pawel2210 14.06.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 witam. pracuje za granica i w lipcu jade do pl na urlop:) mam pytanie czy zdaze w dwa i pol tygodnia wylac fundamenty, wymurowac scianke z bloczkow betonowych i wylac chudziaka nie chodzi o sama prace bo z tym mysle ze nie bedzie zle tylko o czas ktory trzeba odczekac pomiedzy kolejnymi etapami... mam juz wszystkie materialy dokumenty pokrecone zbrojenie i zdjety humus. w projekcie mam 10cm chudego betonu na to 45cm lawy a na nie pojdzie sciana z emek 6 lub 7 warstw chcial bym to ocieplic, zasypac,zagescic i wylac podbeton. czy jest to realne? prosze o pomoc jakie jest wasze zdanie i doswiadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 14.06.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Zatrudnij profesjonalną firmę, zatrudnij prawdziwego kierownika budowy i dobrego inspektora nadzoru inwestorskiego a to się będzie działo na budowie będzie cie mało obchodzić - Wtedy zamiast do "roboty" pojedziesz na urlop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 14.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Samemu nie. Zdajesz pytania wiec, jestes swiezy. 1 gosciu ktory ma doswiadczenie i do tego 4 Roboli ( wliczjac ciebie). Moze raczej bys sie zainteresowal przez te 2 tygodnie tym aby ci cos nie zchrzanili i kupil poziomice abys mial ich jak kontrolowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 14.06.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 moze kto inny sie wypowie?zadaje glupie pytania lepiej zabrac sie do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 14.06.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 poziomic mam kilka:) co do ekipy to bedzie do murowania... najbardziej boje sie tego zageszczania piachu przed wylewka posadzki bo wszystko bedzie swieze... cztery warstwy emek beda wystawac poza zewnetrzna warstwe ziemi wiec boje sie ze przy zageszczaniu rozejda sie na boki... co o tym myslicie? prosze o normalne odpowiedzi nie chce sie z nikim klocic i nie stac mnie na wynajem firmy ktora zrobi wszystko za mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 14.06.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 u mnie 2 tygodnie to fundamenty stały po wylaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 14.06.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Po wymurowaniu ściany fundamentowej zaizoluj ja i dociepl a potem zasyp boki i wtedy zasyp środek i zagęszczaj.W ten sposób ściany Ci się nie porozchodzą. ława powinna trochę odstać przed murowaniem ściany z bloczka. Wcześniej dobrze by było ławę zaizolować lepikiem lub/i papą na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 14.06.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 no wlasnie mam tylko tyle urlopu a chcial bym to wszystko zrobic bo i tak jestem jeden urlop w plecy bo nie mialem kompletu dokumentow. dodam ze gdyby udalo mi sie to zrobic to stalo by to tak minimum 2 lub 3 miesace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 14.06.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 scianki beda wystawac poza grunt. no chyba zebym to cale w kolo opsypal i tak bedzie koparka. co do izolacji cieplnej i wodnej to juz sie naczytalem i poradze sobie z tymale bardzo dziekuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.06.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 zasypac,zagescic i wylac podbeton. nie zapomnij o kalnalizacji pod chudziakiem. 2,5 tygodnia to będzie cieżko wyrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 15.06.2011 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 kanalize oczywiscie zrobie mam juz rury... zastanawiam sie czy by nie zrobic odrazu szamba bo w mojej miejscowocci jak na razie nie jest planowana kanalizacja a piach z wykopow wykozustal bym do zageszczenia i opsypania domu... mysle ze by sie nadal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.06.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Po wymurowaniu ściany fundamentowej zaizoluj ja i dociepl a potem zasyp boki i wtedy zasyp środek i zagęszczaj. W ten sposób ściany Ci się nie porozchodzą. ława powinna trochę odstać przed murowaniem ściany z bloczka. Wcześniej dobrze by było ławę zaizolować lepikiem lub/i papą na gorąco. Mokrych fundamentow NIE IZOLUJE SIE lepikiem i tym bardziej na goraca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.06.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Po wymurowaniu ściany fundamentowej zaizoluj ja i dociepl a potem zasyp boki i wtedy zasyp środek i zagęszczaj. W ten sposób ściany Ci się nie porozchodzą. ława powinna trochę odstać przed murowaniem ściany z bloczka. Wcześniej dobrze by było ławę zaizolować lepikiem lub/i papą na gorąco. Nie izoluj nastepnego dnia i nie Zageszczaj gruntu wokol scian !!!!! . Wytrzymalosc sciany jest zalezna od wytrzymalosci zaprawy a to bedzie na worku napisane, zasypujemy i zageszczamy po uzyskaniu min wytrz. . Z reguly sciany muruje sie do wysokosci 1m a na drugi dzien ewentualnie kolejne warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 15.06.2011 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 napisze jak ja to widze; w cwartek rano bedzie geodeta,nie wiem jak dlugo bedzie wytyczal budynek ale pewnie jeszcze zdaze tego dnia wykopac fundament, facet ktory zdejmowal humus po obejzeniu projektu powiedzial ze wykopie je w 3godz zostana male poprawki.w piatek rano wyleje chudziaka pod lawy a wieczorem poloze zbrojenie ktore jest juz przygotowane w sobote przyjedzie grucha i zaleje lawy. w poniedzialek byl by czas na szambo... wtorek,sroda i czwartek murowanie bloczkow. w nastepnym tyg izolacja ocieplenie zasypanie kanaliza i wylewka. dodam tez ze nie bede tego sam robil tylko w sumie zawsze na budowie beda cztery osoby nie liczac operatora koparki i wylewek do ktorych bedzie wieksza ekipa. moze jestem optymista ale nie mam innego wyjscia... co myslicie o moich planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 15.06.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 z tego co wynika to kopiesz dziure i chlastasz betonem gdzie popadnie, bez izolacji pionowej, poziomej fundamentu i dopiero dajesz na gore pozioma. Jezeli teren nie jest jakis spadzisty to chudziak nie jest potrzebny, i nie wymagany jest poslizg fundamentu. Pamietaj abys patrzyl paprochom na rece jak beda kopac, bo to co wykopie lub narusza, juz musi byc usuniete albo wypelnione chudziakiem. NIE WRZUCAJ SPOWROTEM USUNIETOGO GRUNTU DO WYKOPU, bo bedziesz musial ubijac a to nie zawsze pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 16.06.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 bede kopal caly fundament na szerokosc law ktore maja 45cm wysokosci na nie pojdzie izolacja pozioma a reszta bedzie murowana, omalowana abizolem czy jak to sie nazywa ocieplona styro zatopiona siatka i folia kubelkowa, rozwazam wersje bez styro ale musze to przemyslec... chudziak mial by na celu utwardzic podloze, boje sie ze przy wylewaniu go z taczki oberwia sie boki i bedzie gozej...co do koparki to jestem spokojny bo gosciu jest najlepszy w okolicy. myslalem tez zeby dac zamiast chudziaka kamien polny i gruz ale to tez wiaze sie z ryzykiem obrywania bokow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abol1 16.06.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 U mnie koparka wykopała dól 10x10m pod piwnice 1.8m głębokości w 2 dni.Następnie kopałem ręcznie wykop pod ławy fundamentowe 50x40cm w glinie w 3 dni.Zbrojenie ukręcone w 2 dni. Zalanie betonem ław ok 1 godz.Po ok 4 dniach kopałem ziemie między ławami na sztycha pod chudziaka oraz pod kanalizacje- 2 dni Nastepnie zasypałem pospółką,ułożyłem rury kanalizacyjne, zagęściłem zagęszczarką i wylałem chudym betonem w 1 dzieńPrace wykonywałem sam+ 1 osoba i dorywczo kuzyn.Robiłęm po 12 godz.bo chciałem zdążyć przed deszczami.Murarze przychodzą po 3 tyg od zalania ław fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.06.2011 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 napisze jak ja to widze; w cwartek rano (...) ... co myslicie o moich planach? spoko, tylko wez poprawke na pogode - to loteria :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 17.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Nie izoluj nastepnego dnia i nie Zageszczaj gruntu wokol scian !!!!! . Wytrzymalosc sciany jest zalezna od wytrzymalosci zaprawy a to bedzie na worku napisane, zasypujemy i zageszczamy po uzyskaniu min wytrz. . Z reguly sciany muruje sie do wysokosci 1m a na drugi dzien ewentualnie kolejne warstwy. Wanker bzdety piszesz w dodatku umiejętność czytania ze zrozumieniem jest dla Ciebie obca jak widać-konfabulujesz. Mowa o zagęszczeniu po zasypaniu w środku a żeby ściana się nie rozeszła to wpierw trzeba zasypać z zewnątrz i nikt tu nie mówi o zagęszczaniu z zewnątrz choć nie rozumiem jeśli nawet to co by było w tym złego.. Myślący logicznie człowiek do których "ty" się nie zaliczasz nie będzie kładł lepiku na mokrą ścianę fundamentową i kleił styropianu podobnie jak nie będzie zasypywał fundamentu dzień po wymurowaniu. Ogarnij się chłopie bo fantasmagorie uprawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 17.06.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 z tego co wynika to kopiesz dziure i chlastasz betonem gdzie popadnie, bez izolacji pionowej, poziomej fundamentu i dopiero dajesz na gore pozioma. Jezeli teren nie jest jakis spadzisty to chudziak nie jest potrzebny, i nie wymagany jest poslizg fundamentu. Pamietaj abys patrzyl paprochom na rece jak beda kopac, bo to co wykopie lub narusza, juz musi byc usuniete albo wypelnione chudziakiem. NIE WRZUCAJ SPOWROTEM USUNIETOGO GRUNTU DO WYKOPU, bo bedziesz musial ubijac a to nie zawsze pomaga. Panie fachowiec co chudy beton ma do pochyłości terenu? Chudy beton jest po to aby woda z betonu/mleczko nie była odciągnięta szybko przez piasek w wykopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts