Radecki88 12.06.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Na tynki cementowo-wapienne, przyszła gładź. Po czym "fachowiec" doradził zagruntować ściany przed malowaniem. Na ściany poszedł więc Atlas grunt. Po tygodniu pierwsze przymiarki do malowania i szok! W miejscach, gdzie warstwy gruntu nakładały się, lub spłynęła po ścianie choć kropla- farba nie "chwyta",nawet po dwukrotnym malowaniu. Widoczne smugi. Masakra. Mam 400 mkw zagruntowanych ścian- co z nimi robić? Czy farba podkładowa jakoś zniweczy ten paskudny Atlas grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 13.06.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Fachowcowi zapewne chodziło o zagruntowanie ścian farbą podkładową ,no chyba że on ci zalecił użycie Atlas gruntu? Szczerze mówiąc jestem zdziwiony że farba nie chce trzymać się gruntu, jakich farb użyłeś? Farba podkładowa przy nowych tynkach to wręcz konieczność ,kup markową farbę podkładową powinna pokryć smugi. Jeżeli to nie pomoże przetrzyj ściny drobnym papierem ściernym, na pewno zwiększy to przyczepność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 13.06.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 nalezy zawsze czytać kartę techniczna..w karcie atlas unii grunt jest napisane .."...WAŻNE INFORMACJE DODATKOWEPodłoża gipsowe przed malowaniem należy gruntować, stosując się do zaleceń producenta farby"...i to jest własnie to dlaczego sie nie trzyma, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki88 14.06.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Fachowcowi zapewne chodziło o zagruntowanie ścian farbą podkładową ,no chyba że on ci zalecił użycie Atlas gruntu? Szczerze mówiąc jestem zdziwiony że farba nie chce trzymać się gruntu, jakich farb użyłeś? Farba podkładowa przy nowych tynkach to wręcz konieczność ,kup markową farbę podkładową powinna pokryć smugi. Jeżeli to nie pomoże przetrzyj ściny drobnym papierem ściernym, na pewno zwiększy to przyczepność. Pozdrawiam. Tak- fachowiec zalecił gruntowanie ścian. Farba -Cieszynka Tynk cementowo-wapienny i na to gładź gipsowa. Smugi wychodzą tam , gdzie np. kropla gruntu popłynęła po ścianie. Przebija nawet pod 3 warstwami farby. Przetarcie drobnym papierem ściernym nic nie daje. Dalej przebija. Kiedyś na tynk gipsowy dałem do zagruntowania farbę rożcieńczoną wodą i potem dwie warstwy farby i było ok. Teraz mnie podkusiło słuchać się " fachowca" ( i co z tego że gładź lekko pyli) tam gdzie nie ma tego cholernego Atlasa jest pomalowane ok. Farba podkładowa zobaczę. Ale przypadkiem wpadłem na inny sposób niż przecieranie drobnym papierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 19.11.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Witam, poradźcie jakim sposobem podejść do zacieków z gruntu.Mąż szpachlował ubytki i uszkodzenia ścian gipsowych (Diamant) i żeby było pewniej to zagruntował te dziury to unigruntem. Niestety w wielu miejscach grunt spłynął i zasechł na ścianach w postaci kropel trudno ścieralnych -czym te krople zaciekowe z gruntu usunąć? Bo są strasznie skrystalizowane i papier ścierny ich nie rusza, a przebijają z pod farby -przykładowe foto Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.11.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Może użyj siatki ściernej - nie będzie się tak zaklejać i więcej zbierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 21.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Tzn. o tym sposobie nie pisałam, bo to oczywiste, że próbowaliśmy przycierać -efekt marny: te zacieki są b. twarde, więc wyciera się ale tynk obok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 04.12.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Witam, poradźcie jakim sposobem podejść do zacieków z gruntu.Mąż szpachlował ubytki i uszkodzenia ścian gipsowych (Diamant) i żeby było pewniej to zagruntował te dziury to unigruntem. Niestety w wielu miejscach grunt spłynął i zasechł na ścianach w postaci kropel trudno ścieralnych -czym te krople zaciekowe z gruntu usunąć? Bo są strasznie skrystalizowane i papier ścierny ich nie rusza, a przebijają z pod farby -przykładowe foto Pozdrowionka Szanowna Pani, rozwiązaniem może być dokładne odpylenie pokrytej zaciekami powierzchni i pokrycie jej (jako podkład) farbą Śnieżka Zacieki-plamy, która skutecznie izoluje plamy i zabrudzenia. Następnie należy wykonać malowanie farbą nawierzchniową. Proponuję najpierw przeprowadzić te pracy na niewielkim fragmencie podłoża. Jeśli nie zda to egzaminu, to konieczne będzie usunięcie fragmentów gipsu, gdzie występuje zaschnięty grunt. W tym celu można np. wykorzystać szpachelkę. Ubytki trzeba będzie odpylić, zagruntować gruntem ACRYL-PUTZ® GU 40 (uważając, aby grunt nie ściekał), a następnie nałożyć gładź, np. ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.12.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Nikt nie napisał, że Atlas Grunt nie daje się na tego rodzaju gips w postaci nierozcienczonej. Bardzo duży i wielokrotnie popełniany przez fachowców błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 17.06.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Nikt nie napisał, że Atlas Grunt nie daje się na tego rodzaju gips w postaci nierozcienczonej. Bardzo duży i wielokrotnie popełniany przez fachowców błąd. odkopuje temat ale jestem teraz w podobnej sytuacji majster powiedział, żebym leciał uni gruntem - i go nierozcieńczał nie pomyslałem ze trzeba bo zna sie lepiej. W efekcie powymywało szpachle albo porobiły sie zacieki szok, musizałem wszytsko szlifować gdzie niegdzie podokładam szpachli :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.06.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 no wlasnie... jakze czesto na forum trafiaja ludzie gdy mleko juz sie rozlalo. a mozna bylo zapobiegac. pod farby - grunt dedykowany do danej farby na odpowiednie podloze. Tak sie konczy stosowanie ubostwianego Atlas Uni-Gruntu do wszytskiego....podobnie zreszta jest z mieszaniem gruntu z farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaM5 05.09.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Panowie POMOCY remontuje mieszkanie i zagruntowałem całe uni gruntem (bez rozcieńczania). Gdy zaczołem malowac sufit zauważyłem takie smugi jak na zdjęciu ( https://m.fotosik.pl/zdjecie/aef09103c966f088 ) ;( Próbowałem to zamalować 3 razy ale nic to nie daje. Może ktoś ma z tym doświadczenie jak sobie poradzić? Czy nie ma innej metody na to jak tylko ponownie pogipsować mieszkanie i zagruntować sciany i sufit farbą gruntującą? to narazie sufit a niechciałbym przechodzić tego po raz kolejny przy ścianach. Pozdrawiam Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 14.09.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Widziałem takie rzeczy już wiele razy ,czyli gruntowanie gładzi unigruntem, efekt fatalny. Jedyne wyjście z tej sytuacji to ponowne nałożenie gładzi i pomalowanie farbą podkładową pod farby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 15.09.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Mam tynki gipsowe, po części są głądkie, ale niektóre miejsca są do poprawienia gładzią.W takim przypadku do kładzenia gładzi należy najbezpieczniej zastosować taki podkład jak ma być pod farbę?Co w przypadku jak dedykowany grunt pod farbę zostanie w jakimś miejscu nałożony podwójnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 21.03.2021 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 To jaki grunt stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts