pantograf 11.06.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Mam pytanie, czy powietrze do kominka pobierać z zewnątrz czy można z piwnicy. Prosiłbym o rzeczową argumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.06.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Witam.Można z piwnicy - ale do niej też skądś musi to powietrze dotrzeć. Jeżeli nie jest szczelna (stare okna i drzwi, wywietrzniki, itp.) to nie trzeba już nic kombinować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 11.06.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Rozumiem. Tak na chłopski rozum cieplejsze powietrze w piwnicy 5-6 st. w zimie nie wychłodzi kominka, choć czytałem w necie sporo uwag do takiego rozwiązania w związku z domniemaną wilgocią lub posiadania garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.06.2011 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam. Można z piwnicy - ale do niej też skądś musi to powietrze dotrzeć. Jeżeli nie jest szczelna (stare okna i drzwi, wywietrzniki, itp.) to nie trzeba już nic kombinować. Pozdrawiam. Dodaj tylko , kolego , że na każdy 1 kg spalanego drewna przez piwnice przepłynie dodatkowe 10 metrów sześciennych powietrza . Jeśli wkład produkuje 10 kW ciepła na godzinę to spala 3,5 kg drewna oraz 35 metrów powietrza , 24h x 35 = 840 . Taki strumień zimnego , nawet bardzo zimnego np -25*C , powietrza o temperaturze jaka jest na zewnątrz potrafi skutecznie schłodzić dom od piwnicy lub wręcz zamrozić instalacje wodne . Znam taki przypadek z tej zimy .. Inwestycja w rurę PCV do doprowadzenia powietrza z poza budynku nie jest wielka ale jak ktoś chce ryzykować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Dodaj tylko , kolego , że na każdy 1 kg spalanego drewna przez piwnice przepłynie dodatkowe 10 metrów sześciennych powietrza . Jeśli wkład produkuje 10 kW ciepła na godzinę to spala 3,5 kg drewna oraz 35 metrów powietrza , 24h x 35 = 840 . Taki strumień zimnego , nawet bardzo zimnego np -25*C , powietrza o temperaturze jaka jest na zewnątrz potrafi skutecznie schłodzić dom od piwnicy lub wręcz zamrozić instalacje wodne . Znam taki przypadek z tej zimy .. Inwestycja w rurę PCV do doprowadzenia powietrza z poza budynku nie jest wielka ale jak ktoś chce ryzykować.. Niestety Forest w tej kwestii jest uparty jak osioł Powietrze do wkładu doprowadza się szczelnym kanałem z zewnątrz lub nie robiąc nic , pozwala się na pobieranie z pomieszczenia w którym stoi kominek z zachowaniem pewnych zasad , ktore próbowałem przybliżyć w publikacji jakieś 10 lat temu : http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Oczywiście ,że powietrze można pociągnąć z piwnicy , pod warunkiem ,że to piwnica sąsiada , którego nie lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.06.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Publikacji na temat doprowadzania powietrza do komory spalania jest wiele. Zresztą tak jak na temat kominków.Jednak nie można ich traktować jako wyrocznię, bo z reguły mają się nijak do konkretnej sytuacji.Zainteresowany wspomniał o garażu, garaż z racji swojego przeznaczenia musi być bardzo dobrze wentylowany...Piwnica, piwnicy nie jest równa, różne są ich przeznaczenia i funkcje. Napewno korzystniejszym rozwiązaniem, jeżeli jest to możliwe rozwiązaniem jest prawidłowe doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz budynku. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Kominek 11kW, tzw ciepły kominek z szamotami z systemem DGP. Żona jak przeczytała wpis powyżej, to chwyciła się za głowę że chcę doprowadzić teraz zimne powietrze z zewnątrz. Kiedy zapytałem dlaczego, odpowiedziała że kominek po zakończeniu palenia momentalnie się wychłodzi Aktualnie dopływ powietrza jest z piwnicy, tak firma montażowa sugerował i zrobiła. Temperatura pow. przed zbudowaniem kominka była na tym samym poziomie co teraz czyli 5-6 st., a palę w zimę non-stop i rury nie zamarzły. Co tu robić...? Edytowane 12 Czerwca 2011 przez pantograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Kominek 14kW, tzw ciepły kominek z szamotami z systemem DGP. Żona jak przeczytała wpis powyżej, to chwyciła się za głowę że chcę doprowadzić teraz zimne powietrze z zewnątrz. Kiedy zapytałem dlaczego, odpowiedziała że kominek po zakończeniu palenia momentalnie się wychłodzi Aktualnie dopływ powietrza jest z piwnicy, tak firma montażowa sugerował i zrobiła. Temperatura pow. przed zbudowaniem kominka była na tym samym poziomie co teraz czyli 5-6 st., a palę w zimę non-stop i rury nie zamarzły. Co tu robić...? Zacznijmy od wyjaśnienia sobie jaki masz wkład . Czy to jest wkład z odseparowaną komorą spalania i czy to powietrze z piwnicy jest podłączone bezpośrednio do wkładu , czy to jest po prostu czerpnia (dziura w podłodze) w obudowie kominka ? By pomóc Ci i rzeczowo argumentować o Twoim przypadku , potrzebnych jest więcej informacji. Pomocna będzie w tym również marka i rodzaj wkładu. Nie zmienia to faktu ,że czerpanie powietrza z piwnicy w każdym przypadku i w każdej sytuacji jest nieracjonalne, lub świadczy o lenistwie wykonawcy. A żony jak to żony - raz po raz muszą się za głowę złapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 To jest wkład: Spartherm Varia 2Lh/2Rh-4s Powietrze zasysa z dołu, czyli dziura wykuta w stropie piwnicy zakończona kratką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 To jest wkład: Spartherm Varia 2Lh/2Rh-4s Powietrze zasysa z dołu, czyli dziura wykuta w stropie piwnicy zakończona kratką. Czy pomiędzy tą dziurą , a wkładem jest jakiś kanał , rura ? Wkład powinien mieć założony adapter i ta rura powinna być do niego podpięta (aluminiowy adapter - są dwa rodzaje - za 200 i za 400 zł) Można oczywiście bez adaptera , bez rury , ale dalsze wyjaśnienia zależą od wiedzy na temat zawarty w pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Z tego co pamiętam zakładali jakąś rurę która łączyła wkład z kratką w piwnicy. Jak czyszczę kominek, to zauważyłem że regulacja dopływu powietrza odbywa się przez metalową zapadkę/zasuwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Z tego co pamiętam zakładali jakąś rurę która łączyła wkład z kratką w piwnicy. Jak czyszczę kominek, to zauważyłem że regulacja dopływu powietrza odbywa się przez metalową zapadkę/zasuwę Jeśli masz jakąś kratkę lub otwór w dolnej części obudowy, zrób zdjęcie spodu wkładu .Ukróci to spekulacje na temat co i jak z tym powietrzem i temperaturą w piwnicy Jeśli nie masz takiej możliwości , podaj na priva namiary na wykonawcę - być może go znam - sam się dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Wykonała mi firma którą podałem w linku do wkładu, czyli Centrum Komina. Od strony pokoju nie da się nic zobaczyć, chyba że mam zrobić zdjęcie od strony kratki w piwnicy? Kominek w zabudowie wygląda tak: http://img89.imageshack.us/img89/1594/kominekm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Wykonała mi firma którą podałem w linku do wkładu, czyli Centrum Komina. Od strony pokoju nie da się nic zobaczyć, chyba że mam zrobić zdjęcie od strony kratki w piwnicy? Kominek w zabudowie wygląda tak: http://img89.imageshack.us/img89/1594/kominekm.jpg Ładny kominek . Powinien mieć kratki nawiewne (na dole) i wywiewne (u góry) o odpowiednim przekroju . Na tym zdjęciu ich nie widać .Masz inne zdjęcia ? Kratka nawiewna może być pod półką marmurową lub za wkładem , po lewej stronie Zdjęcie od strony piwnicy też może coś wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Kratka wciągająca powietrze do spalania w piwnicy http://img217.imageshack.us/img217/302/kratkal.jpg W środku jest rura aluminiowa o przekroju fi 15 cm. A powietrze do ogrzania jest pobierane przez otwór pod półką z kamienia. Kratek wywiewnych jest na kominku dwie, w pomieszczeniach na górze trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) napisał Piotr Nie zmienia to faktu ,że czerpanie powietrza z piwnicy w każdym przypadku i w każdej sytuacji jest nieracjonalne, lub świadczy o lenistwie wykonawcy. Widzisz Piotrze z Wielkopolski, podpierający się swoimi własnymi publikacjami. Jak będzie pan Daniel na forum, możesz go dopytać o szczegóły wykonawstwa. Albo poprostu napisz do niego prywatną wiadomość, zapewne niezwłocznie szczegółowo Ci odpowie. Oczywiście jak "dopyta pracowników" tym bardziej, że orzekłeś jednoznacznie że to lenie Edytowane 12 Czerwca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Kratka wciągająca powietrze do spalania w piwnicy http://img217.imageshack.us/img217/302/kratkal.jpg W środku jest rura aluminiowa o przekroju fi 15 cm. A powietrze do ogrzania jest pobierane przez otwór pod półką z kamienia. Kratek wywiewnych jest na kominku dwie, w pomieszczeniach na górze trzy. Zdejmij tą plastikową kratkę, i ostrożnie (mogą być ostre krawędzie) włóż rękę do środka. Stojąc na drabinie , powinieneś dosięgnąć do wkładu , lub bez tego stwierdzić obecność rury , lub jej szczelne podłączenie . Jeśli rura nie jest do niego podłączona, można prawdopodobnie włożyć tam aparat i pstryknąć fotkę. Istotne dla meritum jest, czy ta rura tam tylko jest "przytknięta" do wkładu , czy w sposób szczelny , mechanicznie do niego przytwierdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Jeszcze jedno istotne pytanie . Od kiedy masz ten kominek iod kiedy zacząłeś w nim palić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.06.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam. Jest ktoś chętny do zakładu że nie ma tam "nocnika" do szczelnego podłączenia przyłącza powietrza ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Dziś mija rok, czyli jeden sezon paliłem, ale gwarancji mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts