Robert Żmijewski 11.06.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Dzień dobry,Jestem przed odbiorem technicznym mieszkania ale chcę zasięgnąć porady w sprawie słupka pod tv. Będzie on umieszczony między aneksem kuchennym a resztą pomieszczenia. Po obu jego stronach będzie przejście do kuchni. Na nim zawieszony będzie telewizor a sam słupek ma być wykonany w następującym kształcie []------------------[] Czy wykonanie go z suporexu (łączonego na klej) sprawdzi się? Jaka powinna być jego grubość aby był stabilny. Dodatkowo po wykonaniu konstrukcji trzeba będzie dociągnąć do niego prąd pod gniazdka (czy ciągnąc go od najbliższego gniazdka na ścianie?) oraz okablowanie telewizyjne. słupek będzie od podłogi do sufitu (wysokość pomieszczenia 280 cm, szerokość całkowita słupka 160 cm). Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 13.06.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 co to za rysunek moze bys to narysowal porzadnie. Mam rozumiec sciana o szerokosci(1.6m), grubosci (...?), od podlogi do sufitu, ciezki telewizor min. 32cal. Na niej bedzie wisiec telewizor tak jak obraz. Jezeli, tak to: 12cm grubosc sciany to duze ryzyko przed scienciem na polaczeniu pustakow. Sciana musi byc wolno stojaca a to znaczy ze musisz bezwzglednie ja zakotwiczyc na suficie i w podlodze ( metalowa bednarka). Nie mocuj do skrajnych bloczkow telewizora bo je wyrwie. Sciana musi byc bardzo sztywna. A tak na marginesie zrob sciane potem maly tescik postaraj sie ja wypchac sprawdz czy dobrze stoi, bo jak bedziesz flaszkowal to moze sie zawalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Żmijewski 15.06.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/227905_1783369262708_1193780882_31728197_4438611_n.jpg http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/226261_1783368622692_1193780882_31728196_6704491_n.jpg chodzi o coś takiego Powiadasz że suporex 12 to ryzyko? ja myślałem o 10 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.06.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Suporex, nawet 24 to zawsze problem z zakotwieniem , to gazobeton i czesto ludzie maja problem z glupim zamocowaniem karniszy na oknem. Nie ma rzeczy nie mozliwych zawsze na upartego mozna wzmocnic i zaryzykowac. Nie lepij pojechac na zlom i kupic 2 slupki metalowe np dwutewniki 120 o wys. 270cm (1cm luz), pojsc do mechanika ktory dospawa podstawy z 4 otworami na sruby. zamocowac jak kolumny o rozstawie dla telewizora. TYLKO pamietaj zebys mocowal to wszystko na odpowiednim stropie ( np zelbet) lub przeznaczonym do tego miejscu np na scianki dzialowe na innego rodzaju stropach. !!! Jezeli masz stropy drewniane to dodatkowe wzmocnienie i wtedy mozesz na upartego dac nawet drewniane slupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Żmijewski 16.06.2011 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 im więcej czytam tym bardziej myślę może o zbudowaniu odpowiedniej konstrukcji z karton gipsu? jak do tego podejść? może OSB obite GK? jak wykonać ramę (z drewna?). Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 16.06.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Spokojnie zrobisz z siporeksu na klej. Masz małe winkielki one usztywnią całość, Ile będzie ważyło całość sprzetu? U siebie w mieszkaniu zrobiłem taką łamana ścianke z wnekami z Ytonga 6 cm, jest zrobiona szafa wnekowa i półka na moje szpargały, książki, segregatory itp, waga tej półki to ponad 70 kgnic się nie dzieje i nie bedzie działo. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Żmijewski 16.06.2011 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 ma na niej wisieć tylko tv. nie wiem jak to nawet wszystko zakotwiczyć :/ podobno wypada osadzić to na czymś stałym a nie na wylewce, pod którą jest styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 16.06.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Ja bym nawet się nie zastanawiał zrobił z Ytonga na posadzce, dokładnie uzupełnił przy suficie . Zajdź gdzieś na budowę i rozwal siporeks brany na klej, szybciej on peknie niż spoina, te "wyrostki", "winkielki" zrób z 20 cm, TV to 20 kg. Rozwiązanie ze stelażem też dobre tylko tam gdzie bedzieswz mocował TV wstaw dodatkową beleczke z profili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 16.06.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 ma na niej wisieć tylko tv. nie wiem jak to nawet wszystko zakotwiczyć :/ podobno wypada osadzić to na czymś stałym a nie na wylewce, pod którą jest styropian. oczywiscie zrywasz posadzke i wycinasz styropian a co do materialu im ciezszy tym lepszy np bloczki betonowe. A rozwiazan do wyboru do koloru, od stalowych beleczek po betonowe itp. Koniecznie zakotw bednarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.06.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) bloczki betonowe.... podziwiam.... PS. czy ob.forumowicz Wanker w swoich wypowiedziachwzoruje się na klasyku - Mark Twain "Jak redagowałem gazetę rolniczą" ? Edytowane 16 Czerwca 2011 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Żmijewski 16.06.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Panowie, proszę o porady a nie o krytyki - szkoda czasu na spięcia, każdy ma jakiś swój sposób aczkolwiek wybijanie dziury w podłodze i problem z zakotwiczeniem i wykonaniem takiej konstrukcji bardziej przepycha mnie do GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 16.06.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 bloczki betonowe.... podziwiam.... PS. czy ob.forumowicz Wanker w swoich wypowiedziach wzoruje się na klasyku - Mark Twain "Jak redagowałem gazetę rolniczą" ? Coz, z tego wyglada ze pozostaje scianka Gipsowo-kartonowa 100 i to montowana na posadzce najlepiej. A telewizorek bedzie wisial na plastykowych korkach rozporowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 18.06.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Popatrzylem na czym zawiesilismy duza tablice inf. na budowie. Konstrukcja jest zrobiona z metalowych profili GK takich jak sie stosuje na sciany zewnetrzne. Ksztalt C 120 jeden wlozony w drugi tak jak montuje sie okna w scianach zewnetrznych. Wyglada to z przekroju jak kwadrat ( na budowie nazywamy to poprostu box). Pojedz do sklepu i spytaj sie o profile GK na sciany zewnetrzne. Rame telewizora mozesz zawiesci na 2, lub jak sie boisz wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonash666 23.06.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ludzie co wy wymyślacie kucie wylewki itp po co narażać sie na koszty i dodatkową robotęRobert według mnie zrób tą ściankę z suporeksu 12 na klej i zupełności wystarczy nic nie spadnie ewentualnie z G-K na stelażu metalowym tylko w miejscu mocowania tv daj solidną dechę lub kantówkę na całej wysokości pomieszczenia (rok temu powiesiłem klientowi bojler 100 litrów w ten sposób i do dzisiaj wisi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 23.06.2011 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ludzie co wy wymyślacie kucie wylewki itp po co narażać sie na koszty i dodatkową robotę Robert według mnie zrób tą ściankę z suporeksu 12 na klej i zupełności wystarczy nic nie spadnie ewentualnie z G-K na stelażu metalowym tylko w miejscu mocowania tv daj solidną dechę lub kantówkę na całej wysokości pomieszczenia (rok temu powiesiłem klientowi bojler 100 litrów w ten sposób i do dzisiaj wisi) A to ciekawe, wszedzie na budowach wala dodatkowe plyty OSB pod umywalki (okolo20kg) w GK. A po roku 20 % to jest poza poziomem i do poprawki. A bojlery montujemy na dodatkowych na polkach wewnatrz szafek. zaden nie wisi na na jednej kantowce. A zakladamy ich setki w mieszkaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts