eniu 19.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Średnica dopływu powietrza 110mm będzie błędem. Sugeruję rurę 150mm, ponieważ właśnie taki dolot mają oryginalne przystawki Spartherm do wkładów Varia (tzw. SVS). Nie widzę powodów, by redukować tą średnicę. Dolot powietrza jest taki sam dla wszystkich wkładów Spartherma. Tych o wylocie spalin fi 150 , jak i fi 250 . Tych o pojemności paleniska rzędu o,1 m3 jak i o,5 m3 . Świadczy to o tym , że producent , którego reprezentujesz , uśrednił dolot powietrza. Taki uśredniony dolot wymaga od montażysty odrobiny pomyślunku a nie wypisywania tego co "mu się wydaje" .Przydałby się kontakt szkoleniowy z firmą Spartherm by móc doradzać profesjonalnie na temat jej produktów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 20.06.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nie tylko mieliśmy już wielokrotnie do czynienia ze szkoleniami Spartherm, ale od kilku lat bardzo często montujemy kominki z wkładami Spartherm. Nie ulega dla mnie żadnej wątpliwości, iż jeżeli jest taka możliwość, należy zastosować przekrój dolotu o średnicy 150mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.06.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Nie tylko mieliśmy już wielokrotnie do czynienia ze szkoleniami Spartherm, ale od kilku lat bardzo często montujemy kominki z wkładami Spartherm. Nie ulega dla mnie żadnej wątpliwości, iż jeżeli jest taka możliwość, należy zastosować przekrój dolotu o średnicy 150mm. Taaak... , coś "czeba" napisać , bo głupio by wyglądało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.06.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Ok, dalej nic nie wiem najlepiej napiszę do przedstawiciela sparthermu. A gdyby kominek był inny, jak to uśrednić? Lepiej mieć za duże czy za małe fi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.06.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 (edytowane) Pomijając zwykłą na tym forum praktycznie w każdym temacie polemikę, wysyłanie na szkolenia, , wywyższanie się na każdym kroku... W tym wypadku według mnie lepiej mieć większą.... średnicę rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz (150 mm). Edytowane 21 Czerwca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 20.06.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Ok, czy 150 będzie "odpowiednia" do większości wkładów? Najwyżej poszerzymy otwór w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.06.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ok, czy 150 będzie "odpowiednia" do większości wkładów? Najwyżej poszerzymy otwór w ścianie. Nie ma pojęcia "za duży" otwór , czy rura doprowadzająca powietrze. Na tym forum czytałem wypowiedzi ,ze musi być fi 200 . Pisały o tym osoby które w praktyce miały doświadczenia z 2-3 kominkami (czyli prawie żadne). Princesa. Robiąc fi 150 zrobisz dobrze , aczkolwiek niepotrzebnie w waszym wypadku, skoro już macie fi 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts