Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próżniowe czy płaskie???

_Alexandra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Plissssssss nie wypisuj tych głupot.:cool:.Grawitacja w kolektorach.to tak jakbyś sobie wziął za punkt honoru, by ostro oszczędzać prąd.Kolega wymyślił sobie 2m. To według ciebie jak ma w chałupie.To nie jest śmieszne to poważny problem:jawdrop:
Jakich głupot? Grawitacyjnie będzie to działać. Oczywiście nie tak dobrze jak na pompce ale będzie.

Jeden z moich klientów chce podłaczyć sobie pojedyńczy kolektor płaski do zbiornika 80 litrów w domku letniskowym. Planuje to zrobić bez żadnej automatyki właśnie grawitacyjnie. Ma dać znać jak to działa bo sam jestem ciekawy.

Jakich głupot? Grawitacyjnie będzie to działać. Oczywiście nie tak dobrze jak na pompce ale będzie.

Jeden z moich klientów chce podłaczyć sobie pojedyńczy kolektor płaski do zbiornika 80 litrów w domku letniskowym. Planuje to zrobić bez żadnej automatyki właśnie grawitacyjnie. Ma dać znać jak to działa bo sam jestem ciekawy.

Z całym szacunkiem jako użytkownik kolektorów próżniowo rurowych mający UPS-a dla podtrzymania pracy pompki w układzie(już teraz) powiem ,że i ty powielasz głupotę.Wybacz mi to stwierdzenie ale jak masz takich klientów i ty jako branżysta sprzedajesz mu kit grawitacyjny to jak mu co nie daj Boże się cos zagotuje to jakie właściwości będzie wtedy miał ten płyn. Zlituj się i sprzedawaj tak swojej wiedzy.........:no::no::no::sick:

Z całym szacunkiem jako użytkownik kolektorów próżniowo rurowych mający UPS-a dla podtrzymania pracy pompki w układzie(już teraz) powiem ,że i ty powielasz głupotę.Wybacz mi to stwierdzenie ale jak masz takich klientów i ty jako branżysta sprzedajesz mu kit grawitacyjny to jak mu co nie daj Boże się cos zagotuje to jakie właściwości będzie wtedy miał ten płyn. Zlituj się i sprzedawaj tak swojej wiedzy.........:no::no::no::sick:

Jaką głupotę? A niby jak działają zestawy solarne bezciśnieniowe z zabudowanym zbiornikiem nad kolektorem jak nie na grawitacji? Bo pompki i automatyki żadnej tam nie ma... I jakoś u ludzi to funkcjonuje i nie słyszałem narzekań.

Nikomu nie sprzedaje żadnego kitu - klient chciał kupić pojedyńczy kolektor płaski, który tak sobie wymyślił, że postawi koło budynku na gruncie a tuż za ścianą ma do góry powieszony zbiornik 80 litrów i podłaczy go do tego. Glikol mu się nie zagotuje bo to domek letniskowy i o ile mi wiadomo, to zalewać będzie to wodą. Ma dać znać jak to będzie się sprawdzać, ale nie widzę żadnych technicznych przeciwwskazań. Oczywiście nie będzie to tak skuteczne jak pełnoprawny zestaw za naście tysięcy zł, z automatyką, sterowaniem, pompą itp, ale też powinien dobrze działać.

Red, nie kluć się nikt ma całkowitą rację, jeszcze nie słyszałem aby grawitacyjnie to dobrze chodziło, nie te średnice rur, nie te opory przeplywu. Te ze zbiornikiem zwróć uwagę jak są zbudowane, to całkiem inna zasada, choć na grawitacji.

pozdrawiam.

Witold

Edytowane przez kolektor1

Nie mam zamiaru się kłócic. Klient zgłosił chęć zakupu jednej szt. kolektora. Chce to sobie założyć tak a nie inaczej. Mam spore obawy co do wydajności takiego rozwiązania ale facet się tym nie zraża i chce spróbowac, mając pełną świadomość, że być może będzie musiał dołożyć pompkę. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie.

