Kasia Krzysiek 10.06.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Witam. Budujemy się, mamy stan surowy otwarty.Mamy taki problem (jeśli to problem):wysokość od obecnej podłogi do stropu wynosi 273 cm, będzie ogrzewanie podłogowe, potrzebna izolacja na podłogęile trzeba dać izolacji na podłogę i ile przyjdzie wylewki na podłogówkę. Zależy nam aby wysokość pomieszczeń była jak największa. Podobno minimum to jest 10 cm styropianu, i 8cm wylewki - czy są np styropiany bądź inne izolacje które mogą być cieńsze ale o tych samych parametrach izolacyjnych lub lepszych (mam świadomość że będą droższe) Krzyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santropez 10.06.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Temat się na forum przewija więc może warto poszukać i poczytać ale w skrócie np aerogel cieplejszy od styro mniej wiecej x 3 ale cena za grubość 10 mm to ok 160 PLN za m2 netto, płyty pir lambda 0,023 cene można łatwo znaleść w necie ;p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 22.11.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Odgrzeje trochę kotleta.Co myslicie o tych płytach/ http://allegro.pl/plyta-poliuretanowa-styropian-pianka-pur-27-zl-m2-i4801356277.htmllambda 0,026- 0,028 wytrzymałość 15t/m2 Dane dostałem na maila. cena nawet znośna a mam mało miejsca na izolację pod podłogówkę i sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Malo miejsca to znaczy ile cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 23.11.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Okolo 13cm na izolaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.11.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Pod wylewkę http://www.arbet.pl/styropian-arbet/126/hydropian nie że jakieś cudo na wodę .. tylko że jest gęsty i dobrze izoluje Lambda 0,035 W/mk przy 0,13 m da 3,71 m2K/W oporu cieplnego .. przeliczając na U 1/R czyli 1/3,71=0,26 W/m2Kczyli strata ciepła to dwadzieścia sześć setnych wata na metr kwadratowy i różnicę jednego stopnia K lub oraz C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 23.11.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam. Budujemy się, mamy stan surowy otwarty. Mamy taki problem (jeśli to problem): wysokość od obecnej podłogi do stropu wynosi 273 cm, będzie ogrzewanie podłogowe, potrzebna izolacja na podłogę ile trzeba dać izolacji na podłogę i ile przyjdzie wylewki na podłogówkę. Zależy nam aby wysokość pomieszczeń była jak największa. Krzyś Coś zostało zatem schrzanione w trakcie budowy ? 273 cm to stanowczo za mało, aby zaizolować podłogę i jeszcze zainstalować ogrzewanie podłogowe. No chyba że nie przeszkadza Wam wysokość ok 250 cm ? Ja u siebie mam 265 cm i czuję się komfortowo. Syn w Krakowie ma w bloku mniej niż 260 cm i już jest jakoś dziwnie. U Ciebie ewidentnie jest za mało wysokości. Co do aerożelu, to nie jestem pewny, czy ten materiał będzie miał odpowiednią wytrzymałość na ściskanie, aby go użyć do izolacji podłogi ? A nawet jeśli, to i tak należałoby dać go z 5 cm. Potem warstwa wylewki i instalacja podłogowa, która też przecież musi być pokryta wylewką. Na koniec wykończenie podłogi to też z 1,5 - 2 cm...................mało wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Pod wylewkę http://www.arbet.pl/styropian-arbet/126/hydropian nie że jakieś cudo na wodę .. tylko że jest gęsty i dobrze izoluje Lambda 0,035 W/mk przy 0,13 m da 3,71 m2K/W oporu cieplnego .. przeliczając na U 1/R czyli 1/3,71=0,26 W/m2K czyli strata ciepła to dwadzieścia sześć setnych wata na metr kwadratowy i różnicę jednego stopnia K lub oraz C. Straty ciepła będą nieco mniejsze z tytułu oporu przejmowania ciepła przez grunt ok. 0,5m2K/W , ponadto straty ciepła można zmniejszyć poprzez niższą temperaturę płyty grzewczej, a wynika to z mniejszego oporu cieplnego posadzki właściwej. Istnieje coś takiego jak Kooltherm o lambdzie ok. 0,02 w/mK, warto wziąć pod uwagę taki materiał izolacyjny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 30.11.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ok dzieki tylko Kooltherm czy Rcticel są bardzo drogie. Dlatego pytam sie o takie rozwiązanie jak napisałem wyżej. Można to dostać za 250-270zł za m3. Założenie na ocieplenie są takie: Ściany styropian 20cm 0,031, skosy wełna 35cm 0,035. podłoga niestety. Podłoga niestety w tym wszystkim została trochę zapomniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 01.12.2014 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 to zrób sobie izolację obwodową, za 3 lata temperatura pod domkiem się ustabilizuje i straty do gruntu bardzo spadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.12.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 to zrób sobie izolację obwodową, za 3 lata temperatura pod domkiem się ustabilizuje i straty do gruntu bardzo spadną Coś w tym jest. Ocieplenie podłogi bez izolacji obwodowej można porównać do obuwia z grubą, ciepłą podeszwą i cienką cholewką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 03.12.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Izolacja obwodowa? Chodzi o ścianę fundamętową? Jesli tak to jest oczywiście ocieplona do ławy (120cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 04.12.2014 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 NIEzamawiasz sobie darmowy proszek poliuretanowy od pigeona, i zasypujesz fundamenty ile wlezie, ile się tylko da, np: 1m szeroko, 1m głęboko tak żeby za 3 lata pod twoim domkiem było takhttp://płytyfundamentowe.pl/wp-content/uploads/2013/01/3HM_rozkl_temp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 16.12.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Mam pytanie do doradców od energooszczędzania, w sumie zgodne z tematem. Między ścianami szczytowymi a membraną mam ok 5 cm szczeliny. Chciałbym zachować ciągłość izolacji. Niby sam stryszek mam mieć nieogrzewany, ale nie chciałbym umyślnie robić z tego mostka. Jakim materiałem mógłbym uzupełnić przestrzeń ponad ściankami. Na zewnątrz planuję 20 cm styro grafitowego a od środka 20 cm wełny + 10 cm między legary czyli w zabudowie kartongips. Czytałem, że jest coś takiego jak aerożel, ale ponoć są też jakieś folie. Proszę o podpowiedź. Nie chciałbym za bardzo żeby ekipa teraz fleksem ścinała gdyż może się uszkodzić membrana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts