Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość domu ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

projekty ktore pokazujesz nie maja wc na dole, jest tylko lazienka w pokoju, a to ma być niedostepna lazienka dla gości. dlatego potrzebuje wc osobne na pole. tylko 3 projekty takie sa. naprawde ten ktory wybralem bedzie drogi w budowie? jesli zrezygnuje z balkonów (i tak ich nie chce)

Co znaczy dla Ciebie drogi? Do tej pory po dżentelmeńsku nie wspominaliśmy o pieniądzach, ale projekty, które pokazywałeś, to były domy za pół miliona. Dla mnie i zapewne dla Arturo72 to drogo, ale być może Ty właśnie taki budżet zakładasz. I Zdrój i Diuna II to koszty 420 tys. za samą część budowlaną - bez instalacji.

W Zdroju można dość łatwo zrezygnować z balkonu na bocznej elewacji, ale te od frontu i od ogrodu są bardzo istotne dla wyglądu elewacji (ten od ogrodu wynika również z konstrukcji - jest na wykuszu), więc ważne jest, co będzie zamiennikiem tychże balkonów.

Przeglądając projekty patrz również na możliwość dołożenia wc - tak jak w podrzuconym wcześniej przeze mnie BW-47. W projekcie może być jakiś schowek, czy miejsce do wykrojenia z innego pomieszczenia, które da się zaadaptować na dodatkowe wc. Zmiana typu przeniesienie wejścia do łazienki tak, żeby stała się prywatna, to właściwie drobna kosmetyka bez większego wpływu na wygląd domu. Usuwanie na siłę balkonów może zmienić dom nie do poznania i niestety na gorsze.

Panowie ja patrze tylko na wygląd i funkcjonalność projektu, nie znam sie na cenach i wartości prostoty, dlatego korzystam z forum i prosze was o rady i opinie. nie wiedziałem że te projekty ktore mi sie podobają to ich koszt budowy samych murów, dachu, okien to 400-500tys. !!!

moje fundusze to 400tys ale żeby juz w nim zamieszkać !!

oczywiście nie maże o złotych klamkach tylko o zwykłym domu dla kowalskiego.

teraz sie zastanawiam nad projektami "zgrabny" z pracowni mg projekt.

witam,

pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek bo mam bardzo podobne wymagania co autor. Otóż rodzina 2+3 oraz (przynajmniej) jedna sypialnia na dole z łazienką.

Na ostatniej prostej zostały dwa projekty:

1. http://projekty.lipinscy.pl/Dijon_II/
  2. http://www.archdesign.pl/projekty/domy_z_poddaszem/dj_054,p251243885

Dijon przemawia do nas pięknym tarasem oraz bardzo dobrze zagospodarowaną strefą dzienną. Dodatkowo ma dużo mniejsze wymiary / powierzchnię / kubaturę - zostanie nam więcej miejsca na działce na ogród.

Do minusów należy zaliczyć balkony (których nie potrzebujemy) oraz dość skomplikowany dach.

DJ054 ma wszystko czego potrzebujemy - nawet dodatkowy pokój na dole i możliwość przerobienia trzeciego na kotłownię przy garażu. Ma prosty dach i zero udziwnień. Natomiast zajmuje bardzo dużo miejsca na działce, ma długi salon i malutki taras....

Pytanie do was przede wszystkim o koszty budowy i eksploatacji - bo jeśli mielibyśmy wybierać sercem to wygrywa Dijon :)

Pozdrawiam!

Suomi

Zgrabny z lukarnami by wszedł i z powiększonym garażem, ale tu salon poniżej 30m2. Szkoda, że niedostępne w sprzedaży są warianty podstawowego Zgrabnego (był wariant większy, który też po powiększeniu garażu by się zmieścił na szerokość). Zgrabny z przedsionkiem też niezły i niedrogi w budowie. Wychodzi, że na Twoją szerokość działki przy takim układzie pomieszczeń to albo podwójny garaż, albo wykusz w salonie. I jeszcze jedna możliwość - rezygnując z okien w ścianie bocznej np. na rzecz luksferów w garażu albo połaciówek na poddaszu nad nim, możesz zbliżyć się do sąsiada na 3m. Zawsze to cały metr zysku. :)

Suomi - oba projekty są skomplikowane i drogie. Plusem tego drugiego jest to, że nadaje się do etapowania budowy, ale dla rodziny 2+3 parter i tak nie jest wystarczający. Podobnie jak jocer podrzucasz projekty, których realizacja przekroczy pół miliona. Taki masz budżet? Nie ma cudów - przy takiej powierzchni netto, łamanym dachu, garażu na 2 auta w bryle i jeszcze dodatkowych walorach estetycznych, takie właśnie są koszty budowy. Wkładając dużo własnej robocizny i poświęcając równie dużo czasu na wyszukiwanie promocji materiałów i tańszych ekip, myślę, że udałoby się zamieszkać powiedzmy wydając 450 tys. Jeżeli oprócz serca trzeba kierować się też kieszenią, która jest akurat mniej pojemna niż serducho, to dla rodziny 2+3 i 2 aut sugeruję raczej coś w stylu dwuspadówek z pracowni http://www.dobreprojekty.pl/index.html, albo z muratorowych - Codzienny albo Racjonalny.

byry007, po usunięciu wykusza w łazience Amadeja, pomieszczenie zrobi się sporo mniejsze i trudno będzie zmieścić wannę, prysznic i jeszcze przejście do kotłowni. O pokoju 25-26 m2 dość łatwo wyrobić sobie opinię, co do tego, czy wielkość wystarcza, bo w wielu mieszkaniach i domach taką wielkość ma tzw. duży pokój. Zauważ, że na rzucie dostęp do wyjścia na taras jest zastawiony fotelem - w naturze lepiej byłoby zostawić tam szersze przejście. Stół jadalny jak widać spokojnie się mieści, ale bez szaleństw w wielkości. Znasz projekt Sasza II (ma wersję bez garażu)? Trochę podobny rozkład, a większy salon, jest i wc i garderoba i spiżarenka, troszkę większy metraż, ale mniej kominów i trochę tańszy dach.

http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=57&more=rzuty&nazwa_projektu=SASZA%20II&autor=Pawe%B3%20Pi%B1tka

Zapomniałem dodać że chodzi mi tylko o rozmieszczenie pokoi że by mi pasowały ,wejście do kotłowni z łazienki bym chciał skasować(tylko nie wiem czy to dobre rozwiązanie na zimę żeby biegać na dwór do pieca ?), salon i jadalnie troche powiększyć mój projekt będzie musiał być robiony specjalnie dla mnie bo za wybredny jestem, odnośnie kominów i dachy to dach dwu spadowy a wentylacja mechaniczna :)

szukałem domu 160-180m2 wiec ten akurat pasuje. tu ma mieszkać 5 osób a gdy mam uroczystości rodzinne to zbiera się ok 20 osób.

nie widziałem ładniejszego projektu spełniającego najważniejsze moje wymaganie czyli pokój na dole z łazienką dla babci, a jak juz były to klitki po 7-8 m2

Mieliśmy budować dom dwurodzinny, ale pozmieniały się nieco założenia i doszliśmy do wniosku, że w nowej sytuacji nie będzie to miało sensu (pora zmienić trochę w dzienniku...). Ostatecznie wybraliśmy projekt AJR 01 http://pprojekt.pl/projekt2893-ajr_01.html

Sądzę, że mógłby też być OK dla Ciebie - kuchnia jest bardzo duża, więc drogą adaptacji można byłoby z niej wyciąć łazienkę do pokoju na dole, który ma spory metraż - 16,5 mkw.

U nas sytuacja z imprezami rodzinnymi wygląda podobnie - najbliższa rodzina (nasi rodzice, rodzeństwo i nasze dzieci), która się zbiera niemal przy każdej okazji, stanowi 13 osób - z widokami na więcej w najbliższej przyszłości :) (a na tego typu imprezach gościmy też przyjaciół...) Projekt AJR ma dużą jadalnię, a ustawiając stół równolegle do kuchni można uzyskać jeszcze więcej miejsca przy stole.

Salon jest bardzo duży i przestronny, generalnie cały dół jest komfortowy nawet dla większej ilości osób.

Na górze są trzy duże sypialnie i wielka łazienka, a do tego pralnia w pomieszczeniu gospodarczym, bez której nie wyobrażam sobie życia (mam obecnie). Mam ją zresztą zamiar troszeczkę powiększyć, żeby tam wstawić deskę do prasowania i szafę na środki czystości. Uważam, że pralnia w piwnicy lub na parterze to pomyłka (obecnie tak mam niestety, ale to nie był mój pomysł :D) - bieganie z ciuchami doprowadza mnie do szału. Teraz mam plan na półki w pralni na ciuchy wyjmowane z suszarki, z których to półek każdy będzie brał sobie swoje rzeczy. No i bliskość sypialni i garderób sprawi, że cała operacja będzie mało czaso- i pracochłonna.

Na górze dodatkowo jest piękny taras (chcemy go rozszerzyć na garaż) - więc w przyszłości kiedy np. dzieciaki podrosną, będą mogły sobie imprezować niezależnie od "wapniaków" :) A w jeszcze dalszej przyszłości zaplanowaliśmy przebudowę tego domu, tak aby dobudować część dla dziecka wykorzystując taras i częściowo górę.... no ale to za kilkanaście, a może nawet więcej, lat. (wolę chyba więcej... :))

Buduje dom wg. projektu "w Tamaryszkach 4", pracownia ARCHON. Powierzchnia lekko powyżej 130 m2.

Zmiany dosyć niewielkie

zrezygnowałem z:

-balkonu nad wykuszem, w zamian będzie zadaszenie,

-z okien obok wykusza,

-jedno skrzydło okna ogrodowego będzie zwykłym oknem,

dodałem:

- wiatę garażową do garażu jednostanowiskowego,

- zrobiłem kanał w garażu.

Cieszę się jak widzę rosnące ściany. Na dole będzie dodatkowy pokój, a na poddaszu 3 sypialnie, 4 sypialnia nad garażem będzie pokojem sportowym. Rodzina 2+1, uważam, że powierzchnia oraz ilość pomieszczeń jest optymalna a koszty budowy mniejsze niż przy bryłach i dachach bardziej skomplikowanych.

Pozdrawiam

byry007 - zostawiłabym wejście do kotłowni ze środka domu. Skoro projekt będzie tworzony "na bazie", to myślę, że skrzyżowanie rozwiązań z Amadeja z Saszą bez garażu, da dość dobry efekt. Nie bój się przekroczyć 100m2 użytkowej, bo przy zakładanej prostocie bryły i dachu koszty będą i tak sporo niższe, niż w oryginalnym Amadeju.

Ogólnie proponuję, żebyśmy zaczęli posługiwać się metrami powierzchni netto, po podłogach, bo użytkowa jest liczona przez różne biura z pewnymi różnicami (zwłaszcza na poddaszach), ale też nie daje dobrego rozeznania wielkości domu.

Moim zdaniem mając 400 tys. i zakładając system gospodarczy bez robocizny własnej można wybierać wśród domów o jakichś 200m2 po podłogach (żeby była jasność - wliczając w to garaż i wszelkie pomieszczenia gospodarcze) i jednocześnie bez szaleństw z elementami podrażającymi. Oczywiście można coś uwzględnić, ale na zasadzie albo - albo. Jeżeli koniecznie chcemy wykusz, to już bez dodatkowych balkoników, jeżeli balkon, to nie jakieś kolumnady, jeżeli bryła z wcięciami i wypustkami, to już nie lukarny, a jeżeli lukarny, to powiedzmy maks dwie i nie drogie wole oczka, tylko prostsze konstrukcje. Należy zwracać uwagę na układ ścian nośnych, bo raz, że idzie na nie grubszy (droższy) materiał, a dwa, pod nimi są kolejne metry fundamentów, co podnosi koszt stanu zero. Na dachu patrzeć na to, ile elementów wykończeniowych, które są zawsze dużo droższe od zasadniczego pokrycia, ile metrów kwadratowych ma dach, ile metrów3 więźby. Przy okazji dachu - na poddaszu patrzeć, czy są gdzieś słupy konstrukcyjne więźby i jak przez poddasze przechodzą kominy, bo czasem przechodzą trochę nieciekawie dla aranżacji pomieszczenia. Kominy też są drogie - lepiej, żeby nie było ich za wiele. No i jeszcze stolarka okienna - ile jest okien, czy duże, czy są jakieś o nietypowym kształcie, no i czy dużo okien połaciowych. To takie ogólne porady do przeglądania projektów, żeby szybko odrzucać te, które są za drogie w budowie.

domi-nikka - Wasz dom ma ponad 220 m2 po podłogach i jest naprawdę okazały. Czy można zapytać, jaki jest jego kosztorys? Imponujące wrażenie robi szczególnie parter z ponad 80m2 otwartej części dziennej. Umiejscowienie pralni to kwestia indywidualna - niektórzy lubią suszyć w ogrodzie i wtedy wygodniej jest mieć pralkę na parterze lub w jakimś przyziemiu, a przenosić pranie suche, zamiast znosić z piętra mokre do rozwieszenia.

NOMIS u Ciebie ponad 170m2 po podłogach, więc jak na rodzinę 2+1, to dom moim zdaniem duży. No ale gabinecik na parterze i pokój nad nim na poddaszu malutkie - raczej z przeznaczeniem na domowe biuro z kącikiem komputerowym, biblioteczkę, pokój z rozkładanym miejscem do spania dla gości. Moi sąsiedzi budują według projektu Archonu i też usuwali okna obok wykusza, bo rzeczywiście trochę ich za dużo i pomieszczenia robią się mniej ustawne. Pomysł z wiatą na drugie auto uważam za dobry. Często okazuje się, że przy codziennym używaniu samochodu korzystanie z garażu (zwłaszcza bez automatów w bramie i drzwiach garażowych i samoodśnieżającego się podjazdu :) ) wcale nie jest praktyczne i wygodne. Widzę to po zastawionych autami chodnikach na moim osiedlu. Panuje powszechny trend na dwustanowiskowe garaże w bryle, a okazuje się, że później wielu właścicieli wcale z nich nie korzysta.

Edytowane przez bowess

Moim zdaniem mając 400 tys. i zakładając system gospodarczy bez robocizny własnej można wybierać wśród domów o jakichś 200m2 po podłogach (żeby była jasność - wliczając w to garaż i wszelkie pomieszczenia gospodarcze) i jednocześnie bez szaleństw z elementami podrażającymi. Oczywiście można coś uwzględnić, ale na zasadzie albo - albo.

No nie wiem? jak ma się własny grunt i chce się dom bez jakiś kosztownych fajerwerków to wystarczy sporo mniej niż 400 tys. zł i to zlecając budowę jakiejś firmie.

Zobacz np. na usługi firm z favore.pl

http://www.favore.pl/cat101117_deweloperskie.html

Ceny budowy domu są różne 1500 zl do 3000 zł. Licząc tak po ok 150 zł domek można mieć w granicach 300 tys. zł -350 tys. zł.

Oczywiście trzeba wiedzieć czego się chce, bo budowa jednego elementu może kosztować krocie, a innego nie.

W każdym razie w okolicach miasta z własną działką można mieć dom w cenie mieszkania! Minus, to dojazd do miasta.

Nie chcę stawiać jakichś mega pesymistycznych tez, więc nie liczę po 3 tys. za metr, ale nie polecam również totalnego optymizmu z liczeniem po 1,5 tysiąca, bo to pasuje mi raczej na domek letniskowy. Zwłaszcza taki hura-optymizm nie zgrywa się z budową na kredyt, kiedy są jakieś terminy - realizacji etapów, wypłat transz, wreszcie zakończenia budowy. Przy budowie z własnych funduszy kara za niedoszacowanie kosztów to tylko opóźnienie w budowie, przy kredycie trzeba płacić raty od wypłaconych już transz. Domek można mieć i za 200 tys. - ale sporo mniejszy, raczej bez garażu w bryle i o naprawdę prostej konstrukcji, za to całkiem fajnie wykończony i często z jakimiś drobnymi luksusami. Za 250-300-350 tys. też znajdzie się bardzo dużo projektów z różnymi programami użytkowymi. O 400 tys. mówię w kontekście programu użytkowego, wielkości i wyglądu, które pasują autorowi wątku.

Gate - wszystko zależy za jaki standard. 1500 zł (netto) za stan deweloperski? Pewnie się da. Tylko to trzeba jeszcze wykończyć. A to kosztuje trochę nawet w najtańszym wydaniu. Wszystko, co trwale nie związane z domem (meble, wyposażenie, zasłony) w tym wypadku pomijam. Bowess ma rację - budowa jest ryzykiem i lepiej przeszacować jej koszt niż niedoszacować.