Mam umieszczone kolektory na gruncie a wymiennik jakieś 3m powyżej.

Jakiś czas temu miałem ustawioną max.temperaturę w wymienniku 85st. po osiągnięciu tej wartości pompa wyłączyła obieg,natomiast sam obieg grawitacyjny podniósł temp.w zasobniku do 91 stopni przez jakieś 2 godziny.Temperatura maksymalna na kolektorach podczas pracy grawitacyjnej wynosiła 120 stopni.

Były to godziny grubo popołudniowe. Sądzę z obserwacji,że sam grawitacyjny obieg będzie narażał glikol jak i kolektory na działanie bardzo wysokich temperatur i nie musi wcale być to upalny dzień.

Edytowane przez manix76

O kurcze - ja tu sobie napisałem z lekkim żartem a tu taka dyskusja, że ino patrzeć kto pierwszy sobie nóż wyciągnie :o

Na pewno system z pompą będzie działał sprawniej. Chociażby ze względu na możliwość ustawienia optymalnego przepływu cieczy.

Grawitacyjnie też powinno działać, ale na pewno nie tak efektywnie i jak ktoś wcześniej wspomniał glikol/woda będzie narażone na większe temperatury bo przepływ będzie dużo mniejszy.

Jaką głupotę? A niby jak działają zestawy solarne bezciśnieniowe z zabudowanym zbiornikiem nad kolektorem jak nie na grawitacji? Bo pompki i automatyki żadnej tam nie ma... I jakoś u ludzi to funkcjonuje i nie słyszałem narzekań.

Nikomu nie sprzedaje żadnego kitu - klient chciał kupić pojedyńczy kolektor płaski, który tak sobie wymyślił, że postawi koło budynku na gruncie a tuż za ścianą ma do góry powieszony zbiornik 80 litrów i podłaczy go do tego. Glikol mu się nie zagotuje bo to domek letniskowy i o ile mi wiadomo, to zalewać będzie to wodą. Ma dać znać jak to będzie się sprawdzać, ale nie widzę żadnych technicznych przeciwwskazań. Oczywiście nie będzie to tak skuteczne jak pełnoprawny zestaw za naście tysięcy zł, z automatyką, sterowaniem, pompą itp, ale też powinien dobrze działać.

Z koniem kopać się nie będę.Zapytałem grzecznie czy ten twój klient chce z takiego solara mieć zysk cieplny ,czy postawić go tak dla idei???.Przedstawiłem swój problem ,który gwarancyjnie Hewalex uznał.Jak myślisz co w układzie z pompą się dzieje gdy klient nie ma UPS-a a zanik napięcia trwa dość długo.Grawitacja mu pomoże???:mad:.Teoretycznie układ powinien zabezpieczyć się sam ale teoretycznie.Te zestawy grawitacyjne montują mniej uposażeni albo desperaci z tykającą bombą w ogrodzie.Jako fachowiec branżysta twierdze ,że nie masz siły przebicia i robisz to dla kasy bez kszty odpowiedzialności.Jaką człowieku dasz mu gwarancje ,że układ z grawitacją bedzie działał poprawnie i bezpiecznie.Pytam jaką i na jaki okres???:sick::rolleyes:

Z koniem kopać się nie będę.Zapytałem grzecznie czy ten twój klient chce z takiego solara mieć zysk cieplny ,czy postawić go tak dla idei???.Przedstawiłem swój problem ,który gwarancyjnie Hewalex uznał.Jak myślisz co w układzie z pompą się dzieje gdy klient nie ma UPS-a a zanik napięcia trwa dość długo.Grawitacja mu pomoże???:mad:.Teoretycznie układ powinien zabezpieczyć się sam ale teoretycznie.Te zestawy grawitacyjne montują mniej uposażeni albo desperaci z tykającą bombą w ogrodzie.Jako fachowiec branżysta twierdze ,że nie masz siły przebicia i robisz to dla kasy bez kszty odpowiedzialności.Jaką człowieku dasz mu gwarancje ,że układ z grawitacją bedzie działał poprawnie i bezpiecznie.Pytam jaką i na jaki okres???:sick::rolleyes:

Tylko geniuszu w tradycyjnym układzie zbiornik na wodę masz w piwnicy a kolektory zazwyczaj na dachu, więc grawitacyjnie to nie może zadziałac bo byłoby to wbrew prawom fizyki. Miałeś zbiornik powyżej poziomu kolektorów? Pewnie nie więc co tu mogła grawitacja pomóc? Więc mówimy o dwóch zupełnie innych układach.

Taa siły przebicia nie mam i robię to dla kasy... Sprzedałem jedną sztukę kolektora i zarobiłem na tym może ze 100 zł... Toć to prawdziwy majątek! Życie sobie za to ułożę...

Gwarancję geniuszu daje producent urządzenia. Ja co najwyżej mogę dać rękojmię na wykonanie instalacji jako instalator, ale skoro to nie ja jestem monterem, to o żadnej rękojmi nie ma mowy. Klient montuje na własną odpowiedzialność i ma tego świadomość.

Grzecznie zapytałem... Nie żartuj - grzeczności nie było tu zadnej a jedynie stek sarkastycznych inwektyw. To, że twój instalator zawalił montaż to nie znaczy, że każdy tak robi.

Tylko geniuszu w tradycyjnym układzie zbiornik na wodę masz w piwnicy a kolektory zazwyczaj na dachu, więc grawitacyjnie to nie może zadziałac bo byłoby to wbrew prawom fizyki. Miałeś zbiornik powyżej poziomu kolektorów? Pewnie nie więc co tu mogła grawitacja pomóc? Więc mówimy o dwóch zupełnie innych układach.

Taa siły przebicia nie mam i robię to dla kasy... Sprzedałem jedną sztukę kolektora i zarobiłem na tym może ze 100 zł... Toć to prawdziwy majątek! Życie sobie za to ułożę...

Gwarancję geniuszu daje producent urządzenia. Ja co najwyżej mogę dać rękojmię na wykonanie instalacji jako instalator, ale skoro to nie ja jestem monterem, to o żadnej rękojmi nie ma mowy. Klient montuje na własną odpowiedzialność i ma tego świadomość.

Grzecznie zapytałem... Nie żartuj - grzeczności nie było tu zadnej a jedynie stek sarkastycznych inwektyw. To, że twój instalator zawalił montaż to nie znaczy, że każdy tak robi.

Zanim na pyszczysz to czytaj tekst pisany ze zrozumieniem..........Kuźwa to nie montażysta zawalił tylko Hewalex.Poniał???????????????.Zacznij dużo czytać ..bardzo dużo a przede-wszystkim o grawitacji............Kolejny raz przywołuję cię nie pisz głupot z tymi twoimi .TWOIMI PRAWAMI FIZYKI.

http://centralne-ogrzewanie.pl/2010/09/ogrzewanie-grawitacyjne/

Przepraszam a grzeczności w moich wypowiedziach nie było jak to słusznie zauważyłeś bo tak chciałeś.Bez urazy ale jako fachowca bym cię nie zatrudnił.Gadasz głupoty i kit ludziom sprzedajesz a to zakrawa już nie na grzeczność i dowcip którego twoje gałki oczne nie wychwytują tylko na normalny cynizm.Nie dasz sobie nic wytłumaczyć.:no::no::no:

Na koniec bo nie śledze tych bzdur którymi karmisz FM.............Jakie masz kolektory i jak je użytkujesz???Czy jesteś z nich zadowolony???Jaka jest twoja praktyka w pozyskiwaniu ciepła ze swoich solarków???.Ile wanien wody przy normalnym całodziennym bezchmurnym niebie możesz zafundować swoim milusińskim???Jak jesteś zabezpieczony gdy opuszczasz swoje gniazdko na dłuższy czas???Czy twoja instalacja jest bezpieczna ???.Ile razy w roku serwisujesz układ solarny???.Czy jest może bezobsługowy???Czy masz basen.saunę ???Wspomagasz się do CO???Mógłbym jeszcze ale może być to za trudne .

Odpowiedź zacznij skrótami

ad1..........

ad2...........

ad3.........

itd.

Słucham mądralo.

Edytowane przez niktspecjalny

Przepraszam wszystkich za OT ale muszę odpowiedzieć.

Co mi przysłałeś o grawitacji? Co wg ciebie z tego wynika? Bo wg mnie nic co miałoby przełożenie w tej dyskusji. Kolejny raz pytam - jak może u ciebie zadziałać grawitacja skoro żródło ciepła czyli kolektor masz wyżej niż zasobnik cwu? I co mogłoby się stać, gdybyś to zmienił, czyli zamontował kolektor pod zasobnikiem. Jak wg ciebie działają zestawy bezciśnieniowe z zabudowanym zasobnikiem ponad rurami? Możesz odpowiedzieć w punktach abc mądralo...

I jeszcze jedno - gdyby przyszedł do ciebie klient i chciał kupić kolektor do takiego przyłącza to czy byś mu go nie sprzedał? Dodam, że klient był informowany, że prawidłowa instalacja wymaga pompki i że przyjmuje na klate ewentualne problemy instalacji bezpompowej.

Co do reszty pytań - nie za bardzo wiem co mają do rzeczy, ale dla twojej wiedzy - nie mam kolektorów bo mieszkam w bloku, zajmuję się sprzedażą solarów od ponad 4 lat. Bardzo blisko obserwuję dwie instalacje na płaskich Hewalexach (1. u rodziców i 2. w firmie), obydwie funkcjonują już 4 lata bez żadnych problemów i nie stwarzają żadnych problemów. Użytkownicy są zadowoleni. Nie wiem ile wanien wody produkują ale nie wiem też jakie to ma znaczenie. Poza tym widziałem ponad 100 instalacji założonych przez naszą firmę, w większości na kolektorach płaskich. Żaden z klientów nie sygnalizował mi większych problemów, wszyscy generalnie zadowoleni. Tylko co to ma do meritum? może z 10 instalacji jest zabezpieczonych UPSem, na wyraźne żądanie klientów. Basen i saun nie ma. Wspomaganie CO może w 2-3 instalacjach. Serwis przynajmniej raz na 2 lata, chociaż to decyzja klienta i nic na siłę. Dalej nie wiem co to ma do meritum.

I kilka pytań ode mnie:

1) jakie masz doświadczenia z instalacjami solarnymi?

2) ile ich widziałeś na oczy?

3) dlaczego twoim zdaniem instalacja grawitacyjna nie będzie działać?

Tylko konkretnie i na temat, bez głupawych przytyków nic nie wnoszących do tematu.

......Co do reszty pytań - nie za bardzo wiem co mają do rzeczy, ale dla twojej wiedzy - nie mam kolektorów bo mieszkam w bloku, zajmuję się sprzedażą solarów od ponad 4 lat.......

To o czym my dysputę prowadzimy.Zabieraj koparkę czytaj czytaj czytaj i nie bież udziały w dyskusji.Krótki boluńcio jezdeś....jak EńkoBatura. Zauważ wlazł we wątek a guwn....o wie.Już mu to wytłumaczono....tobie także trzeba???

To o czym my dysputę prowadzimy.Zabieraj koparkę czytaj czytaj czytaj i nie bież udziały w dyskusji.Krótki boluńcio jezdeś....jak EńkoBatura. Zauważ wlazł we wątek a guwn....o wie.Już mu to wytłumaczono....tobie także trzeba???

Psychiatra ma wakacje? Leki Ci wyszły...?;)