Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu Miśków!

milkowska

Recommended Posts

Witam,

W koncu u nas sie zaczelo! Zaczelo sie wielkie burzenie i przygotowywanie podworka pod rozbudowe naszego domu.

Dom powstal w 1965r, pobudowany przez dziadkow mojego Misiańcia. Mieszkamy w nim od 5 lat razem z dziadkami a od 3 rowniez znaszym synem Aleksandrem.

Od samego poczatku myslelismy o zmianach, zrobillismy remont aby mies wlasna lazienke a dziadkowie swoja, wyrzucilismy podloge na legarach z kuchni i zrobilismy ja od nowa, ze styropianem i deska barlnecka. Sami wykonalismy przydomowy ogrodek z roslinami ozodbnymi 100m2 bo oprocz niego mamy jeszcze sady z drzewami owocowymi Od 3 lat zbieralismy sie na wieksze zmiany, mianowice rozbudowe, abysmy mogli czuc sie swodobnie i komfortowo. Koncepcji bylo kilka, pozwolenie z gminy czekalo prawie 2 lata az zdecydowalismy sie na ostateczny projekt. Najbardziej mi zal jest mojego ogrodeczka, gdzie musialam poprzesadzac roslinki, nie wiedzac czy przezyja aby za 2 lata wrocily na swoje miejsce. Nowa czesc domu powstanie zamiast ogrodka i trawnika. Na szczescia mamy duzo ziemi :) :) wiec moj ogrodek przearanzuje i bedzie ok.

W koncu dobudujemy 100m2 a istniejacy dom ma 120, i dzielimy go pol na pol z dziadkami.

Takze zaczynamy!

Wkrotce zamieszcze zdjecia, musze tylko doczytac jak!

A, gdzie mieszkacie obecnie? :oops: jeśli mogę spytać :rolleyes::

mieszkamy w domu ktory rozbudowujemy. Od wczoraj wchodzimy po drabinie, oknem do domu. Mieszkaja z nami dziadkowie ale oni sa "uziemieni", nie sa juz w tym wieku aby chodzic po drabinie. Drabine trzeba wkrotce zmienic na cos stabilniejszego, chyba zostana zbite z desek jakies schody, tylko musi byc tez podest. Ktos moze ma jakis pomysl, moze rade, jak to zrobic?

Dzis maz pracuje jeszcze nad wyzowem ziemi z przyszlej piwnicy. Geodeta wyznaczyl rogi budynku, oczywiscie majster jak go sprawdzil to stwierdził bład geodety + 1m.

Jesli zdazymy to w piatek zalewamy lawy fundamentowe.

No.... to takie drewniane i tymczasowe schody byłyby lepsze niż ta drabina. Ja mam zrobione schody na strych, "własnoręcznie" i z zewnątrz domu - możesz je spokojnie podejrzeć. Owszem, u mnie są to schody metalowe - ale, Wy (wg mnie) możecie sobie spokojnie takie zrobić. U mnie na podeście jest krata podestowa - u Was mogą być nieco grubsze dechy. Z takiej samej kraty mam zrobione stopnie....

Jak chcesz - myślę, że lepsze są takie tymczasowe schody, niż zwykła drabina :) poza tym, jak czegoś nie dopatrzysz się na moich zdjęciach - to zwyczajnie daj znać - odpowiem i podpowiem :)

• 2 weeks później...

Walczymy z tematem, my nadal mieszkamy w domu a obok trwa budowa. Okno otwarte, slychac betoniarke a dziecko moje spi :) :)

Przez ostatni tydzien to bylo istne wariactwo! Panowie koncza powoli ale dzis jeszcze nie skoncza scian fundamentowych. W poniedzialek bedzie finisz i odpoczynek przez 3 tygodnie az mury "usiada". Przez ten czas ja we wlasnej osobie bede mazac dysperbitem i innym siuwaksem sciany, dobrze ze bede miec pomoc...

Fundamenty zalewalismy tydzien temu w piatek, w wielkim stresie i pospiechu, bo na weekend zapowiadali opady deszczu. Beton byl zalatwiany na szybko, poszlo 23,5 m3, ja liczylam, ze mniej. Winny takiej ilosci jest koparkowy (Mąż), ktory troszke za szeroko wykopal row pod lawe, robil to o 2 w nocy wiec i tak cud, ze sa proste :) :) . Przez ta cala piwnice to noce byly nie przespane, bo tej ziemi a wlasciwie gliny bylo nieskonczone ilosci. Dobrze, ze mamy pomoc w gospodarstwie to maz kopal a drugi wywozil ciagnikiem z wywrotka. Naklady pracy ogromne, ale przynajmniej wlasny sprzet wiec koszty uslug zadne.

A i oczywiscie w wykopie znalazla sie woda, co bylo oczywiste zwazywszy na fakt posiadania gliny :) ale chudy beton zalatwil ja!

Na zdjeciu dwoch najbardziej zainteresowanych inwestorow: Aleksander i Apollo, ktoremu zabrano dom (ganek) . Pies jeszcze nie nauczyl sie chodzic po stromych drewnianych schodach :)

DSC_2838.jpg

DSC_2838.jpg

DSC_2861.jpg

• 3 weeks później...

U nas stoja piekne sciany fundamentowe z bloczka, ktore dopiero dzis troszke przeschly. Zeszly tydzien byl koszmarny, ciagle lalo i lało. W zwiazku z naszym gruntem i niezbedna piwnica 2xdziennie mielismy silownie przy wiadrach. Najgorsze jest to ze nie napadalo sobie tak duzo, ze mozna bylo uzyc pompy, takze w jedno wiadro wsadzilismy pompe i w nie dolewalismy zebrana wode, z pow. 50m2.

Zdjecia z 24 czerwca, w czasie wznoszenia pierwszych ścian.

I bardzo oryginalne i nowoczesne, wrecz trendy schody:)

Na dzien dzisiejszy wchodzimy juz drzwiami, szanowna ekipa Pana Sławka, widząc naszą bieganinę codzienną po tych schodach po zakończeniu ścian fundamenowych zrobiła nam piękny podest do domu, ale pokaze go jutro.

W tle domu nasz piękny sad, w którym właśnie zaczął sie sezon. uff

DSC_2963.jpg

DSC_2964.jpg

• 2 months później...

Ale dawno mnie tu nie było....ponad 2 miesiace. Aby opisać ten czas, to byłoby kilknaście stron.

Może zaczne od konca czyli tego co powstalo przez ten czas, a byl on jak wiecie bardzo ciężki.

Pierwsze zdjęcie to produkt finalny:) 2 zdjęcie widok na okna jadalni oraz okno w kuchni. 3 zdjęcie to okno w salonie i taras, 4-zdjęcie ponownie salon a 5-zdjęcie to okno naszej sypialni.

W najbliższą środę zaczynamy zrzucać dach na starym budynku, aby tak zrobić wspólny wieniec dla nowej i starej części.

WIENIEC! czy na pewno ma być wspólny, czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia? Na forum nie mogłam znaleść informacji czy go robić czy nie.

DSC_3311.jpg

DSC_3307.jpg

DSC_3308.jpg

DSC_3309.jpg

DSC_3310.jpg