Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próżniowe czy płaskie???

_Alexandra

Recommended Posts

Co wy ciągle tylko te obliczenia i obliczenia.... Jeden kolektor 20 rurowy bez problemu nagrzewa 300l zbiornik oczywiście tylko w dni słoneczne. Kolektor 20 rurowy Solar-Tech ze zwierciadłami ma moc maksymalną 1,8kW a nie 1,5 kW to po pierwsze. Po drugie kolektory próżniowe z absorberem umieszczonym wokół rury wyłapują promieniowanie słoneczne nawet jak promienie słoneczne padają na nie od tyłu (widoczne gdy kolektory nie są montowane równolegle do dachu a mają podniesienie), a nie jak narzuca norma tylko od przodu. Po trzecie kolektory próżniowe z absorberem umieszczonym wokół rur świetnie wyłapują promieniowanie rozproszone. Po czwarte kolektor próżniowy 20 rurowy SPE bez zwierciadeł ma powierzchnię brutto 3m2, powierzchnię czynną wg normy 1,88m2 ale za to powierzchnię absorbera aż 5m2.

Moje zrypy płaskie mają powierzchnię absorbera 5,4m2 i osiągają moc do 4kW. Twoje 5,0m2 wg normy daje czadu na całe 1,8kW.

Gratuluję mocy i uzysków.

• Odpowiedzi 573
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy Kolektorach próżniowych z absorberem umieszczonym wokół rur próżniowych bez problemu idealny kąt padania promieni słonecznych będzie osiągalny prawie przez 8 godzin.

Pod warunkiem, że rura rurze nie będzie zasłaniać promieni słonecznych, ale na twoich rysunkach nie raczyłeś zaznaczyć tego faktu. Lepiej krzyczeć, że to ja mówię nieprawdę.

Edytowane przez yaiba83

I jeszcze jedna rzecz jak już się czepiam, bo uważam że piszesz jak ci wygodnie:

Kolektor 20 rurowy Solar-Tech ze zwierciadłami ma moc maksymalną 1,8kW a nie 1,5 kW to po pierwsze. Po drugie kolektory próżniowe z absorberem umieszczonym wokół rury wyłapują promieniowanie słoneczne nawet jak promienie słoneczne padają na nie od tyłu.

Jeżeli najpierw piszesz, że kolektor ma moc 1,8kW ze zwierciadłami a za chwilę piszesz o kolektorze bez zwierciadeł więc ja mam dwa pytania:

1) Jaką ma moc ten kolektor bez zwierciadeł, skoro wtedy łapie promieniowanie od tyłu?

2) Po co montuje się zwierciadła, które uniemożliwiają pochłanianie promieni od tyłu?

Jak dla mnie punkt pierwszy wyklucza punkt drugi i odwrotnie.

ale na twoich rysunkach nie raczyłeś zaznaczyć tego faktu. .

O przepraszam rysunki są moje : http://www.słoneczny.com.pl/dylemat.php

Ten graniczny kąt to około 20 stopni.

Co wy ciągle tylko te obliczenia i obliczenia....

No wiesz, taka instalacja kosztuje i ludzie chcą wiedzieć choćby teoretycznie co można z niej wyciągnąć. Chyba, że Twoi klienci to stado naiwniaków, którym bez podstawowych liczb jesteś w stanie wcisnąć każdy kit. Pisałem o tym już i nawet podziwiam Cię za to.

Ale wracając do liczb i tych rysunków:

Moje zrypy płaskie mają powierzchnię absorbera 5,4m2 i osiągają moc do 4kW. Twoje 5,0m2 wg normy daje czadu na całe 1,8kW.

Gratuluję mocy i uzysków.

Z rysunków wyraźnie widać, że z m2 pow. czynnej płaszczaka można wyciągnąć 4,15 kWh dziennie, natomiast z heat pipa 4,89 kWh dziennie z tej samej powierzchni.

Ale 1m2 płaszczaka kosztuje 660zł za 1m2 pow. czynnej, natomiast 1m2 heat pipa wiadomej firmy kosztuje 2160zł bez lustra, natomiast 1m2 pow czynnej u rurki kosztuje 1950zł z lustrem.

A więc za wyprodukowanie ( w przenośni) 1kWh z płaszczaka trzeba zapłacić 159 zł,

z heat pipa wiadomej firmy 440 zł

a z u rurki 270 zł.

Czy potrzeby jest komentarz?

Edytowane przez kolektor1

O przepraszam rysunki są moje : http://www.słoneczny.com.pl/dylemat.php

Ten graniczny kąt to około 20 stopni.

No wiesz, taka instalacja kosztuje i ludzie chcą wiedzieć choćby teoretycznie co można z niej wyciągnąć. Chyba, że Twoi klienci to stado naiwniaków, którym bez podstawowych liczb jesteś w stanie wcisnąć każdy kit. Pisałem o tym już i nawet podziwiam Cię za to.

Ale wracając do liczb i tych rysunków:

Z rysunków wyraźnie widać, że z m2 pow. czynnej płaszczaka można wyciągnąć 4,15 kWh dziennie, natomiast z heat pipa 4,89 kWh dziennie z tej samej powierzchni.

Ale 1m2 płaszczaka kosztuje 660zł za 1m2 pow. czynnej, natomiast 1m2 heat pipa wiadomej firmy kosztuje 2160zł bez lustra, natomiast 1m2 pow czynnej u rurki kosztuje 1950zł z lustrem.

A więc za wyprodukowanie ( w przenośni) 1kWh z płaszczaka trzeba zapłacić 159 zł,

z heat pipa wiadomej firmy 440 zł

a z u rurki 270 zł.

Czy potrzeby jest komentarz?

[h=1]Jak dla ciebie 'no comments'.Jak ty tym biedakom to wszystko wciśniesz z tymi tabelami i obliczeniami i co nie daj Bóg według tego scenariusza coś padnie to gdzie wtedy spierdzielasz???Człowieku ty już o niczym innym nie piszesz tylko się obliczasz.Daj se luz.[/h]

[h=1]Jak dla ciebie 'no comments'.Jak ty tym biedakom to wszystko wciśniesz z tymi tabelami i obliczeniami i co nie daj Bóg według tego scenariusza coś padnie to gdzie wtedy spierdzielasz???Człowieku ty już o niczym innym nie piszesz tylko się obliczasz.Daj se luz.[/h]

[h=1]Jak dla Ciebie 2+2=4 ( podstawy arytmetyki ) jest czymś niezrozumiałym to gorzej dla Ciebie bo to zakrawa na wtórny analfabetyzm co widać gołym okiem.[/h]

Edytowane przez kolektor1

Jak dla Ciebie 2+2=4 jest czymś niezrozumiałym to gorzej dla Ciebie bo to zakrawa na wtóry analfabetyzm co widać gołym okiem.

Skoro słowo obrażanie nie jest ci obce to odpowiedz proszę teraz tu publicznie ile instalacji solarnych zamontowałeś,ile dałeś gwarancji na swoja robociznę,jak twoje obliczenia sieciowe-internetowe-ogólne , mają się do praktyki,czy masz problem z inwestorami po swoich montażach,ile lat ma najstarsza twoja instalacja,jak wygląda twoja umowa pisemna na pracę jaką wykonałeś,gdzie można poczytać o twojej firmie i jaki ma staż w montażu kolektorów ale tylko kolektorów,itp.

U mnie są 4 płaskie Hewalexy pod kątem 62 stopni jakoś nie widzę szansy aby śnieg mógł się do nich przyczepić, tym bardziej aby zagroził im grad. Układ testowany od tygodnia dziś ze słońcem raczej bardzo słabo o 13:00 dół zbiornika zagrzał się do 43 stopni a około 1,5h wcześniej ruszyło ogrzewanie.

W dniu wczorajszym słońca niestety niedoświadczyliśmy temperatura na zewnątrz w okolicach 12 stopni na solarach udało się zaobserwować 27.

Nie jest źle a pewnie będzie lepiej tylko trzeba poświęcić trochę czasu na dostojenie układu.

Panowie kolektor1 i niktspecjalny - proszę nie wyzywajcie się w ten sposób bo nie o to tutaj chodzi.

Mnie ponosi bo nie mogę się doczekać rzeczowych odpowiedzi na tezy które zarzucam jednej z firm reklamującej swoje produkty.

Istotne fakty lubią być przemilczane, albo dostaję niepełne kontrargumenty dla zmyłki, które znów nie są do końca wyjaśniane.

Gościu sam sobie zaprzecza a jeszcze przy okazji z drugiego głupka próbuje zrobić.

Jakoś nie doczekałem się odpowiedzi na moje zarzuty w jego kierunku nt ichniejszych kolektorów. Twierdzi że chińskie są złe. Na stronie chwalą się współpracą z firmą sidit, która na czołówce ma napisane solar china... Na mój zarzut, że sprowadzają chinole odparł, że nie sprowadzają kolektorów tylko części a kolektory sami produkują. Natomiast w innym miejscu chciałem poczytać raporty spf o kolektorach które produkują oczywiście są namiary na kolektory firmy sidite.

Teraz są 2 wyjścia z tej sytuacji:

a) przyznać się, że się sprowadza rasowego chińczyka (a nie produkuje własne) i nakleja swoje logo i sprzedaje jako swoje, dzięki temu można się pochwalić raportem SPF i certyfikatami Solar Keymark

b) być producentem swoich kolektorów ale nie posiadać SPF oraz Solar Keymark a ino podszywać pod chinoli.

Tak czy siak krzyczy wiele na forum i pociska użytkowników płaskich a zostaje gaszony nie przez producenta, nie przez instalatora ani przez handlowca tylko użytkownika płaskich. Ja do kolektorów próżniowych nic nie mam, ale do nachalnego marketingu już tak...

in*s*7

Dajesz tutaj przykład na jednym kliencie. Fakt, może u niego tak jest. - bo sobie tak twierdzi..

Gdzie nie montowaliśmy próżniówek, w zime był zawsze ten sam problem i nie mów mi tutaj, że w Warszawie śnieg zalega tydzień na kolektorze..

Na chłopski rozum nawet sobie przemyśl, żeby śnieg był maks tydzień, musi być po tygodniu odwilż.. W jaki sposób ten śnieg może zalegać tylko tydzień?

Spróbuj mi znaleźć instalacje, na której śnieg leży tylko tydzień. Poczekaj do zimy, zobacz na próżnióski gdzieś w okolicy, kiedy spadnie śnieg i zejdzie z niego warstwa śniegu... po TYGODNIU. Czy masz to poparte jakimiś doświadczeniami? Przeczytać też sobie mogę że jest tak a nie inaczej.. Ale czy tak jest rzeczywiście..!?

"Na instalacjach w środkowej Polsce np. pod Warszawą śnieg zalega na kolektorach próżniowych jedynie przez ok max tydzień na rok. Czy to dużo?" - UDOWODNIJ MI TO.

Bo według Twojego rozumowania, moge powiedzieć, że kolektor da mi zawsze ciepłą wodę i mogę wywalić piec, grzałki z zasobnika, bo mi to jest zbędne..

Ja Twierdze, że to co mówisz mija się z prawdą.

Druga Twoja uwaga...

Co Ty w ogóle wygadujesz... Moim zdaniem, jesteś zagorzałym fanem chińskich próżniówek i tyle. Włączenie obiegu na 10 min jest bardzo ogromnym marnotrastwem!? W przypadku, gdzie przez kilka h, odrobimy straty!?

A kto mądry instaluje sobie próżniówki na zimę, żeby czerpać z tego ogrzewanie domu jako podstawoe źródło?

Na tym zakończę spory z Tobą, bo nie ma to żadnego sensu, żebyś mi uświadamiał czegoś co mija się z prawdą. "Jeden jest wysoki, drugi jest niski" tyle na ten temat..

Edytowane przez wojteklu

Panowie kolektor1 i niktspecjalny - proszę nie wyzywajcie się w ten sposób bo nie o to tutaj chodzi.

Tak, zgadza się tylko zwróć uwagę, kto kogo wyzywa. I gdyby pisał to ktoś kto zaczyna w temacie swą przygodę z kolektorami mając na koncie 10 wypowiedzi można by machnąć na to ręką. Ale człowiek posiadający na koncie ładnych parę tysięcy to wydaje mi się powinien być dla nas wzorem i przykładem. I tak również mi się na początku wydawało, ale tylko na początku, co zostało z tego?, widzimy to wszyscy. Może faktycznie wzorem innych trzeba olać faceta i nie odpowiadać tak jak robią to wszyscy w innych tematach. Więc już skasowałem dość zgryźliwy tekst. Niech mu się wydaje, że na temat kolektorów ma coś do powiedzenia.

Ale:

i jaki ma staż w montażu kolektorów ale tylko kolektorów,itp.

Przygodę z kolektorami zacząłem w 1997roku, osobiście montując około 400 instalacji i to mam udokumentowane. Najmniejsza to jeden kolektor płaski, największa to 46 próżniówek.

Tak, zgadza się tylko zwróć uwagę, kto kogo wyzywa. I gdyby pisał to ktoś kto zaczyna w temacie swą przygodę z kolektorami mając na koncie 10 wypowiedzi można by machnąć na to ręką. Ale człowiek posiadający na koncie ładnych parę tysięcy to wydaje mi się powinien być dla nas wzorem i przykładem. I tak również mi się na początku wydawało, ale tylko na początku, co zostało z tego?, widzimy to wszyscy. Może faktycznie wzorem innych trzeba olać faceta i nie odpowiadać tak jak robią to wszyscy w innych tematach. Więc już skasowałem dość zgryźliwy tekst. Niech mu się wydaje, że na temat kolektorów ma coś do powiedzenia.

Ale:

Przygodę z kolektorami zacząłem w 1997roku, osobiście montując około 400 instalacji i to mam udokumentowane. Najmniejsza to jeden kolektor płaski, największa to 46 próżniówek.

Nie każe ci ze mną gadać ale nie odpowiadasz na postawione pytania.Ja też ci zaraz napiszę,że mam praktyki ,że łochocho :D,że dzięki mojej wiedzy ludziska mają fajne instalacje w chałupach,wkleję kilka znamienitych wykresów i tabel a ty od razu do mnie zadzwonisz i poprosisz o wykonanie jakiegoś tam zestawu.Tak???Gdzie masz swój prywatny profil tu na FM???Daj namiary na swojego bloga,stronę pokaż i potwierdź swoje realizacje ze zdrową reklamą, wtedy może będzie to miało inny bardziej wymierny efekt. Jeśli zauważasz mam jakieś tam ale do tych twoich wyliczeń itd.przecież do diazka mogę mieć,mam swój zestaw,który mi działa już dość długo z małymi problemami użytkuję ale działa,chwalę się nim tu na FM,opowiadam ,że da się nim wspomagać urządzenia CO,wspomagać nie grzać non-stop a ty z pomagierem-ogonem redim uprawiasz ze man jakaś walkę.o co o byt ???Pokaż swoje prawdziwe oblicze a zobaczysz jaki będzie tego finał.Odpowiedz na te pytania ,które ci postawiłem.Nie dyskutuj ze mną ale odpowiedz.Tyle.

Edytowane przez niktspecjalny

Mnie ponosi bo nie mogę się doczekać rzeczowych odpowiedzi na tezy które zarzucam jednej z firm reklamującej swoje produkty.

Istotne fakty lubią być przemilczane, albo dostaję niepełne kontrargumenty dla zmyłki, które znów nie są do końca wyjaśniane.

Gościu sam sobie zaprzecza a jeszcze przy okazji z drugiego głupka próbuje zrobić.

Jakoś nie doczekałem się odpowiedzi na moje zarzuty w jego kierunku nt ichniejszych kolektorów. Twierdzi że chińskie są złe. Na stronie chwalą się współpracą z firmą sidit, która na czołówce ma napisane solar china... Na mój zarzut, że sprowadzają chinole odparł, że nie sprowadzają kolektorów tylko części a kolektory sami produkują. Natomiast w innym miejscu chciałem poczytać raporty spf o kolektorach które produkują oczywiście są namiary na kolektory firmy sidite.

Teraz są 2 wyjścia z tej sytuacji:

a) przyznać się, że się sprowadza rasowego chińczyka (a nie produkuje własne) i nakleja swoje logo i sprzedaje jako swoje, dzięki temu można się pochwalić raportem SPF i certyfikatami Solar Keymark

b) być producentem swoich kolektorów ale nie posiadać SPF oraz Solar Keymark a ino podszywać pod chinoli.

Tak czy siak krzyczy wiele na forum i pociska użytkowników płaskich a zostaje gaszony nie przez producenta, nie przez instalatora ani przez handlowca tylko użytkownika płaskich. Ja do kolektorów próżniowych nic nie mam, ale do nachalnego marketingu już tak...

Czy to tak trudno zrozumieć o co mi kaman. Potwierdzasz to co cały czas chce wydobyć od tych ,którzy prowadzą niezbyt zdrowy proceder i nie mają w tym podparcia.Przecież kuźwa sam piszesz ,że oglądasz ,podglądasz,przypatrujesz się danej firmie po co??? Co tym samym chcesz uzyskać???

Wybaczcie, złamię obietnicę!!!

Ja też ci zaraz napiszę,że mam praktyki ,że łochocho :

Jeżeli napisałem, że wykonałem ileś set instalacji i mam to udokumentowane to może jeszcze będziesz chciał zobaczyć te umowy?

Część dokumentacji fotograficznej masz tu:

http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=galeria

i to wystarczy!!!!

Daj namiary na swojego bloga,stronę pokaż i potwierdź swoje realizacje ze zdrową reklamą, wtedy może będzie to miało inny bardziej wymierny efekt.

http://www.słoneczny.com.pl/index.php

Tam poczytasz więcej o moich przemyśleniach na temat kolektorów. Tam też jest moje prawdziwe oblicze (fotograficzne).

eśli zauważasz mam jakieś tam ale do tych twoich wyliczeń itd.przecież do diazka mogę mieć,mam swój zestaw,który mi działa już dość długo z małymi problemami użytkuję ale działa,chwalę się nim tu na FM,opowiadam ,że da się nim wspomagać urządzenia CO,wspomagać nie grzać non-stop a ty z pomagierem-ogonem redim uprawiasz ze man jakaś walkę.o co o byt ???

O byt nie walczę ale o zdrowe podejście przy decyzji czy i jakie kolektory montować, oraz co się po nich późnej można spodziewać ( tak znienawidzone przez Ciebie cyferki, obliczenia, zestawiania). Sam przyznasz, że "maluchem" to też można pociągnąć wagon kolejowy, ale nie do tego służy ten samochód.

Jeżeli koledzy piszą Tobie, że 3 kolektory nie służą do wspomagania a Ty z uporem maniaka tak twierdzisz bo przecież tak masz podłączoną instalację, że ci wspomaga ( bo tak jest faktycznie) to tylko dla tego, że inni to czytają i na bazie tego też tak by chcieli, myśląc, że taka ilość kolektorów załatwi im sprawę. Większość klientów właśnie zwraca się z tym problemem do mnie a ja muszę im tłumaczyć, że się taką ilością kolektorów nie da tego problemu załatwić i ich oczekiwań.

Proponowałem Tobie urządzenie do pomiaru ciepła, miałbyś pełną jasność o czym tu mówimy. A i również Ty mógłbyś skonfrontować z tymi cyferkami, które się tu przewijają.

I jeszcze jedno, jeżeliś mówisz tu o "obrażaniu" to racz zwrócić uwagę, że robisz to nagminnie zwracając się do innych z małej litery. Pisanie nagminnie zwrotów takich jak " ty", "ciebie" z małej litery ogólnie uważane jest jako brak szacunku do zwracanej się osoby. Nawet mój największy oponent na innym forum "TB" zawsze zwraca się z klasą co i Ciebie jako "Góra oświecenia" też powinno obowiązywać.

Czy myślisz że moje 4 płaskie Hewalexy ustawione pod kątem 62 stopni będą w stanie coś wspomóc ogrzewanie? Czy uda im się co najwyżej w zimowe dni ogrzać dół zbiornika do 20 stopni a resztę musi załatwić piec?

Marcinie.

Kolektory zawsze będą grzały a co one będą grzały to zależy od tego jak jest zbudowana instalacja.

Jeżeli instalacja jest zbudowana tak jak u "nikta" czyli ciepło jest pakowane do jednego zbiornika z którego ciepło dalej jest pobierane do c.o. i c.w.u. to zimą po mimo priorytetu ciepłej wody kolektory tylko w mniejszym lub większym stopniu wspomogą c.o. Natomiast ze względu na długość dnia czy jego " krótkość" nie rozgrzeją się na tyle by zapewnić ciepłą wodę bo w między czasie c.o. zabierze całe wytwarzane ciepło. I to jest można powiedzieć zdrowa sytuacja bo instalacja chodzi na " niskich" parametrach przez co sprawność instalacji jest bardzo duża ( w myśl zasady, że im wyższe temp. tym sprawność instalacji mniejsza).

Natomiast jak to jest u Ciebie rozwiązane?

Niestety dokładnie tak samo. Jeden zbiornik Integra 400. 300 l bufor i 100l cwu z 2 wężownicami.

W domu położona jest podłogówka i kaloryfery wszystko na oddzielnych pompkach w razie gdyby okazało się że bufor zaspokoi zapotrzebowanie na co ( bufor załadujemy piecem ) i podłogówce uda się utrzymać ciepło w domu. Dom raczej ocieplony w ciekawy sposób 15 cm styropian, pustak 5 cm niczego (powietrza ) i znów pustak ściany pi razy oko mają po 60 cm grubości. NIestety od podłodi tylko 10 cm styropianu.

Wybaczcie, złamię obietnicę!!!

Jeżeli napisałem, że wykonałem ileś set instalacji i mam to udokumentowane to może jeszcze będziesz chciał zobaczyć te umowy?

Część dokumentacji fotograficznej masz tu:

http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=galeria

i to wystarczy!!!!

http://www.słoneczny.com.pl/index.php

Tam poczytasz więcej o moich przemyśleniach na temat kolektorów. Tam też jest moje prawdziwe oblicze (fotograficzne).

O byt nie walczę ale o zdrowe podejście przy decyzji czy i jakie kolektory montować, oraz co się po nich późnej można spodziewać ( tak znienawidzone przez Ciebie cyferki, obliczenia, zestawiania). Sam przyznasz, że "maluchem" to też można pociągnąć wagon kolejowy, ale nie do tego służy ten samochód.

Jeżeli koledzy piszą Tobie, że 3 kolektory nie służą do wspomagania a Ty z uporem maniaka tak twierdzisz bo przecież tak masz podłączoną instalację, że ci wspomaga ( bo tak jest faktycznie) to tylko dla tego, że inni to czytają i na bazie tego też tak by chcieli, myśląc, że taka ilość kolektorów załatwi im sprawę. Większość klientów właśnie zwraca się z tym problemem do mnie a ja muszę im tłumaczyć, że się taką ilością kolektorów nie da tego problemu załatwić i ich oczekiwań.

Proponowałem Tobie urządzenie do pomiaru ciepła, miałbyś pełną jasność o czym tu mówimy. A i również Ty mógłbyś skonfrontować z tymi cyferkami, które się tu przewijają.

I jeszcze jedno, jeżeliś mówisz tu o "obrażaniu" to racz zwrócić uwagę, że robisz to nagminnie zwracając się do innych z małej litery. Pisanie nagminnie zwrotów takich jak " ty", "ciebie" z małej litery ogólnie uważane jest jako brak szacunku do zwracanej się osoby. Nawet mój największy oponent na innym forum "TB" zawsze zwraca się z klasą co i Ciebie jako "Góra oświecenia" też powinno obowiązywać.

Regulamin forum publicznego jakim jest FM nie stanowi by używać zwrotów per Pan nie zapominając o dużych literach. Gdzieś umykają ci elementarne zasady słownictwa inernetowego w odniesieniu do rozmowy na forum.Znowu mnie nauczasz ale znowu niegrzecznie.

Ponadto wiele osób sądzi, że również wszelkie inne zaimki, nie wyłączając tych odnoszących się do własnej osoby, należy pisać dużą literą. Nie są wcale rzadkością zdania typu Zdaje się, że dla Niego to forum jest zbyt małe czy Nie ukrywam, że u Mnie nie obchodzi się tych świąt (co jest pisownią niedopuszczalną!). Jakby tego było mało, często pisze się słowa pan i paniwielką literą w zdaniach niebędących formą uprzejmych, bezpośrednich zwrotów do danej osoby (np. Szanowna Pani). Pisze się np. Nigdy nie lubiłem tej Pani, bo jej piosenki są zbyt wulgarne; Tym Panom już dziękujemy; TegoPana po raz pierwszy widziałem w filmie o 11 września itp. Ba, czasem zaimki pisane są wielką literą nawet wtedy, gdy wcale nie odnoszą się do ludzi. Spójrzmy, co w napadzie bezmyślności spłodził pewien kinoman: Sranie w banie. Film o niczym. Srać się przy Nim nawet nie chce. Olaboga…

Tego rodzaju pisownia to mniejsze lub większe absurdy i dowody na całkowite niezrozumienie elementarnych zasad naszego języka. (O jedym z problemów tego typu traktuje zapytanie do ekspertów – patrz: poniższy link). Ba, zdarza się, że piszą tak językoznawcy (zapewne w pośpiechu, ale jednak) w swoich poradach, zarówno internetowych, jak i drukowanych. W takiej sytuacji pozostaje zadać sobie po raz kolejny pytanie: kto uczy młodych ludzi albo skąd oni sami czerpią taką wiedzę o tych wszystkich językowych odchyleniach, nonsensach i niedorzecznościach?

[porównaj: "grzeczność"]

Zwroty grzecznościowe mamy za sobą,Nie odpowiadaj czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj.Jestem pod wrażeniem linków w których bierzesz tak czynny udział i jeszcze jedno ten autor z linku to ty???;)