Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wodociągowe przed budową

brunet wieczorową

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wykonać przyłącze wodociągowe na pustej działce aby w momencie rozpoczęcia budowy mieć już wodę. W jaki sposób to najlepiej zrealizować? Byłaby jakaś studzienka wodomierzowa z licznikiem? Czy po zbudowaniu domu hydraulik pociągnął by wodę z tej studzienki do domu a ta studzienka zostałaby?

Jeśli dałoby się potem przenieść licznik do domu i zlikwidować studzienkę to czy trzeba znowu będzie robić projekt, uzgodnienia, inwentaryzacje? Jaki to byłby koszt?

A może lepszym pomysłem byłoby zaczekać z założeniem wody do wybudowania stanu surowego, zaś wodę na budowę zorganizować jakoś inaczej (studnia, beczki)?

(...)

Podobno jest tak ze jak masz studnie wodomierzowa to przeciagniecie do domu wody niewymaga zadnych pozwolen bo jest to na twojej działce.

Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.

Nie mylisz się. Ale mi chodzi o coś zupełnie innego.

Czy ktoś może po wybudowaniu domu likwidował studnię wodomierzową i przenosił licznik do budynku? Czy to wymaga osobnego projektu, pozwoleń itd.? Jaki to byłby koszt?

Czy ktoś może po wybudowaniu domu likwidował studnię wodomierzową i przenosił licznik do budynku? Czy to wymaga osobnego projektu, pozwoleń itd.? Jaki to byłby koszt?

Licznik w studni wodomierzowej bedzie pewnie zaplombowany przez wodociagi. Idz i ich zapytaj jak sie na operacje przeniesienia licznika zapatruja.

marcin

Jeżeli starasz się o przyłącze wodociągowe musisz udać się do najbliższych wodociągów i oni wydadzą ci warunki techniczne. Zanosisz im mapkę od geodety (powiedzą ci dokładnie jakie mapki i w ilu egz.) i zaznaczasz w którym miejscu będzie stał dom, w którym miejscu chciałbyś mieć studzienkę przyłączeniową. Potem oni robią projekt (chyba że sam sobie znajdziesz projektanta, ale z doświadczenia wiem że lepiej już zostawić im to do zrobienia), wykonują przyłącz, ty sobie robisz studzienkę, oni montują licznik.

No i masz studzienkę na czas budowy :)

Kiedy już skończysz budowę, wykonujesz podejście do domu ( w projekcie będziesz miał zaznaczone gdzie ma być zlokalizowany licznik główny), a wodociągi montują ci licznik w domu :) i tyle :) Nie potrzebujesz już wtedy żadnego pozwolenia.

U nas koszt projektu to ok. 900 zł, przyłącze kosztowało nas dużo bo musieliśmy pociągnąć ok 120 m wodociągu (koszt ok 12 tys.)

Jeżeli starasz się o przyłącze wodociągowe musisz udać się do najbliższych wodociągów i oni wydadzą ci warunki techniczne. Zanosisz im mapkę od geodety (powiedzą ci dokładnie jakie mapki i w ilu egz.) i zaznaczasz w którym miejscu będzie stał dom, w którym miejscu chciałbyś mieć studzienkę przyłączeniową.

Warunki już mam. Teraz zaczynam robić projekt przyłącza.

Potem oni robią projekt (chyba że sam sobie znajdziesz projektanta, ale z doświadczenia wiem że lepiej już zostawić im to do zrobienia), wykonują przyłącz, ty sobie robisz studzienkę, oni montują licznik.

No i masz studzienkę na czas budowy :)

Kiedy już skończysz budowę, wykonujesz podejście do domu ( w projekcie będziesz miał zaznaczone gdzie ma być zlokalizowany licznik główny), a wodociągi montują ci licznik w domu :) i tyle :) Nie potrzebujesz już wtedy żadnego pozwolenia.

Czyli wodociągi 2 razy muszą mi zamontować licznik. Właśnie chodzi mi o ten dodatkowy koszt, ile sobie policzą za przeniesienie licznika i założenie nowych plomb.

Jednak zdecydowałem, że u mnie nie będzie studzienki wodomierzowej, tylko woda zostanie podciągnięta od razu do miejsca docelowego (nawet jeśli jeszcze nie będzie fundamentów). Rozmawiałem z majstrem i stwierdził, że da się tak zrobić.

U nas koszt projektu to ok. 900 zł, przyłącze kosztowało nas dużo bo musieliśmy pociągnąć ok 120 m wodociągu (koszt ok 12 tys.)

U mnie koszt projektu również 900zł.

Dodane:

U mnie koszt wykonania przyłącza (długość ok. 6m) to ok. 2000zł (wcinka, rura, geodeta, opłata dla wodociągów).

Edytowane przez brunet wieczorową
Wpisany koszt wykonania przyłącza

A u mnie gmina nie zgadza się na studzienkę poza obrębem budynku przed budową - musimy wykonać docelowe łącze dopiero po wybudowaniu domu. Twierdzą, że im drogo wychodziły wymiany zepsutych liczników w studzienkach po zimie... A wodę na budowę będziemy wozić w beczkach - masakra...

• 2 weeks później...