red1980 16.06.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Panowie, proszę - wróćmy do normalności. Wiem, że teraz pomału zaczyna się okres wakacyjny i zwiększone spożycie procentów, ale trzymajmy formę. OK. Ja już nie zamierzam trolla dokarmiać. Kończę rozmowę z NS wychodząc z założenia, że z idiotą się nie dyskutuje, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... Taki z niego spec co to widział jedną instalację u siebie w domu, która w dodatku był żle założona... A co do meritum - jak tylko zostanie zainstalowany kolektor na zasadzie grawitacji, to od razu podzielę sie informacjami od klienta jak i czy w ogóle to działa. Dla mnie EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 17.06.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Daj znać ciekawi mnie to - widziałem parę firm z USA sprzedające takie systemy podobno popularne np. Sunnovations Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.06.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 OK. Ja już nie zamierzam trolla dokarmiać. Kończę rozmowę z NS wychodząc z założenia, że z idiotą się nie dyskutuje, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... Taki z niego spec co to widział jedną instalację u siebie w domu, która w dodatku był żle założona... A co do meritum - jak tylko zostanie zainstalowany kolektor na zasadzie grawitacji, to od razu podzielę sie informacjami od klienta jak i czy w ogóle to działa. Dla mnie EOT. Masz racje z tobą nie da się dyskutować.................Poczekam na te wieści ,którymi nakarmisz idiotów.Sam się z nim utożsamiasz więc nie będę ci pola zabierał.Czekam na te wieści o grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynioM 17.06.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Jedno mnie ciekawi... jak w przypadku grawitacji nie przegrzać podgrzewacza bez automatyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.06.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Nim dojdzie do przegrzewu pdgrzewacza to glikol będzie miał dużo ponad 100*C i prawdopodobnie woda z niego zacznie odparowywać. Jak w układzie pojawi się para to glikol przestanie się tłoczyć. Zbiornik się nie powinien przegrzać, natomiast glikol już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 17.06.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Masz racje z tobą nie da się dyskutować.................Poczekam na te wieści ,którymi nakarmisz idiotów.Sam się z nim utożsamiasz więc nie będę ci pola zabierał.Czekam na te wieści o grawitacji.No to pierwszym idiotą którego nakarmię będziesz ty. Informacja świezo od klienta (dzwonił dziś) - instalacja na grwaitacji działa, temp. wody w granicach 60 stopni (okazało się że zbiornik ma jednak 100 litrów). Klient zadowolony. Jak widać wszystko jak na razie działa bez zarzutu. Instalacja jest na wodzie a nie na glikolu. Domek letniskowy. Jeszcze raz podkreślam, że nie namawiam nikogo do zakładania takich instalacji na domach całorocznych. Nie jest to pełnoprawna alternatywa dla tradycyjnych instalacji solarnych. Tyle ode mnie - spadam na urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 17.06.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Kolektory płaskie przechodzą powoli do historii. Na ostatnich targach GREEN POWER w Poznaniu żadna firma nie proponowała już kolektorów płaskich, było natomiast kilka z próżniowymi. Dlaczego żaden wystawca nie wierzył w przyszłość tych kolektorów w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 17.06.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam MAm takie pytanie wczoraj u mnie na budowie wypuściłem ciepłą wodę z bojlera 300l i dziś na koniec dnia (śląsk - upał) bez poboru miałem 85 st. w całym bojlerze czy to dobry wynik czy uważacie że niewystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam MAm takie pytanie wczoraj u mnie na budowie wypuściłem ciepłą wodę z bojlera 300l i dziś na koniec dnia (śląsk - upał) bez poboru miałem 85 st. w całym bojlerze czy to dobry wynik czy uważacie że niewystarczający A jaka mocna grzałka w tym bojlerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.06.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Kolektory płaskie przechodzą powoli do historii. Na ostatnich targach GREEN POWER w Poznaniu żadna firma nie proponowała już kolektorów płaskich, było natomiast kilka z próżniowymi. Dlaczego żaden wystawca nie wierzył w przyszłość tych kolektorów w Polsce? To teraz dałeś nieźle czadu z tym stwierdzeniem. Płaskie w Polsce sprzedają się najlepiej od lat i praktycznie ten tren się nie zmienia. Dlaczego nie było ich na targach to nie wiem, ale na pewno nie z powodu który podałeś. Proponuję poczytać sobie o cudownych kolektorach próżniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 18.06.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 wracając do tematu próżniowe czy płaskie - ze względów ekonomicznych będe skłaniał się ku płaskim i tu ciekawy jestem opinii użytkowników Watt czy Hewalex? a może jakas inna firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.06.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Bajki piszemy nie w tym wąciu .Rzuć fotkę jak wyglądają te trzynastolatki. Trochę to trwało, ale proszę, oto fotki moich 13-to latek: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=196172&d=1371543084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 wracając do tematu próżniowe czy płaskie - ze względów ekonomicznych będe skłaniał się ku płaskim i tu ciekawy jestem opinii użytkowników Watt czy Hewalex? a może jakas inna firma? Posiadam Hewalexy i jestem z nich zadowolony. Dobrze mają dobraną powierzchnię kolektorów (3 szt) do zbiornika (300l) O Watt`cie się nie wypowiem bo na oczy nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 19.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 wracając do tematu próżniowe czy płaskie - ze względów ekonomicznych będe skłaniał się ku płaskim i tu ciekawy jestem opinii użytkowników Watt czy Hewalex? a może jakas inna firma? Powiem tyle, Hewalex nie robi agresywnego marketingu. Robi swoje od lat 90-tych i jakby nie było to kolektor był pierwszym produktem. Dzisiaj kolektory w ofercie mają firmy z wielu branż, począwszy od grzewczo-instalacyjnych, a skończywszy na okiennych, wod-kan, itd., itp., że nie wspomnę o importerach "wszystkiego co akurat idzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.06.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A jaka mocna grzałka w tym bojlerze? Witam brak grzałki kocioł wyłączony tylko energia słoneczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 25.06.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Przed zakupem ,,świetnych'' i reklamowanych kolektorów płaskich radzę przeczytać artykuł: http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5541%3Aczy-plaskie-kolektory-sloneczne-sa-przydatne-przepyw-nierownomierny&catid=67%3Abiezacy-numer-ogrzewanie&Itemid=134&lang=pl Edytowane 25 Czerwca 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.06.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Jak zwykle artykuł napisany przez "napalonego" zwolennika kolektorów próżniowych. Już po raz kolejny nie chce mi się walczyć z pseudo naukowcami. W skrócie - mam płaskie i grzeją bardzo przyjemnie jak jest słońce. Nie ma problemu, co by osiągnąć temperaturę na poziomie 80*C w zbiorniku i tyle mnie obchodzi.Czy rano mają zaparowaną szybę - nawet nie wiem, bo są skierowane w stronę sąsiada przy granicy a tam rzadko spoglądam. Pewnie tak, ale co z tego jak i tak osiągam w zadowalającym tempie zadaną temperaturę?Wywody, że kolektory przy wietrze powyżej 4m/s są narażone na znaczne straty ciepła to już mnie rozbrajają. Kiedyś wszedłem na swoją konstrukcję jak na kolektorach było prawie 70*C i dotknąłem ręką szyb kolektorów i co? Była letnia. Gdyby tak z tych kolektorów ciepło uciekało to powinna być gorąca a przynajmniej wyczuwalnie ciepła. U mnie wiatr praktycznie nigdy nie wieje słabiej niż 4/ms a kolektorki grzeją jak szalone. Jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do mnie na naoczną relację. Osobiście mam już dość tych bzdur jakie to płaskie są dupne. Ale o dziwo jakoś dobrze grzeją wbrew zasadom fizyki przedstawianym na forum i tych naukowych wywodach. Ogólnie rzecz biorąc - jak ktoś nie chce to niech nie kupuje. Ja jestem zadowolony i mi to pracuje na mocny plus. Jak miesiąc się skończy to na forum przedstawię w liczbach jak wygląda u mnie zużycie gazu bodajże od października. Będzie można z grubsza oszacować wpływ kolektorów na zużycie gazu. Ja jako realny użytkownik kolektorów płaskich 2 firm podpisuję się pod stwierdzeniem, że są świetne. A przynajmniej mają dobry stosunek ceny do jakości. Nie mówię, że próżniowe są kiepskie, ale to nie taka różnica w jakości jak co niektórzy próbują tu wciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Jak zwykle artykuł napisany przez "napalonego" zwolennika kolektorów próżniowych. Już po raz kolejny nie chce mi się walczyć z pseudo naukowcami. W skrócie - mam płaskie i grzeją bardzo przyjemnie jak jest słońce. Nie ma problemu, co by osiągnąć temperaturę na poziomie 80*C w zbiorniku i tyle mnie obchodzi. Czy rano mają zaparowaną szybę - nawet nie wiem, bo są skierowane w stronę sąsiada przy granicy a tam rzadko spoglądam. Pewnie tak, ale co z tego jak i tak osiągam w zadowalającym tempie zadaną temperaturę? Wywody, że kolektory przy wietrze powyżej 4m/s są narażone na znaczne straty ciepła to już mnie rozbrajają. Kiedyś wszedłem na swoją konstrukcję jak na kolektorach było prawie 70*C i dotknąłem ręką szyb kolektorów i co? Była letnia. Gdyby tak z tych kolektorów ciepło uciekało to powinna być gorąca a przynajmniej wyczuwalnie ciepła. U mnie wiatr praktycznie nigdy nie wieje słabiej niż 4/ms a kolektorki grzeją jak szalone. Jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do mnie na naoczną relację. Osobiście mam już dość tych bzdur jakie to płaskie są dupne. Ale o dziwo jakoś dobrze grzeją wbrew zasadom fizyki przedstawianym na forum i tych naukowych wywodach. Ogólnie rzecz biorąc - jak ktoś nie chce to niech nie kupuje. Ja jestem zadowolony i mi to pracuje na mocny plus. Jak miesiąc się skończy to na forum przedstawię w liczbach jak wygląda u mnie zużycie gazu bodajże od października. Będzie można z grubsza oszacować wpływ kolektorów na zużycie gazu. Ja jako realny użytkownik kolektorów płaskich 2 firm podpisuję się pod stwierdzeniem, że są świetne. A przynajmniej mają dobry stosunek ceny do jakości. Nie mówię, że próżniowe są kiepskie, ale to nie taka różnica w jakości jak co niektórzy próbują tu wciskać. witam wystarczy przejechać przez Niemcy lub Austrię na dachach w większości kolektory płaskie, tam "ci" co u nas do grzanie cwu proponują kolektory rurowe klientowi wyłącznie proponują płaskie, dlaczego, niech każdy sam sobie odpowie znam wielu instalatorów, którzy zachwalają rurowe, dlaczego? "nie będę się męczył przecież z wnoszeniem płaskiego, ważacego 40-50kg kolektora na dach", łatwiejszy montaż, ja też czasami klientowi mówię, u Pana moge zamontować tylko rurowe, ale nie mówię, że są lepsze, tylko, że tych drugich nie będę w stanie zamontować, lub montaż będzie droższy jedne i drugie mają swe plusu i minusy no i "masa" producentów, którzy "produkują" rurowe (wg mnie tylko je sprzedają), co mają powiedzieć - mówią, że ich są najlepsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.06.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 witam wystarczy przejechać przez Niemcy lub Austrię na dachach w większości kolektory płaskie, tam "ci" co u nas do grzanie cwu proponują kolektory rurowe klientowi wyłącznie proponują płaskie, dlaczego, niech każdy sam sobie odpowie To nie jest tak do końca. W Niemczech i Austrii większość tych instalacji powstawała gdy próżniówki były jeszcze w "pieluchach" W momencie powstawania tych instalacji w obu tych krajach istniała duża dotacja, stąd tak duża ich ilość. Po za tym dołożono jeszcze wszędzie baterie słoneczne, które trudno z pewnej odległości odróżnić od kolektorów. A to, że Chińszczyzna nas zalała to też racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 To nie jest tak do końca. W Niemczech i Austrii większość tych instalacji powstawała gdy próżniówki były jeszcze w "pieluchach" W momencie powstawania tych instalacji w obu tych krajach istniała duża dotacja, stąd tak duża ich ilość. Po za tym dołożono jeszcze wszędzie baterie słoneczne, które trudno z pewnej odległości odróżnić od kolektorów. A to, że Chińszczyzna nas zalała to też racja witam 2 lata temu mieszkałem jeszcze w Niemczech, więc wiem co mówię, miałem tam firmę i montowałem też kolektory, dystrybutorzy mieli jedne i drugie, ale polecali płaskie, bo one przystosowane do ich - i też naszych szerokości geograficznych potrafię też odróżnić kolektory od baterii słonecznych, nie trzaba miec dużego doświadczenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts