brunet wieczorową 13.06.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam, Chciałbym wykonać przyłącze wodociągowe na pustej działce aby w momencie rozpoczęcia budowy mieć już wodę. W jaki sposób to najlepiej zrealizować? Byłaby jakaś studzienka wodomierzowa z licznikiem? Czy po zbudowaniu domu hydraulik pociągnął by wodę z tej studzienki do domu a ta studzienka zostałaby? Jeśli dałoby się potem przenieść licznik do domu i zlikwidować studzienkę to czy trzeba znowu będzie robić projekt, uzgodnienia, inwentaryzacje? Jaki to byłby koszt? A może lepszym pomysłem byłoby zaczekać z założeniem wody do wybudowania stanu surowego, zaś wodę na budowę zorganizować jakoś inaczej (studnia, beczki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 14.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Czesc My tez jestesmy na tym etapie doprowadzenia wody na dzialke . Podobno jest tak ze jak masz studnie wodomierzowa to przeciagniecie do domu wody niewymaga zadnych pozwolen bo jest to na twojej działce. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.06.2011 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (...) Podobno jest tak ze jak masz studnie wodomierzowa to przeciagniecie do domu wody niewymaga zadnych pozwolen bo jest to na twojej działce. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi. Nie mylisz się. Ale mi chodzi o coś zupełnie innego. Czy ktoś może po wybudowaniu domu likwidował studnię wodomierzową i przenosił licznik do budynku? Czy to wymaga osobnego projektu, pozwoleń itd.? Jaki to byłby koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.06.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Nie mylisz się. Ale mi chodzi o coś zupełnie innego. Czy ktoś może po wybudowaniu domu likwidował studnię wodomierzową i przenosił licznik do budynku? Czy to wymaga osobnego projektu, pozwoleń itd.? Jaki to byłby koszt? Licznik w studni wodomierzowej bedzie pewnie zaplombowany przez wodociagi. Idz i ich zapytaj jak sie na operacje przeniesienia licznika zapatruja. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 14.06.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Nie mylisz się. Ale mi chodzi o coś zupełnie innego. Czy ktoś może po wybudowaniu domu likwidował studnię wodomierzową i przenosił licznik do budynku? Czy to wymaga osobnego projektu, pozwoleń itd.? Jaki to byłby koszt? Jeżeli starasz się o przyłącze wodociągowe musisz udać się do najbliższych wodociągów i oni wydadzą ci warunki techniczne. Zanosisz im mapkę od geodety (powiedzą ci dokładnie jakie mapki i w ilu egz.) i zaznaczasz w którym miejscu będzie stał dom, w którym miejscu chciałbyś mieć studzienkę przyłączeniową. Potem oni robią projekt (chyba że sam sobie znajdziesz projektanta, ale z doświadczenia wiem że lepiej już zostawić im to do zrobienia), wykonują przyłącz, ty sobie robisz studzienkę, oni montują licznik. No i masz studzienkę na czas budowy Kiedy już skończysz budowę, wykonujesz podejście do domu ( w projekcie będziesz miał zaznaczone gdzie ma być zlokalizowany licznik główny), a wodociągi montują ci licznik w domu i tyle Nie potrzebujesz już wtedy żadnego pozwolenia. U nas koszt projektu to ok. 900 zł, przyłącze kosztowało nas dużo bo musieliśmy pociągnąć ok 120 m wodociągu (koszt ok 12 tys.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 14.06.2011 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Jeżeli starasz się o przyłącze wodociągowe musisz udać się do najbliższych wodociągów i oni wydadzą ci warunki techniczne. Zanosisz im mapkę od geodety (powiedzą ci dokładnie jakie mapki i w ilu egz.) i zaznaczasz w którym miejscu będzie stał dom, w którym miejscu chciałbyś mieć studzienkę przyłączeniową. Warunki już mam. Teraz zaczynam robić projekt przyłącza. Potem oni robią projekt (chyba że sam sobie znajdziesz projektanta, ale z doświadczenia wiem że lepiej już zostawić im to do zrobienia), wykonują przyłącz, ty sobie robisz studzienkę, oni montują licznik. No i masz studzienkę na czas budowy Kiedy już skończysz budowę, wykonujesz podejście do domu ( w projekcie będziesz miał zaznaczone gdzie ma być zlokalizowany licznik główny), a wodociągi montują ci licznik w domu i tyle Nie potrzebujesz już wtedy żadnego pozwolenia. Czyli wodociągi 2 razy muszą mi zamontować licznik. Właśnie chodzi mi o ten dodatkowy koszt, ile sobie policzą za przeniesienie licznika i założenie nowych plomb. Jednak zdecydowałem, że u mnie nie będzie studzienki wodomierzowej, tylko woda zostanie podciągnięta od razu do miejsca docelowego (nawet jeśli jeszcze nie będzie fundamentów). Rozmawiałem z majstrem i stwierdził, że da się tak zrobić. U nas koszt projektu to ok. 900 zł, przyłącze kosztowało nas dużo bo musieliśmy pociągnąć ok 120 m wodociągu (koszt ok 12 tys.) U mnie koszt projektu również 900zł. Dodane: U mnie koszt wykonania przyłącza (długość ok. 6m) to ok. 2000zł (wcinka, rura, geodeta, opłata dla wodociągów). Edytowane 14 Czerwca 2011 przez brunet wieczorową Wpisany koszt wykonania przyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_i_Justyna 14.06.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 a ile sie czeka na projekt z uzgodnieniami ?? dodam ze w Młodzieszynie.ktos wie moze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.06.2011 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 a ile sie czeka na projekt z uzgodnieniami ?? dodam ze w Młodzieszynie.ktos wie moze?? U mnie projektant zapewnia, że to będą 3 tygodnie. Ale inni projektanci do których dzwoniłem mówili o ok. 1-1,5 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 17.06.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 A u mnie gmina nie zgadza się na studzienkę poza obrębem budynku przed budową - musimy wykonać docelowe łącze dopiero po wybudowaniu domu. Twierdzą, że im drogo wychodziły wymiany zepsutych liczników w studzienkach po zimie... A wodę na budowę będziemy wozić w beczkach - masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 21.06.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Podłącz wodę od razu do miejsca docelowego, nawet jeśli nie ma jeszcze fundamentów. Dlaczego przyłącze musisz wykonać dopiero po wybudowaniu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 30.06.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Podłącz wodę od razu do miejsca docelowego, nawet jeśli nie ma jeszcze fundamentów. Dlaczego przyłącze musisz wykonać dopiero po wybudowaniu domu? Nie założą mi licznika puki nie wybuduję domu. Takie rozporządzenie wydała gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts