Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próżniowe czy płaskie???

_Alexandra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przynajmniej napisz 45% minus podatek od darowizny - już jesteś bliski prawdy

przypadki kiedy podatek jest równy 0 (słownie "zero") są rzadkością

zresztą juz cie poprawili

witam

osoba, której zadałem pytanie, odpowiedziała mi, zrozumiała o co pytałem

chyba masz jakiś problem, na to nic nie poradzę

jeżeli ty coś innego wyczytałeś - jest mi przykro, ale nauka uczenia czytania ze zrozumieniem nie jest moja rolą

zarzucasz, mi że kłamię, jeżeli piszesz tak samo jak rozumujesz, no cóż

pozdrawiam

witam

osoba, której zadałem pytanie, odpowiedziała mi, zrozumiała o co pytałem

chyba masz jakiś problem, na to nic nie poradzę

jeżeli ty coś innego wyczytałeś - jest mi przykro, ale nauka uczenia czytania ze zrozumieniem nie jest moja rolą

zarzucasz, mi że kłamię, jeżeli piszesz tak samo jak rozumujesz, no cóż

pozdrawiam

ja widzę różnicę w słowie pisanym pomiędzy 45%, a w najlepszym razie 36,9%, Skoro ty tego nie dostrzegasz....

pozdrawiam również

ja widzę różnicę w słowie pisanym pomiędzy 45%, a w najlepszym razie 36,9%, Skoro ty tego nie dostrzegasz....

pozdrawiam również

witam

różnicę widzisz ale nie rozumiesz

napisałem o dotacji 45%, bo takowa jest

nie pisałem nic o "kosztach" związanych z dotacją, tj. o kredycie bankowym i podatku, bo nie o tym pytałem

możesz napisać w jaki sposób można uzyskać netto: 36,9%?

do tej pory jeden ze znaych mi klientów osiągnął wynik przy natychmiastowej spłacie ok. 32%

pozdrawiam

witam

różnicę widzisz ale nie rozumiesz

napisałem o dotacji 45%, bo takowa jest

nie pisałem nic o "kosztach" związanych z dotacją, tj. o kredycie bankowym i podatku, bo nie o tym pytałem

możesz napisać w jaki sposób można uzyskać netto: 36,9%?

do tej pory jeden ze znaych mi klientów osiągnął wynik przy natychmiastowej spłacie ok. 32%

pozdrawiam

będziesz się czepiał? ;)

gdzie napisałem że netto?

napisałem "w najlepszym razie" - wiedząc że będziesz się czepiał

mam nadzieję, że dostrzegłeś kolosalną różnicę pomiędzy wartością w ostatnim akapicie twojej wypowiedzi, a postem w którym wykazałem ci naciąganie faktów jak gumy od majtek ;)

a jeden z moich w pierwszym roku obowiązywania dofinansowania wynik 34,17%. I co z tego wynika?

będziesz się czepiał? ;)

gdzie napisałem że netto?

napisałem "w najlepszym razie" - wiedząc że będziesz się czepiał

mam nadzieję, że dostrzegłeś kolosalną różnicę pomiędzy wartością w ostatnim akapicie twojej wypowiedzi, a postem w którym wykazałem ci naciąganie faktów jak gumy od majtek ;)

a jeden z moich w pierwszym roku obowiązywania dofinansowania wynik 34,17%. I co z tego wynika?

witam

ale pierdoły piszesz

"w najlepszym razie" bu ha ha

nie dość, że czytasz i nie rozumiesz to i nie wiesz co piszesz

kończę dyskusję, bo i tak ona do niczego konstruktywnego nie zmierza

pozdrawiam

Ktoś się obraził jak drugi mu wytknął że w Polsce nie ma realnego dofinansowania 45% do kolektorów?

Swoją drogą równie dobrze można krzyczeć, słuchajcie Marka Konrada z reklam ING i lokujcie swoje oszczędności i zarabiajcie TRZY I PÓŁ PROCENT.

