Parkiet 24.06.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Z tym bezfugowym to wiem, że to raczej "pic na wodę fotomontaż", dlatego nawet o tym nie myslę, ale dlatego chciałam cieniuteńką fugę. Pięknie Ci dziękuję za pomoc. Przekażę mężowi instrukcję, bo to on wszystko ustala z wylewkarzami, a ja nie mam wyjścia, tylko muszę do 7 lipca wybrać kafle i określić się jak chcę je ułozyć Ach te wybory. Dzięki raz jeszcze. Pozdrawiam Ps. A czy możesz mi tylko jeszcze napisać jakie są konsekwencje braku takiej profilaktyki. Czyli, gdyby nie było dylatacji a fuga byłaby zbyt cienka, to wówczas co by mogło się wydarzyć? Mogłoby podsadzić kafle? Popękałyby? Moim zdaniem istotne są trzy tematy: 1. Jakość - wytrzymałość wylewki. 2. Spoina klejowa odpowiednia dla ogrzewania podłogowego. 3. Elastyczna fuga - im większa płytka i mniejsza szczelina między płytkami tym bardziej elestyczne wypełnienie tej szczeliny. Płytki większe lub mniejsze przyklejone do wylewki rozgrzewają się podobnie jak beton i podobnie jak beton się rozszerzają. Tę niewielką różnicę w rozszerzaniu załatwi odpowiednio elastyczny klej oraz elastyczne wypełnienie szczeli między płytkami. Tu każda płyta grzewcza wraz z płytkami pracuje jako całość i w całości się kurczy lub rozszerza. Istotna jest dylatacja pomiędzy płytami grzewczymi oraz innymi elementami sąsiadującymi z podłogą. Tu należy uwzględnić termiczny skurcz lub rozszerzenie poszczególnych płyt grzewczych w parametrach podanych przez " Jarekkura" i odpowiednio je zdylatować. To tylko zasady. Należy czytać techniczne karty produktu i do nich się stosować. Pozdrawiam. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez Parkiet uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 No to tak troszeczkę te Wasze wypowiedzi się nie pokrywają Poprosiłam męża żeby pogadał z wylewkarzami oraz z firmą od ogrzewania podłogowego, zobaczymy co oni powiedzą. Na powierzchni 30m2 nie są potrzebne dylatacje ruchowe. Na tej powierzchni wykonuje się jedynie nacięcia w wylewce przeciw skurczowe. Nacięcie takie dochodzą do 1/2 grubości wylewki. 30m2 to 5mx6m=30m2 Dłuższy bok 6m. Różnica temperatur między latem a zimą to ok. 15C. Rozszerzalność liniowa wylewki 0,12mm/mK A więc: 6m x 0,12mm x 15C = 10,8mm. Działa w obie strony więc około 5mm. Na szerokości 5m trochę mniej. Fugi między kaflami minimum 2mm. Klej elastyczny dla podłóg ogrzewanych. Nie grzać za ostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 24.06.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Czy dokładnie nad nacięciem przeciwskurczowym musi przebiegać fuga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Na powierzchni 30m2 nie są potrzebne dylatacje ruchowe. Na tej powierzchni wykonuje się jedynie nacięcia w wylewce przeciw skurczowe. Nacięcie takie dochodzą do 1/2 grubości wylewki. to co jest dylatacja ruchowa i jak wygląda w praktyce? do tej pory wydawało mi się, że nacięcia są wykonywane w miejscach, w których istnqieje mozliwość peknięcia wylewki i w ktorych nalezy też zrobić fuge w kładzionych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatlander 25.06.2011 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Witam wszystkich zainteresowanych Problem może wystąpić i należy się przednim zabezpieczyć albo podjąć ryzyko "a może nie odskoczą". Obecnie istnieją systemy takie jak Schluter Ditra Matting zapobiegające problemowi i można je z powodzeniem stosować na posadzki z ogrzewaniem podłogowym. Niestety nie wiem, kto w Polsce sprzedaje takie maty. A oto link z filmikiem instruktażowym niestety po angielsku.http://www.youtube.com/watch?v=f6FyWs2WZ1k&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.06.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Na powierzchni 30m2 nie są potrzebne dylatacje ruchowe. Na tej powierzchni wykonuje się jedynie nacięcia w wylewce przeciw skurczowe. Nacięcie takie dochodzą do 1/2 grubości wylewki. 30m2 to 5mx6m=30m2 Dłuższy bok 6m. Różnica temperatur między latem a zimą to ok. 15C. Rozszerzalność liniowa wylewki 0,12mm/mK A więc: 6m x 0,12mm x 15C = 10,8mm. Działa w obie strony więc około 5mm. Na szerokości 5m trochę mniej. Fugi między kaflami minimum 2mm. Klej elastyczny dla podłóg ogrzewanych. Nie grzać za ostro! Moim zdaniem wylewki ogrzewane powinny być zaopatrzone wyłącznie w szczeliny dylatacyjne znajujące się na obrzeżach pól grzewczych. Ponadto pola grzewcze są mniejsze od pól gdzie wymagane są nacięcia skurczowe, stąd też wykonywanie nacięć skurczowych na polach grzewczych wydaje się być nieuzasadnione. Teoretyczne obliczenia dotyczą skurczu elementu będącego w stanie swobodnym, dlatego w praktyce należy je skorygować współczynnikiem oporu (tarcia) co w rzeczywistości przekłada się na wzrost liniowy w/w płyty o 2-3mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.06.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 po obserwacji moich "surowych" płyt na przestrzeni dwóch sezonów zgodzę się że skurcz-rozkurcz calej płyty ~30m2 (7,3x4m) jest bliższy wartości 2-3mm niż teoretycznym 10mm, podobnie na innych płytach z podłogówką, płyty od ścian i przeszkód oddylatowane taśmą 8mm a w przejściach nacięte kielnią w trakcie wykonywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.06.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 po obserwacji moich "surowych" płyt na przestrzeni dwóch sezonów zgodzę się że skurcz-rozkurcz calej płyty ~30m2 (7,3x4m) jest bliższy wartości 2-3mm niż teoretycznym 10mm, podobnie na innych płytach z podłogówką, płyty od ścian i przeszkód oddylatowane taśmą 8mm a w przejściach nacięte kielnią w trakcie wykonywania Oczywiście są to teoretyczne wyliczenia, które mają zastosowanie w praktyce. Czy w twoim przypadku mówisz o temperaturach podłoża ogrzewanego rzędu 30-32C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.06.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Moim zdaniem wylewki ogrzewane powinny być zaopatrzone wyłącznie w szczeliny dylatacyjne znajujące się na obrzeżach pól grzewczych. Ponadto pola grzewcze są mniejsze od pól gdzie wymagane są nacięcia skurczowe, stąd też wykonywanie nacięć skurczowych na polach grzewczych wydaje się być nieuzasadnione. Teoretyczne obliczenia dotyczą skurczu elementu będącego w stanie swobodnym, dlatego w praktyce należy je skorygować współczynnikiem oporu (tarcia) co w rzeczywistości przekłada się na wzrost liniowy w/w płyty o 2-3mm. Pozdrawiam. W obliczeniach w praktyce przyjmuje się rozszerzalność liniową bez tarcia, ponieważ jest ono wyjątkowo małe aby miało wpływ na współczynnik tej rozszerzalności. Bezwładność płyty podłoża zostaje pokonana czasem i temperaturą w jakim pozostaje płyta. Bardziej istotną w tych obliczeniach jest jakość podłoża. Podane obliczenie dotyczy podłoża ogrzewanego wykonanego zgodnie z recepturą i profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.06.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 to co jest dylatacja ruchowa i jak wygląda w praktyce? do tej pory wydawało mi się, że nacięcia są wykonywane w miejscach, w których istnqieje mozliwość peknięcia wylewki i w ktorych nalezy też zrobić fuge w kładzionych miejscach. Dylatacja ruchowa jest przerwą między dwiema płytami podłoża. Przerwa ta wypełniona jest np. pianką PE. Cienkie ślady nacięć w podłożu ( w rogach zewnętrznych i drzwiach) są dylatacjami przeciwskurczowymi, chroniącymi przed pękaniem płyty. Takie nacięcie musi sięgać 1/3-1/2 grubości płyty. W parkieciarstwie i glazurnictwie nacięcia takie należy ze sobą trwale połączyć. Na dopiero tak przygotowane podłoże można układać parkiet lub kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.06.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 W obliczeniach w praktyce przyjmuje się rozszerzalność liniową bez tarcia, ponieważ jest ono wyjątkowo małe aby miało wpływ na współczynnik tej rozszerzalności. Bezwładność płyty podłoża zostaje pokonana czasem i temperaturą w jakim pozostaje płyta. Bardziej istotną w tych obliczeniach jest jakość podłoża. Podane obliczenie dotyczy podłoża ogrzewanego wykonanego zgodnie z recepturą i profesjonalnie. Oczywiście masz rację, mówiąc o jakości wylewki gdzie jej zwartość ma wpływ na wielkość modułu sprężystości, który z kolei określa podatność całej płyty na odkształcenia. Jednak jest to zbyt skomplikowane, lepiej przyjąć stronę praktyczną. Wiemy o tym, że wylewki swoją jakością odbiegają od założeń obliczeniowych.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.06.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Oczywiście są to teoretyczne wyliczenia, które mają zastosowanie w praktyce. Czy w twoim przypadku mówisz o temperaturach podłoża ogrzewanego rzędu 30-32C? w zasadzie to nie mam nic co by sprawdzało temp. posadzki, zasilanie podłogówki było natomiast max. 26-28st, ponoć grubsze wylewki są stabilniejsze, moje mają 8-10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majre 26.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Witam. A jak poradzić sobie z tak rozplanowaną dylatacją jak na zdjęciach które wkleiłem (wykonał ja poprzedni właściciel). Płytki chcę ułożyć tak aby przebiegały przez dylatację (załączyłem plan). Czy to w ogóle możliwe czy będą pękać. Teoretycznie powierzchnia na której jest ogrzewanie podłogowe jest mała ok 30 m2. Czy mogę zalać obecną dylatacje i wykonać nowa tak gdzie chce zrobić łączenie płytek z podłogą drewnianą? jarekkur pisałeś że płyty podłogowe z dylatowane przed położeniem płytek muszą być połączone. Co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justdoit 04.07.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam, po tym co przeczytalam chyba ma problem - w mojej wylewce nie ma ani jednej szczeliny dylatacyjnej. Cp prawda pomieszczenia sa malutkie (lazienka 4,5 m, przedpokoj 3m) i beda mialy niewielkie elektryczne maty gzewcze pod gresem, ale przeciez podloga i tak bedzie pracowac pod wplywem zmian temperatury. Czy mala powierzchnia mnie jakos ratuje - suma wszystkich rozszerzen / naprezen jest mniejsza niz przy 30 czy 60m - czy jednak powinny byc zrobione dylatacje? a jesli powinny to czy mozna je zrobic teraz wykuwajac je w wylewce (tradycyjna cement+piach z betoniarki, polozona ponad 2 tygodnie temu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.07.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 wylewki robilaś w betoniarce? nie miksokretem? poza piachem i cementem dawałaś jakąś chemie? wlókna zbrojące rozproszone?możesz wziąć gumówke i ponacinać wylewki do 1/3 jej grubości, ale gdzie to trzeba bylo mieć rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 05.07.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Czy przy wylewkach anhydrytowych moga być mniejsze fugi, czy tez min. 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 06.04.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ...Rozszerzalność liniowa wylewki 0,12mm/mK .... We współczynniku zgubiło się jedno zero. Powinno być " 0,012 mm/(mK)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts