niktspecjalny 24.08.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Widzę, że delikatna sugestia nie trafia. Najpierw przeczytaj jaki jest temat tego topiku, ale parę razy i ze zrozumieniem. A potem napisz coś sensownego jak masz oczywiście o czym na temat. Przeglądając Twoje tematy to nawet tam Cię równo zlewają, więc nie sil się i może jednak pozostań na kulinariach jak uważasz, że jesteś w tym dobry. Bo to, że masz kolektory to wcale nie znaczy, że jesteś w tym dobry. A termodynamika to dla Ciebie jest obcą dziedziną. Po raz kolejny zostaję obrażany przez tego pa..................a.Proszę aby moderator -ka wzięli to pod uwagę.Zaiste miśku temat to :Czy próżniowe czy płaskie............Ja niestety ma te pierwsze.Ty niestety znowu sprzedajesz kit ludziom.Zapytam wprost........jakie masz kolektory........Wyartykułować potrafisz???I na przyszłość nie przywołuj do topiku o kolektorach, tematów w których nie masz nic do powiedzenia......jak rozumiem tematy jadła to dla ciebie tabu.............Zdrowo się odżywiaj kolo skoro mnie śledzisz w innych wątkach.Znajdziesz tam wiele cennych porad a nie takich pierdół jakimi chcesz mnie osaczyć.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.08.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 jakie masz kolektory........Wyartykułować potrafisz???: W zasadzie powinienem Cię olać jak robią to inni ale niech tam. Mam 12 kolektorów próżniowych i jak chcesz pooglądać jak chodzą to se popatrz: http://zdalnie.techsterowniki.pl/index.php login: bachus, hasło: basia W zakładce wykresy masz osiągi. Oczywiście jak będziesz wiedział o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 W zasadzie powinienem Cię olać jak robią to inni ale niech tam. Mam 12 kolektorów próżniowych i jak chcesz pooglądać jak chodzą to se popatrz: http://zdalnie.techsterowniki.pl/index.php login: bachus, hasło: basia W zakładce wykresy masz osiągi. Oczywiście jak będziesz wiedział o co chodzi. Czy ty wiesz o co my się spieramy ???Czy głupka będziesz rżnął dla sławy SWEJ NA FM???Olać to ja ciebie mogę bo bezczelny z ciebie typ czego się nie spodziewałem.Pisząc ,że masz 12 kolektorów próżniowych a nie wiedząc jaki one przynoszą zysk według mnie ośmieszasz się i to bardzo..Nie chce mi się ciebie, czytać bo się posiusiam......................... tak wiesz aby zmienić coś w topiku.:D:D:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 24.08.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Po raz kolejny zostaję obrażany przez tego pa..................a.Proszę aby moderator -ka wzięli to pod uwagę.Zaiste miśku temat to :Czy próżniowe czy płaskie............Ja niestety ma te pierwsze.Ty niestety znowu sprzedajesz kit ludziom.Zapytam wprost........jakie masz kolektory........Wyartykułować potrafisz???I na przyszłość nie przywołuj do topiku o kolektorach, tematów w których nie masz nic do powiedzenia......jak rozumiem tematy jadła to dla ciebie tabu.............Zdrowo się odżywiaj kolo skoro mnie śledzisz w innych wątkach.Znajdziesz tam wiele cennych porad a nie takich pierdół jakimi chcesz mnie osaczyć.:yes: Weź przestań zabierać głos w tematach o których nie masz pojęcia, bo już nawet nie jestes smieszny a wręcz żenujący. Widziałeś jedną instalację we własnym domu i nie masz bladego pojęcia na temat działania i doboru kolektorów, a spierasz się z ludźmi, którzy na tym zęby zjedli. Wszystkim poważnym użytkownikom forum proponuję solidarnie ignorować wpisy tego użytkownika - wg mnie typowego internetowego trolla. Może po jakimś czasie da mu to do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.08.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 No cóż badania finansowane ze stypendium J.M. Rektora z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, to pewnie pseudonaukowa publikacja..... Za to wymyślone materiały propagandowe Hew... są ok. No a jak się odniesiesz do zarzutów do wyżej wymienionej publikacji? Jak nawet sam Benedykt albo Obama napisze pierdoły to one pierdołami zostaną. Tylko ciemny lud uwierzy, że jest inaczej. Na materiały Hewalexa się nie powołuję, bo pewnie tak samo odbiegają od rzeczywistości jak innych producentów i instalatorów tutaj piszących. Po prostu każdy nakreśla swój produkt jak najbardziej kolorowo. Takie prawa rynku. Ja się powołuję na własne doświadczenia i doświadczenia z kolektorów zamontowanych w zakładzie pracy, w którym pracuje (płaskie Viessmanny, powietrznej pompy ciepła do CWU Viessmann i tej samej firmy kotła kondensacyjnego). Nic nie sprzedaję i nie montuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Weź przestań zabierać głos w tematach o których nie masz pojęcia, bo już nawet nie jestes smieszny a wręcz żenujący. Widziałeś jedną instalację we własnym domu i nie masz bladego pojęcia na temat działania i doboru kolektorów, a spierasz się z ludźmi, którzy na tym zęby zjedli. Wszystkim poważnym użytkownikom forum proponuję solidarnie ignorować wpisy tego użytkownika - wg mnie typowego internetowego trolla. Może po jakimś czasie da mu to do myślenia. Ty nawet nie wiesz co to walczyć o swoje.Płytki......jezdeś. To po pierwsze.Moderatora proszę aby te nie merytoryczne przepychanki słowne REDA ujarzmił,Jeden klient......jeden zestaw solarny (30 rurek)......jedne osiągnięcia.................a one działają..............nie słuchajcie tych głupot.Za chwilę odezwie się nowy użytkownik i powie ,że ma zajebiście działające kolektory próżniowo rurowe.....to co RED i spółka powie ,że wypad gościuńciu bo masz tylko jeden zestaw???Żenada.Proszę nie słuchać tego Pana bo nie dość ,że nie wnosi nic do wątku to go jeszcze niepotrzebnie zaognia.Ten Pan nic nie wie bo nie ma solarów. Proszę aby admin zwrócił na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 24.08.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ty nawet nie wiesz co to walczyć o swoje.Płytki......jezdeś. To po pierwsze.Moderatora proszę aby te nie merytoryczne przepychanki słowne REDA ujarzmił,Jeden klient......jeden zestaw solarny (30 rurek)......jedne osiągnięcia.................a one działają..............nie słuchajcie tych głupot.Za chwilę odezwie się nowy użytkownik i powie ,że ma zajebiście działające kolektory próżniowo rurowe.....to co RED i spółka powie ,że wypad gościuńciu bo masz tylko jeden zestaw???Żenada.Proszę nie słuchać tego Pana bo nie dość ,że nie wnosi nic do wątku to go jeszcze niepotrzebnie zaognia.Ten Pan nic nie wie bo nie ma solarów. Proszę aby admin zwrócił na to uwagę. Nie trolluj. Nie mam solarów ale to o niczym nie świadczy. Czy dobry okulista musi mieć problemy ze wzrokiem? Co ci działa? Pochwal się jak to wspomagasz CO tymi swoimi 30 rurkami prózniowymi Hewalexa? Nawet jesli sa one bardzo dobrej jakości, to jest to tylko 3m2 pow. czynnej kolektora i nie ma szans żeby cokolwiek tym wspomóc. Jak wygląda instalacja? Jaki zastosowano zbiornik i jak jest to podłaczone? Jakie są uzyski? Konkrety a nie bajdurzenie nawiedzonego trolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.08.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie trolluj. Nie mam solarów ale to o niczym nie świadczy. Czy dobry okulista musi mieć problemy ze wzrokiem? Co ci działa? Pochwal się jak to wspomagasz CO tymi swoimi 30 rurkami prózniowymi Hewalexa? Nawet jesli sa one bardzo dobrej jakości, to jest to tylko 3m2 pow. czynnej kolektora i nie ma szans żeby cokolwiek tym wspomóc. Jak wygląda instalacja? Jaki zastosowano zbiornik i jak jest to podłaczone? Jakie są uzyski? Konkrety a nie bajdurzenie nawiedzonego trolla. Przecież już to wielokrotnie opisywałem. Widać nawet z cytaty masz problemy.Tobie to już nawet nie można nic udowadniać.Nie masz solarów,praktyki nie masz nic a pyszczysz jak co najmniej producent.Nie pisz tu o okulistach bo ty człeniu nie masz nic i nie masz prawa zabierać w sprawach praktycznych ponieważ jest to sprzeczne z ideą tego zacnego forum.Topik nosi nazwę Próżniowe czy płaskie.Jakie ty masz TROLLU ???Jakie.Jakie osiągasz temperatury na nich???Czy są stabilne w pracy???Jak je serwisujesz???Czy wspomagasz nimi CO???Czy są wpięte do podłogówki???Jak nimi sterujesz jak nie chcesz by w zimowy ale słoneczny wieczór cały impet temp. z solara poszedł nie do zbiornika a w CO???Czy twoja instalacja jest bezpieczna???.Jak zabezpieczony jest twój układ gdy nie masz w domu rozbioru ciepłej wody użytkowej???Masz żaluzje???Jak nimi sterujesz???.Jaką wiedzę na temat pracy TROLLU mają pozostali domownicy??? p.s Jeśli odpowiesz praktycznie na te postawione pytania publicznie oddam ci honor(wiem ,że tego nie zrobisz) jeśli nie odpowiesz stajesz się tu zwykłym salonowym TROLLEM do kwadratu. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 26.08.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Przecież już to wielokrotnie opisywałem. Widać nawet z cytaty masz problemy.Tobie to już nawet nie można nic udowadniać.Nie masz solarów,praktyki nie masz nic a pyszczysz jak co najmniej producent.Nie pisz tu o okulistach bo ty człeniu nie masz nic i nie masz prawa zabierać w sprawach praktycznych ponieważ jest to sprzeczne z ideą tego zacnego forum.Topik nosi nazwę Próżniowe czy płaskie.Jakie ty masz TROLLU ???Jakie.Jakie osiągasz temperatury na nich???Czy są stabilne w pracy???Jak je serwisujesz???Czy wspomagasz nimi CO???Czy są wpięte do podłogówki???Jak nimi sterujesz jak nie chcesz by w zimowy ale słoneczny wieczór cały impet temp. z solara poszedł nie do zbiornika a w CO???Czy twoja instalacja jest bezpieczna???.Jak zabezpieczony jest twój układ gdy nie masz w domu rozbioru ciepłej wody użytkowej???Masz żaluzje???Jak nimi sterujesz???.Jaką wiedzę na temat pracy TROLLU mają pozostali domownicy??? p.s Jeśli odpowiesz praktycznie na te postawione pytania publicznie oddam ci honor(wiem ,że tego nie zrobisz) jeśli nie odpowiesz stajesz się tu zwykłym salonowym TROLLEM do kwadratu. Chyba ci się sniło że coś pisałeś o swojej instalacji. Za to ja wielokrotnie opisywałem instalacje znane mi z autopsji - zainstalowane do grzania cwu, bez wspomagania co, bez żaluzji, wg mnie dobrze zabezpieczone i serwisowane co 2-3 lata. I nie jestem laikiem tylko przedstawicielem firmy instalatorskiej, która założyła już ponad setke instalacji solarnych, więc mam jako takie pojęcie o działaniu solarów.. W przeciwieństwie do ciebie, który widział tylko jedna źle założoną instalacje na własnym dachu. Mamy założone dwie instalacje do wspomagania CO i wg zgodnej opinii ich użytkowników wspomaganie co jest tylko chwytem marketingowym i nie ma większego poparcia w realnych uzyskach. Niestety obie instalacje są na kolektorach płaskich, ale wykonane tak na wyraźne życzenie klientów. Tak więc kolego NS jesteś cienki bolek w tym temacie w stosunku do mojej wiedzy i doświadczenia, nie mówiąc juz o takich osobach jak kolektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 29.08.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Mamy założone dwie instalacje do wspomagania CO i wg zgodnej opinii ich użytkowników wspomaganie co jest tylko chwytem marketingowym i nie ma większego poparcia w realnych uzyskach. Niestety obie instalacje są na kolektorach płaskich, ale wykonane tak na wyraźne życzenie klientów. Czyli podsumowując: kolektory płaskie są przestarzałą konstrukcyjnie, tracącą w krótkim czasie uzyski (z opinii klientów mających już takie kolektory), bardzo wątpliwą ozdobą na dachu. Dobrze nagrzewają ciepłą wodę jedynie latem i późną wiosną. To potrafi również o połowę tańsza powietrzna pompa ciepła lub nawet w ostateczności czarna beczka z tworzywa umieszczona na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Podsumowując:Albo piszecie o gównie, albo ja nie wiem skąd wy macie tych klientów. Póki co płaskie, nie tracą na wydajności, bo niby jak? Miedź odpada, szyba wylata, nie wiem co jeszcze.Nie oszukuj się kolego. Próżniowy szybciej straci próżnię niż płaski straci uzyski. Zajebiście ludziom próbujesz wmawiać jakie to Heat-pipy są rewelacyjne, a póki co jak trochę mniej słoneczny dzień się trafi, to w mojej miejscowości próżniowcy kopcą na ciepłą wodę. Normalnie jak to 2 dni temu zobaczyłem to się za głowę chwyciłem. Jak to możliwe - płaskie grzeją może nie rewelacyjnie do 65*C ale do ok 53*C w nizaciekawy dzień u mnie a tam ostry dym. Przecież próżniowe są takie wydajne. Następnym razem nie może obejść się bez dokumentacji fotograficznej, bo rur mają jak na srane za przeproszeniem, właśnie heat-pipów. Coś mi się te forum mocno rozmywa z tym co widzę na codzień. Jak to możliwe? A może dlatego, że piszę jako nie zależny obserwator i użytkownik kolektorów a przeciw mnie firmy instalatorskie próbujące naganiać klientów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Czyli podsumowując: kolektory płaskie są przestarzałą konstrukcyjnie, tracącą w krótkim czasie uzyski (z opinii klientów mających już takie kolektory), bardzo wątpliwą ozdobą na dachu. Dobrze nagrzewają ciepłą wodę jedynie latem i późną wiosną. To potrafi również o połowę tańsza powietrzna pompa ciepła lub nawet w ostateczności czarna beczka z tworzywa umieszczona na dachu. Rypnij się człowieku w głowę, może coś zabrzęczy.... Powinni ci dać zakaz pisania bzdur na forum - kuźwa ty twierdzisz że płaski kolektor grzeje jak beczka pomalowana na czarno? Współczuję klientów. Sorry za ton ale jak widzę takiego Trolla przez duże Te to mnie szarpie jak Reksio szynkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 29.08.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Czyli podsumowując: kolektory płaskie są przestarzałą konstrukcyjnie, tracącą w krótkim czasie uzyski (z opinii klientów mających już takie kolektory), bardzo wątpliwą ozdobą na dachu. Dobrze nagrzewają ciepłą wodę jedynie latem i późną wiosną. To potrafi również o połowę tańsza powietrzna pompa ciepła lub nawet w ostateczności czarna beczka z tworzywa umieszczona na dachu.NIE KŁAM! Moje podsumowanie jest zupełnie inne - handlarze próżniówek wmawiają klientom, że kolektor płaski jest przestarzały. Pewnie to z obawy przed tym, że za miesiąc zostaną z pełnymi magazynami chińskich rurek, których po zmianach programu dotacji nikt nie będzie chciał zakładać. Płaski kolektor nie traci żadnych uzysków - niby dlaczego miałby tracić. Moje doświadczenia są zupełnie inne - to chińskie heat pipy generuja problemy w stylu woda w środku lata max. temp. 40'. Płaskie grzeją wodę od kwietnia do października. No ale importerzy muszą się jakoś bronić. I te teksty o "polskich producentach kolektorów próźniowych" - ja ich nazywam producentami naklejek z logiem firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Taaa a zaraz ci sprzeda beczkę plastikową pomalowaną na czarno i wmówi, że lepiej grzeje niż płaski kolektor. Po tym jak mnie zagrzał, to na odchodne chciałbym od niego tu na forum usłyszeć odpowiedź:Biorę beczkę 300L, maluję na czarno, nalewam wody o temp ok 10*C z wodociągów.Ile wg niego będę miał na koniec dnia?Proszę bardzo o odpowiedź - będzie bardzo dobrym tematem do dyskusji. Ja mam zbiornik kwadratowy 1000L do podlewania ogródka (taki budowlany). Jakoś po tygodniu grzania/smażenia na słońcu 40*C w nim nie uświadczyłem. No ale to pewnie dlatego, że mój zbiornik jest kwadratowy i ma płaskie boki jak kolektor płaski a beczka owalna, jak kolektory próżniowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Po tym jak mnie zagrzał, to na odchodne chciałbym od niego tu na forum usłyszeć odpowiedź: Biorę beczkę 300L, maluję na czarno, nalewam wody o temp ok 10*C z wodociągów. Ile wg niego będę miał na koniec dnia? Proszę bardzo o odpowiedź - będzie bardzo dobrym tematem do dyskusji. Kolego nie grzej się tak bo się zagotujesz:lol2: Pod koniec dnia z takiej plastikowej beczki przymocowanej dłuższą krawędzią do blaszanego dachu na połaci południowej będziesz miał wodę o temperaturze 50-55stopni. I super niska cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) NIE KŁAM! Moje podsumowanie jest zupełnie inne - handlarze próżniówek wmawiają klientom, że kolektor płaski jest przestarzały. Płaski kolektor nie traci żadnych uzysków - niby dlaczego miałby tracić. Płaskie grzeją wodę od kwietnia do października. No ale importerzy muszą się jakoś bronić. Dziwi mnie zaciekła obrona przez Pana beznadziejnego rozwiązania jakim jest kolektor płaski. Dla wiedzy odwiedzających forum i Pana Chińczycy już dawno zorientowali się, że technologia próżniowa jest dużo bardziej wydajna (energia użyteczna - rzeczywista !) niż technologia kolektora płaskiego. Stąd produkcja na rynek lokalny (chiński) kolektorów próżniowych. Dla Pana informacji kolektory płaskie Chińczycy produkują już na potrzeby importerów z Europy czy Ameryki. Cena takiego kolektora to 500-600 zł za kolektor 2m2 z absorberem TiNOx. Co ciekawe tego płaskiego badziewia na rynku chińskim nikt nie kupuje.... Pozostaje tylko rynek Europejski gdzie grupy oszustów i oszołomów skutecznie wciskają ciemnotę konsumentom o wyższości przestarzałej technologii. Proszę zwrócić też uwagę, że właściwie w Chinach nie stosuje się przepływu bezpośredniego... Moje doświadczenia są zupełnie inne - to chińskie heat pipy generuja problemy w stylu woda w środku lata max. temp. 40'.. Nie słyszałem o takich... Bardzo to ciekawe bo te heat-pipe które ja montuje nagrzewają wodę latem do 80 stopni8-). A w środku zimy do 40 stopni. Jak widać kolektory próżniowe są bardzo rożne. Edytowane 2 Września 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Póki co płaskie, nie tracą na wydajności, bo niby jak? Miedź odpada, szyba wylata, nie wiem co jeszcze. Nie oszukuj się kolego. Próżniowy szybciej straci próżnię niż płaski straci uzyski. To ciekawe, bo gwarancja na szczelność rur próżniowych wynosi w niektórych firmach 16 lat...A czy producenci lub importerzy płaskich dają gwarancje na coroczne te same uzyski.? Kliku klientów którzy mieli kolektory płaskie jednego z polskich producentów zaobserwowało po kilku latach ze wydajność ich kolektorów znacznie spadła. Zgłosili się do tego producenta z reklamacja. Co im powiedział ten polski producent: ''Gwarancja tego nie obejmuje, musicie dokupić jeszcze jeden kolektor.'' A teraz trochę teorii: Wspólną wadą kolektorów płaskich jest brak hermetyczności wnętrza kolektora dodatkowo wręcz wymuszonej otworami wentylacyjnymi w celu odprowadzenia kondensatu pary wodnej zawartej w powietrzu. Kolektor płaski podlega całodobowym cyklom zasysania powietrza i pary wodnej oraz ich wydzielania. Jest to związane z rosnącą temperaturą kolektora w trakcie dnia oraz spadającą temperaturą w nocy. Wzrost objętości powietrza i pary wodnej wraz ze wzrostem temperatury wymusza niehermetyczny charakter budowy kolektora płaskiego (przy szczelnym zamknięciu kolektor przy wzroście temperatury zostałby rozerwany). Wzrost temperatury generuje również odparowanie pary wodnej w kolektorze, która gromadzi się podczas fazy skraplania w nocy. Skropliny osadzają się na absorberze oraz na szybie kolektora. W dzień przy wzroście temperatury skropliny parują i początkowo osadzają się na szybie kolektora płaskiego. Jest to zjawisko powszechne i częste. Zaparowanie szyby oraz absorbera w znaczący sposób obniża sprawność kolektora płaskiego. Całą sytuację pogarsza fakt dostawania się do wnętrza kolektora płaskiego mikro zanieczyszczeń (np.: pyłków, kurzu, składników dymu itd.),które osadzają się na absorberze oraz szybie kolektora. Prowadzi to do powstawania filmu blokującego promieniowanie słoneczne, które w ograniczonej ilości lub w skrajnych przypadkach nie przedostaje się do absorbera. Producenci kolektorów płaskich w większości przypadków starają się przynajmniej częściowo ukryć to zjawisko przez masowo stosowane szyby pryzmatycznej a użytkownik nie znający problemu nie jest w stanie wytłumaczyć spadku sprawności jego instalacji. Wymuszanie cyrkulacji poprzez stosowanie otworów wentylacyjnych w ramie kolektora płaskiego prowadzi do generowania dodatkowych strat ciepła,schładzania kolektora i zwiększonego dostawania się mikro zanieczyszczeń z atmosfery. Wada tej konstrukcji wydaje się mieć charakter genetyczny/funkcjonalny i niemożliwy do usunięcia. Ekspozycja na działanie czynników atmosferycznych i wpływ tych czynników na absorber kolektora płaskiego wydają się być kolejnym podstawowym problemem takiej konstrukcji. Paradoksalnie zwiększanie parametrów sprawnościowych kolektora płaskiego prowadzą do jego wyższych temperatur stagnacyjnych przez co zwiększane jest prawdopodobieństwo uszkodzeń absorbera w trakcie eksploatacji poprzez reakcje chemiczne z mieszaniną powietrza, pary wodnej i innych mikro drobin (np.: pyłów, pyłku roślinnego, aerozoli, bakterii, zarodników grzybów, roztoczy, owadów itd.),które zasysane są do objętości wewnętrznej kolektora podczas cyklu dzień- noc Edytowane 2 Września 2013 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 02.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A praktyka w moim wykonaniu jest taka - płaskie kolektory spokojnie grzeją wodę latami natomiast chinskie HP mają problemy już po kilku latach. Woda 80'C latem to nie żaden wyczyn - płaskie spokojnie osiągają taki pułap. Ale żebym nie był tak srogi w ocenie, to chętnie wysłuchałbym twojej opinii nt tego jakiego producenta (czy raczej importera) kolektory próżniowe są wg ciebie dobrej jakości. Oprócz oczywiście twojego Solar Techu. Mamy wiele firm na rynku, które specjalizują się w próżniowych - Hoven, Ulrich, Lumen Technik, ViTechnology itp itd. Które wg ciebie sa dobre a które to szajs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.09.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Eksplozja......wiara czyni cuda..Woda 80'C latem to nie żaden wyczyn - płaskie spokojnie osiągają taki pułap... Czy temu jegomościowi wreszcie ktoś nie natrze uszu .Nie dość ,że głuchy na wołanie ogółu to jeszcze uprawia coś w rodzaju niedozwolonego marketingu i zakazanej reklamy a na dodatek oznajmia innymi słowy jaki to ja najmądrzejszy i nie słucham tych co mają więcej do powiedzenia niźli ja..Latem wodę gotuje tylko w czym ale pisze i powiela głupoty swe.Człowieku dla czteroosobowej rodziny wiesz co oznacza temp ZCWU wyżej niż 80 stC z kolektora płaskiego chociażby???Wiesz ???Ale skoro piszesz to znaczy się gdzieś to widziałeś.Nie u siebie bo niby skąd ale u KLIENTA.Już cię pytałem zapytam jeszcze kolejny raz.Jak broni się ten układ gdy nie ma rozbioru wody???Czy działa cyrkulacja wody???Co jeśli domownicy obudzą się na następny dzień i z nieba będzie lał żar wprost na kolektory???Gdzie jest zrzut gorącej pary wodnej,która w końcu może się pojawić???Gdzie wyprowadzi się glikol :)jak przy takiej już temp. wody z deczka go przy-jara???Jak przy takiej skrajnej sytuacji twój układ będzie uzdrowiony a może sam się obroni i nic nie trzeba będzie robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 03.09.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jesteś pewny, że do końca przemyślałeś to co napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts