Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka solarna

Mikalson

Recommended Posts

a no to sie nie zrozumieliśmy. Tobie chodzi właściwie o solary a nie o dachówkę solarną. tegola to poprostu solary tyle że wbudowane w pokrycie i dlatego nazwali to dachówką solarną. ja miałem namyśli przejście dachówkę przejściową do solarów taką jak ostatnio Roben wprowadził http://www.roben.pl/216858.xml

Witam

Mam pytanie odnosnie eksploatacji dachowki solarnej. Kto jest producentem takiej dachówki?Czy ktoś z forumowiczów posiada taką instalację? Jak w praktyce spisują się takie pokrycia od strony budowlanej jak i elektrycznej?

Pozdrawiam

Dachówki solarne tzn. takie które mają wbudowane ogniwa fotovoltaiczne produkuje Industrie Cotto Possagno. Ogniwa istalowane w dachówkach są to te o najwyższej wydajności. Każda dachówka to osobne ogniwo. Jest to sprzedawane w zestawach razem z całą ekektryką (bateriami, przetwornicami itp). Jest to projektowane indywidualnie (uwględniając nasłonecznienie w regionie geograficznym) tak aby zapewnić moc 3kw - co jest wystarczające do zasilenia budynku (warunek - kuchenka nie może być do tej instalacji podłączona)

Całość sprawdza się bez zarzutu. Wygląda bardzo ładnie - szczgólnie z dachówkami antycznymi.

Jest to jednak dosyć droga impreza i to jest podstawowa wada.

Jeżeli są potrzebne ceny lub dodatkowe materiały to proszę o kontakt na priva lub na e-mail [email protected].

Zapraszam również na stronę http://www.cottopossagno.pl - ale tam rozdział o fotovoltaica jest jeszcze nie gotowy.

Jako że znam trochę język włoski, wszedłem na ich stronę macierzystą, ale powiem szczerze poza takimi ogólnym raczej marketingowymi informacjami niewiele można się dowiedzieć o tych dachówkach fotovoltaicznych. Sama idea ciekawa, ale czy w naszym klimacie ma sens instalowanie takiego cuda na dachu?? Myślę, że na południe od Balatonu to tak, ale u nas nawet na południu będzie to impreza raczej dla ekoszpanu niż rzeczywista korzyść.

Jako że znam trochę język włoski, wszedłem na ich stronę macierzystą, ale powiem szczerze poza takimi ogólnym raczej marketingowymi informacjami niewiele można się dowiedzieć o tych dachówkach fotovoltaicznych. Sama idea ciekawa, ale czy w naszym klimacie ma sens instalowanie takiego cuda na dachu?? Myślę, że na południe od Balatonu to tak, ale u nas nawet na południu będzie to impreza raczej dla ekoszpanu niż rzeczywista korzyść.

Nasłonecznie jest u nas podobne jak w Niemczech. A tam systemy solarne się instaluje często (no ale oni mają do nich dopłatę).

Średnie nasłonecznienie u nas 1100-1200 kWh na metr kwadratowy rocznie. Dla porównania północne i centralne Włochy 1400-1600 kwh więc 30-35% więcej. Więc nie jest tak źle. Energia alternatywna jest droższa od konwencjonalnej - więc o ekonomice nie ma tu mowy ....

Polecam: http://www.modernhome.h2.pl/viewtopic.php?f=6&t=17