d_a_r_e_k 12.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam.Zamierzam wykończyć podłogę ogrzewaną płytkami rektyfikowanymi formatu 60x60cm i zastosować cienką fugę. Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania do takiego rozwiązania? Dodam, że jest to ogrzewnie wodne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.06.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 "Cienka fuga" czyli ile mm szerokości będzie miała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 13.06.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Cienka to np. 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_a_r_e_k 13.06.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Chciałbym by była możliwie najcieńsza, może ok 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.06.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Zazwyczaj na opakowaniu plytek , podana jest minimalna szerokosc fugi , jaka poleca ich producent . Warto rowniez zapoznac sie z zaleceniami producentow chemii budowlanej odnosnie plytek na ogrzewaniu podlogowym .1mm fuga - odpada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d_a_r_e_k 15.06.2011 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Ale czy płytki rektyfikowane nie są właśnie w tym celu by można było zastosować tak cienki fugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.06.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Ale czy płytki rektyfikowane nie są właśnie w tym celu by można było zastosować tak cienki fugi? zapytaj tam gdzie kupiłeś, czy te płytki mogą mieć fugę 1mm na ogrzewaniu podłogowym? Odpowiedzi żądaj najlepiej na piśmie. Podłoze mineralne ogrzewane ma jak większość materiałów stały wspólczynnik rozszerzalności liniowej cieplnej (pod wpływem temperatury). Między latem a zimą różnice temperatur podłoza są znaczne. Latem temperatura podłoża osiaga 16C w cienu zimą podczas grzania około 26C czasami więcej. Współczynnik rozszeralności liniowej wynosi dla podłoza cementowego 0,12mm/mK. Oblicz resztę i stwierdź czy możesz dać 1mm fugę, na zdylatowanej powierzchni podłoża. Nie zapomnij, że dylatacje w podłożu muszą zostać przeniesiona na powierzchnię podłogi z płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 22.06.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hej Jarekkur, a spróbuj tak jakbyś odpowiadał pięciolatkowi - poproszę Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że tak jak wiele różnych materii tak i podłoże z kafli zmienia swój rozmiar/objętość w wyniku zmian temperatury, ale tego o czym piszesz dalej z tą dylatacją itd., to niestety niewiele rozumiem, po prostu się na tym nie znam. Wiem natomiast jedno, że mój małż namówił mnie na podłogówkę co do której wciąż mam wiele wątpliwości i tu właśnie okazuje się, że mam kolejną, ponieważ cały czas wyobrażałam sobie, że jakiekolwiek kafle wybiorę, to będę je kładła z możliwie najcieńszą fugą. Myslałam, że jedyne ograniczenia co do grubości fugi będą wynikały z jakości płytek (mogą mieć niestety niezbyt idealne brzegi), innym ograniczeniem może być talent wykonawcy, który będzie te kafle kładł. Teraz okazuje się, że powinnam uwzględnić jeszcze to nieszczęsne podłogowe ogrzewanie. Dlatego bardzo ładnie proszę, gdybyś mógł napisać takim językiem bardziej dla laika, na ile jest to problematyczne z tą fugą, to będę super wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 a o jakiej powierzchni rozmawiamy? 5m2, 15m2 czy 60m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 22.06.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Nie wiem czy to pytanie jest do mnie? Jeśli tak, to mówię, o powierzchni do 30 m2 (kuchnia, jadalnia i korytarz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 a jak robiliście wylewki to fachowcy porobili Wam dylatacje? - takie nacięcia w wylewce. jak grubą macie wylewkę?teraz inna rzecz - podłogowka wodna czy tez maty grzewcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 22.06.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Ogrzewanie wodne.Wylewki przed nami, dziś hydraulicy położyli ogrzewanie podłogowe, a wylewki dopiero 7 lipca będą robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 to ustal z wylewkarzem, ze chcesz miec plytki o jak najwęzszej fudze - 1,5-2mm powinno być. Najlepiej jakbys miała już plan ulożenia płytek tak, by wylewkarze zrobili Ci dylatacje w miejscu gdzie będzie fuga.bezfugowo nie robi sie płytek - to wymysł marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 22.06.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Z tym bezfugowym to wiem, że to raczej "pic na wodę fotomontaż", dlatego nawet o tym nie myslę, ale dlatego chciałam cieniuteńką fugę. Pięknie Ci dziękuję za pomoc. Przekażę mężowi instrukcję, bo to on wszystko ustala z wylewkarzami, a ja nie mam wyjścia, tylko muszę do 7 lipca wybrać kafle i określić się jak chcę je ułozyć Ach te wybory. Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam Ps. A czy możesz mi tylko jeszcze napisać jakie są konsekwencje braku takiej profilaktyki. Czyli, gdyby nie było dylatacji a fuga byłaby zbyt cienka, to wówczas co by mogło się wydarzyć? Mogłoby podsadzić kafle? Popękałyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.06.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 dylatacja musi byc zrobiona - inaczej wylewkarze to partacze.konsekwencje mogą być takie jak napisałaś - ewentualność to fuga 1mm ale w miejscu dylatacji musiałabyc zrobić szerszą3mm i zamiast fugi dać silikon.ale przede wszystkim wybierz kafle, rozrysuj sobie ułożenie i skonsultuj z wylewkarzem.i nie martwić się na zapas;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 22.06.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Wylewkarzy mamy pierwsza klasa, o to akurat się nie martwię Dzięki raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 22.06.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Dylatacje wykonuje się przy przejściach nad ścianą fundamentową oraz w miejscach gdzie stykają się obwody grzewcze. Rozumiem, że 30m2 podzielone jest na 2 obwody. Płytka rozszerza się ok 2-3% czyli 3mm to minimum jaka może być fuga oczywiście elastyczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 24.06.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 No to tak troszeczkę te Wasze wypowiedzi się nie pokrywają Poprosiłam męża żeby pogadał z wylewkarzami oraz z firmą od ogrzewania podłogowego, zobaczymy co oni powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 24.06.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 O fugi pytałam się projektanta, musiałoby to być 2-3 mm, czyli żebym mogła spać spokojnie trzeba by było dać te 3mm. Teraz już wcale nie wiem czy chcę dopłacać do płytek rektyfikowanych (1000 zł do podłogi parteru). Nie wiem tylko jak cienką uda się zrobić fugę przy standardowej wersji płytek 60x60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.06.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 ja u siebie robię fuge 2mm przy płytce 60x60 na pow. 60m2, bedą 4dylatacje z fuga 3mm na silikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts