atsyrut 22.05.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 W zeszłym tygodniu byłem na instalacji w Piotrkowie Trybunalskim gdzie jest 7m^2 pow. czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC napełnionego Tyfocorem LS. Automatyka zliczyła w ciągu 1,5 roku 144h temperatur ponad 130stC (przekraczały podobno 280stC) przy uzysku ~5450kWh. Glikol w instalacji znajduje się od nowości, bodaj 2006 roku i jest w bardzo dobrym stanie. W przypadku instalacji ciśnieniowych napełnionych glikolem warto zainwestować w dobry glikol o szerokim zakresie temperatur (np.: Tyfocor LS -28stC ... +300stC). Są firmy, które przyjmują płyny do utylizacji. W instalacjach Aqua jest woda, której się nie wymienia Czyli nie ma zagrożenia że na przykład podczas wyjazdu na wakacje na tydzień lub dwa kolektory przegrzeją się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 22.05.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Można otworzyć górną wężownicę w zbiorniku.W ostateczności można kolektory na dachu zasłonić.W płaskich byłaby jeszcze opcja chłodzenia nocnego.A tak na marginesie - każdy tak pyta o to przegrzewanie kolektorów, a ja jeszcze nie miałem sygnału o przegrzaniu glikolu na montowanych przez nas instalacjach. Poza tym odpowiedzcie sobie uczciwie na pytanie - kiedy ostatnio zdarzyło się wam wyjechać z domu w środku lata na 2 tygodnie i to tak, żeby nikt nie zajrzał do domu ani razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 23.05.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Masz rację red. rzadko kiedy wyjeżdża się na 2 tygodni i w tym czasie jest ukrop 30 stopniowy non stop zawsze można zbudować sobie zasłonę na kolektory i być spokojnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Czyli nie ma zagrożenia że na przykład podczas wyjazdu na wakacje na tydzień lub dwa kolektory przegrzeją się? Dla tego płynu i tych kolektorów nie ma przeszkód by wyjechać spokojnie na wakacje. Inwestorzy często naciskają na niską cenę instalacji, więc producenci oszczędzają na płynach, pojemności naczyń przeponowych i braku zaworu mieszającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 23.05.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 No i czarny chrom jest tańszy niż tinox co do ceny, to sprawdzałem to kiedyś intensywnie i w przypadku KS2000 SLP Hewalexa jest tańszy od wersji "niebieskiej" (TLP), ale to wyjątek, ponieważ np. Viessmann w Hiszpanii, czy w Turcji oferuje kolektory z czarnym chromem jako wersje specjalne do stref nadmorskich - i te wersje "B" są od wersji "A" droższe o około 20%. To zrozumiałe, bo czarny chrom wymaga miedzi i sama produkcja jest jednostkowa, a nie masowa jak blach pokrywanych "na niebiesko". Nie dajcie się zwieść na materiały Viessmann-a, który zaczyna twierdzić, że dla Vitosol 100-F ma czarny chrom. Tej wersji w Polsce w cenniku nie ma od lat, z racji wyższej ceny. Wystarczy porównać symbol Vitosol 100-F w cenniku PL (jest wersja SV1A), a symbol w danych z badań dla wersji z czarnym chromem (jest SV1B). Doszło to tego więc, że niemieckie firmy kiedyś negujące czarny chrom, "podpinają się" pod jego potwierdzone w badaniach zalety... Niestety wprowadzając klienta w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.05.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 W płaskich jest możliwość nocnego wychładzania. Całkiem fajna funkcja. Co prawda jak się nie wychłodzi to nadmiar ciśnienia przejmuje naczynie przeponowe. Ja z dwojga "złego" wolę pierwszą metodę. Poza tym jak ktoś wcześniej wspomniał z tymi wyjazdami różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 24.05.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Pytanie do uzytkownikow kol.plaskich ,czy w sloneczny zimowy dzien tem.zewnetrzna minusowa instalacja standart powiedzmy 300l zbiornik, mozna liczyc na jakies wspomaganie CO? czy to tylko mit i belkot marketingowy sprzedawcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.05.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Nie można liczyć. Zimą jak słońce jest nisko i krótko świeci to dobrze jest jak CWU nagrzeje. Ewentualne nadwyżki ciepła można spodziewać się latem, kiedy nie trzeba już domu dogrzewać. To taki paradoks im mniej słońca tym z reguły zimniej - resztę dopowiedz sobie sam. Osobiście jestem na nie jeżeli chodzi o wspomaganie CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 24.05.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Pytanie do uzytkownikow kol.plaskich ,czy w sloneczny zimowy dzien tem.zewnetrzna minusowa instalacja standart powiedzmy 300l zbiornik, mozna liczyc na jakies wspomaganie CO? czy to tylko mit i belkot marketingowy sprzedawcow Sporo artykułów jest na temat wspomagania CO przez kolektory i niestety wszędzie dochodzi się do wniosku że to nie ta strefa klimatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 24.05.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Dzięki za info,czyli fotowoltaiczne panele tez sie nie sprawdzą do wspomagania CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Kolektory płaskie ze względu na swoje straty ciepła nadają się "średnio " do wspomaganie centralnego ogrzewania aczkolwiek wykonuje się takie instalacje. Podgląd działania instalacji opartej na kolektorach płaskich TU(Wolf Topson F2 o powierzchni 12m^2, regulacja SystaSolar Paradigmy, zbiornik buforowy z przygotowaniem "świeżej wody" 850l CosmoSol Bluetec, kocioł Paradigma Pelletii II 15kW). Moim zdaniem, używanie instalacji fotowoltaicznych do ogrzewania (ciepła woda czy centralne) jest nieporozumieniem technologicznych.Dobrym pomysłem jest zastosowanie ich w taki sposób jak w SonnenEnergie Haus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.05.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) czy w sloneczny zimowy dzień .... mozna liczyc na jakies wspomaganie CO? O co zapomnij, cwu marnie wygląda. Zimą jest bardzo mało słonecznych dni, a jak są to słońce jest nisko. Do tego dochodzi śnieg i szron. Zobacz moją statystykę od grudnia do połowy marca przy ogrzewaniu zasobnika 300l cwu (4 panele po 2m2) : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=191799&d=1369561363 oraz całoroczną: http://pompaciepla24.com/graphs/graph_13_4.png Edytowane 26 Maja 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 26.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Pytanie do uzytkownikow kol.plaskich ,czy w sloneczny zimowy dzien tem.zewnetrzna minusowa instalacja standart powiedzmy 300l zbiornik, mozna liczyc na jakies wspomaganie CO? czy to tylko mit i belkot marketingowy sprzedawcowPewnie że można liczyć na wspomaganie CO. Tylko trzeba założyć do tego zbiornika z 10 sztuk kolektorów i jakiś tam uzysk będzie . Pytanie tylko czy warto i ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.05.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A latem nadwyżkę energii sprzedawać sąsiadom, bo jakby to w grunt w puścić to by się dżdżownice wyniosły z ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 27.05.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Kiedyś nalazłem technologie domów zeroenergetycznych (rodem ze Szwajcarii), gdzie kolektory dachowe latem pchały wszystko w grunt pod budynek, a zimą ten ziemny magazyn służy jako dolne źródło. Tak więc dać się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A jaka jest sprawność tego magazynu. Tzn ile da się odzyskać z tego co w grunt wpakowaliśmy i dodatkowe pytanie ile energii potrzeba aby odzyskać energię z gruntu. Powyższy tekst zalatuje mi próbą poprawy COP pompy ciepła, ale jak dla mnie to nonsens. Można przybliżyć rys technologiczny tego buforowania energii i jej późniejszego odzysku, bo wydaje mi się to zupełnie nieekonomicznie, no ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 27.05.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 To było coś takiego: http://www.isomax-terrasol.eu/uploads/media/ISOMAX_Kurzpraesentation_deu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Chyba kogoś zdrowo poniosło z tym projektem. Nie dość, że kolektory mocno przewymiarowane to jeszcze mega system odzysku. Tylko zaraz zaraz.... przecież wg tych temperatur to powinno starczyć na podłogówkę - no ok. Ale latem kiedy to występują nadwyżki ja bym miał grzać podłogówką, bo przecież zimą takich nadwyżek nie ma a od lata do zimy ta temperatura pod domem też się nie utrzyma. Normalnie dalej upieram się przy swoim, że grzanie CO kolektorami to nie wypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.05.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Oj Panowie.Jak i jeden i drugi macie rację, również obydwoje mylicie się.Temat jest mi znajomy nie z opisów i czarowania czy zaklinania rzeczywistości a mam taki wymiennik gruntowy pod budynkiem jak i również mam kolektory do wspomagania ogrzewania. Prę lat temu opisałem to tu: http://www.słoneczny.com.pl/dogrzewanie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Chyba kogoś zdrowo poniosło z tym projektem. Nie dość, że kolektory mocno przewymiarowane to jeszcze mega system odzysku. Tylko zaraz zaraz.... przecież wg tych temperatur to powinno starczyć na podłogówkę - no ok. Ale latem kiedy to występują nadwyżki ja bym miał grzać podłogówką, bo przecież zimą takich nadwyżek nie ma a od lata do zimy ta temperatura pod domem też się nie utrzyma. Normalnie dalej upieram się przy swoim, że grzanie CO kolektorami to nie wypał. A ja powiem przekornie ,że wypał .Każde wyjście i nie tylko......... słonka,daje komfort cieplny w postaci dokładania go do CO.Latem u mnie doskonale nadwyżka sprawdza się do suszenia prania.Mam czystą kotłownię z dwoma kalafiorami to i mi się szybciej n w garderobie powiększają ciuchy..Szkoda ,że wcześniej nie pomyślałem to w zimie podgrzewałbym kostkę przed garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts