Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie krokwie na mały dach w jednospadowy garażu o rozpiętości scian 4.4m i

PAOLOZJO

Recommended Posts

Planuję budowę małego wolnostojącego budynku gospodarczego do 25 m2 o rozpiętości ścian 4.4m i z płaskim 15 -20 stopniowym jednospadowym dachem. Ciekaw jestem jaki macie dach w w swoich garażach czy budynkach gospodarczych.

1. Jakiej grubości krokwie w jakim rozstawie i jakie pokrycie dachowe macie u siebie.

2. Czy belki 6 x 18 co 8 cm wytrzymają ciężar śniegu i czasu?

Czy belki 6 x 18 co 8 cm wytrzymają ciężar śniegu i czasu?

Przy takim rozstawie ( co 8 cm) praktycznie zaścielisz cały dach! Pomiędzy krokwiami pozostanie bowiem przerwa 2 cm. Co miałeś na myśli pisząc: "ciężar czasu"?

A tak poważnie rozumiem, że chodziło Ci nie o 8 cm a o 80 cm. Masz dość dużą rozpiętość i nie wiem czy nie wskazane byłoby wprowadzenie poprzecznie po środku płatwi stalowej. Innym rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie dość prostych prefabrykowanych wiązarów. Warto aby ktoś uprawniony to przeliczył. Pozdrawiam.

Istotnie gęstawo, oczywiście kolega przenikliwie odkrył mojego lapsusa oczywiście chodziło o rozstaw 80 cm.

Więzary dachowe? myślałem o tym ale czy to nie przesada Andrzeju widzę że jesteś jak ja z Łodzi może znasz okolicy jakiegoś wytwórcę takich więzarów albo poradzisz jak samemu zmajstrować takie cudo.

Dalej ciekaw jestem co macie u siebie pod strzechą . Napiszcie także proszę o swoich doświadczeniach.

Pozdrawiam budujących i tych co budują.

Zalety są takie, że się nie ugina, nie wypacza, a dolny pas jest nośnikiem dla izolacji cieplnej (w garażu nie istotne choć możliwe) i sufitu (w garażu możliwe choć mogą zostać odkryte). Ewentualną wadą może być ich koszt. Pozdrawiam.

Gość zibik_eng
Zbijasz 2 trójkąty prostokątne z desek w środek dajesz kilka poprzeczek i masz wiązar. Jan.

ehhhhhhhhhh.... gdyby to było takie "proste" jak napisałeś... to by grubych książek na ten temat nie pisano.