marcel232 10.06.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Witam, Sciany piwniczne z bloczka betonowego podciagaja wode kapilarnie na wysokosc okolo 50cm - powodem oczywiscie beznadziejnie wykonana izolacja pozioma a w zasadzie jej brak. Od zewnatrz sciany zabezpieczone b. dobrze + wykonany drenaz (woda nigdy nie stoi powyzej law nawet przy kilkudniowych ulewach), poziom wod gruntowych ponizej posadowienia law (w studni chlonnej wykopanej w poblizu domu na 5m NIGDY nie ma wody) piwnica jeszcze nie wykonczona i zastanawiam sie czy mozna na te sciany od srodka przykleic pape termozgrzewalna na powiedzmy wysokosc 1m z w wywinieciem na podloge i dopiero tak to otynkowac (chudziak NIGDY nie zamaka wiec pwoodem wilgoci na scianach jest podciaganie z law)??? czy tak 'zamkniety' szczelnie bloczek bedacy cale swoje 'zycie' mokry nie straci swich wlasnosci wytrzymalosciowych??no bo logicznie myslac skoro lawy betownowe sa wykonane z betonu i cale istnienie sa mokre to z bloczkiem tez nic sie nie powinno dziac. prosze o opinie i porady pozdrawiam marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.06.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Nie masz b dobrze wykonanej izolacji od zewnątrz skoro masz podciąganie bloczkami.Wykop drenażu zasypałeś piaskiem pewnie i zanim woda ścieknie do drenażu to spływa po ścianie.Izolację z papy wykonasz ale tylko ze ścianką dociskową.Bloczkom nic nie bedzie o ile nie zamarzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 10.06.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Antech, dzieki za odpowiedz z zewnatrz na scianach jest 2x papa termozgrzewalna do fundamentow ICOPAL'a, na papie jest mata drenarska Icopal'a pociagnieta az do samego dolu ponizej law, sciany od tej wysokosci 50cm od chudziaka sa suche jak przyslowiowy pieprz. dren lezy ponizej law obsypany kamyczkami, zawiniety w geowlokninie i dopiero to bylo zasypane piaskiem. deszczowka z calego dachu odprowadzona jest daleko od domu osobnym systemem. chudziak tez suchy (bo jak pisalem wody gruntowe sa ponizej posadowienia law). szukam tylko potwierdzenia tego, ze bloczkom nic sie nie stanie jesli beda mokre przez cale swoje zycie. zamarznac na pewno nie zamarzna bo piwnica bedzie ogrzewana. co do scianki dociskowej chcialbym uniknac tego wynalazku gdyz tak jak pisalem na sciane nie dziala woda pod cisnieniem. w kotlowni juz wyprobowalem taki patent, ze na SUCHA sciane polozylem grunt pod pape, na to papa na goraco u gory zamocowana listwa metalowa, siatka z klejem i na to tynk. po tynkowaniu probowalem zerwac od dolu siatke z klejem i tynkiem i bez kombinerek ciezko cokolwiek bylo ruszyc wiec planuje tak zrobic w calej piwnicy. niestety w polsce juz tak jest, ze budowlancy i kierownicy niewiele wiedza o budowlance i sprawdza sie przyslowie, ze polak (inwestor) madry po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.06.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 musisz znaleźć dlaczego bloczki są wilgotne, przy takiej izolacji z zewnątrz.Jeżeli nie masz zaizolowanej ławy z boku to winny jest drenaż. 50 cm wilgotnego bloczka gdy opisujesz że wszędzie jest ducho jest dziwne, musisz gdzieś mieć dojście wody do drenażu. Najpierw pytasz się czy wywinąć pape, potem opisujesz jak swietnie Ci to wyszło , sucha ściana to inna sprawa niż mokra bez przerwy.Ktoś kiedyś na tym forum napisał , że tutaj każdy szuka potwierdzenia własnych racji , a nie prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 10.06.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Z zewnatrz wszystko jest suche bo po scianie przy takiej izolacji nic nie leci (2 x papa, mata drenarska, deszczowka odprowadzona), na pewno jest woda przy lawach no bo gdzies sie musi zbierac i lawy sa mokre to i bloczek ciagnie wilgoc do gory ( bo jest kijowa izolacja pozioma) wiec to na pewno jest zrodlem wilgoci a ze szukam potwierdzenia wlasnych racji.... a co mi pozostalo jak wszyscy rozkladaja rece i jest totalna 'spychologia' pytalem sie tylko czy mozna cos takiego wykonac (bo izolacji poziomej juz sie nie odtworzy - chyba ze iniekcjami) i czy ktos kiedys cos takiego u siebie wykonywal. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez marcel232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 10.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Piszesz że w studnii chłonnej na 5m nie ma wody, to jakim cudem masz ja przy ławach? Zrobiłeś drenaż nawadniający, nie odwadniający.Zadzwoń do przedstawiciela Ceresit - Henkel w swoim regionie, zastosuj produkty linii CR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 powierzchniowo CR? A moze iniekcyjne CO? lub Botazit MS10 lub Sika Iniection?Przeciez sa kremy do wpuszczania w wilgotne mury, to moze zrobic nawet dziecko wbrew pozorom iniekcje mozna zrobic samemu i nie jest to az tak bardzo kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 10.06.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 No woda przy lawach zawsze bedzie przeciez woda opadowa gdzies musi wsiaknac i po macie drenarskiej splywa do drenazu. dren jest obsypany wokolo kamyczkami wiec pod nim tez zawsze troche wody sie zbierze. woda NIE stoi powyzej gornej czesci law wiec nie ma prawa sie 'wlac' do piwnicy. jak widac na zdjeciach wilgoc jest podciagana kapilarnie. jedyny pomysl jaki mi teraz chodzi po glowie to taki jaki pisze 'fighter1983' czyli iniekcja kremami (np. dryzone icopal'a) i na jesien dla 'swietego spokoju' papa na sciane od srodka. szukam tylko potwierdzenia ze tak 'mozna' a nie za to ja 'mam racje'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.06.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 no a co mądrzy z icopala ?skoro biorą taką kasę to chyba powinni ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WEIDER 11.06.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Witam. Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi na twoj problem nie dodam nic nowego.Chcialbym tylko powiedziec,ze ja rowniez postawilem dom na scianach fundamentowych z bloczkow B30.Ale zanim zaczeli murowac lawy posmarowalem trzy razy desperbitem,a nastepnie rozwinieta rolke zwyklej papy zgiolem na pol,i taka ze tak powiem podwojna izolacje z papy polozylem na uprzednio wysmarowanych desperbitem lawach.Z 15cm zakladka do srodka.Wiem ze zrobilem blad.Zamiast zwyklej papy powinienem dac pape termozgrzewalna,czego nie zrobilem z niewiedzy.Trudno,niestety tak juz zostac musi.Balem sie ze sciany fundamentowe podchodzic beda wilgocia.Na poczatku wygladaly tak samo jak twoje na zdjeciu.Na szczescie,zostalem mile zaskoczony.Po uplywie kilku tygodni,zaobserwowalem ze bloczki wysychaja.Dodam ze pomieszczenie 24na24bylo wentylowane.Nie zastanawiajac sie przystapilem do poziomej izolacji.A zrobilem to tak; do poziomu zero,czyli na wysokosc wykopow 135cm nalozylem trzy warstwy desperbitu,po czym do wyschnietej sciany przykleilem plyty steropianu PS100 (twardy),na to siatka wtopiona w kleju.A na koniec piec warstw desperbitu.Nakladalem go przez trzy dni.Mysle ze warto bylo,poniewaz na dzien dzisiejszy moje bloczki przy lawie sa calkowicie biale,co swiadczy o ich calkowitym wyschnieciu.A!zapomnialem dodac,ze wykop zasypalem zoltym piaskiem.Na zdjeciach widac wysmarowane desperbitem lawy,na ktorych polozona jest podwojnie papa.I juz wyschniete sciany. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez WEIDER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 11.06.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 a to znaczy ze nie masz za izolowanych fundamentow. Coz teraz pozostaje zabawa z pozbywaniem sie wody powierzchniowej z opadow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 12.06.2011 02:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 ano beton nie lubi wilgoci ale nadal nie wiem czy mozna na sciane od srodka polozyc pape - jak pisalem przemrozone to nigdy nie bedzie wiec bloczkom nie powinno to zaszkodzic. teraz latem zrobie iniekcje chemiczna i potem dla swietego spokoju chce polozyc na sciany pape termozgrzewalna. tylko moje pytanie: czy tak mozna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 12.06.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Nigdy nie przykleisz papy do mokrej ściany.Ja miałem podobną sytuację i zastosowałem Penatron powierzchniowo.Po wyschnięciu dajesz grubiej tynku i masz spokój.Piwnice trzeba regularnie wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 12.06.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) kkdarch, musze przyznac, ze ten Penetron jest dosyc ciekawym rozwiazaniem (znasz moze jakis skelp wysylkowy ktory ma go w swojej ofercie?) mysle, ze jesli zrobie iniekcje pozioma kremem Dryzone, poczekam 'instrukcyjne' 3 miesiace i nie bedzie zadowalajacych efektow pokryje sciany Penetronem. Pape zostawie jako ostatecznosc. U mnie sciany byly suche do ostatnich ulew. Wiem na pewno, ze woda jest podciagana od law (od zewnatrz na scianach jest 2 x 0.5cm papa termozgrzewalna pociagnieta w jednym kawalku az do polowy law, do tego drenaz opaskowy (ktory nigdy nie stoi w wodzie). jedynym mankamentem jest kiepska (albo prawie BRAK) izolacji poziomej - co sie stalo sie juz nie odstanie i trzeba szukac rozwiazania dalej piwnica jest non stop wentylowana (otwarte okna + wlaczone 2 wentylatory wyciagowe). Na zdjeciach te same miejsca pierwsze zdjecia zrobione w poniedzialek (gdy poprzedni tydzien lalo) a zdjecia drugie zrobione dzisiaj - nie padalo od kilku dni..... Edytowane 12 Czerwca 2011 przez marcel232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 12.06.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 A odkopanie od zewnątrz i poprawienie izolacji nie wchodzi w grę? Bo tam jest problem, woda przecieka Ci pod papą po ławie nie przez ławę jako podciaganie kapilarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 12.06.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Antech, Dom byl caly odkopany 2 miesiace temu,odkopane bylo 2/3 wysokosci lawy i tak gleboko byla zalozona papa. Dren lezy PONIZEJ gornej wysokosci lawy i NIGDY nie stoi w nim woda (regularnie sprawdzane studzienki rewizyjne). Dom stoi na gorce wiec nawet nie ma mozliwosci zeby woda gruntowa gdzies podchodzila. Chudziak w piwnicy wylany na podsypce NIGDY nie zamokl wiec lustro wody nigdy nie podnioslo sie powyzej lawy. to co widac na zdjeciach to podciaganie kapilarne od law. Problemem jest brak izolacji poziomej. izolacja pionowa jest ok jak widac na zdjeciach woda podciagana jest od spodu - gorna czesc sciany jest sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_1 15.06.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Czytam z zaciekawieniem ten temat, ponieważ niedługo zaczynam pracę ziemne a zarówno mój kierownik i majster sugerują lać ściany fundamentów (piwnicy ) bezpośrednio na ławę (uważają że każda izolacja pozioma zaczyna puszczać po latach, a lity beton jest niezawodny). Warunki gruntowe są ok, ale obawiam się podciągania. Czy dodatki wodoszczelne do betonu nie rozwiążą problemu ewentualnie wylanie ław w folii budowlanej? Przy okazji co myślicie o wylaniu ścian piwnicy, które mają ponad 2m prosto na ławę - patrząc pod kątem konstrukcyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.06.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 U ciebie problemem są wody opadowe i podejrzewam że źle wykonany drenaż który nie spełnia swojej roli. Może drenaż jest zbyt mało wydajny lub przytkany i nie jest wstanie odprowadzić nadmiaru wody po opadach. Przy skopanym drenażu woda będzie długo stała w tym piachu i zrobi się tam bajorko. U góry będzie pozornie sucho ale głębiej będzie woda która przesiąkła przez piach a rura drenarska jej nie odprowadziła. Woda ta dostaje się później pod papę i tam się to wszystko kisi i efekty masz widoczne w piwnicy. Ja miałem podobnie swój pierwszy drenaż poprawiałem bo słabo odprowadzał wodę, piach go zamulił i nie był w stanie odprowadzić nadmiaru wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 15.06.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Czytam to i zastanawiam sie, dlaczego nie dales izolacji poziomej z papy icopala na ławie? Mam tez ten material i majster strasznie wydziwial na moje "widzimisie" i uzycie tego zamiast powszechnie panujacej na moim terenie folii. Poki co wydaje sie byc OK. A tak apropos- Icopal tez zmienil na swojej stronie sposob zabezpieczania fundamentow swoimi produktami w sosunku do zeszlego roku. A o wiedzy i poradach przedstawicieli lepiej nie mowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 13.07.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) kedod nie dalem papy bo nie jestem budowlancem - z zawodu jestem nawigatorem i mialem nadzieje, ze 'swiatli' ludzie po studiach (kier. bud.) maja pojecie co robia - nie wspominajac o ekipach budowlanych. oczywiscie jak to w polsce bywa trzeba samemu byc we wszystkim ekspertem. co do drenazu to dziala bo rury wchodzace do studzienek rewizyjnych nigdy nie sa zalane woda. tego akurat OSOBISCIE przypilnowalem i WIEM ze sa posadowione ponizej gornej czesci lawy fundamentowej. wilgoc ze zdjec to podciaganie od law bo tam woda moze okresowo sie pojawiac (no i po ulewach sie pojawia). deszczowka z dachu odprowadzona jest osobnymi rurami do stawu kilkadziesiat metrow od domu (spadek okokolo 5-8metrow). Edytowane 13 Lipca 2011 przez marcel232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts