Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopływ świeżego powietrza do kominka

pantograf

Recommended Posts

Nadal podtrzymuję swoje zeznania :) Temp. w piwnicy w okresie zimowym zawsze była w okolicach 5-6 st. W momencie jak jest bardzo zimno, a zacznę palic w kominku temp. spada do 0 st.. Na szczęście nie było nigdy minus. Takie są fakty. Zdjęcia mam takie jakie mam, rozbierać kominka nie będę, aby robić makro struktury bloczków.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudna rozmowa z samozwańczymi autorytetami - ekspertami i biegłymi. Podpierającymi się swoimi publikacjami i obrazających wszystkich wokół ośmielających się mieć inne zdanie i opinie.

Zaprawdę trudna.

Sam osobiście nigdy nie robiłem podpięcia bezpośrednio z piwnicy, ale w niektórych okolicznościach wydaje mi się to możliwym i nieraz wskazanym rozwiazaniem.

To tyle.

Edytowane przez bohusz

Wątek nazywa się "Dopływ świeżego powietrza do kominka".

założyciel prosi o : "Prosiłbym o rzeczową argumentację."

Doszliśmy do momentu w którym nie da się więcej wyjaśnić, z braku

"dowodów" i niemożności dalszej współpracy inwestora . W podłączeniu

powietrza widać niechlujstwo i na tym śledztwo utknęło.

Dobranoc

Witam.

Co do powietrza z piwnicy - jeżeli jednak (:)) spada Ci temperatura w piwnicy to z otworu w stropie pociągnij rurę na zewnątrz domu i po kłopocie (teraz zacznie się pewnie dyskusja czy ją ocieplać czy nie ...)

Co do poboru powietrza z piwnicy - są domy, w których takie rozwiązanie wychodzi im (piwnicom, samym domom i kominkowi) tylko na dobre. Generalizowanie jest bezsensowne. Tak jak mowa o amatorszczyźnie bo co niektórzy wrażliwcy mogą się obrazić na takie dictum i będzie klops.

W kominku masz płyty szamotowe austriackiej firmy Rath oraz izolację z płyt krzemianowo-wapniowych Superisol. Jest ok. Tymi drugimi masz też podklejony kamień z boków paleniska, co nie jest głupim rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

Witam.

1. Kominek może w ten sposób doskonale wentylować piwnice, zwłaszcza w budynkach starych i zawilgoconych oraz w tych nowych, gdzie projektant ... zapomniał o jej wentylacji (co wcale nie jest odosobnionym przypadkiem)

2. Lepiej jest mieć o 5-6 stopni mniej w piwnicy niż minus kilkanaście w kominku (jego dolnej części) i zrudziałą od rdzy dolną część paleniska (dokładnie takie samo zjawisko punktu rosy jak w przypadku płaszcza wodnego, tyle że na styku ogrzanego powietrza w domu, blaszanej czy żeliwnej powłoki paleniska i powietrza z zewnątrz domu o niższej o kilkadziesiąt stopni temperaturze i różnej wilgotności)

Różnicą zdań się nie przejmuj i wyciągnij wnioski odpowiednie do swojej sytuacji.

Faktycznie ważniejsze jest u Ciebie samo podłączenie. Bo źle wykonane "kładzie" całą ideę zamkniętego i szczelnego paleniska, jest zwykłym złodziejem powietrza w domu i wychładza go też niepotrzebnie.

Pozdrawiam.

Lansując ideologię robienia dziury do piwnicy , może warto pomyśleć

o czujniku temperatury tamże ? Jak będzie się zbliżać do poziomu zamarzania

słoików z kompotami , na wyświetlaczu obok kominka zaczną mrugać diody,

a fantazyjnie dobrany sygnał dźwiękowy, postawi domowników na nogi.

Firma Tatarek ostatnio aktywna w branży , biznes to biznes :D

Można też doszkolić kominiarzy , którzy będą oceniać piwnice pod

kątem przydatności do tych celów , wystawiając stosowne certyfikaty,

za pomyłki oczywiście odpowiadając finansowo!

Witam.

No do dopowiem żeby wszyscy byli zadowoleni - jak piwnica nowa, sucha i ciepła, to oczywiście nie jest to rewelacyjne rozwiązanie. Ale warto w tym miejscu jeszcze raz przeczytać punkt drugi mojej poprzedniej wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

A jak masz kocioł z otwartą komorą spalania?

Każda kotłownia musi mieć odpowiedniej wielkości otwory wentylacyjne (nawiewne i wywiewne).

Pozdrawiam.

i tak można do u*r*n*j śmierci :D

tak to leciało ?

Witam serdecznie

Chciałbym wszystkich uspokoić i przeciąć bezpodstawne domysły i dywagacje. Udało mi się w końcu zidentyfikować realizację tego kominka.

Kominek wykonany jest z płyt szamotowych RATH. Płyty szamotowe klejone są klejem RATH Profix, na płytach umiejscowiona jest siatka Dracholin, a potem tynk Rath Pick&Putz. Izolacje wykoanne są z płyt krzemianowych. Jeżeli chodzi i dopływ powietrza, to oczywiście jest zastosowana oryginalna przystawka na dolocie pod wkładem kominkowym Spartherm tzw. SVS boczny. Na zdjęciach jest ona niewidoczna, ale mogę ZAPEWNIĆ, że JEST!!! Ktoś by tu przegrał zakład ;-)

Podczas naszych montaży korzystamy na ogół z dopływu powietrza z zewnątrz, natomiast dopuszczamy dopływ powietrza np z piwnicy. Nasza wieloletnia praktyka wskazuje, iż jest to rozwiązanie prawidłowe. Klient "Pantograf" napisał zresztą, że kominek pracuje prawidłowo, nie zgłaszał do tej pory żadnych zastrzeżeń. Należy ponadto zauważyć, że dom znajduje się na terenach zalewanych. Umiejscowienie dopływu powietrza z piwnicy było także uzasadnione, by dodatkowo spowodować ruch powietrza w tym pomieszczeniu, co na pewno jest korzystne z punktu widzenia schnięcia. Myślę, że wszystko jest OK.

Pozdrowionka z Grodu Bachusa!