Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam ogród warzywny

Recommended Posts

My mamy glebogryzarkę, kupiliśmy ją już jakiś czas temu. Bardzo ułatwia pracę, szybko cała robota jest zrobiona.

My też kupiliśmy glebogryzarkę.

Trzeci sezon ją posiadamy i jest to jeden z lepszych zakupów "ogrodowych".

Przy dużym ogrodzie lub zakładaniu nowego - rzecz godna polecenia.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dwa ary to nie dwa hektary :) Uprawione - kobieta w ramach fitnessu da radę. Przynajmniej ja tak robię. Na wiosnę - ruszasz każdy mięsień w ogrodzie, bez dwóch zdań. Czasem potem ledwo łażę, ale mam satysfakcję, że sama dałam radę i mam jak chcę. Raz wynajęłam kogoś do skopania ogrodu i niestety, to była okrutna fuszerka...

• 8 months później...

Najwygodniej to jest uprawiać w warzywniaku buraki,kukurydze cukrowa,koperek,jakąś pietruszkę na natkę albo kolendrę,fasolka szparagowa jest bardzo łatwa w uprawie ale trzeba ja zebrać w odpowiednim terminie bo inaczej poprzerasta i stanie się łykowata.

Wszystko proste i mało wymagające.

Jak się wszystko dobrze rozplanuje to poza burakami nawet nie trzeba nic przekopywać.

Glebogryzarka to jest najbardziej odpowiednie rozwiazanie. Kumpel ostatnio kupil i w ogrodzie porobil wszystko bardzo szybko. Poza tym ja tez marze u siebie na chacie o ogrodzie warzywnym, gdzie wszystko bede mial od siebie, pare krzaczkow tego, troche tamtego - cos wspanialego ;) Szkoda tylko, ze nie mam az takiego zaciecia ogrodncizego jak moj ojciec na przyklad.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Planujemy tunel w ogrodzie na pomidory, chciałabym także paprykę. Podobno nie powinno ich się siać obok siebie, ale nie znalazłam nigdzie potwierdzenia takiej tezy. Słyszeliście coś na ten temat? To są moje dwa ulubione warzywa, a dwóch oddzielnych tuneli w ogrodzie nie postawię ;)

• 1 month później...
Planujemy tunel w ogrodzie na pomidory, chciałabym także paprykę. Podobno nie powinno ich się siać obok siebie, ale nie znalazłam nigdzie potwierdzenia takiej tezy. Słyszeliście coś na ten temat? To są moje dwa ulubione warzywa, a dwóch oddzielnych tuneli w ogrodzie nie postawię ;)

Nie wiem, ale w tamtym roku miałem obok siebie w foli, a praktycznie to w siebie wrastały . Rosły jak szalone, zarówno pomidory, papryka i papryczka chili

• 3 years później...
Zastanawiam się nad ogrodem warzywnym? Ziemi mam dosyć ... tylko czy w tych czasach ktoś takie ogródki utrzymuje, bo naprawdę nie widuję... wygodniej jest kupić warzywa i owoce niż się bawić w sadzenie, pielenie, podlewanie, kompostowanie i przekopywanie ...

Ze swojego ogrodu masz bez nawozów sztucznych i bez oprysków chemicznych

Ze swojego ogrodu masz bez nawozów sztucznych i bez oprysków chemicznych

Poczekaj, jak coś ci wyrośnie...

Też kiedyś tak myślałem, mam trochę krzewów i drzewek owocowych, i co chwilę albo mszyce wchodzą, albo rdza na gruszy czy inny grzyb, albo gąsienice zjadają listki, a zaraz owocówki śliwkóweczki ruszą i trzeba coś zrobić. Trawnik, też trzeba dosilać, więc bez chemii albo nie urośnie, albo sama natura zeżre/zniszczy. Tak wiem, są metody ekologiczne, ale i kłopotliwe, i nieskuteczne.

• 1 year później...
  • 6 months później...