I co mamy się cieszyć? Udawać, że zarobię 3,5% (tak jak w dotacji 45%)? Gdzie od tych marnych odsetek odliczą 19% podatku belki. A od całości wypadałoby odliczyć inflację i realnie wychodzi minus. To w końcu oszczędzanie czy tylko tak nam się wydaje że oszczędzamy - parafrazując reklamę, która już dawno powinna trafić na wiochę.pl

przynajmniej napisz 45% minus podatek od darowizny - już jesteś bliski prawdy

przypadki kiedy podatek jest równy 0 (słownie "zero") są rzadkością

zresztą juz cie poprawili

Jak już jestes taki dokładny to chociaż byś się douczył, że to NIE JEST PODATEK OD DAROWIZNY tylko inne źródło przychodu, rozliczane w rocznym zeznaniu PIT.

Baster_t - trochę niskie ci wyszły te realne wartości dotacji. Wg mnie powinno to być coś ok. 30% przy spłacie kredytu po wejściu dotacji do banku.

Przy próżniówce Hewalexa chodziło mi o to, że mogą być przekroczone koszty kwalifikowane objęte dotacją.

oj tam, oj tam, ja prosty chłop od pługa :)

Tego nawet nie musisz wnosić do dyskusji...............przecież to wszyscy wiedzą:)....jak prosty to prosty przekrzywić się go nie da, bo jak sam mówisz masz problem z pługiem.;):).Ale zawsze możesz pierdnąć :) pierda ...........ktoś cię wysłucha ,nie ma to tamto. ;););)

chyba nie ma się o co spierać... generalnie dofinansowania są i w reklamie pięknie brzmi 45%... ale jak pójdę ze swoją gotówką - to już jestem intruzem i dofinansowania nie dostanę bo gotóweczka śmierdzi :( - szczególnie jak nie zarobi na tym banki i kilka innych instytucji....

paranoja :(

To sobie tłumacz, że masz dofinansowanie 30%. Lepsze to niż 0%.

Zarobi bank i nikt więcej.

Co do reklam "dotacja 45% NFOŚiGW" to podobno Fundusz bezwzględnie wymaga aby w reklamach używać wartości 45% ponieważ Oni właśnie taki poziom dopłaty stosują, a to że państwo "kradnie" 18-procent i to, że musi być kredyt to już inna sprawa. Co do kredytu to podobno jest tak dlatego aby przerzucić funkcje kontrolne z Funduszu na banki. Gdyby Fundusz miał kontrolować instalację i zatrudnić do tego ludzi to poziom dotacji byłby mniejszy, ze względu na wyższe koszty kontroli.

Witam,

Przebrnąłem przez kilka tematów i wiem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który typ kolektora jest lepszy, ale mimo wszystko zapytam :) Nadmieniam, że propozycje zestawów pochodzą od potencjalnego wykonawcy.

Zestaw Hewalex 2TLPAC 300W (KS2500) (http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-2-tlpac-300w-ks2500.html) czy Zestaw Hewalex 3KSR10-250 (http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-prozniowymi/zestaw-solarny-hewalex-3-ksr10-250.html) ?

Różnica w cenie to około 2300 złotych na korzyść płaskich rzecz jasna.

Pozdrawiam

W załączniku jest wykres mocy kolektorów z metra pow.brutto. Może pomoże Ci to podjąć decyzję.

HWS400W0C.jpg

Jeśli chodzi o temperaturę 0stC to jest to przykład, aby łatwiej sobie zwizualizować efekty. Oś X można traktować jako różnicę między temp. kolektora-otoczenie w stK.

Można dyskutować nt. wartości promieniowania. Wg. danych, które kiedyś przytaczałem, promieniowanie 400W/m^2 w skali roku występuje przez około 38% czasu.

Dla dnia np. 19 czerwca 2013 gdzie w Warszawie była "patelnia" wartość promieniowania w piku wynosiła 773W co daje wartość skuteczną około 547W.

W załączniku wykres dla 547W.

Dane kolektorów z Solar Keymark.

HWS547W.jpg

HWS547W.jpg