Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc kotła gazowego?

Recommended Posts

Do alice

Dalsza sprawa to jaka będzie instalacja. Tylko grzejniki czy układ mieszany. Ale to inny temat na dobór regulacji.

Układ będzie mieszany, a na dodatek będzie też kominek z rozprowadzeniem powietrza (czy nie będzie się ten ostatni gryzł z kotłem, powodując jego wyłączanie - tak zdarza sie u naszych znajomych). I ponawiam pytanie, czy wspomniany zestaw sprawdziłby się w naszych warunkach?

Dzięki i pzdr

T/W

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie będzie się gryzł.

Zwróć uwagę gdzie znajomi mają umieszczony sterownik - regulator kotła.

Zestaw który bierzesz pod uwagę jak również każdy inny się sprawdzi.

Dobra współpraca z grzejnikami, podłogówką, kominkiem, solarami zależy od dwóch podstawowych rzeczy PROJEKT i WYKONAWSTWO

Witajcie !

Teraz ważna rzecz może tego nie wiecie - przy takim zapotrzebowaniu cieplnym w wariancie kotła z ciepłą wodą pomija się tę wartość w zupełności ponieważ najmniejsza moc potrzebną na ogrzanie ciepłej wody w zasobniku powiedzmy 100 litrów jest około 17 kW.

I tu mam duze watpliwosci. Po co tak duza moc do CW ? Zwlaszcza ze jest tu mowa o zasobniku 160l. Woda w zasobniku stoi goraca - czesto 50-60C i potrzebne jest jedynie jej DOGRZEWANIE w chwili gdy jest duzy jej pobor. A do tego w zupelnosci wystarczy 12-13kW. Nie widze sensu duzych mocy w malych cieplych domach jednorodzinnych

D.

DAVE - co do twoich wątpliwości ta moc jest ci potrzebna do odbudowy zładu zasobnika w szybkim czasie w przypadku kiedy jest duży pobór wody a nie do podtrzymania naprawdę nie róbmy nic na siłe - każdy producent zasobnika podaje w swoich danych wartości mocy które są potrzebne do nagrzania zładu zasobnika w czasie oraz moc która jest potrzebna aby przy poborze szczytowym utrzymać wydajność.

Nie zmieniajmy pewnych praw na siłę - Wojtek.

Oczywiście można i tak. Ma to zalete i wade. Ja osobiście uważam, że zbyt mały zasobnik i wysoka temperatura to wada poza wygrzewaniem zasobnika aby zlikwidować bakterie Legionelli.

Jestem zwolennikiem aby maksymalna temperatura pracy zasobnika wynosiła ok 55 st C. Przy wyższych temperaturach na elementach zasobnika osadza się kamień, który zmniejsza jego sprawność.

Sytuacja ulegnie zmianie gdy zastosujemy zasobnik płaszczowy z nierdzewki, lecz zasobnik taki jest chyba dużo droższy

Do Wojtka Tymochowicza.

Widzę kolego ,że jesteś "obcykany" w wielu tematach.Brawo.Kogoś takiego mi potrzeba.

Pytanie: czy jest sens kupować kocioł kondensacyjny dający oszczędności rzędu 20% za np.7 tys. zł czy lepiej kupić "zwykły za ok.2,8 tys.zł?Mowa oczywiście o takiej samej firmie np Junkers,Vaillant tudzież inny.Bo tak na zdrowy rozum oszczędności przyjdą po latach wielu ,prawda?

Pytanie to dręczy mnie po nocach dlatego je zadaję.Bo teoretycznie kocioł jest to urządzenie dające ciepło ,czyli im bardziej sprawny tym lepiej.Ale gdzie jest granica między sprawnością a ceną?Próbuję to sobie wytłumaczyć ,że warto zainwestowac w kocioł kondens. jeśli mam duże zapotrzebowanie na ciepło i zużycie energii(np firma,duży dom).Ale jeśli mam domek na np 140 m2 to czy opłaca mi sie przepłacać?I kiedy mi to zacznie sie zwracać?

Bardzo proszę o wyjaśnienie nurtującego mnie problemu.

Dzięki Tadzio

Witam.

Dziś zaczęliśmy budowę i kupno pieca zbliża sie nieuchronnie.

Czytam wszelkie inf. na temat ogrzewania i im więcej czytam, tym mniej wiem. Do rzeczy.

Nasz domek będzie miał 130m2 podłoga na gruncie, ściany silikat+ wełna.

3 osobowa rodzina , jedna łazienka.

Planujemy ogrzewanie mieszane i tu zaczynają się wątpliwości:

kocioł jednof + zasobnik 60l vs dwuf oba z cyrkulacją CWU

Wujek instalator radzi wziąć piec o mocy 24kW, a ja sądzę, że to przewymiarowana wartość.

Oczywiście nie mam w projekcie policzonego zapotrzebowania na ciepło.

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam M.

jeśli dwuf. to wujek instalator radzi dobrze,

jeśli jf.+zsobnik, to wydaje się dla 3 os. rodziny 40-60 litrowy wbudowany w piec. twój dom bedzie raczej dobrze ocieplony, a wiec :

zwróć uwagę na dwa parametry;

1. średni wydatek cwu przez pierwsze 10 minut - tyle potrzeba do wzięcia prysznica lub napełnienia wanny. I tutaj czym większa moc kotła tym lepiej, lub mniejsza moc i wiekszy zasobnik, ale liczy sie ten wydatek !

2. jak najniższy parametr mocy kotła w dolnym zakresie, np. kocioł moduluje od 9 kW do 21 kW, albo od 4kW do 18 kW. Ta mniejsza wartość pozwoli efektywniej wykorzystać piec do ogrzewania domu, tzn. czym mniejsza tym lepiej.

oj, dużo by jeszcz pisać ...

zwróć na wyposażenie kotła, jedne mają wszystko i mogą kosztować mniej niż inne "gołe".

Cz.

Do Wojtka Tymochowicza.

Widzę kolego ,że jesteś "obcykany" w wielu tematach.Brawo.Kogoś takiego mi potrzeba.

Pytanie: czy jest sens kupować kocioł kondensacyjny dający oszczędności rzędu 20% za np.7 tys. zł czy lepiej kupić "zwykły za ok.2,8 tys.zł?Mowa oczywiście o takiej samej firmie np Junkers,Vaillant tudzież inny.Bo tak na zdrowy rozum oszczędności przyjdą po latach wielu ,prawda?

Pytanie to dręczy mnie po nocach dlatego je zadaję.Bo teoretycznie kocioł jest to urządzenie dające ciepło ,czyli im bardziej sprawny tym lepiej.Ale gdzie jest granica między sprawnością a ceną?Próbuję to sobie wytłumaczyć ,że warto zainwestowac w kocioł kondens. jeśli mam duże zapotrzebowanie na ciepło i zużycie energii(np firma,duży dom).Ale jeśli mam domek na np 140 m2 to czy opłaca mi sie przepłacać?I kiedy mi to zacznie sie zwracać?

Dzięki Tadzio

zaleta kotla kondensacyjnego nie jest jedynie odzysk ciepla kondensacji. nie ma takze reguly ze kotly kondensacyjne powinny byc stosowane przy duzych obiektach (zakladajac zedobor mocy kotla jest prawidlowy).

Do Wojtka Tymochowicza.

Dzięki Tadzio

zaleta kotla kondensacyjnego nie jest jedynie odzysk ciepla kondensacji. nie ma takze reguly ze kotly kondensacyjne powinny byc stosowane przy duzych obiektach (zakladajac zedobor mocy kotla jest prawidlowy).

Ja jako prosty człowiek prosiłem o odpowiedź ,a dostałem mętny wywód.

Ponawiam prośbę.

Mysle dokladnie tak jak Jezier - sa zasobniki elektryczne z moca 2-3kW i przy pojemnosci 160l spokojnie wystarczaja. Sadze ze 12kW w zupelnosci wystarczyloby do tego zasobnika 160l. Co do temp. wewnatrz to sadze ze optimum jest 55-60C - niszczy legionelle i nie powoduje korodowania. Daje tez wiekszy zasob cieplej 45C wody.

D.

Jezior

Załóżmy, że mamy kocioł o mocy 24KW i zasobnik 50 litrów.

Potrzebujemy wydatku 20 litrów/min do panela prysznicowego w ciągu 8 minut.

Jak sądzisz czy ten zestaw da taki wydatek ciepłej wody?

aby podgrzac 20 litrow wody w ciagu minuty potrzeba mocy okolo 56kW

w ciagu 8 min okolo 8kW. Zatem kociol 24kW uzupelni zasobnik dwudziestoma litrami cieplej wody po 3min. Calkiem szybko.

zgadza sie?

Cześć !

GOŚĆ - nie lubię polemizować z takimi wpisami typu Gość ponieważ często gęsto są to tak zwani podważacze każdego tematu.

Na pytanie czasookresu zwrotu różnicy cenowej to poza niejasnym coś tam napisaniem dokładnie nie da się tego zrobić bo uzależnione jest to od wielu czynników takich jak różnorodność ociepleń domu, okien, trybu użytkowania domu, ilości ciepłej wody, długości zimy i temperatur panujcych, regulacji kotła regularnej itp - zaraz ktoś powie miga się .

To jeszcze dodam w zaleności ile będzie kosztował gaz za jakiś czas

oraz jak wysokie będą opłaty za używanie kotłów starszej generacji po wejciu europejskich norm ekologicznych. - a chyba wystarczy

Po tym wszystkim jestem za kondensatem albo jeśli już to odnośnie wiszących za kotłem z palnikiem chłodzonym wodą.

Co do przygotowania ilości ciepłej wody - dla przykladu podam wam żeby osiągnąć wydatek szczytowy 10 minutowy wody pod wanną o minamalnej temperaturze 45 stopni trzeba dostarczać 23 kW mocy i będziemy mieli 200 litrów wody i jak ktoś ma taką wannę tyle powinien mieć bo potem czas się wydłuża i woda w wanie jest chłodnawa.

Natomiast mając zasobnik o pojemności 50 litrów to trzeba dać około 34 kw mocy żeby odbudować go od 10 do 60 stopni i tego wasze wymyślne obliczenia nie zmienią bo to są fakty mogące się różnić o cirka 1 stopień, chyba że ktoś lubi chłodniejszą wodę.

Pozdrawiam Wojtek.

Załóżmy, że mamy kocioł o mocy 24KW i zasobnik 50 litrów.

Potrzebujemy wydatku 20 litrów/min do panela prysznicowego w ciągu 8 minut.

Oczywiście można i tak. Ma to zalete i wade. Ja osobiście uważam, że zbyt mały zasobnik i wysoka temperatura to wada poza wygrzewaniem zasobnika aby zlikwidować bakterie Legionelli.

Jestem zwolennikiem aby maksymalna temperatura pracy zasobnika wynosiła ok 55 st C. Przy wyższych temperaturach na elementach zasobnika osadza się kamień, który zmniejsza jego sprawność.

Sytuacja ulegnie zmianie gdy zastosujemy zasobnik płaszczowy z nierdzewki, lecz zasobnik taki jest chyba dużo droższy

Oczywiście że nie wystarczy 50 litrowy zasobnik do wydatku 20l/min nawet jak tam będzie 120 C , pokaż mi taki zasobnik 50 litrowy, którego producent zapewnia taki wydatek.

Czy nierdzewka zabezpiecza przed osadzaniem kamienia ? Nigdy w życiu !!

Ale Wojciech - tu nie chodzi o podgrzanie zasobnika z 10C do 60C ale o dogrzewanie zasobnika. Zasobnik 160l 60C da spokojnie 200l wody 45C. Ale w czasie gdy wanna sie bedzie napelniac kociol juz bedzie dogrzewal. Nie jest tak ze sie wlaczy po osiagnieciu temp. 10C. Ja twierdze ze kociol 12kW w zupelnosci wystarczy do komfortu uzywania CW ze wzgledu na dogrzewanie CW a nie grzanie wodu zimnej do 60C.

D.