Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość domu ??

Recommended Posts

Ja mam 200 użytkowej - ale tylko w teorii. Odchodzi spory garaż i kotłownia. Zostaje nam ok 165m2 - Na razie jest 2+1. Może niedługo jeszcze +1 :) I jest dla nas OK. Każdy będzie miał swój kąt. Dodatkowy pokój na dole-jak nas będą goście nawiedzać. A kto wie czy kiedyś któreś z rodziców z nami nie będzie musiało mieszkać. Duży domek wyszedł - ale ja lubię przestrzeń i nie wyobrażam sobie na poddaszu pokoików 10-12m2 w których pełno jest skosów. Ale oczywiście to rzecz gustu.Przede wszystkim powinniście usiąść i odpowiedzieć sobie na parę pytań (pomijam kwestie finansowe):

-ile pokoi chcecie mieć w domu

-ile łazienek/WC

-czy potrzebny jest Wam dodatkowy pokój na dole (np gościnny/gabinet/telewizyjny itp)

-jak duży chcecie salon

-czy garaż ma być w bryle domu czy oddzielnie (jak by nie było to spora różnica w cenie i metrażu)

-czy chcecie domek parterowy czy z użytkowym poddaszem (też spora różnica w cenie ze względu na konieczność robienia porządnych schodów i stropu betonowego)

Jest pewnie jeszcze milion innych rzeczy, ale jak poznacie podstawy, to potem będzie łatwiej :)

Trzymam kciuki i powodzenia :)

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała. Dobrze jest mieć jakieś doświadczenia z różnych metraży. Mieszkałam w domu 140m2 użytkowej, całkowitej prawie 200m, potem w ciasnocie akademika, potem w mieszkaniu 65m2. Własnego domu wraz z mężem nie chcieliśmy aż tak dużego, jak mój dom rodzinny, za to bardzo zwracaliśmy uwagę na funkcjonalność poszczególnych pomieszczeń.Fajnie, jeżeli ze znajomymi właścicielami domów można pogadać o konkretach, a nie tylko wymieniać uwagi typu "och, jaki piękny dom!", "dziękujemy, wspaniale się nam mieszka". No ale to już muszą być naprawdę bliscy znajomi, żeby wypytać o koszty ogrzewania, czas poświęcany na sprzątanie, wkurzające detale domu i otrzymać szczerą odpowiedź.

Zmierzam do tego, że warto wyrobić sobie własną opinię na temat wielkości pomieszczeń. Jeżeli ktoś dotychczas mieszkał w ciasnocie, łatwo przegnie w drugą stronę i powstanie dom znacznie większy od faktycznych potrzeb. Na forum spotkałam się z określeniem "kompleks blokowy". :) Jeżeli ktoś po sypialni 8m2 twierdzi, że chce mieć 20m2, to pytam, skąd sobie wziął tą wartość. Czy wydaje mu się, że tak będzie dobrze, czy gdzieś tak wyczytał, czy ktoś mu zachwalał taką wielkość - jeżeli tak, to niestety jest to wartość z sufitu. Jeżeli widział kilka sypialni tej wielkości, narysował sobie wstępny projekt zagospodarowania takiego pomieszczenia, czuł się komfortowo nocując w takim pokoju w hotelu, u znajomych, rodziny, to jest to już w miarę przemyślany wybór.

Jeżeli masz naprawdę dobre dochody (rata kredytu to będzie jakieś ćwierć Twojej pensji), a jeszcze lepiej gotówkę na dom, to po prostu buduj w myśl zasady "kto bogatemu zabroni". Stać Cię na 180m2. :) Jeżeli zamierzasz ciężko się skredytować na 30-40 lat, to jednak pomyśl przede wszystkim o kosztach utrzymania i wysokości rat.

Wiadomo wielkość domu to sprawa bardzo indywidualna to faktycznie trudno komuś doradzić bo każdy ma inne preferencje.

Sami szkicowaliśmy projekt swojego domu i staraliśmy się zrobić go tak aby był praktyczny ( chociaż i tak nie wszystko się udało). Wydaje mi się, że dopiero należałoby na podstawie pierwszego domu postawić drugi i ten dopiero byłby wolny od pewnych różnych niedociągnięć czy też błędów.

W każdym razie domek ma gdzieś 320 m2 po podłogach na trzech kondygnacjach. Czyli przyziemie ( wyniesione nad ziemię piwnice), następnie parter i pełno użytkowe poddasze plus jeden balkon. W przyziemiu mieści się duża kotłownia, podwójny garaż, pralnia z łazienką, warsztacik, salonik ogrodowy, piwniczki pod schodami na różne przetwory. Na parterze salon z kuchnią, łazienka, dwa gabineciki, garderoba. Na piętrze cztery pokoje plus łazienka. No jeszcze między piętrami wyszła nam taka "lauba" pełniąca rolę małej biblioteczki i miejsca do prasowania.

Jest nas czworo - a ile w domu będzie za parę lat to trudno powiedzieć.

Z rozwiązań, które mogę polecić to podwójny garaż w bryle domu (nie trzeba nigdzie wychodzić i np. moknąć - super sprawa ) - duża kotłownia gdzieś 13 m2 ( pale ekogroszkiem i cały zapas mi się tam mieści plus opał do kominka. ) No ten salonik ogrodowy z wyjściem na ogród - pełni taka rolę rekreacyjno ogrodową.

Garderoba (szatnia) zabudowana z dwóch stron szafami - wszystko się tam mieści co związane z ubraniami, butami, torbami, walizkami itp.

Wydaje mi się, że dom jest w sam raz - ale skoro sami z żoną go wymyśliliśmy to nie powiem inaczej.

Projektów, w których na dole jest pokój z łazienką jest niewiele wśród gotowców, dlatego my zdecydowaliśmy się na indywidualny projekt

narysowaliśmy sobie salon z meblami jakie mają się tam znaleść (w gotowych projektach zwykle meble są rysowane w zminiaturyzowanej formie) a potem dorysowaliśmy resztę parteru wg naszych indywidualnych wymagań, góra była już jedynie przedłużeniem koncepcji dołu i tak wyszedł nam dom ok. 170m2

jest duży, czas pokaże czy odpowiadający naszym potrzebom

to proste, najpierw spisz na kartce czego potrzebujesz w domu, ile sypialni, ile łazienek, jaki garaż, czy potrzebe ci są dod. powierzchnie takie jak spiżarnia, dod. pom. gospodarcze, pralnie itp. potem szukaj projektu który ci spełenia twoje wymaganie programowe. jak wyjdzie za dużo metrów to tnij kolejne najmniej potrzebne pow. potem porównaj iloczym metrażu z sumą 2500zł (orientacyjny koszt za metr) z twoimi możliwościami finansowymi i tak napewno dojdziesz do konsensusu;)

My wybudowalismy dom za mały. Ma 109 metrow pls garaz i kotłownia. Jest nas 4, ale za jakis (krotki) czas będziemy w trojkę. Brakuje pralni, dodatkowego pokoju i drugiej łazienki (na szczęscie da sie to nadrobic) i jest tyl;ko jedno stanowsiko na garaż. Do tego wszystko takie mini... Na plus, mamy niewielki zadluzenie i nie sprzedalismy starego mieszkania, więc mamy osobne lokum dla doroslego juz syna. Tak więc, cos kosztem czegos.

hmmm.... i znów jesteśmy bez projektu !!! okazało się że jadalnia jest malutka. znów szukamy. Na górze jedna łazienka starczy,

najbardziej chodzi nam o funkcjonalny dół i koniecznie pokój z łazienka dla osoby starszej.

my mamy projekt indywidualny, z racji tego, ze cała rodzina wstaje prawie o tej samej porze priorytetem byla poranna niezalezność członków Rodziny, wiec mamy na poddaszu 2 łazienki i dodatkowo kibelek w kotlowni.

Przemysl kwestię 1 łazienki dla 4 osób.

Bardzo jesteś oszczędny w słowach jocer. Napisz chociaż, ile planujesz przeznaczyć kasy na budowę i podaj jakieś preferencje co do wyglądu. Zgrabny IV faktycznie trochę taki klocowaty - bardzo ciężko wygląda ten przyozdobnik na kolumnach. Wcześniej podałam link do Codziennego IV - czy taki wygląd też Ci się nie podoba?

Zobacz jeszcze taki projekt:

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html

Ma aneksy z garażem na 2 auta i wykuszem w salonie. Ktoś na forum opisywał takie rozwiązanie, że seniorka miała komórkę pod schodami zaadaptowaną na malutką osobną kuchnię. Jeżeli kotłownia będzie "czysta", to część przeznaczoną na składzik opału można przerobić na pralnię.

I drugi:

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW47.html

Tu można zrobić wejście do łazienki z pokoju , a ogólnodostępne wc umieścić pod górnym biegiem schodów.

Elewacje na wizualkach wyglądają dość skromnie. Jeżeli podoba ci się bardziej ozdobny styl, to można dołożyć opaski, jakieś takie przypórki, zróżnicować materiały wykończeniowe na elewacji.

Zgadzam się z wojgocem - rozważ chociaż wersję mini - wc, umywalka i prysznic.

Edytowane przez bowess

Mam prawie 500m2 i ... wszędzie pełno klamotów, zbędnych mebli, jakoś się mieszczę :cool: "dorosłem" do małego 75m2 domku :yes: i takiej wielkości będzie następny, mniej do sprzątania !!!

w Twoim przypadku to te 75m2 chyba w innym wcieleniu;).

póki co, masz kawał chaty do wyremontowania - aż Ci zazdroszczę.

A co sądzicie o małym domku tak 100m2 nawet 90 cos potrzebuję 2 pokoi ,jednej sypialni ,łazienka , wc, kotłownia salon i kuchnio jadalnie . Pokoje bym chciał zobić tak 10 m 2 a nawet mniejsze tłumacze to tym że ludzie mieszkają w blokach na metrażu 46m -50 m2 i są to nawet rodziny 5osobowe i dzieci mają małe pokoje i jest dobrze salon nie wiem jaki ale chyba 30 starczy w jadalni ma się zmieścić stół funkcjonalny taki na 6 krzeseł na większe imprezy :) kotłownia tak żeby zmieścił się piec i było miejsca na węgiel 7m2 wystarczy ??

A co sądzicie o małym domku tak 100m2 nawet 90 cos potrzebuję 2 pokoi ,jednej sypialni ,łazienka , wc, kotłownia salon i kuchnio jadalnie . Pokoje bym chciał zobić tak 10 m 2 a nawet mniejsze tłumacze to tym że ludzie mieszkają w blokach na metrażu 46m -50 m2 i są to nawet rodziny 5osobowe i dzieci mają małe pokoje i jest dobrze salon nie wiem jaki ale chyba 30 starczy w jadalni ma się zmieścić stół funkcjonalny taki na 6 krzeseł na większe imprezy :) kotłownia tak żeby zmieścił się piec i było miejsca na węgiel 7m2 wystarczy ??

Dobry pomysł, tylko po co kotłownia? Lepiej ciepły dom bez kotłowni np;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom

Ostatnio wpadł mi w oko projekt ze studia Horyzont - Nina II. Może taki by Ci pasował?