Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoton 25 P+W OWCZARY proszę o opinie

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Budowaliśmy dom z Termotonu w ubiegłym roku. Materiał nie jest bardziej kruchy niż inna ceramika, w paletach rzadko trafiały się pęknięte sztuki, ale zostały wykorzystane. Odpadów jest sporo, ale wynika to z przycinek cegieł niż z jego kiepskiej jakości. Jedynie ją trochę nierówne, ale to i tak pokryje tynk. Za tak korzystną cenę warto się zastanowić. Ogólnie z wyboru tej ceramiki jesteśmy zadowoleni.

• 1 month później...

Witam,

proszę Państwa mam zamiar kupić materiały na mój dom. Mam poważny dylemat, których materiałów użyć.

Zdecydowałem się po prawie 6-cio miesięcznych przemyśleniach na ceramikę - pustaki ceramiczne.

Teraz natomiast pojawił się kolejny próg, jaki pustak, od jakiego producenta, oraz oczywistą rzeczą jest z jakiej hurtowni i za ile???

Czytam, szukam, oglądam porównuje... Piszecie tutaj o termotonie, szczerze to czytałem już różne opinie na jego temat, po rozmowie z wykonawcą około 2 tygodnie temu usłyszałem że pustaki z tej cegielni są o kilka razy lepsze niż w ubiegłym roku, a bez porównania do tych które były rzekomo produkowane na początku wprowadzania tej całej serii zwanej termoton...

nie mam osobiście teraz pojęcia jaki pustak wybrać, może kozłowice? Leier znowu podobniesz się sypie jak snieg...

Proszę o rzetelną opinię na temat tego termotonu, warto w to wchodzić?

• 6 months później...

Przepraszam najmocniej że się wtrącę ale z tego co wiem to termoton to nazwa zastrzeżona, więc używanie zdjęć jak i logo wiąże się z otrzymanie pozwolenia od producenta. Nie chce być nie grzeczny, tylko doradzam iż lepszym rozwiązaniem jest podanie linków do stron producentów, niżeli bezprawne używanie ich własności.

Piszę dlatego ponieważ sam wpadłem przez takie coś kilka tygodni temu, ACTA nie śpi.

Dzięki za uwagę. Mam nadzieje że nie zdenerwowałem tylko pomogłem :)

Witam, cenowo, nie mam pojęcia jak wygląda mega-max, z tego co się orientuję to termoton ma bardzo przyzwoitą cenę.

Proszę Pana jeśli chodzi o przegrody powietrzne, to pisze Pan w tym przypadku lekkie głupoty, ponieważ w pustaku liczy się gęstość objętościowa, oraz grubość i ilość ścianek przegrodowych w pustaku. Najlepszym izolatorem jest powietrze, a ciepło ucieka poprzez ścianki ceramiczne. Więc czym większa ilość otworów tym większa ilość ścianek, w tym momencie termoton wygrywa bezkonkurencyjnie ponieważ ma większe otwory powietrzne, cienkie ścianki, oraz posiada małą ilość owych ścianek. Ponadto z tego co się orientuję a w temacie ceramiki już kilka dobrych lat siedzę, to termoton ma najniższa gęstość objętościową na runku europejskim przy wytrzymałości w klasie 15.

Każdy z tych produktów jest na ścianę trójwarstwowa, on ma mieć akumulację cieplną a wszyscy wiedzą że akumulację cieplną posiada tylko i wyłącznie ceramika (glina) nic innego „białego” itd. W polskich warunkach stronę izolacyjności cieplnej bierze na siebie ocieplenie...

W Pana wypowiedzi nie widzę żadnego dylematu, tylko potężny brak informacji i wiedzy na temat izolacyjności cieplnej.

Właśnie rozmawiałem z wykonawcą który stwierdził ,że można mieć problem nie tylko z gniazdkami ale również z powieszeniem szafek kuchennych. Jak to wygląda faktycznie czy ? A co z ociepleniem i mocowaniem 15cm styropianu jak są takie problemy z trzymaniem się kołków? Może ktoś z forumowiczów podpowie jak wygląda to w praktyce.

• 2 weeks później...

Faktycznie może być problem z powieszeniem czegokolwiek bez używania kotew chemicznych.

Nasz dom bedziemy budowac z

http://www.cerpol.com.pl/pustak-mega-max-240-238p+w.php

Ma korzystniejszy układ wewnętrznych ścianek. Działówki z cegły dziurawki, też ze względu na łatwość powieszenia szafek.

Pozdrowienia i spokojnych, ciepłych Świąt Wielkanocnych!

Edytowane przez B-tomek
literówka

• 2 weeks później...
Witam. Mam podobny dylemat co do termotonu cena jest super tylko nigdzie nie mogę znaleźć przenikalności cieplnej tego pustaka P+W 25. W Kozłowickich jest napisane U= 0,353k W/m2k. na temat przenikalności termotonu nigdzie nie mogę znaleźć informacji. Jestem skłonny kupić termotona rozmawiałem na składach i mówią że jakość w ciągu ostatnich dwóch lat bardzo się poprawiła i oglądałem wybudowaną halę z tych pustaków i wyglądało wszystko bardzo fajnie. Różnica w cenie znacząca tylko czy będzie ciepły ?

• 3 years później...