bryza1 10.06.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Serdecznie Jestem na etapie zakupu gazowego kotła grzewczego dwu funkcyjnego-kondensacyjnego do mojego nowo wybudowanego domu(pow.134m2 z 20metrowym garażem). W pobliskim salonie systemów grzewczych sprzedawca polecił mi nowy piec Ulrich KO 21 (taki jak ten) http://allegro.pl/kociol-kondensacyjny-ulrich-ko-21-kw-gratis-i1646018585.html cena 3700zł bez zasobnika wodnego moc 21KW. Moją alternatywą jest piec IMMERGAS VICTRIX 26 2 I w cenie ok.3800zł. Za urządzeniem IMMERGAS przemawia 5letnia gwarancja jednak z drugiej strony kocioł ten ma większą moc ok. 24KW wg. projektu domu wymagana moc to 18KW. Proszę o pomoc w wyborze, opinie na temat obu urządzeń oraz własne propozycje.Nie wiem jeszcze co z dodatkowym zasobnikiem wody czy do takiej powierzchni i liczbie mieszkańców3osoby jest niezbędny?Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Edytowane 10 Czerwca 2011 przez bryza1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adolf Nowak 12.06.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Na taką powierzchnię to i 16 wystarczy, ale zawsze warto mieć trochę zapasu. Jednak musi się Pan liczyć z tym, że w praktyce jest to inwestycja na 1 sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.06.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam Serdecznie Jestem na etapie zakupu gazowego kotła grzewczego dwu funkcyjnego-kondensacyjnego do mojego nowo wybudowanego domu(pow.134m2 z 20metrowym garażem). W pobliskim salonie systemów grzewczych sprzedawca polecił mi nowy piec Ulrich KO 21 (taki jak ten) http://allegro.pl/kociol-kondensacyjny-ulrich-ko-21-kw-gratis-i1646018585.html cena 3700zł bez zasobnika wodnego moc 21KW. Moją alternatywą jest piec IMMERGAS VICTRIX 26 2 I w cenie ok.3800zł. Za urządzeniem IMMERGAS przemawia 5letnia gwarancja jednak z drugiej strony kocioł ten ma większą moc ok. 24KW wg. projektu domu wymagana moc to 18KW. Proszę o pomoc w wyborze, opinie na temat obu urządzeń oraz własne propozycje. Nie wiem jeszcze co z dodatkowym zasobnikiem wody czy do takiej powierzchni i liczbie mieszkańców3osoby jest niezbędny? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Jeżeli ten dom w projekcie ma moc=18 kW to jest bardzo słabo ocieplony. Domy tej wielkości dobrze zaizolowane powinny mieć projektowe obciążenie cieplne w granicach od 5 do 8 kW. Wtedy wystarczy kocioł o mocy 12 KW. Po co przepłacać za przewymiarowane kotły. Sprzedawca zawsze będzie chciał nam sprzedać kocioł większy bo droższy. Ani instalatorzy a tym bardziej sprzedawcy nie dobiorą nam kotła do rzeczywistego zapotrzebowania na moc bo albo tego nie potrafią obliczyć (to występuje najczęściej) albo myslą tylko o swoim zysku. A ze kocioł jest przewymiarowany i są zwiększone koszty eksploatacyjne to zmartwienie inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.06.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Proszę o pomoc w wyborze, opinie na temat obu urządzeń oraz własne propozycje. Jeśli kocioł dwufunkcyjny, to bez zasobnika i tylko w przypadku małych odległości od punktów poboru. Powyżej 3 m - kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem i najlepiej z cyrkulacją. Jeśli chodzi o producentów, to wybieraj takich, których serwis masz najbliżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.06.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Jeśli kocioł dwufunkcyjny Jeśli dwufunkcyjny, to koło 24kW jeśli jednofunkcyjny (większy komfort), to dopasowany do potrzeb i z jak największą modulacją mocy, np. 3-12kW, czy 4-16kW. Do sugestii bliskości serwisu dodaj wymagania odpowiednich parametrów. Jeśli cyrkulacja, to bardzo dobrze ją zaizoluj (nie pianką 1.5cm tylko czymś o wiele grubszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza1 18.06.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 łazienka na dole z kotłownią dzeli sciana łazienka na górze jest bezpośrednio nad kotłownią kuchnia jest ok 4m od kotłowni. Czy w takiej sytuacji kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika spełniałby swoje zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza1 26.04.2012 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam ponownie. ponawiam pytanie o propozycje kotła. Zasobnik wodny nie będzie chyba konieczny. łazienka obok kotłowni a druga łazienka bezpośrednio piętro wyżej. http://www.sendspace.pl/file/2b890790952f64590480812 link do charakterystyki cieplnej domu. dodatkowo przygotowana instalacja ogrzewania podlogowego w kuchni oraz lazience na dole. do kuchni rozwazam zakup malego podgrzewcza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.04.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 hmm tak patrze na to swiadectwo i jak bedziesz budowac wdłg tego co masz tam napisane to zbanczysz na rachunkach za gaz ... - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza1 27.04.2012 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) ten piec który jest tam podany jest przepisany z projektu po prostu.póki co obstawiam za vaillantem piec 2funkcyjny kondensacyjnyhttp://allegro.pl/vaillant-kociol-gazowy-ecotec-pro-vcw-226-3-3-i2281343169.html pierwszy model taki nie wiem czy ta moc będzie wystarczająca. Pytanie czy zasobnik jest mi konieczny lazienka na dole obok kotlowni, lazienka na gorze bezposrednio pietro powyzej. w kuchni moglbym zastosowac tani podgrzewacz wody za ok.300zl. co o tym myslicie? Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez bryza1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.04.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Jeżeli dwufunkcyjny to musi mieć te 24kW.Do ogrzania twojego domu oraz zasobnika ciepłej wody 14kW by starczył. Niestety jak chce się wodę na bieżąco podgrzewać to kocioł mu mieć moc niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza1 29.04.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 rozumiem że taki piec byłby już wystarczajacy? 26kwhttp://allegro.pl/vaillant-kociol-gazowy-ecotec-plus-vcw-296-3-5-i2281343167.html?source=oo czy wg. was warto inwestowac w zasobnik 120l ktory ciagle podgrzewa wode? jezeli kotlownia dzieli sciane z lazienka na dole, lazienka na pietrze znajduje sie bezposrednio nad kotlownia.w kuchni planuje zastosowac maly podgrzewacz elektryczny. kuchnia znajduje sie okolo 5metrow od kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 29.04.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 jak dla mnie to lepszym rozwiazaniem jest np. kociol 14kW jednofunkcyjny, ktroy podgrzewa np, 200l. - wtedy komina nie trzeba budowac ... dziura w scianie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.04.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 jak dla mnie to lepszym rozwiazaniem jest np. kociol 14kW jednofunkcyjny, ktroy podgrzewa np, 200l. - wtedy komina nie trzeba budowac ... dziura w scianie wystarczy Troszkę nie rozumiem tego stwierdzenia. To czy komin może wystawać ze ściany to już zależy od samego typu pieca gazowego - kondensacyjny, turbo czy atmosferyczny a nie od tego czy jest jedno czy dwu funkcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Jednak mimo wszystko jestem zwolennikiem pieca i zasobnika. Piec można ustawić na optymalny punkt pracy. Zapewniony jest stały odbiór o określonej temperaturze niezależnie od tego jak mocno kran/krany się odkręci. Przy przepływowym woda jest raz cieplejsza raz zimniejsza. Moją żonę u ciotki na przepływowym to o mało nerwicy nie przyprawił właśnie zmieniającą się temperaturą wody przy myciu naczyń nie wspominając o reszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 29.04.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Troszkę nie rozumiem tego stwierdzenia. To czy komin może wystawać ze ściany to już zależy od samego typu pieca gazowego - kondensacyjny, turbo czy atmosferyczny a nie od tego czy jest jedno czy dwu funkcyjny. bylo pytanie o piec kondensacyjny, a kondensacyjny powyzej 21kW musi miec komin, a kondensacyjne mniej niz 21 kW nie ..o to mi chodzilo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 17.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam. Może wznowie trochę ten wątek pytaniem o koszty ogrzewania gazem. Teraz mam węglowy na ekogroszek. Opalanie tanie, ale trochę roboty, z czym nie mam problemu, ale kupa pyłu, co mnie już męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts