Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próżniowe czy płaskie???

_Alexandra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę poprosić troszkę jaśniej z tymi kalafiorami, bo chyba trochę za duży skrót myślowy zastosowałeś :)

Misz masz.Kalafiory -grzejniki w mej czystej kotłowni służą jako dodatkowe ,pozyskane dzięki słonku suszenie np. reform kobiecianych :D.Jaśniej się nie da bo wpędzisz mnie po swojemu w kałabanię.:no:.Jest to ddp. na to co CO z solarów wnosi do naszego ogrzewania. Poniał???

Edytowane przez niktspecjalny
?

Jak latem słońce świeci to w mojej suszarni na garażem jest cieplutko bez wspomagania a i tak największą efektywność w suszeniu uzyskuję przez dobre wietrzenie tegoż pomieszczenia. Nawet zimą lepiej mieć wietrznik otwarty i lekko okno uchylone i grzać grzejnikiem niż to pozamykać i tylko grzać. Ale to chyba każdy rozumie.

Ja bym raczej widział zastosowanie w przydomowej saunie :)

A tak na serio to jak ktoś wcześniej odpowiedział jedyne i słuszne to mi się wydaje układ z przełączaniem na grzanie wody basenowej. Wtedy CWU dobrze nagrzane a nadwyżki podniosą komfort kąpieli w basenie.

Ja bym raczej widział zastosowanie w przydomowej saunie :)

Moja szanowna połówka wpadła na właśnie taki pomysł, ja chciałem zrobić piękną wędzarnię. Ale dla swojego świętego spokoju zrobię (może nie w tym roku) saunę i zaprzęgnę kolektory do jej wspomagania. O wynikach się pierwsi dowiecie.

pozdrawiam.

Witam

Sam jestem instalatorem kolektorów, i od zawsze kombinowałem nad dużym zbiornikiem do magazynowania energii na zimę. Bo chyba nikt nie chce grzać domu uzyskami z zimy - mam u siebie opomiarowaną instalację, co miesiąc spisuję licznik i widzę że zimą uzyski są praktycznie pomijalne, szczególnie tej zimy było mało Słońca.

Problem jest z zaizolowaniem takiego zbiornika o pojemności kilkudziesięciu m3 - jego koszt przekracza kilkusetletnie oszczędności :-)

Jedyny jako-taki sens ma pchanie ciepła pod ziemię przy pompy ciepła, bo szybciej regeneruje się złoże, ale też jak wziąć pod uwagę energię zużytą do napędu pomp i koszt instalacji, to lepszy efekt da po prostu wywiercenie jednego więcej otworu do pompy :-)

To wszystko powoduje, że mamy znikome wykorzystanie energii słonecznej do ogrzewania, a instalacje które powstają nie mają najmniejszego sensu ekonomicznego.

Wszystko jest OK, tylko trzeba najpierw sporo kasy wydać na odpowiedni projekt, głębokie fundamenty, a szału i tak nie będzie - rozwiązanie przetestował chyba Bachus z forumbudowlane.pl, i wyszło mu, że max co można osiągnąć to 23-24'C ( tak jak Nydar pisze), wyższej temperatury się nie nabije, bo ucieka w grunt. Więc jedyny uzysk to podniesienie temperatury dolnego źródła o 10'C, czyli niewiele. Skoro przeciętny domek z PC jaki robię zużywa rocznie prądu za 1000-1500zł, to ile mniej może zużyć z systemem magazynowania ciepła pod domem? 2-3 stówki mniej, czyli prosty czas zwrotu to kilka wieków :-)

Tymczasem nowe Warunki Techniczne, które zaczną obowiązywać w ciągu najbliższych lat, wymuszają bardzo mocne ograniczenie strat ciepła i budowę domów głównie pasywnych i niskoenergetycznych - a przy niewielkich zużyciach nigdy nie zwróci się wydane 50-70 tysi na PC glikolową, raczej będziemy montować malutkie kociołki gazowe, gdzie koszt inwestycji wynosi na gotowo z całą instalacją CO 20-25 tysiaków.

Przy domu niskoenergetycznym (a innych już wkrótce nie będzie wolno budować) PC glikolowe tracą zupełnie sens, no chyba że nie ma gazu w okolicy, ale nawet wtedy będzie się wstawiać powietrzne PC, a te z kolei trudno zaprząc do wyciągania ciepła spod fundamentów.

Nie do końca drogie bo zasilanie tego magazynu to 100mb pexa,a pompka ta sama co obsługuje kolektor słoneczny.Prawdą natomiast jest że kolektor powinien być przewymiarowany aby na CWU starczyło i nadmiar na magazyn.Z takiego magazynu masz średnią roczną temp nawiewu świeżego powietrza ok.+/- 18oC.Czyli możesz wyeliminować rekuperator p-p.No i masz do 2400m3/dobę powietrza zużytego niosącego ładunek energii w ilości ok.15kWh.Puść wodze fantazji .Mini PC powietrzna przez 95% sezonu grzewczego zaspokoi dobrze zaizolowany dom w ciepło.

