PAOLOZJO 12.06.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Planuję budowę małego wolnostojącego budynku gospodarczego do 25 m2 o rozpiętości ścian 4.4m i z płaskim 15 -20 stopniowym jednospadowym dachem. Ciekaw jestem jaki macie dach w w swoich garażach czy budynkach gospodarczych. 1. Jakiej grubości krokwie w jakim rozstawie i jakie pokrycie dachowe macie u siebie. 2. Czy belki 6 x 18 co 8 cm wytrzymają ciężar śniegu i czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Czy belki 6 x 18 co 8 cm wytrzymają ciężar śniegu i czasu? Przy takim rozstawie ( co 8 cm) praktycznie zaścielisz cały dach! Pomiędzy krokwiami pozostanie bowiem przerwa 2 cm. Co miałeś na myśli pisząc: "ciężar czasu"? A tak poważnie rozumiem, że chodziło Ci nie o 8 cm a o 80 cm. Masz dość dużą rozpiętość i nie wiem czy nie wskazane byłoby wprowadzenie poprzecznie po środku płatwi stalowej. Innym rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie dość prostych prefabrykowanych wiązarów. Warto aby ktoś uprawniony to przeliczył. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAOLOZJO 12.06.2011 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Istotnie gęstawo, oczywiście kolega przenikliwie odkrył mojego lapsusa oczywiście chodziło o rozstaw 80 cm.Więzary dachowe? myślałem o tym ale czy to nie przesada Andrzeju widzę że jesteś jak ja z Łodzi może znasz okolicy jakiegoś wytwórcę takich więzarów albo poradzisz jak samemu zmajstrować takie cudo. Dalej ciekaw jestem co macie u siebie pod strzechą . Napiszcie także proszę o swoich doświadczeniach.Pozdrawiam budujących i tych co budują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 W Łodzi taką renomowaną firmą produkująca wiązary jest WPW INWEST. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAOLOZJO 12.06.2011 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 ok dzięki, ale jeszcze nie nabrałem przekonania do wiązarów jakie są zalety takiej więźby no i jakie wady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Zalety są takie, że się nie ugina, nie wypacza, a dolny pas jest nośnikiem dla izolacji cieplnej (w garażu nie istotne choć możliwe) i sufitu (w garażu możliwe choć mogą zostać odkryte). Ewentualną wadą może być ich koszt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAOLOZJO 14.06.2011 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Chyba się przekonałem do takiego rozwiązania. Więzary moje są niewielkich rozmiarów zatem chyba je można samemu zmajstrować jaka deska na taki wązar powinna być dobra czy calowa deska 3,2x 15,0 cmwystarczy no i jak to związać ze sobą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 14.06.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 wystarczy no i jak to związać ze sobą ? hehe w tym cały problem , w drewnianych kratownicach najtrudniej wykształtować węzły , a czasami w ogóle nie da się ich prawidłowo wykonstruowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Zbijasz 2 trójkąty prostokątne z desek w środek dajesz kilka poprzeczek i masz wiązar. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 14.06.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Zbijasz 2 trójkąty prostokątne z desek w środek dajesz kilka poprzeczek i masz wiązar. Jan. ehhhhhhhhhh.... gdyby to było takie "proste" jak napisałeś... to by grubych książek na ten temat nie pisano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Janie tu jest dach jednospadowy (pulpitowy) więc o jakich trójkątach prawisz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Otrzymujesz gotowy spadek. Mam dom w kształcie litery C . z dwoma koszami . Sam robiłem wiązary i obyło się bez grubych książek. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ja też sam robiłem ale zgodnie z projektem. W w tym przypadku może to być prostokąt, trapez, choć z pewnym przybliżeniem może i trójkąt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Zgadza się trapez , bo dochodzi szer. deski. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Można też rozważyć zastosowanie drewnianych belek dwuteowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts