Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KIlka pytań o wyłączniki schodowe (podwójne)

Recommended Posts

Czy można wykonać następującą kombinację (system Berker B.Kwadrat):

- wyłącznik schodowy podwójny, w którym jeden klawisz jest połączony z pojedynczym schodowym (umożliwia załączanie jednego konkretnego obwodu), a drugi klawisz działa jako normalny wyłącznik pojedynczy (czyli nie jest spięty z żadnym innym wyłącznikiem, tylko załącza samodzielnie jeden konkretny obwód)

- wyłącznik schodowy podwójny, w którym jeden klawisz jest połączony z pojedynczym schodowym (umożliwia załączanie obwodu X), a drugi klawisz jest połączony z innym pojedynczym schodowym (umożliwia załączanie obwodu Y)

Jeśli dobrze rozumiem, to drugi przypadek jest właśnie genezą powstania takiego tworu jak wyłącznik podwójny schodowy.

A co z pierwszym przypadkiem?

Dzięki za poradę :)

To jeszcze jedna sytuacja - zewnętrzny schodkowy zapalający światło zewnętrzne tylko przy drzwiach, wewnętrzny - jakiś (też pojedynczy schodkowy?) zapalający całość oświetlenia zewnętrznego (czyli przy drzwiach + pozostałe na około domu).

Czy tę część wewnętrzną się da załatwić w jakiś sposób pojedynczym wyłącznikiem, czy trzeba brać podwójny schodkowy i wtedy jedna połówka załatwia tylko drzwi, a druga - pozostałą część?

Czy tę część wewnętrzną się da załatwić w jakiś sposób pojedynczym wyłącznikiem, czy trzeba brać podwójny schodkowy i wtedy jedna połówka załatwia tylko drzwi, a druga - pozostałą część?

Da się.

Oprócz wyłączników potrzebne są zwykłe przekaźniki i diody prostownicze.

Całość zmieści się w puszce instalacyjnej pod wyłącznikiem.

Koszt materiałów ~20-30zł. Kwestia kilku minut na wymyślenie "układu".

• 1 month później...

Basia_KRK Gdzie Ty się budujesz?

Z Twoich pytań wynika, że w Twojej okolicy nie ma elektryków!

Wyłącznik schodowy pozwala zapalić światełko w jednym miejscu (schody na dole) i zgasić w drugim miejscu (schody na górze).

Wyłącznik schodowy pozwala wybrać rodzaj zasilania np: lampa przed domem zapalana na czujkę ruchu lub na stałe.

To tak w skrócie, więcej tutaj ==> http://pl.wikipedia.org/wiki/Łącznik_instalacyjny

Basia_KRK Gdzie Ty się budujesz?

Z Twoich pytań wynika, że w Twojej okolicy nie ma elektryków!

Hehe :D Robert, moi elektrycy mówią swoim językiem, który akurat w aspekcie elektryczności jest dla mnie mało zrozumiały ;) Dzięki za wyjaśnienie i linka - teraz chyba wszystko jest już dla mnie jasne :)

Jeśli pozwolicie podłączę się z problemem, z którym mimo schematu nie mogę sobie poradzić: mam dwie puszki, w każdej po 2 przewody - w jednej jest przewód oznaczony jako "zasilanie" i "schodowy", w drugiej "schodowy" i "lampowy". Między tymi puszkami są 2 lampy. Czy ktoś może mi łopatologicznie napisać, które kable podłączyć do każdego z wyłączników schodowych?

Pzdr

Jeśli pozwolicie podłączę się z problemem, z którym mimo schematu nie mogę sobie poradzić: mam dwie puszki, w każdej po 2 przewody - w jednej jest przewód oznaczony jako "zasilanie" i "schodowy", w drugiej "schodowy" i "lampowy". Między tymi puszkami są 2 lampy. Czy ktoś może mi łopatologicznie napisać, które kable podłączyć do każdego z wyłączników schodowych?

Pzdr

Puszka z zasilaniem

Łapiesz przewód "zasilanie"

niebieski łączysz kostką/skręcaniem do niebieskiego ze "schodowy"

brązowy do włącznika schodowego pod 1 (główny)

żółty - izolujesz (masz za mało żył między puszkami)

Łapiesz przewód "schodowy"

podpinasz żółty i brązowy do 2 i 3 we włączniku

Puszka z lampowym

Łapiesz przewód "lampa"

niebieski łączysz kostką/skręcaniem do niebieskiego ze "schodowy"

brązowy do włącznika schodowego pod 1 (główny)

żółty - izolujesz (jak wyżej za mało żył)

Łapiesz przewód "schodowy"

podpinasz żółty i brązowy do 2 i 3 we włączniku

Dwie lampy zwyczajnie łączysz kostką bo w pierwszym punkcie świetlnym powinny wystawać dwa przewody

masz tu kawałek schematu, jeśli dobrze zrozumiałem puszki i przewody to podłączenie wg rysunku powinno zadziałać, proponuję też żyłę żółto-zieloną użytą w przewodzie "schodowy"oznaczyć na końcach (przy podłaczeniu do włącznika) kawałkiem czerwonej izolacji

http://img153.imageshack.us/img153/7669/schodowy.jpg

jesteś pewien że podłączasz łącznik schodowy a nie zwykły? schodowy jest przełączny, zwykły rozłączny, proponuję sprawdzić łącznik (miernikiem, jakąś próbówką, itp), tym sposobem zidentyfikujesz zaciski na włączniku (tzn. który jest który jak na rysunku), przy prawidłowym łaczniku schodowym prąd podany na umowny zacisk 1 (czyli ten górny na schemacie) przekazywany jest w jednej pozycji klawisza na zacisk 2 a po przełączeniu klawisza na zacisk 3, nie istnieje w nim stan rozłączenia, jeżeli podłączysz go odwrotnie prąd podany zacisku np. 2 pojawi się w jednej pozycji klawisza na 1 a po przełączeniu nie będzie go ani na 1 ani na 2

a w ogóle co to za osprzęt? może fotkę zacisków, od tyłu zapodaj