Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też gdzieś pisałam o Samsungu, bo wpadłam przypadkiem do ich showroomu jak tylko otworzyli. Bardzo mi się podobała Samsungowa zmywarka. „Pierze” kurtyną i można załadować tylko połowę. Piekarnik też boski. Tylko ceny są takie, że klękajcie narody.

Wyższe ceny ma tylko Miele, ale to już podobno Rolls Roycey wśród AGD.

do kompley plyta z Samsunga, indukcja

maja dwa rozmiary, 76cm i 91.44, ja chce ta wieksza

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-cooktop-nz30k7880ug-aa-nz30k7880ug-aa-001-front-black_zpszxojc5yu.png

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-cooktop-nz36k7880ug-aa-nz36k7880ug-aa-019-front-black_zpswkz4osff.png

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-cooktop-nz36k7880ug-aa-nz36k7880ug-aa-006-lluminated-display-black_zpsd4ipdwse.png

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-cooktop-nz36k7880ug-aa-nz36k7880ug-aa-009-detail-black_zpsf9na8qe6.png

uwielbiam ten ich wirtalny ogien

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-cooktop-nz36k7880ug-aa-nz36k7880ug-aa-012-dynamic1-black_zpsspeucjt9.png

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz30k7880ug-aa--60128295_zpsjpoflwkq.jpeg

flex zone jest najlepszy bo dziala jak jeden, dwa badz 3 extra palniki, a oprocz nich te obok okragle

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz36k7880ug-aa--60128122_zpslogy6sgp.jpeg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz36k7880ug-aa--60128124_zpsdb0o7h1g.jpeg

i dziecko nie wlaczy

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz36k7880ug-aa--60312170_zpsucoeynmw.jpeg

najlepszy bajer ktory mi sie baaaardzo podoba to ten GUZIK...jest z magnesem

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz36k7880ug-aa--60128120_zpsropj3olp.jpeg

mozna plyte operowac samymi placami dotykowo badz uzywac tego pokretla i sobie krecic jak w zwyklej kuchence - co jest leosze przy zmianie temp

okap swoj tez maja (wisial tam na fotce co pikarnik pkazalam) i zsynchronizowac (trudne slowo psia mac) mozna z plyta

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz30k7880ug-aa--60128293_zpslvg5p2pb.jpeg

no i to co jara Emi - na telefon, ciekawe ile zasiegu ma

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/ca-feature-cooktop-nz36k7880ug-aa--60128124_zpsdb0o7h1g.jpeg

powiedzialam M ze on bedzie gotowal bo ma Samsunga

a tu na zywo, ale mieli w sklepie ta mniejsza, nie ta co ja chce

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6482_zps76briv8d.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6483_zps8niziujk.jpg

ma ramke ale z ciemnej stali wiec nie wali po oczach jak nierdzewka

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6484_zpsxcdlwhyb.jpg

a tu przekretlo, na druciku zeby ktos nie zajomal

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6481_zpsorwbuh8i.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6479_zpscetec8xo.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/cfc/IMG_6478_zpsiizoxh21.jpg

tak wiec juz wiem co chce i to wlasnie kupie. Piekny komplecik z jednej formy bede miec.

Sprawdzilam tez w sklepie i zmywarke wezme Electroluxa. Bosh za drogi wole do plyty to dolozyc, Kitchen Aid tez nieciekawa cena, a ten w sam raz. Tak czy owak sa drogie wszystkie na panele, nie wiem jak u Was ale u nas najtansza to z Ikei i jest 1200$, dlaczego one takie drogie???:sick:

mikrofale wezme Panasonica jak teraz mam, musi byc bez raczki a na wcisk bo za drzwiczkami. Chyba ze rozmiarowo sie zmieszcze bo Samsung tez ma fajna mala.

kuchnie a raczej jej kawalek pokaze jak skonczymy co mamy teraz skonczyc zeby to jakos kupy sie trzymalo. Jutro albo pojutrze.

Pestka - listwy kladziemy pod sam sufit wiec sposob zakladania z Ikei jaki daja moga se wsadzic w 4 litery - nie dziala :sick: Co sie dzis M nameczyl to szok, ale sie udalo, na jego sposob. Nie mowili, sprawdzil w Ikei jak bylismy.

Samsung ma zla opinie na pralki i suszarki - niestety.

na zmywarki tez :sick: Na poczatku myslalam o niej z ta kurtyna, ale jak poczytalam opinie to juz niezbyt sie cieszylam, w dzis mi w sklepie babka sama powiedziala bez mojego pytania ze jako zmywarki maja duzo felerow. No ale - do zabudowy niestety nie maja i tak.

ceny duze fakt, ale moja lodowa tez tyle kosztowala to bede po jednej czesci kupowac. Miele mamy, ale mysle ze mi Samsung starczy, kosztem kuchni z Ikei :p

poczytam zobacze po wiela te okna z chmurkami chodza, oj caly dzien bym lezala w sypialni, szkoda to dawac do M jaskini :no:

Sprzęty super ale dla mnie bajery to są na chwilę. Człowiek się pobawi a potem i tak używa tylko standardowych opcji.

Co do mojej kuchni to własnie na raty chciałam ale wymiękłam już przy pierwszym elemencie :bash: te dwie szafki z frontami bobyn to prawie cała moja pensja wiec jeszcze dobrze muszę się zastanowić. Frontów sama nie zrobię bo te co mi się podobają czyli w stylu bobyn do wykonania samodzielnego trochę trudne. Pozostają mi te najtańsze białe gładkie fronty bo tu koszt jakoś przełknę. Chciałam te fronty 201311_coki49a_415.jpg ale je wycofali. Albo kupię w to miejsce komodę w tym stylu 4834081396_1.jpg a reszta kuchni będzie czekać na lepsze czasy.

Doriko no ja bym tej lodowki nie kupila to byl tylko zart :rolleyes:

raz ze moja kupilam 3 lata temu i chodzi jak burza, dwa ze swoja uwielbiam, trzy ze moja ma ta ekstra szuflade z osobna temperatura ktorej tamta nie ma , a trzy - tez bym sie bala ze ten caly panel z ekranem poszedl by w diabli i sie popsul, ale fajnie bylo popatrzec. I sie pobawic nia w sklepie.

Co do plyty i jej bajeru z tym wirtualnym ogniem - to juz nie nowosc. Samsung juz ma ten ogien od lat, tyle ze mieli je na normalnych kuchenkach indukcyjnych jak moja kuchenka, ale ja czekalam na plyte i troche im zajelo. Nie chce plyty przez ten ogien ale zeby komplet AGD zrobic w kuchni pod lodowke. A ceny takie same jak za inne lepsiejsze.

Wiesz co weszlam na polska ikee, i zdumienie - Macie inne fronty niz my . Ten co pokazalas nie ma juz u nas tez, nawet nie wiem czy byl u nas, wyglada na to ze zastapili go innym - Hittarp. Podobny ale nie ma tych listew naokolo deseczek, widzialas? To z tego mialam wziasc szybkowe i zrobic kratke.

Za to macie te szafki ramkowe biale co Emi chce, Savedal a u nas ich nie ma , u nas Grimslov i nie sa biale a sa off white jak bobdyn :o

To nie dosc ze inne rozmiary szafek macie to jeszcze inaczej z frontami ;)

fakt ne jest taniocha. Tez sie wybralam nie w pore z ta kuchnia jak w tym okresie zawsze zastoj w pracy mamy.

komodka fajna, kurna gdzie masz tam kat? musze przelciec Twoj watek.

Piękne te Samsungi. Mnie niestety cena wyleczyła :(

A Amica w Kanadzie jest?

Doriko, kup jedną szafkę, a za miesiąc drugą :hug: Ja wiem jak to boli, gdy trzeba się tak skrobać po dnie kieszeni, ale powoli kupisz co chcesz. Nie spiesz się. Tak piszę, a sama bym chciała zawsze wszystko na raz mieć od razu gotowe. A potem usiąść i podziwiać. Czy ja tego doczekam :(

Te fronty co chciałaś ma moja przyjaciółka i bardzo na nie narzeka. Łapią jakoś wodę i 2 jej spuchły. Wymieniła i znowu w innym to samo. Pewnie dlatego wycofali.

Pestko nie o to chodzi że nie mam tyle kasy żeby kupić dwie na raz a raczej przeraża mnie fakt że to tyle kosztuje. Po prostu mając takie dochody jakie mam muszę się wyleczyć z tych frontów. One są po prostu dla mnie za drogie. Wiele rzeczy mam jeszcze do kupienia i wydając tyle na jedną szafkę nie urządzę się do emerytury a mam do niej jeszcze poro czasu. Coraz bardziej się skłaniam do komody w tym miejscu choć funkcjonalnie wolałabym szuflady z ikeoskiej kuchni bo trzymałabym tam zastawę.

U siebie Maniu wkleiłam zdjęcia na których co prawda słabo ale jednak widać to miejsce gdzie ma być ta komoda.

Napisałam u Ciebie, Doriko.

Szuflady w tej komodzie może można przystosować do trzymania zastawy. Poza tym podoba mi się ten górny rząd szuflad.

Już dziś nic nie wkleję, bo J ściągnął najnowszy sezon Wikingów i mnie pogania do „kina”, ale jutro wrzucę u Ciebie kilka pomysłów komodowych i może znajdę tę fotkę, o której napisałam u Ciebie.

Kwestię kasy rozumiem. Mam dokładnie to samo. Tkwi mi w głowie seria granic kwotowych na różne przedmioty i blokuje kupno. Ale w przypadku mojej kuchni zrobiłam ten pokrętny wyjątek, bo ta, którą miałam dotąd była ze mną w sumie 32 lata. Poza tym miałam dopływ pieniędzy i choć nie da się mimo to poszaleć, bo muszę myśleć o emeryturze, której pewnie nie dostanę, albo taką, że starczy na cukierki, to się usprawiedliwiam. I jeszcze to, że ja wprawdzie nieregularnie bardzo zarabiam pieniądze i to jest coraz większy problem, ale zdarzają się nadspodziewanie dobre zarobki. Wtedy łatwiej jest wytłumaczyć sobie wydanie pieniędzy na coś bez czego da się żyć.

czasami na swoim gorzej bo trzeba kase trzymac na boku.

Kuchnie robimy z tzw extra kasy. Odlozone co jest jest nigdy nie ruszane. Ja znow nie emerytura sie martwie ale tym czy praca bedzie czy nie wiec zapas musi byc. Nieruszany. Poprostu w tym miesiacu i pewno nastepny, wszystko "na rozrywke" przeznaczone na kuchnie. M powiedzial - ryz i ketchup. Na zapas zostawilam tez kilka faktur, niektore az z pazdziernika i caly grudzien. Tutaj duzo firm jak i nasza ma przestuj styczen-luty czasem az do marca, nietore sa zamykane nawet na miesiac, wiec zawsze kilka zostawiamy nie odebranych zaplat zeby bylo co wystawic.

No ale, zaskorniaki tez maja swoj limit wiec tez kuchnia po kawalku :cool: bo nie planowana byla.

czasami pracowac i robic za wyplate miesieczna latwiej bo pewne jest :cool:

Moja emerytura to ten dom. Tutaj nie ma zwyczaju ze sie dzieci wprowadzaja do domu jak rodzice umra. Dzieci swoje kupuja. Bo lubia cos innego. Bo nie beda czekac. Bo nie ma zwyczaju ze sie wprwadzaja z nowa rodzina i na kupie sie mieszka. Ja bym tak nie potrafila.

sluchajcie, pojechalismy dzis po te drzwiczki i zawiasy. Doszlismy do wniosku tez ze wsadzimy wieksza szafke kolo lodowki, ta co byla jednak nie pasowala nam. Na cherbate i kawe tez wieksza wsadzilismy. Wiec M ja dzis sciagnal, rozkrecil, spakowal. Byla nawiercona bo gore przyczepil. W Ikei wiedzieli, problemu nie mieli , zrobili wymianke na nowa wieksza, M tylko pare zlotych doplaci. Jak cekal tam ja poszlam sie powloczyc i oooohh jak dobrze ze poszlam :D Bo zucili nowy towar - wzielam te dwie co mialam brac ale z tego zucili za 50% ceny kupilam : drzwiczki nad lodowke, drzwiczki nad okap, jedne drzwiczki zeby oblozyc szafke z herbata z boku (zamiast paneli) i jedna mala tez jako zaslepke. Plus - panel do zamaskowania z boku zmywarki gdzie stoi ta wezsza szafeczka. Nowki drzwiczki niejechane :yes::D:yes: Polowa ceny? odrazu wzielam.

To teraz jeszcze mi brakuje drzwiczek na ta szafke co zamienilismy i boki na lodowke i cala ta gora bedzie skonczona. Nie licze reszty drzwiczek co potrzebuje na boki oblozyc, to jeszcze 4 mi trzeba.

Pestka jesli mialam serce i lekka reke wydac kase na kilka Mac'ow bede miala i na AGD. Nie kupie naraz pewno, bede po kolei. Najwazniejsze i co pierwsze kupie to plyte. malo gotuje ale nadal gotuje wiec potrzebna. Z piekarnikiem sie nie spiesze bo malo pieke a mieso dusze. zmywarka moze poczekac tez - mam wielki zlew jakby nie bylo i czesciej myje recznie niz w zmywarce wiec jest ok.

Gdybym ta kuchnie robila w lecie byloby inaczej, wtedy wiecej roboty i duzo wiekszych wiec i wieksza kasa wpada naraz, a tak po kolei.

po raz enty tez sie przekonalam ze powinnam zawsze sluchac swojej intuicji. Bo niezawodzi. Odbilo mi z drzwiczkami w kratke chociaz intuicja mowila wziasc z czysta szyba i zrobic krzyzak - teraz zaluje. Dzis nie dalam sie poniesc jakims glupim zagrywkom i M chociaz burczal tez nie przekonal mnie, wymyslilam cos wczoraj w nocy i plan spelnilam i ta mala zmiana bardzo zabilam Ikee :yes:

pokaze jak skoncze.

dzis M zalozyl szafke i zrobilismy okap. Czekam az pacianie wyschnie i musze pomalowac.

Doriko pomysl komody jest super. :yes:

Fajne te fotki, które u Doriko wstawiłaś :)

U mnie maczki to narzędzie pracy. Dlatego co jakiś czas podnosimy standard. Dlatego kasa na nie musi być.

Inaczej pewnie miałabym owszem maca, ale jakiegoś zdrowo przechodzonego, taniego. Tak samo monitory. Muszą dobrze kolor pokazywać i jeden musi być kalibrowalny, a to kosztuje.

Problem w tym, że w PL coraz gorzej ludziom w moim zawodzie.

a Ty wiesz , moj szwagier w Pl jest grafikiem, sklada tez ksiazki, robi zdjecia - albumy, przewodniki i jakies cuda niewidy. Musi miec dobra grafike do obrobki zdjec i nadal na poczciwym zwyklaku robi, nie ma Mac'a. Dla niego wazniejsze sa obiektywy. On tez mnie Nikonem zarazil.

swego czasu zanim zrobilam swoja wyspe - jak sie okazalo normalna - kombinowalam zeby z komody zrobic bo wyglada to swietnie. Ale koniec koncow jak ustalilam jak ma stac i ze tam idzie mikrofala - na 60 cm gleboka mam - zadna komoda nie podpasila i zbudowalismy normalna. Ale bardzo mi sie nadal podobaja takie sypialniane wstawki w kuchniach. Badz bufety z jadaln w kuchni.

mecze sie nad okapem. A jednoczesnie sie doczekac nie moge jak blisko mi zrobili farbe. Niestety, jak sie chce zabic Ikeowski wyglad trzeba kombinowac.

a co do zawijanai bo pisalas ze nie zawinelas - ja po przesadzeniu przed sniegiem trzech choinek - nie zdazylam ich zawinac. male sa, co prawda 3 rok w ziemi siedzialy ale zaraz jak je przesadzilam sniegi i mrozy i M jeszcze je obsypuje z odsniezarki. Ciekawe czy przezyja.

Boguska jak glupia listki puscila, obcinalam ja przed swietami 2 dni.

no a tej firmy AGD co pytalas tu nie ma.

szybkie meldowanie

dochodzi 9 rano, na dworzu -20C, nie wiem ile odczuwalna, to tylko na termometrach pokazuje wiec napewno zimniej jak sie wyjdzie - nie wychodze dzis nigdzie ;)

ale co wazne - po nocnym malowaniu spojrzenie za dnia - FARBA PASUJE :rolleyes: Jakby ich farba malowane tak kolor zrobili :wiggle:

dzis dalsza czesc malowania i moze M skonczy listwy na gorze i zalozy mi swiatelka pod spodem , trzeba by tez zmywarke wysunac i podlaczyc swiatlo od witrynki z tylu.

Nic nie owijałam w ogrodzie, ale wczoraj w panice podwyższyłam kopczyki pnącym różom.

Nie wiem jak reszta zniesie ten atak mrozów. Rhododendrony liście w trąbki zwinęły. Jeszcze takich nigdy nie widziałam.

Twój szwagier pewnie sporo młodszy ode mnie. Ja mam właśnie z tym największy problem. Wszyscy chcą młodych grafików ;) To raz, a po drugie wyczerpały mi się dobre układy. Kilka gazet przestało się ukazywać, do niektórych nie wystartuję, bo mi sposób pracy nie odpowiada. Po prostu już bym tak jak tam harować nie mogła.

wcale nie jest mlody, w tym roku 51. Dosc dlugo pracuje dla jednej firmy ale ma zlecenia spoza tez, razem z zona to robia. Przywiozlam kilka przewodnikow, albumow co robili, ostatnio jak bylam to skladal Malczewskiego.

Ty wiesz, jak sie czlowiek przyzywczai ze nie robi 8-4 i do domu tylko jak wypadnie i sa dni wolne (czasem duzo) to ciezko wrocic do kogos i tyrac bo wymagania inne. Jak wymagaja od ciebie to co innego niz sie wymaga od siebie samego.

ja zawinelam co sie dalo, niektore juz ostatni raz bo beda za wysokie. -20 to zadna temperatura, czekam az bedzie -40 :cool: Co roku tak dowali, Styczen dopiero sie zaczal.

Przez to ze dzieci byly i zaczelismy kuchnie skladac - nadal mam choinke! jeszcze nigdy tak dlugo nie mialam. Na dworzu juz jelonki i swiatelka wylaczone, w domu nadal sie zapalaja w jadali musze wylaczyc i wziasc sie w koncu rozebrac ja. Az sie mi myslec nie chce ile znowu dyfu bedzie a brokat bede odkurzac przez rok bo zawsze gdzies wylezie.

myslalam ze dzis pokaze kuchni kawalek bo wyszlo fajnie . I co? i nico. M zakladal listwe maskujaca swiatelka i ucial zle. Nie ma wiecej, mialam na jedna strone tylko. Nie jade do Ikei juz, bylam ostatnio chyba z 4 x. Ale ze kawalek jest a kawalka niet - wyglada jak pol dupy zza krzaka i nie pokaze. Ale swiatelka przyczepione.

Nie obylo sie bez extra roboty...:cool:

M byl przekonany ze zmywarka na wtyczke i z tylu kontakt, nie wiem skad tak myslal, no ale skoro tak powiedzial? Ale pytalam czy nie na kabel. Wyciaga ja i co? I kabel, zero wtyczki. Na szczescie puszka byla zaslepione w zmywarce i zalozyl w niej kontakt to podlaczylo sie swiatelka.

Okap tez na kabel, przerabial nasz jak sie wprowadzilismy bo na wtyczke byl. Piekarnik na sile, plyta tez bedzie na sile...nic po ludzku tylko wez i ciag czleku ekstra grube kable.

a z malych projectow to mam jeszcze tak:

zrobic ramke jaka na skrzypce

zrobic ramke i rozciagnac plotno Moneta

zrobic szafke w scianie na ksiazki na gorze

pomalowac moj drugi stolik nocny - jak kupiony tak stoi w pieknym turkusie i zgrzyta z reszta - posciel fioletowa ostatnio

robitek sie uzbieralo a checi brak. Rano jeszcze M musi jedna rzecz w kuchni z szafkami zrobic i moge zabrac sie za sprzatnie syfu.