pantograf 12.06.2011 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Nadal podtrzymuję swoje zeznania Temp. w piwnicy w okresie zimowym zawsze była w okolicach 5-6 st. W momencie jak jest bardzo zimno, a zacznę palic w kominku temp. spada do 0 st.. Na szczęście nie było nigdy minus. Takie są fakty. Zdjęcia mam takie jakie mam, rozbierać kominka nie będę, aby robić makro struktury bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.06.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Na tej fotce wygląda na płyty Rath czyli szamot. Istotne jest to że na forum ciągle ktoś sugeruje złe rozwiązania takie jak np pobór powietrza do spalania z piwnicy:mad:. Sugestia z szubienicą jest TU nie na miejscu , miałem co prawda jedną w planach ale chwilowo odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.06.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Trudna rozmowa z samozwańczymi autorytetami - ekspertami i biegłymi. Podpierającymi się swoimi publikacjami i obrazających wszystkich wokół ośmielających się mieć inne zdanie i opinie.Zaprawdę trudna. Sam osobiście nigdy nie robiłem podpięcia bezpośrednio z piwnicy, ale w niektórych okolicznościach wydaje mi się to możliwym i nieraz wskazanym rozwiazaniem.To tyle. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Wątek nazywa się "Dopływ świeżego powietrza do kominka". założyciel prosi o : "Prosiłbym o rzeczową argumentację." Doszliśmy do momentu w którym nie da się więcej wyjaśnić, z braku"dowodów" i niemożności dalszej współpracy inwestora . W podłączeniupowietrza widać niechlujstwo i na tym śledztwo utknęło. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 i niemożności dalszej współpracy inwestora . Że niby ja nie współpracuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Że niby ja nie współpracuję? Współpracowałeś b. dobrze . Niestety utknęliśmy na tym ,że nie wiemy czy rura jest podłączona do wkładu bezpośrednio, a to kluczowa informacja w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.06.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam. Co do powietrza z piwnicy - jeżeli jednak () spada Ci temperatura w piwnicy to z otworu w stropie pociągnij rurę na zewnątrz domu i po kłopocie (teraz zacznie się pewnie dyskusja czy ją ocieplać czy nie ...) Co do poboru powietrza z piwnicy - są domy, w których takie rozwiązanie wychodzi im (piwnicom, samym domom i kominkowi) tylko na dobre. Generalizowanie jest bezsensowne. Tak jak mowa o amatorszczyźnie bo co niektórzy wrażliwcy mogą się obrazić na takie dictum i będzie klops. W kominku masz płyty szamotowe austriackiej firmy Rath oraz izolację z płyt krzemianowo-wapniowych Superisol. Jest ok. Tymi drugimi masz też podklejony kamień z boków paleniska, co nie jest głupim rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Co do poboru powietrza z piwnicy - są domy, w których takie rozwiązanie wychodzi im (piwnicom, samym domom i kominkowi) tylko na dobre.. Możesz to rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.06.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam.1. Kominek może w ten sposób doskonale wentylować piwnice, zwłaszcza w budynkach starych i zawilgoconych oraz w tych nowych, gdzie projektant ... zapomniał o jej wentylacji (co wcale nie jest odosobnionym przypadkiem)2. Lepiej jest mieć o 5-6 stopni mniej w piwnicy niż minus kilkanaście w kominku (jego dolnej części) i zrudziałą od rdzy dolną część paleniska (dokładnie takie samo zjawisko punktu rosy jak w przypadku płaszcza wodnego, tyle że na styku ogrzanego powietrza w domu, blaszanej czy żeliwnej powłoki paleniska i powietrza z zewnątrz domu o niższej o kilkadziesiąt stopni temperaturze i różnej wilgotności)Różnicą zdań się nie przejmuj i wyciągnij wnioski odpowiednie do swojej sytuacji.Faktycznie ważniejsze jest u Ciebie samo podłączenie. Bo źle wykonane "kładzie" całą ideę zamkniętego i szczelnego paleniska, jest zwykłym złodziejem powietrza w domu i wychładza go też niepotrzebnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 12.06.2011 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Będę musiał zrobić jakoś zdjęcie podłączenia, może pożyczę endoskop i wtedy będę miał pewność instalacji. Edytowane 12 Czerwca 2011 przez pantograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.06.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Lansując ideologię robienia dziury do piwnicy , może warto pomyśleć o czujniku temperatury tamże ? Jak będzie się zbliżać do poziomu zamarzania słoików z kompotami , na wyświetlaczu obok kominka zaczną mrugać diody, a fantazyjnie dobrany sygnał dźwiękowy, postawi domowników na nogi. Firma Tatarek ostatnio aktywna w branży , biznes to biznes Można też doszkolić kominiarzy , którzy będą oceniać piwnice pod kątem przydatności do tych celów , wystawiając stosowne certyfikaty, za pomyłki oczywiście odpowiadając finansowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.06.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Witam.No do dopowiem żeby wszyscy byli zadowoleni - jak piwnica nowa, sucha i ciepła, to oczywiście nie jest to rewelacyjne rozwiązanie. Ale warto w tym miejscu jeszcze raz przeczytać punkt drugi mojej poprzedniej wypowiedzi.Pozdrawiam. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 13.06.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Trzeba wziąść pod uwagę również elektronikę sterowania kotłów centralnego która zerowej temp. nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.06.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam.A jak masz kocioł z otwartą komorą spalania?Każda kotłownia musi mieć odpowiedniej wielkości otwory wentylacyjne (nawiewne i wywiewne).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.06.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam. A jak masz kocioł z otwartą komorą spalania? Każda kotłownia musi mieć odpowiedniej wielkości otwory wentylacyjne (nawiewne i wywiewne). Pozdrawiam. i tak można do u*r*n*j śmierci tak to leciało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.06.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam. Można ... dlatego: Generalizowanie jest bezsensowne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.06.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam. Można ... dlatego: Pozdrawiam. Ok . Będę robił , robię i robiłem bez sensu . Piwnice są Twoje ! jak tam projekcik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.06.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam. Bardzo dobrze. Podjarałem się Finlandią - fiński piec w nowoczesnym wydaniu. Wszystko na raz - akumulacja, konwekcja i piekarnik ... z góralskim akcentem. Powietrze z piwnicy będzie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 14.06.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam serdecznie Chciałbym wszystkich uspokoić i przeciąć bezpodstawne domysły i dywagacje. Udało mi się w końcu zidentyfikować realizację tego kominka. Kominek wykonany jest z płyt szamotowych RATH. Płyty szamotowe klejone są klejem RATH Profix, na płytach umiejscowiona jest siatka Dracholin, a potem tynk Rath Pick&Putz. Izolacje wykoanne są z płyt krzemianowych. Jeżeli chodzi i dopływ powietrza, to oczywiście jest zastosowana oryginalna przystawka na dolocie pod wkładem kominkowym Spartherm tzw. SVS boczny. Na zdjęciach jest ona niewidoczna, ale mogę ZAPEWNIĆ, że JEST!!! Ktoś by tu przegrał zakład Podczas naszych montaży korzystamy na ogół z dopływu powietrza z zewnątrz, natomiast dopuszczamy dopływ powietrza np z piwnicy. Nasza wieloletnia praktyka wskazuje, iż jest to rozwiązanie prawidłowe. Klient "Pantograf" napisał zresztą, że kominek pracuje prawidłowo, nie zgłaszał do tej pory żadnych zastrzeżeń. Należy ponadto zauważyć, że dom znajduje się na terenach zalewanych. Umiejscowienie dopływu powietrza z piwnicy było także uzasadnione, by dodatkowo spowodować ruch powietrza w tym pomieszczeniu, co na pewno jest korzystne z punktu widzenia schnięcia. Myślę, że wszystko jest OK. Pozdrowionka z Grodu Bachusa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pantograf 14.06.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Panie Danielu, mam w związku z tym pytanie, czy po zmianie stolarki okiennej w piwnicy (5 szt.) na współczesne, plastikowe, czyli bardziej szczelne z nawiewnikami, oraz bramy garażowej na ciepłą segmentową, wystarczy tlenu do spalania w tym kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts