Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCYile wziac urlopu na zrobienie fundamentow

pawel2210

Recommended Posts

witam. pracuje za granica i w lipcu jade do pl na urlop:) mam pytanie czy zdaze w dwa i pol tygodnia wylac fundamenty, wymurowac scianke z bloczkow betonowych i wylac chudziaka nie chodzi o sama prace bo z tym mysle ze nie bedzie zle tylko o czas ktory trzeba odczekac pomiedzy kolejnymi etapami... mam juz wszystkie materialy dokumenty pokrecone zbrojenie i zdjety humus. w projekcie mam 10cm chudego betonu na to 45cm lawy a na nie pojdzie sciana z emek 6 lub 7 warstw chcial bym to ocieplic, zasypac,zagescic i wylac podbeton. czy jest to realne? prosze o pomoc jakie jest wasze zdanie i doswiadczenia.

Gość zibik_eng
Zatrudnij profesjonalną firmę, zatrudnij prawdziwego kierownika budowy i dobrego inspektora nadzoru inwestorskiego a to się będzie działo na budowie będzie cie mało obchodzić - Wtedy zamiast do "roboty" pojedziesz na urlop...

poziomic mam kilka:) co do ekipy to bedzie do murowania... najbardziej boje sie tego zageszczania piachu przed wylewka posadzki bo wszystko bedzie swieze... cztery warstwy emek beda wystawac poza zewnetrzna warstwe ziemi wiec boje sie ze przy zageszczaniu rozejda sie na boki... co o tym myslicie? prosze o normalne odpowiedzi nie chce sie z nikim klocic i nie stac mnie na wynajem firmy ktora zrobi wszystko za mnie.

Po wymurowaniu ściany fundamentowej zaizoluj ja i dociepl a potem zasyp boki i wtedy zasyp środek i zagęszczaj.

W ten sposób ściany Ci się nie porozchodzą.

ława powinna trochę odstać przed murowaniem ściany z bloczka. Wcześniej dobrze by było ławę zaizolować lepikiem lub/i papą na gorąco.

Po wymurowaniu ściany fundamentowej zaizoluj ja i dociepl a potem zasyp boki i wtedy zasyp środek i zagęszczaj.

ława powinna trochę odstać przed murowaniem ściany z bloczka. Wcześniej dobrze by było ławę zaizolować lepikiem lub/i papą na gorąco.

Mokrych fundamentow NIE IZOLUJE SIE lepikiem i tym bardziej na goraca :jawdrop: .

Nie izoluj nastepnego dnia i nie Zageszczaj gruntu wokol scian !!!!!:jawdrop: . Wytrzymalosc sciany jest zalezna od wytrzymalosci zaprawy a to bedzie na worku napisane, zasypujemy i zageszczamy po uzyskaniu min wytrz. . Z reguly sciany muruje sie do wysokosci 1m a na drugi dzien ewentualnie kolejne warstwy.

napisze jak ja to widze;

w cwartek rano bedzie geodeta,nie wiem jak dlugo bedzie wytyczal budynek ale pewnie jeszcze zdaze tego dnia wykopac fundament, facet ktory zdejmowal humus po obejzeniu projektu powiedzial ze wykopie je w 3godz zostana male poprawki.w piatek rano wyleje chudziaka pod lawy a wieczorem poloze zbrojenie ktore jest juz przygotowane w sobote przyjedzie grucha i zaleje lawy. w poniedzialek byl by czas na szambo... wtorek,sroda i czwartek murowanie bloczkow. w nastepnym tyg izolacja ocieplenie zasypanie kanaliza i wylewka. dodam tez ze nie bede tego sam robil tylko w sumie zawsze na budowie beda cztery osoby nie liczac operatora koparki i wylewek do ktorych bedzie wieksza ekipa. moze jestem optymista ale nie mam innego wyjscia... co myslicie o moich planach?

z tego co wynika to kopiesz dziure i chlastasz betonem gdzie popadnie, bez izolacji pionowej, poziomej fundamentu i dopiero dajesz na gore pozioma. Jezeli teren nie jest jakis spadzisty to chudziak nie jest potrzebny, i nie wymagany jest poslizg fundamentu. Pamietaj abys patrzyl paprochom na rece jak beda kopac, bo to co wykopie lub narusza, juz musi byc usuniete albo wypelnione chudziakiem. NIE WRZUCAJ SPOWROTEM USUNIETOGO GRUNTU DO WYKOPU, bo bedziesz musial ubijac a to nie zawsze pomaga.

bede kopal caly fundament na szerokosc law ktore maja 45cm wysokosci na nie pojdzie izolacja pozioma a reszta bedzie murowana, omalowana abizolem czy jak to sie nazywa ocieplona styro zatopiona siatka i folia kubelkowa, rozwazam wersje bez styro ale musze to przemyslec... chudziak mial by na celu utwardzic podloze, boje sie ze przy wylewaniu go z taczki oberwia sie boki i bedzie gozej...co do koparki to jestem spokojny bo gosciu jest najlepszy w okolicy. myslalem tez zeby dac zamiast chudziaka kamien polny i gruz ale to tez wiaze sie z ryzykiem obrywania bokow...

U mnie koparka wykopała dól 10x10m pod piwnice 1.8m głębokości w 2 dni.

Następnie kopałem ręcznie wykop pod ławy fundamentowe 50x40cm w glinie w 3 dni.

Zbrojenie ukręcone w 2 dni. Zalanie betonem ław ok 1 godz.

Po ok 4 dniach kopałem ziemie między ławami na sztycha pod chudziaka oraz pod kanalizacje- 2 dni

Nastepnie zasypałem pospółką,ułożyłem rury kanalizacyjne, zagęściłem

zagęszczarką i wylałem chudym betonem w 1 dzień

Prace wykonywałem sam+ 1 osoba i dorywczo kuzyn.

Robiłęm po 12 godz.bo chciałem zdążyć przed deszczami.

Murarze przychodzą po 3 tyg od zalania ław fundamentowych.

Nie izoluj nastepnego dnia i nie Zageszczaj gruntu wokol scian !!!!!:jawdrop: . Wytrzymalosc sciany jest zalezna od wytrzymalosci zaprawy a to bedzie na worku napisane, zasypujemy i zageszczamy po uzyskaniu min wytrz. . Z reguly sciany muruje sie do wysokosci 1m a na drugi dzien ewentualnie kolejne warstwy.

Wanker bzdety piszesz w dodatku umiejętność czytania ze zrozumieniem jest dla Ciebie obca jak widać-konfabulujesz.

Mowa o zagęszczeniu po zasypaniu w środku a żeby ściana się nie rozeszła to wpierw trzeba zasypać z zewnątrz i nikt tu nie mówi o zagęszczaniu z zewnątrz choć nie rozumiem jeśli nawet to co by było w tym złego..

Myślący logicznie człowiek do których "ty" się nie zaliczasz nie będzie kładł lepiku na mokrą ścianę fundamentową i kleił styropianu podobnie jak nie będzie zasypywał fundamentu dzień po wymurowaniu.

Ogarnij się chłopie bo fantasmagorie uprawiasz.

z tego co wynika to kopiesz dziure i chlastasz betonem gdzie popadnie, bez izolacji pionowej, poziomej fundamentu i dopiero dajesz na gore pozioma. Jezeli teren nie jest jakis spadzisty to chudziak nie jest potrzebny, i nie wymagany jest poslizg fundamentu. Pamietaj abys patrzyl paprochom na rece jak beda kopac, bo to co wykopie lub narusza, juz musi byc usuniete albo wypelnione chudziakiem. NIE WRZUCAJ SPOWROTEM USUNIETOGO GRUNTU DO WYKOPU, bo bedziesz musial ubijac a to nie zawsze pomaga.

Panie fachowiec co chudy beton ma do pochyłości terenu?

Chudy beton jest po to aby woda z betonu/mleczko nie była odciągnięta szybko przez piasek w wykopie.