Gość 04.11.2001 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2001 chcialabym zbudowac dom z betonu komorkowego-2 warstwy. jakich spoin uzyc w takim razie? jakich bloczkow? a moze lepiej 3 warstwy, bo tynk taniej? poradzcie prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2001 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2001 Wszyscy fachowcy, których pytałem o radę w podobnej sprawie mówili, że stosowanie bloczków betonowych ma sens przy ścianie jednowarstwowej. Przy ścianie wielowarstwowej lepiej wybrać ceramikę. No i zmieniłem swój projekt ze ściany dwuwarstwowej (bloczki + styropian)na jednowarstwową. Koszt ściany jest trochę wyższy, ale niewiele. (ok. 1000 PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.12.2001 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Jeśli dom z gazobetonu ma być warstwowy, to polecałbym ścianę dwuwarstwową. Osobiście ścianę 3 warstwową uważam za przeżytek, a jej stosowanie uważam za uzasadnione jedynie przy ozdobnej warstwie elewacyjnej np.cegła klinkierowa. Warta rozważenia jest też ściana jednowarstwowa,a szczególnie wznoszona na klej(uwaga na wybór murarza). Wykończenie jej jest najtańsze(tynk tradycyjny o niewielkiej grubości), a tynki zewnętrze w razie konieczności można położyć później. Ale zdecydowanie odradzam wykonywanie ścian działowych z gazobetonu ze względu na zbyt mały komfort akustyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 28.12.2001 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Z doświadczenia znajomych wiem że ścian jednowarstwowa jest zbyt zimna (rejon północno-wschodni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 28.12.2001 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Z dostępnych materiałów najbardziej izolacyne są wełna mineralna i styropian. Przed podjęciem decyzji należy sprawdzić jaki ściana będzie miała wsp. U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 28.12.2001 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Jeśli jest zbyt zimna to, albo materiał nie taki, albo wykonawca, albo budowa domu trwała... zbyt krótko. Przy bloczkach 37 cm odmiany 0,4(Hebel lub Ytong) i odpowiedniej kulturze wykonawcy ściany są wystarczająco "ciepłe" nawet jak na potrzeby północno-wschodniej Polski. Jednak ze względu na wilgoć techologiczną-wprowadzoną do bloczków podczas produkcji-przez pierwszy rok ściany mają bardzo marną izolacyjność. Zauważalny wzrost izolacyjnośći następuje w drugim roku, a po trzech latach od wymurowania praktycznie już się stabilizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 28.12.2001 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 a jakich znacie jeszcze producentow oproczhebla i Ytonga? czy hebel to jaks imitacja ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 28.12.2001 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2001 Hebel i Ytong to ulepszona imitacja naszych polskich tradycyjnych bloczków z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 29.12.2001 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2001 tak, wiem, pytam jaki wybrac polski beton komorkowy. ktory jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.12.2001 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2001 To trzeba sprawdzić na miejscu, bo znacznie mogą się różnić cenami ze względu na koszt transportu. Generalnie polecam bloczki "białe", bez dodatku popiołów lotnych. Trzeba też sprawdzić,czy producent ma dobre maszyny, bo jeśli nie, to bloczki nie trzymają wymiarów i cienką spoinę diabli biorą. Ja kupowałam z Żelisławic i jestem z nich zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 31.12.2001 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2001 Ja mam w projekcie Max'a na 19 cm, ale chyba będę budował z pustakow "U" na 25 cm. Słyzałem, że w MAXach położonych wzdłuż są problemy m.in. z dyblowaniem kołków, poza tym nie jestem przekonany czy 19 cm ściany to jest wystarczająco. W domu nie mam wewnętrznych ścian nośnych oprócz dwoch kolumn. Czy moglibyście mi doradzić, czy jest sens przechodzenia z MAXów na U (w obydwu przypadkach zamierzam dać ocieplenie 15 cm steropianu/wełny mineralnej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 01.01.2002 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2002 a co myslicie o zwyklym betonie (nie ytongowatym), na spoiny zwykle. i do tego styropian.plus tynk oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 02.01.2002 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 Eva, przy ścianie dwuwarstwowej można(a nawet należy) zastosować tańsze bloczki i murować na zwykłe spoiny. Ale wykończenie elewacji będzie droższe i trzeba to zrobić od razu tzn.przed pierwszym sezonem zimowym po zamieszkaniu(por.moją wiadomość z 28.12.01,g.12.06) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eva 02.01.2002 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 bardzo Ci dziekuje. a czy moglbys polecic jakas wytwornie? czy ktoras ma dobra opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 04.01.2002 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Śniadowo, Lubartów ale i wiele innych-małych o zasięgu regionalnym. W ciągu ostatnich czterech lat dużo wytwórni poprawiło swój proces technologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 25.10.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 A ja mam cieply dom Porotherm44 - jednowartwowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 25.10.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2003 A jaką grubą masz ścianę ? Jak w takiej ścianie wygląda okno i ile przez nie wpada światła ? U mnie będzie 18 silka + 12 styropian, tynki cienkowarstwowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 19.05.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 A jaką grubą masz ścianę ? Jak w takiej ścianie wygląda okno i ile przez nie wpada światła ? U mnie będzie 18 silka + 12 styropian, tynki cienkowarstwowe... Sciana grubosci 44 plus tynk. Grubosc wiec identyczna jak sciany tradycyjnej wiec swiatla wpada taka sama ilosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts