Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska fuga na podłodze ogrzewanej?

d_a_r_e_k

Recommended Posts

Ale czy płytki rektyfikowane nie są właśnie w tym celu by można było zastosować tak cienki fugi?

zapytaj tam gdzie kupiłeś, czy te płytki mogą mieć fugę 1mm na ogrzewaniu podłogowym? Odpowiedzi żądaj najlepiej na piśmie.

Podłoze mineralne ogrzewane ma jak większość materiałów stały wspólczynnik rozszerzalności liniowej cieplnej (pod wpływem temperatury). Między latem a zimą różnice temperatur podłoza są znaczne. Latem temperatura podłoża osiaga 16C w cienu zimą podczas grzania około 26C czasami więcej. Współczynnik rozszeralności liniowej wynosi dla podłoza cementowego 0,12mm/mK. Oblicz resztę i stwierdź czy możesz dać 1mm fugę, na zdylatowanej powierzchni podłoża. Nie zapomnij, że dylatacje w podłożu muszą zostać przeniesiona na powierzchnię podłogi z płytek.

Hej Jarekkur, a spróbuj tak jakbyś odpowiadał pięciolatkowi - poproszę :) Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że tak jak wiele różnych materii tak i podłoże z kafli zmienia swój rozmiar/objętość w wyniku zmian temperatury, ale tego o czym piszesz dalej z tą dylatacją itd., to niestety niewiele rozumiem, po prostu się na tym nie znam. Wiem natomiast jedno, że mój małż namówił mnie na podłogówkę co do której wciąż mam wiele wątpliwości i tu właśnie okazuje się, że mam kolejną, ponieważ cały czas wyobrażałam sobie, że jakiekolwiek kafle wybiorę, to będę je kładła z możliwie najcieńszą fugą. Myslałam, że jedyne ograniczenia co do grubości fugi będą wynikały z jakości płytek (mogą mieć niestety niezbyt idealne brzegi), innym ograniczeniem może być talent wykonawcy, który będzie te kafle kładł. Teraz okazuje się, że powinnam uwzględnić jeszcze to nieszczęsne podłogowe ogrzewanie. Dlatego bardzo ładnie proszę, gdybyś mógł napisać takim językiem bardziej dla laika, na ile jest to problematyczne z tą fugą, to będę super wdzięczna :)

Z tym bezfugowym to wiem, że to raczej "pic na wodę fotomontaż", dlatego nawet o tym nie myslę, ale dlatego chciałam cieniuteńką fugę. Pięknie Ci dziękuję za pomoc. Przekażę mężowi instrukcję, bo to on wszystko ustala z wylewkarzami, a ja nie mam wyjścia, tylko muszę do 7 lipca wybrać kafle i określić się jak chcę je ułozyć ;) Ach te wybory. Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam :)

Ps. A czy możesz mi tylko jeszcze napisać jakie są konsekwencje braku takiej profilaktyki. Czyli, gdyby nie było dylatacji a fuga byłaby zbyt cienka, to wówczas co by mogło się wydarzyć? Mogłoby podsadzić kafle? Popękałyby?

dylatacja musi byc zrobiona - inaczej wylewkarze to partacze.

konsekwencje mogą być takie jak napisałaś - ewentualność to fuga 1mm ale w miejscu dylatacji musiałabyc zrobić szerszą3mm i zamiast fugi dać silikon.

ale przede wszystkim wybierz kafle, rozrysuj sobie ułożenie i skonsultuj z wylewkarzem.

i nie martwić się na zapas;)

O fugi pytałam się projektanta, musiałoby to być 2-3 mm, czyli żebym mogła spać spokojnie trzeba by było dać te 3mm. Teraz już wcale nie wiem czy chcę dopłacać do płytek rektyfikowanych (1000 zł do podłogi parteru). Nie wiem tylko jak cienką uda się zrobić fugę przy standardowej wersji płytek 60x60.