Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy do budynku którego nie ma :)

d4b

Recommended Posts

Witam

Mam wielki problem z działką którą nabyłem pod koniec zeszłego roku. A mianowicie, moja działka graniczy z drugą na której to granicy stoi budynek gospodarczy gdzie kiedyś była kotłowania. Połowa budynku jest na mojej działce połowa na drugiej. Obie te działki otacza droga gminna. A z jednej strony stoi budynek trzykondygnacyjny z płaskim dachem.

Aktualne warunki zabudowy wydane przez gminę są takie, że można zaadaptować moją cześć na mieszkanie, ale stan budynku pozostawia wiele do życzenia i jest to po prostu nie opłacalne. Dodatkowo napisali, że nie można dobudować drugiej kondygnacji bo to naruszy "piękno" budynku i musi zostać tak jest.

Sprawdziłem w starostwie powiatowym w rejestrze gruntów i budynków i okazało się, że moja działka jest pusta a na sąsiedniej stoi budynek gospodarczy. Natomiast na mapie zasadniczej (nieaktualizowanej stan aktualny 18.11.2007) budynek jest równo po połowie na dwóch działkach.

Co ja mam zrobić ? Aby docelowo wybudować budynek wolno stojący ?? W gminie powiedzieli, że mam prawo zburzyć ale i tak muszę postawić taką samą bryłę.

Plan mam taki:

1. Uzyskać ekspertyzę o niemożliwości adaptacji budynku na cele mieszkalne z powodu złego stanu budynku.

2. W starostwie powiatowym uzyskać pozwolenie na rozbiórkę.

3. Zrównać budynek z ziemią.

4. Wystąpić do gminy o nowe warunki zabudowy dla nowej inwestycji - budynek dwukondygnacyjny z płaskim dachem (nawiązanie do istniejącej zabudowy)

5. W końcu zacząć :)

Edytowane przez d4b

Właścicielami drugiej działki jest 9 osób więc ciężko będzie się z nimi dogadać.

Z tego co wiem budynki na granicy mają swoje ściany nośne. Moja połowa nie widnieje w rejestrze gruntów i budynków.

A na to co stoi w takim stanie jak jest mam pozwolenie na adaptację - tylko że docelowo chce mieć WZ na budynek wolnostojący.