Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić bonie listwami pcv?

Recommended Posts

Witam, jak w temacie. Niby proste ale czy jak już mam siatkę na elewacji i klej to czy jeszcze zrobię bonie wycianając miejsce w styropianie na gotowe listwy PCV i jej tam montując? Niestey chyba łatwiej jest przed położeniem siatki ale może się mylę?.

Czy takie listwy się później maluje bądź "kryje" tynkiem kolorowym? Dziękuje za rady

Edytowane przez orasje

bonie wycina sie w styropianie, profile sie wkleja, po nalozeniu tynku - maluje.

wycinanie po wykonaniu w.zbrojacej bedzie:

1 - uciazliwe

2 - mozliwe zarysowania na polaczeniu profila z w. zbrojaca

Wygląda na to, że dam sobie spokój z listwami- za późno. Oglądałem ostatnio bonie zrobione taśmą, nie są oczywiście tak głębokie ale jeżeli starannie się je wykona to nie jest to złe. Plusy to chyba mniejsze brudzenie, możliwość pomalowania (zmiany koloru) i brak kosztu kupowania listew. Na co uważać aby dobrze je zrobić?. Rozumiem, że taśmę po naklejeniu też pokrywa się tynkiem i trzeba ją póżniej w odpowiednim momencie usunąć, jak "wyczuć" ten moment?. Prosze o rady.

• 4 weeks później...
Chce zapytac tych co robili bonie przy pomocy tasmy odrywanej pozniej od podloza tzw. bonie oszukane. Czy ta "szczeline"powstala po zdjeciu tasmy nalezy MALOWAC farba elewacyjna czy POLOZYC tam tynk tyle ze innego koloru. Mi suie wydaje ze powinno to byc pomalowane bo jest to technicznie znacznie latwiejsze a poza tym tynk wypelni praktycznie cala przestrzen nie glebokiej przeciez szczeliny boni?!. Prosze o uwagi.