja jest niedowymiarowana, bo powinny być albo 3+300 albo 2+200).

Pierwsze zdjęcie jest z 24 lipca 2012 godz. 16:00 (był przestawiony zegar), drugie dzień później rano.

24-07-2012 15,00.jpg25-07-2012 8,00.jpg

Może ten SolarTech ma jakąś kosmiczną technologię? ;)

Sam się dziwię, że pierwsze kolektory od nich które montowałem w 2006 roku nadal działają jak na początku:)

Klienci pewnie by reklamowali swoje kosmiczne rurki z Chin, tyle że instalatorzy bez kwalifikacji i pseudoproducenci mają ich głęboko w d...

Kto ma tak naprawdę klientów w d... sam najlepiej wiesz.

Edytowane przez in*s*7

Żałosny to ty jesteś, bo ja oprócz kolektorów płaskich firmy Hewalex użytkuję w firmie także płaskie kolektory Viessmann i nie reklamuję tylko tych pierwszych jak ty swoje. Mało tego instalatorzy, którzy byli na szkoleniu Viessmanna w samej siedzibie dowiedzieli się od nich!!, że nie warto instalować próżniowych. Ja przy okazji też zamieszczę zdjęcia z uzysków swojej instalacji. Są wtedy namacalne dowody. A ty jakie masz????

Żadnych konkretów, tylko nic nie wnoszące merytorycznego rekomendacje...

Może zapodasz jakieś konkretne dane z uzysków swoich instalacji???

Prześledź sobie jak to działało na wykresach archiwalnych Sonergo.