Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość domu ??

Recommended Posts

pewny jesteś, że jest dobrze?

Można zrobić pokoiki 2x2m z łóżkami piętrowymi

Do tego trzeba dorosnąć, teraz Ty przeginasz w 2 stronę.

Ja mam dość tradycyjnego budowania z wytrzymałością domu na kilkaset lat, wystarczy mi szkieletor i tak przeżyje mnie i moje dzieci :cool:

I tak do piachu :yes:

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do wszystkiego w życiu trzeba dorosnąć,do budowy domu również,żeby po trzech latach nie stwierdzić,że dom nie taki,jak powinien (za duży,za mały,uciążliwe schody,brak poddasza itp.).Trzeba naprawdę dobrze przemyśleć swoje potrzeby i wybór projektu.U mnie wybór projektu trwał chyba z pół roku,w międzyczasie przewinęło się kilka pewniaków,które po paru tygodniach okazywały się jednak nie trafione i od nowa szukanie,ale w końcu wybrałam taki,w którym wszystko mi pasuje i który idealnie wpasował się na moją działkę,budowa trwa,jest okey.

ok moje życzenia,

parter - salon, kuchnia, jadalnia w której bedzie można postawić ewentualnie duży stół jak przyjedzie cała rodzina, i pokój ok 10m2 z własną łazienką dla babci oraz wc dla gości,

góra - sypialnia, 2 pokoje dla dzieci i jedna łazienka.

I garaż na dwa autka.

elewacja podoba mi się jak w projekcie maja lux, nie chce zabardzo nowoczesnego ale też nie chce szopy na drewno :)

jakieś pomysły bo juz wariuje :)

w projekcie zgrabny IV zetne wykusz, zrobie prostą ścianę i powiększe garaż na dwa autka czy powiększy mi sie pokój nad garażem.

działka ma szerokość 25m2

Pozdrawiam

Edytowane przez jocer

Jest jedna rzecz, o której nikt nie napisał - co innego rzeczywisty metraż, a co innego wrażenie przestronności. Nawet duży dom może wydawać się ciasny. Kilka moich obserwacji:

- pokój (sypialnia, gabinet) 10 m2 jest odbierany jako ciasny, pokój 14 m2 jako przestronny. Te 14 m2 wystarczy zresztą na większość typowych funkcji, więc nie trzeba przeznaczać na sypialnię np. 25 m2.

- im więcej kondygnacji, tym dom wydaje się mniejszy. Dom 200 m2 z poddaszem będzie odbierany jako mniejszy, niż 200 m2 parterowy. Zupełny dramat jest, jak w małym domu kondygnacji jest więcej - dotyczy to zwłaszcza szeregówek.

- im wyższe pomieszczenie, tym bardziej wydaje się przestronne.

- komunikacja to niby metry wyrzucone w błoto (bo nie służy żadnej funkcji), ale dom ze zbyt małą powierzchnią przeznaczoną na komunikację, zbyt wąskimi korytarzami, za ciasnym wejściem będzie nieco klaustrofobiczny

Nie słuchać ludzi tylko wpatrzyc sie w swoje potrzeby. Potem kogo sie bedzie obwiniac jak dom bedzie za mały? - forumowiczów? :)

Wygodne, być może , ale mało odpowiedzialne :)

Policzyć co sie chce mieć, jakie pomieszczenia dodatkowe ( pralnia, suszarnia, fitness, sauna) i budować :)

Jak bedzie za duzo pokoi , zawsze mozna wynając na starość :)

jeszcze nie wiem czy ostateczny, jak zamówie to bedzie ostateczny.

zastanawiam się jak przerobic górę aby łazienka była większa. i czy można wyrównać poziom w domu bo nie chce mieć schodka w domu.

czekam za waszymi opiniami i sugestiami.

Pozdrawiam

przede wszystkim w garazu 30m2 nie wjedziesz dwoma normalnej wielkości autami - projektant zatrzymał się na etapie Fiata 126p lub jeździ Smartem.

Salon - niby 33m2 ale razem z jadalnia więc w zasadzie zostaje 20m2, rozumiem że kotłownia to pom.gosp. -5,3m2 bo w magazynku jest brak komina.

5,3m2 to nie wiem co tam moze stanąć za piec.

góra - zamiast pokoju nr 5 zrobiłbym druga łazienkę i w zależności który pokój miałby być sypialnią Rodziców 3czy4 zrobił łazienkę tylko dla Rodziców z wejściem z tego pokoju.

sprawdziłbym jeszcze czy podane pow. na poddaszu są podane po podłodze czy też powyzej 1,9m liczone.

Według mnie wyrównanie poziomów w tym domu będzie trudne i powiązane z istotnymi decyzjami, które bardzo zmienią dom z zewnątrz, albo w środku. Z zewnątrz w przypadku podniesienia całości części garażowej bardzo zmieni się układ zadaszeń nad częściami budynku i raczej nie obędzie się bez dużego przeprojektowania. W środku, gdy likwidacja schodka odbędzie się kosztem wysokości garażu (nie wiem, na ile możliwe, bo chodzi prawdopodobnie o około 30 cm wysokości). Ogólnie schodki te wynikają z pewnej koncepcji budynku - gdyby mogło ich nie być, to projektant pewnie by ich nie stosował, bo jest to jednak raczej mankament niż zaleta.

Wielkość poszczególnych pomieszczeń - kwestia potrzeb - mogą być dobre, mogą być za małe. U mnie taki salon byłby aż nadto, u rodziny, w której spotkania przy stole w gronie np. rodzeństwa z rodzinami są co niedzielę, już nie za bardzo. Pomyśl, jak często masz takich gości "stołowych". Jeżeli jest to kwestia każdych imienin, świąt i jeszcze dodatkowych okazji, to warto wybrać taki projekt, gdzie podjęcie powiedzmy 10-12 osób nie wymaga reorganizacji umeblowania salonu. Jeżeli zazwyczaj jednorazowo gościcie 2-4 osoby, to nie ma co przesadzać z dodatkowym metrażem, bo na jakąś dużą imprezę, która będzie raz na rok, albo i rzadziej, to można się trochę "poświęcić" i powiększyć część stołową wynosząc powiedzmy 2 fotele z części wypoczynkowej.

Też uważam, że garaż na 2 auta tej wielkości jest niewygodny. Będzie wąsko, parkowanie wymaga manewrowania, jak np. mąż wstawi auto jakoś niefrasobliwie, to żona swoim może i wjedzie, ale już wysiadać będzie przez bagażnik. No chyba, że plan jest taki, że w garażu będzie jedno auto i np. skuter, rowery czy co tam zechcecie.

Nad przydatnością balkonów w domu jednorodzinnym nie będę się rozwodzić - były już dyskusje na ten temat. Ogólnie jest to raczej kwestia przyozdobienia elewacji. Oba balkony są nad wykuszami, więc prawidłowa izolacja przeciwwodna i termiczna będzie miała bardzo duże znaczenie. Wykusze też kwestia gustu i finansów. Zwróć uwagę na to, że ten w salonie pełni wyłącznie funkcję dekoracyjną (donice z kwiatami), a ten w kuchni będzie znacząco podnosił koszt zabudowy - zwłaszcza blatu. Jeszcze parę detali. W kuchni do przemyślenia układ sprzętów - w propozycji na rzucie bardzo mało miejsca między zlewozmywakiem a kuchenką, a to trochę nieergonomiczne, bo powinien tu być główny kawałek roboczy. Na poddaszu moim zdaniem nieciekawy kiszkowaty korytarz - jeżeli chciałbyś drzwi bez przeszkleń, to będzie ciemny. Nie wiem, jaki jest układ działki względem stron świata i zależnie od tego pokój babci może być nieco ciemnawy z racji sąsiadowania z zadaszoną częścią tarasu. W Diunie II poddasze jest podzielone na 5 jednoosobowych sypialni - główną sypialnię zaplanowano na parterze. Za dużo wygodniejszy uważam układ poddasza w Diunie mix - jest nieduża pralnia, łazienka w większym pomieszczeniu, a nad garażem główna sypialnia z łazienką. Zależnie od potrzeb można w Diunie II zastosować podobny układ z modyfikacjami - ponieważ garaż większy, to mogłaby jeszcze zmieścić się tu i łazienka i garderoba, albo garderoba zamiast łazienki, albo jakiś kawałek stryszku, schowka.

Nie padła jeszcze odpowiedź na pytanie, czym będzie ogrzewany dom, a jest to jedna z podstawowych kwestii. Ten projekt jest z kotłem gazowym.

Edytowane przez bowess

balkonów nie wybuduje tylko zostanie taras nad garażem.

kolumbryna ?? i tak szukałem domu 160-180m2 wiec ten akurat pasuje. tu ma mieszkać 5 osób a gdy mam uroczystości rodzinne to zbiera się ok 20 osób.

nie widziałem ładniejszego projektu spełniającego najważniejsze moje wymaganie czyli pokój na dole z łazienką dla babci, a jak juz były to klitki po 7-8 m2.

i tak powieksze garaż o 2,4m w bok abym miał gdzie trzymać narzędzia bo dwa auta pewnie sie nie zmieszczą.

co rozumiesz przez stwierdzenie energochłonny i dlaczego drogi w wykonaniu? ma dach dwuspadowy co jest duzo tansze od czterospadowego.