Punktem wyjścia w takim układzie są kolektory słoneczne.Kolektory słoneczne mogą być podstawą do taniego osiągnięcia samowystarczalności energetycznej dla potrzeb CO i CWU.

Bo zamontował je do góry nogami (w sumie zgodnie z instrukcją). Błąd był w instrukcji producenta i dlatego wymienią je na gwarancji na nowe egzemplarze.

Belkę zbiorczą miał u góry a ma być na dole. W innym wątku pisał, że Hewalex nie zrobił z tego problemu i je wymienią.

Witam. Hewalex tego nie wymienił.Poszedł na łatwiznę i za opłatą scedował to na montażystę.Nie wiedzieć czemu pracują teraz na ciśn 3.0 bara.Pod siebie ustawił charakterystykę pompy i wprowadził swoje ustawienia sterownika.Mam nic nie zmieniać Obserwować niebo i od czasu do czasu spisać parametry i podać mu przez telefon.Polecam Pana i jego pracowników.Szybko czysto i solidnie.Za dołożenie następnej 10-ątki rur wziął symboliczną opłatę.Na lytrę i gęś. :D

serdecznie pozdrawiam.

Witam.

Panowie kolektor1 i yaiba83 ,jeśli sięgniecie pamiecią wstecz moje ciśn. przed tą rozpierduchą wahało się zawsze w granicach 1.5 do 1.9 bara. i było niestabilne,dolewałem płynu odpowietrzałem zaworkiem nad sterownikiem itd.Teraz nic nie się nie dotykam,dołożyłem 10 rur,rozdzielacze są na dole,nie ma powietrza w instalacji,ciśn z dz.11.06.2013 stoi na 3.0 bara,wskaźnik przepływu na rotametrze to wartość 6,gdzie u1 to 05 a u2 85 stC,temp na wyświetlaczu jak mówi moja małża 51 stC. Jak mówi moja małża gdy słonko już zaszło i nie operowało na kolektor temp na wyświetlaczu stanęła na 67 stC.Woda w ZCWU jak dla mnie za gorąca.Wypowie się mój montażysta.Naczynia przeponowego nie zmieniali.Zamontowali kolektory i te gwarancyjne i ten dodatkowy.Uszczelnili dach od mocowania dodatkowego.Przepłukali całą instalację tym swoim zestawem pompowym,zalali nowym płynem,odpowietrzyli ,zadali wartości swoje i kazali spisywać parametry.

w tej chwili temp. wody w ZCWU 41 stC.

Edytowane przez niktspecjalny
temp.

A to ciekawe to ciśnienie - jak byś miał dom ze 30m wysoki.

Fajnie że udało się pozytywnie rozwiązać ten problem.

Jeśli ty na swoich masz 1.7 do 2.0 to też chałupę masz wysoką.20 metrów robi także wrażenie.:D:D:D:D.Poczytaj o jednostkach troszku zanim coś napiszesz i tych ogólnych i tych właśnie na solarkach..Ja nie będę tu się rozpisywał bo solarki hulają jak siemasz Wiktor.

Ze strony Hewalexa:

Jakie ciśnienie powinno być w instalacji solarnej?

Wysokość ciśnienia wewnątrz instalacji solarnej uwarunkowane jest różnicą w wysokości, na jakiej umieszczony jest kolektor oraz zbiornik (tzw. ciśnienie hydrostatyczne). Prawidłowa wartość ciśnienia dla kolektorów to 1,5 bar oraz 0,1 bar przypadające na każdy 1m różnicy wysokości (tzw. wysokość hydrostatyczna), np. Jeśli różnica w wysokości umiejscowienia zbiornika oraz kolektorów wynosi 5m, wówczas prawidłowa wartość ciśnienia wynosi 2 bary (1,5 bar + 5x0,1 2 bary). Ilość kolektorów nie ma znaczenia na wysokość ciśnienia w instalacji.

Przepraszam - masz 15m

Ja osobiście mam 2,6 bara i też śmiga bez problemu i jestem bardzo zadowolony :p

Szczególnie to widać po zużyciu gazu.

Minimalna? Może nawet być ujemna :)

Jak będziesz miał kolektory niżej od zasobnika to ci grawitacyjnie coś tam zacznie kręcić.

Plissssssss nie wypisuj tych głupot.:cool:.Grawitacja w kolektorach.to tak jakbyś sobie wziął za punkt honoru, by ostro oszczędzać prąd.Kolega wymyślił sobie 2m. To według ciebie jak ma w chałupie.To nie jest śmieszne to poważny problem:jawdrop: