Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość domu ??

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie wielkości domu, zamierzam w tym roku rozpocząć budowę ale nie wiem jaki duży dom powinien być.

mam 5 osobową rodzinę i wyprałem projekt 183m2 ale znajomi i projektantka odradzają taki wielki dom z uwagi na koszty budowy, utrzymania i gdy dzieciaki dorosna bedziemy sami w dużym domu. całośc kredytuje.

zastanawiam się jakie są faktyczne różnice pomiedzy domem 150m2 a 180m2 ??

czy pozniej nie bede żałował gdy wybiorę mniejszy dom?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chodzi o to, żeby kogoś słuchać czy nie :-). Chodzi raczej o poznanie opinii innych, często odmiennych, i wyciągnięcie własnych wniosków :-)

Ostatnio byłam w odwiedzinach u rodziny 4 osobowej. Dom 200 m, góra niewykończona, mieszkają na parterze i to im wystarcza :-)

Mój będzie około 150 m (użytkowej) dla czwórki. Czasami nachodzą mnie myśli typu - salon mógłby być trochę większy... , ale z drugiej strony jak miałabym ponosić dodatkowe koszty budowy i wykończenia większego metrażu i później ogrzewania - to jednak metraż jest OK.

Ja zbudowalam dom 190 m2 dla 6 osobowej rodziny i........... sprzedalam po 3 latach. Za duzy byl. Dzieci rosly, tesciowa zmarla, mama ma wlasny dom. Wysokie koszty utrzymania itd. Przynamniej pozbylam sie kredytu :p Poza tym nie zapomnij, ze predzej, czy pozniej przyjdzie podatek katastralny i wtedy beda wysokie oplaty za dom, bo beda obliczane od wartosci nieruchomosci i dzialki. Teraz buduje 140 m2 dla 4 i w niedlugim czasie 3 osobowej rodziny. A mozna wiedziec w jakim wieku sa twoje dzieci? Edytowane przez Aleksandryta

Jak wiadomo ta różnica 30m2 to głównie kasa, najpierw w budowie, wykończeniu a potem w eksploatacji. Jesli z układu pomieszczeń wynika, że by dom spełniał Wasze oczekiwania musi mieć te 180m2 to musi. A poza tym jedne domy mniejsze ale skomplikowane sa droższe w budowie od tych większych a prostych. może podeślij projekt to cos więcej będzie wiadomo. Druga rzecz to czy to sa metry uzytkowe, czy liczone po podłodze, czy z garażem czy bez bo może to jest dom który po podłodze ma 230m2 ;).

Ja tez szukałam projektu o pow ok 150 m2 ale takiego by spełniał moje oczekiwania było ciężko znaleźć i skończyło się na projekcie o pow ok 175m2 a po adaptacji formalnie ma ok 210m2 a licząc po podlodze ok 260. fakt, że te adaptacje co zrobilam troche uprościły bryłe także niewielkim kosztem w budowie zyskałam sporo metrów i tego nie żałuje. Choc to co w budowie stanu surowego wiele nie podniosło kosztu to podczas wykańczania m2 to m2, czy tynkowania, czy wylewek, czy malowania, czy wykańczania a teraz w eksploatacji każdy m3 trzeba ogrzać i wentylować a każdy m2 sprzątnąć :).

http://inwestycje.elfin.pl/przewodnik/1,1057,2264,podatek-katastralny.html

Kataster to urzędowy spis gruntów i budynków, służący oznaczeniu nieruchomości przy zakładaniu i prowadzeniu ksiąg wieczystych, wodnych, górniczych i innych oraz przy wymiarze podatków. Kataster to również podatek nałożony na nieruchomość.

Obecnie wysokość podatku od nieruchomości uzależniona jest wyłącznie od powierzchni gruntu. Przy ustalaniu wysokości tego podatku nie bierze się pod uwagę wartości budynków na nim stojących. Prowadzi to do sytuacji, w której podatek płacony jest tak samo za grunt niezagospodarowany lub za ten, na którym stoi zniszczony stary budynek, jak i za ziemię np. w centrum miasta, na której stoi nowoczesny biurowiec (czasami o wartości większej niż grunt pod nim). W przyszłości podstawą opodatkowania będzie wartość rynkowa nieruchomości, czyli wartość katastralna. Może oznaczać to znaczny wzrost wysokości podatku i dlatego właściciele niektórych nieruchomości obawiają się zmian.

Za rok, dwa kataster stanie się faktem. Wprowadzenie tego podatku, który ma zastąpić funkcjonujący obecnie podatek od nieruchomości, jest nieuchronne, bowiem podobne prawodawstwo funkcjonuje już w Unii Europejskiej.

Wysokość podatku katastralnego obliczana będzie od rzeczywistej wartości nieruchomości. Oznacza to, że jeżeli ktoś posiada działkę o powierzchni trzech arów na Podlasiu o wartości np. 20 tys. zł, będzie za nią płacił o wiele mniejszy podatek, niż właściciel takiego samego gruntu pod Warszawą o wartości 200 tys. zł. Obecnie może się zdarzać, że obaj właściciele płacą tyle samo.

Na razie nie wiadomo, jakie będą roczne stawki podatku katastralnego. Wśród prasowych doniesień pojawiają się wysokości między 0,1 a 1% wartości nieruchomości. Gdyby tak się stało, właściciele nieruchomości o niskiej wartości będą płacić mniej niż obecnie, zaś właściciele posiadłości o wartości wysokiej, więcej niż teraz. Stawki podatku katastralnego - podobnie jak dziś wysokość podatku od nieruchomości - będą ustalali wójtowie gmin i burmistrzowie oraz prezydenci miast. Od kiedy nowe przepisy zaczną obowiązywać jeszcze nie wiadomo. Rząd przygotował projekt nowelizacji ustawy o podatkach lokalnych, do których zaliczają się podatki od nieruchomości.

Witam,

Zwykle nie wypowiadam się na taki temat, bo wybudowałem duży dom i nie żałuje. Też pięcioosobowa rodzina. Na dole duży salon z kuchnią, pokój gościnny (częstoodwiedzający mają gdzie spać), gabinet z biblioteką i komputerem. Na górze trzy pokoje synów, ich łazienka, nasza sypialnia z łazienką, pralniosuszarnia, duża garderoba. W piwnicy podwójny garaż, rowerownia, kotłownia, spiżarka i duży (36m2) pokój rekreacyjny ze stołem do ping ponga, piłkarzykami i takimi tam :)

Moim zdaniem buduj dom na jaki Cię stać, stać Cię na 300m2 taki buduj nie stać Cię buduj 100m2. Z tym wyprowadzaniem się dzieci na starość to za kilkanaście lat, jeżeli w ogóle trzech znajomych rozbudowywuje stare domy bo się nie mieszczą z rodzicami. życie różnie może się ułożyć te rozbudowy kosztują tyle ile budowa domu od podstaw.

Jak się wszyscy wyprowadzą i dom będzie dla Ciebie za duży zawsze można go sprzedać i kupić znacznie mniejszy, pieniędzy ze sprzedaży na pewno starczy. Jak będziesz potrzebował większy kupić może być z tym problem.

Ale wracając do początku buduj taki dom na jaki Cię stać. Jeden ma 500tys. na budowę i zarobki 5tys. drugi ma milion na budowę i zarobki 15tys. miesięcznie.

Witam,

też uważam,że każdy sam powinien podjąć decyzję jaki dom mu odpowiada,lepiej mieć pretensję do siebie,że się żle wybrało,niż obwiniać wszystkich dookoła,że udzielali złych rad,zresztą może się okazać,że wybrany dom jest super,spełnia wszystkie oczekiwania i tak najczęściej jest.Wiadomo,że mniejszy i prostszy dom jest tańszy niż duży i skomplikowany i o to nie trzeba pytać na forum.Życzę dokonania wlaściwego wyboru,(ja dla czteroosobowej rodziny buduję dom 130m p.u. i nikogo nie pytałam czy to dużo czy mało,po prostu tyle mi pasuje).

jocer napisał:
Witam,

Mam pytanie odnośnie wielkości domu, zamierzam w tym roku rozpocząć budowę ale nie wiem jaki duży dom powinien być.

mam 5 osobową rodzinę i wyprałem projekt 183m2 ale znajomi i projektantka odradzają taki wielki dom z uwagi na koszty budowy, utrzymania i gdy dzieciaki dorosna bedziemy sami w dużym domu. całośc kredytuje.

zastanawiam się jakie są faktyczne różnice pomiedzy domem 150m2 a 180m2 ??

czy pozniej nie bede żałował gdy wybiorę mniejszy dom?

Pozdrawiam

A więc złoty środek - 165m2 :-)

Mam 135m2, p.u. uważam że to w sam raz dla rodziny 2+2, nawet 2+3. ale nie ma w nim miejsca na bilard czy łazienke z sauną, bo i nie miało być..

Edytowane przez mjakob

Witaj jocer

Pytasz o tak indywidualną sprawę, że dyskusja nie ma właściwie głębszego sensu. To tak jak byś się pytał na forum, czy np. za żonę brać blondynkę z małymi cyckami, czy brunetkę z dużymi... ;)

Ja miałem taki kaprys, że wybrałem z żoną (bardziej ja, niż ona) dom o powierzchni 269 m2 (netto) dla 3 osób. Rodzina ma się wprawdzie powiększyć, ale tylko +1...

Już dziś planuję, że jak po jakimś czasie liczba osób zamieszkujących dom się zmniejszy, wynajmę pokoje dwóm atrakcyjnym studentkom... ;):):D

A jako moderator grupy poznańskiej, ponieważ widzę, że jesteś jeszcze niezapisany, zapraszam do jej subskrypcji. Adres w podpisie.

:bye:

Edytowane przez Jarek EM08

weź też pod uwagę układ. Z użytkowym poddaszem - od metrażu odejmij schody, skosy na piętrze są mniej ustawne. Może zacznij od tego czy parterówka czy z "pięterkiem". Był nawet niedawno wątek na ten temat. Moim zdaniem buduj taki jaki potrzebujesz, a nie na jaki Cię stać. Nie buduj 300m2 tylko dlatego, że Cię stać. Dzieci może będą chciały z Tobą mieszkać może nie, bo sobie drugą połówkę znajdą np. daleko. Jeśli będą chciały z Tobą mieszkać to lepiej dla nich (i dla Was) żeby mieszkały blisko a nie z Wami. Dobudówka jest lepsza, bo jednak są u siebie choć do rodziców blisko :-) Wiem coś o tym, mam teściów za ścianą :-) Niezależnie od tego jak fajni, super, hiper są rodzice Twoi lub żony, osobna rodzina - osobny dom/mieszkanie to najlepsze rozwiązanie. Warto również mieć 2 niejako wydzielone strefy - przy użytkowym poddaszu, naturalnie się wydzieli, w parterówce trzeba poszukać odpowiedniego projektu.

interesuje mnie cos w stylu projektu MG Projekt "zacisze" szczegolnie zależy mi na pokoju z łazienka na parterze dla babci :)

ale jednak zdecydowałem sie na budynek ok 140-160m2 i z dwuspadowym dachem. niestety nie moge znalesc zadnego projektu odpowiadającemu moim oczekiwaniem jak w zaciszu :)

jakieś sugestie?

jocer napisał:
interesuje mnie cos w stylu projektu MG Projekt "zacisze" szczegolnie zależy mi na pokoju z łazienka na parterze dla babci :)

ale jednak zdecydowałem sie na budynek ok 140-160m2 i z dwuspadowym dachem. niestety nie moge znalesc zadnego projektu odpowiadającemu moim oczekiwaniem jak w zaciszu :)

jakieś sugestie?

a gdzie te 5osób mają spać w tym domku Zacisze? chyba, ze bedą mieli wspólne pokoje...

Aleksandryta napisał:
Ja zbudowalam dom 190 m2 dla 6 osobowej rodziny i........... sprzedalam po 3 latach. Za duzy byl. Dzieci rosly, tesciowa zmarla, mama ma wlasny dom. Wysokie koszty utrzymania itd. Przynamniej pozbylam sie kredytu :p Poza tym nie zapomnij, ze predzej, czy pozniej przyjdzie podatek katastralny i wtedy beda wysokie oplaty za dom, bo beda obliczane od wartosci nieruchomosci i dzialki. Teraz buduje 140 m2 dla 4 i w niedlugim czasie 3 osobowej rodziny. A mozna wiedziec w jakim wieku sa twoje dzieci?

mój znajomy zbudował dom 250m2 dla 3osobowej rodziny i było mu mało i teraz buduje 400m2 - czy to znaczy, ze wszyscy maja tak robić jak Ty czy On?

Po co straszysz, że za 1-2lata wejdzie w Polsce kataster? trzeba armie przeszkolonych ludzi a tu raptem garstka zdała egzaminy.

Katastrat to jak KRUS - która partia dokona zmian ta zniknie ze sceny politycznej.

I najważniejsze - KE nie naciska na Polskę co do katasratu.

wojgoc napisał:
a gdzie te 5osób mają spać w tym domku Zacisze? chyba, ze bedą mieli wspólne pokoje...

No pewnie babcia na parterze, dwójka dzieci w swoich pokojach na poddaszu i rodzice razem tez w jednym pokoju na poddaszu.

Dom w miare ładny ale duży-licząc po podłodze wszytsko ponad 250m2. Bryła troche skomplikowana, dach także czyli drogo. Dach dwuspadowy jest dobrym kierunkiem.

justkaaa napisał:
No pewnie babcia na parterze, dwójka dzieci w swoich pokojach na poddaszu i rodzice razem tez w jednym pokoju na poddaszu.

Dom w miare ładny ale duży-licząc po podłodze wszytsko ponad 250m2. Bryła troche skomplikowana, dach także czyli drogo. Dach dwuspadowy jest dobrym kierunkiem.

skomplikowane bryły i dachy to masz tutaj - http://www.villanette.pl/domy.htm

w tym projekcie przerobiłbym na górze strych na łazienkę a obecną łazienkę dołączył do sypialni Rodziców - tylko, że w ten sposób w domu nie byłoby miejsca na wszelakie duperele.

jocer napisz w jakich metrach liczymy powierzchnię, bo 180m2 netto, całkowitej, użytkowej i jeszcze z różnych biur, to całkiem inne metry i inna rozmowa. To po pierwsze. Po drugie napisz coś o działce - wymiary, z której strony północ, a z której południe. Trzecia kwestia, które elementy domu obowiązkowe, a które mniej (garaż na 2 auta, garderoby, dodatkowa łazienka przy głównej sypialni, wydzielona jadalnia, spiżarnia, zadaszony taras itp.), czym ma być ogrzewany dom. Z tego powinien wyłonić się dość dokładny obraz domu i w konsekwencji tego metraż.

Na razie bez konkretnych danych podrzucam Codzienny. Parter z grubsza zgadza się z tym co w Zaciszu, ale na mniejszej powierzchni. Poddasze w ściankach działowych, więc można trochę przerobić np. z najmniejszej sypialni zrobić garderobę i niedużą pralnię, dodatkową łazienkę, zostawić kawałek stryszku, lub co tam będzie pasowało.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_codzienny-wariant-iv,1138,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=0&symbol=c117d&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0

Co do ogólnej kwestii wielkości domu, nie ma jakiegoś przepisu, który każdemu pomoże wyliczyć te metry. Zwykle jest to jakiś kompromis pomiędzy chęciami i funduszami. Za mały, to taki, w którym nie da się zrealizować wszystkich potrzeb i wykonać czynności, które chcemy wykonywać w miarę często (dla jednego to będzie kąt do majsterkowania, dla innego salka kina domowego), a za duży to taki, w którym przestrzeń zaczyna ograniczać - jest za daleko z jednego kąta w drugi, za dużo sprzątania, czasem metry pogarszają ergonomię, właściciel zaczyna być dla domu, bo na ten dom musi ponad miarę zasuwać.

Dokładnie, nie da się wyrokować, jaki dom jest najlepszy - każdy samemu wie lepiej, w jakim metrażu się dobrze czuje. Metraż domu to w sumie kompromis pomiędzy chęciami a możliwościami.

Odnośnie tytułowego problemu - jeśli będzie to 30m2, to nie będzie to szczególnie wielki wydatek (w skali całej budowy dla stanu surowego), ale przy wykończeniu już mogą być spore koszty. Utrzymanie również będzie więcej kosztowało (ogrzewanie, oświetlenie, sprzatanie).