Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

zadnych paczkow nie bylo, wszystko jak bylo z zeszlego roku, stare kolce itp. Tak, scielam po skosie, to to wiem ze tak trzeba :yes: wszystko zawsze po skosie tne.

do samego spodu ciezko mi sie dostac bo jak pisalam podsypka zimowa zamarznieta, sam lod, nie dam rady odchylic na sile nawet ani rozbic. Ucielam co sie dalo. I jak najlepiej sie dalo zeby wyciac czarne. No jak nie poszlo grzybem w korzenie to dobrze bo moze odskocza. I nie trzeba wykopywac. Ta ostatnia tylko nie wiem bo podejrzanie wygladala, ale i najbardziej zamarznieta naokolo.

Pestka spryskac ja czyms na grzyba teraz?? juz mrozow po 20 na minusie nie bede miec, ma byc na plusach w nocy, moze z jeden dzien -2 do -5

Mika wypluj...swjego mam juz cos kolo 4-5 lat. Pewno by wysiadl jakbym czesto uzywala :lol2:

a ochoty na sernik mi narobilas:sick:

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania słaba z Ciebie snobka skoro mikser za pincet $ masz... :lol2: kurde u was to one tańsze są niż nasze kmix czy zelmery - retro planetarne. a jakościowo lepsze. a po ile masz Kenwoody - te najdroższe?

Mika teraz sprzęty są sztucznie powtarzane żeby się interes kręcił :mad:

ten gotujacy mikser ma mega dużo zastosowań - budynie, kremy angielskie, masy jajeczne na lody, ciasta ucierane, krowki, temperowanie czekolady, wyrastanie ciasta drożdżowego,

gotowanie i duszenia dań jednogarnkowych - które trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypalily.... itp itd.

no i ma dużą mise - mnie czasem jej potrzeba, chociaż z drugiej strony często robię malutkie porcje ciasta i do tego lepszy jest mój mały mikser, bo ten duży tylko rozsmaruje po ściankach :lol2:

a ser fajnie mieli się w melakserze. idealnie zmielone bez przepuszczania milion razy przez maszynke. chociaż do serników ostatnio kupuje ser w wiaderku :lol2: Jest kilka takich mielonych serów a nie homo nie wiadomo udajacego ser.

oprócz miksera mam błogosławieństwo maza na dysonka :D oglądaliśmy ostatnio, spodobał mu się. po za tym jest maga przepaść między dysonem a wszystkimi innymi odkurzaczami.

za to płytę samsunga uznał za dziwactwo i fanaberie.... a dzisiaj mi piszczal, że w samochodzie który chciał kupił zrobili wszystko na dotyk i nie ma gałek ani zegarów itd, że źle się obsługuje. :lol2:

Emi jakie 500 :lol2: 500 to pisalysmy o mocy 500 :lol2: dalam 700 napisalam ale w zaokragleniu, dokladnie 750 plus podatek to razem 850$, kilka lat temu, teraz za 800$ mam ten z 1.3HP mocy he he. No tego z drutami ! Nie o cene chodzilo a o moc silnika mi. pierwszy 300 watow co mialam mial taka mala miske jak Twoj, teraz mam 5.67 litra i powiem Ci ze zrobilo ogromna roznice, ja robie tylko wielkie blachy ciast i sernikow wiec te mniejsze byly za male dla mnie :sick: Chleb jak robie czy chalke tez juz nie przekladam rosnie mi w tej misie. Z malego mi wyplywalo a tu super rosnie i potem sru na stolnice.

KA niby amerykanski wiec u nas taniej ale tez moim zdaniem zawyzone ceny nawet tutaj. A i tak Made in China :mad:

Emi juz kiedys pisalam ze KA wcale nie jest naj;epszy. On pprostu wyglada najladniej :lol2:

nie wiem ile Kenwood musze zobaczyc

no shit, Dysona bedziesz kupowac to tez snobistyczne :lol2::lol2::lol2:

a moja Mloda kupla ostatnio Hoovera, po Dysonie kazda firma zaczela odgapiac od Dysona sie rozumie, wiec kupila i powiedziala ze lepszy od Dysona - swojego musiala wywalic, dziecko cos jej polamalo. Czy lepszy? nie wiem. Obadam u niej w domu.

na powolne duszenie/gotowanie tutaj uzywaja slow cooker. Rano wlaczaja po powrocie z pracy maja obiad gotowy. I tylko do miesa jest. A nie ze ciasta czy kremy. ja nie mam. Pichce w garnku.

to by;y ceny od nich ze strony, w sklepach moga byc inne, nie wiem jak Kenwood dziala (czy jak chca czy jak Dyson czy Apple ze ceny sklepy nie moze swojej dawac a musi sprzedawac po takiej jak oni nazuca i ani centa drozej ani taniej).

no i.......sprawdzilam jeszcze, wiec ten za 700$ ma tez kiszke nie dodatki, zupelnie jak KA - do drozdzowego haka, do jajek ubijaczke, do ciasta i na tym koniec. Reszte trzeba dokupic. Se. Samemu. o ! a ceny za dodatki wiesze niz KA ma swoje.

eeee...nie podoba mi sie, wole KA z wygladu :lol2:

Mania dziwne :o u nas kenwood gotujacy ma moc coś koło 1700, musiałabym sprawdzić.

odkurzacz obadaj, w tym dysonie najfajniejszy jest ten wygląd i to że jest malutki taki... Ma wszystko przy uchwycie, i ta stacja lądująca.

na razie nie rozglądałam się za odkurzaczem. Tylko na stronę zerknelam, sprawdziłam czy da się rurę dokupić w normalnym kolorze :lol2: No i w sklepie przekonałam się czym się różni nowszy model od starszego... :sick:

Ei po krotce Ci powiem - Wy w Polsce jestescie zafacynowani wieloczynnosciowymi robotami i nie mow ze nie.

Tutaj tak nie jest.

Na 100% ludzi u nas (mowie o Canadzie i US) 95% kupi KA, 4% kui cos taniego bye robilo do 100$, a 1% sie skusi na takie jak Wasze Kenwoody. Nie przyjely sie.

Poprostu to 95% wliczajac mnie patrza na wyglad i ze ma stac i oczy cieszyc. Co kraj to obyczaj :lol2:

sprawdzilam....u nas jest tylko jeden gotujacy model KM080

a tu wypiska:

Body material:

Die cast aluminium

Bowl material:

Stainless steel

Bowl tool material:

Stainless steel

Colour:

Silver

Guarantee:

Yes

Motor power (wattage):

1150W

Size (cm):

16.0L x 13.0W x 15.0H inches

Speed:

Variable speed + Pulse - 3 stir speed settings

Wattage:

1150W cooking, 800W mixing

Weight:

41 lbs

w Polsce macie dwa , KM096 i KM094, moze to ze u nas 80tka to ma nizsza moc? i ze sie nie przyjal wiec nie poszli juz wyzej w modelach i mocy??

ten u Was

Obudowa - materiał wykonania:

Aluminium

Misa - materiał wykonania:

Stal nierdzewna

Narzędzia mieszające - materiał wykonania:

Stal nierdzewna

Kolor:

Srebrny

Gwarancja:

tak

Moc / silnik:

1500W

Rozmiar (cm):

38x41x33.5 (wys.xszer.xgł.)

Prędkość:

Płynna regulacja prędkości, praca pulsacyjna oraz 3 programy mieszania

Moc:

1500 W (silnik), 1100 W (płyta indukcyjna)

Waga:

13.6 kg (łącznie z misą)

zauwaz jedno ze u nas podaje wlasnie inna moc na mixer a inna na gotowanie i miksowanie jest nizsze, a u Was? jakos inaczej pisze. COS TU NIE HALO....ciekawe dlaczego i na ktorej stronie???

co do Dysona, nie wiem w koncu ktory berzesz?? bezprzewodowy czy duzy???

biorę ten bez kabla, mam centralny odkurzacz i chce taki dodatkowy do szybkiego odkurzania.

nooo u nas uwielbiają te takie kombo - roboty kuchenne, raczej w formie melaksera. nie znoszę ich, do tego nazywają się np. Kasia :wtf:

ale kenwood to przecież jest dokladnie taki sam jak KA tylko, że brzydszy. Ma przystawki, ale KA też ma tylko mniej bo ma mniej gniazd - jest okrągły na górze więc nie ma jak tam dać gniazda do blendera.

czytałam kiedys forum jakieś i porównanie KA do Kenwooda. kenek wypadał lepiej. stwierdzili że kenek do knajpy a KA do domu - bo właśnie na wyglądać o w sumie aż takiej mocy nie trzeba itp.

co z tą mocą to nie wiem właśnie o co chodzi, na pewno nie ma tysiąc watów żadna wersja.

na gaz dobre by bylo :popcorn: tanie w uzyciu, masz racje ha ha

sluchaj, powiem tak....albo najpierw cos Ci pokaze

tu masz stolowy i podlogowy PROFESKI...

962796.jpgCC-Attribution-TheDeliciousLife-Hobart.jpg

to sa Hobart'y. I co? wygladaja jak KA. wiesz czemu? Bo KA wzorowal sie wlasnie na profesjonalnych maszynach do wyrabiania ciasta drozdzowego.

mozesz sobie taki kupic, od 2 tys do kilkudziesieciu tysiecy $, ale bys kazdego powalila :yes:

i wiesz co??? tego stojacego na stole z checia bym wziela zamiast mojego KA.

nie uznaje wieloczynnosciowych robotow i powiem Ci dlaczego . Mixer ma byc do wyrabiania ciasta drozdzowego czyli tzw. dough mixer, a nie ze jeszcze robi 150 innych rzeczy. Gotowanie w mikserze, no thank you, od tego jest kuchenka. Blender na gorze? PO CO???? blender sie ma osobno. kazda dodatkowa rzecz dolozona oslabia moc robota , i to wyszlo na tym co Ci pokazalam ze jednak sile ma mniejsza jak co do czego. 150 dokladek , jakbym kupila buty za 2 tys wiedzac jednoczesnie ze moge je zapiac do nart albo do lyzew. Jak dla mnie to bez sensu. I wiesz co, wcale mniej miejsca nie zajmuje bo nadal potrzebujesz miejsce na wszystkie dokladki. I sadze ze to jest powod dlaczego te Kenwoody z gotowaniem sie nie przyjey tutaj.

ten Kenwood tez nie jest profesjonalnym, tez jest na domowy uzytek. W zadnej szanujacej sie restauracji, knajpie, piekarni nikt takiego by nie uzywal. Do malej knajpki moze, ale to nadal nie jest profesjonalny robot.

ze bosch sie nie przyjal..hmm..staralam sie byc ucziwa w swojej ocenie, tez slepo sie najaralam ze europejskie bedzie lepsze a sama pamietasz ze wyszlo zle. zaplacilam 1400$ a moja za 500$ stara byla o niebo lepsza - domywala, wszystko suche bylo ito itd. Ostatnio jeszcze odkrylam ze Bosch ma do dupy widelki sa poprostu koszmarne - za blisko siebie i zle ustawione . Ciezko durny talez wsadzic nie mowiac o reszcie. Myslalam ze tylko ja zle to odbieram, niestety poczytalam na necie - ludzie ten sam problem mieli.

Swoich duzo nie mamy, albo raczej typowo amerykanskich, wiekszosc to firmy koreanskie, japonskie i inne itp.

No a suszarki? , zobacz jak mialabym czekac 2hr na wysuszenie to bym kota dostala skoro moja w pol hr suszy.

a co do Samsunga plyty , jaki wydziw maz widzial? przeciez ona jest dotykowa jak kazda indukcja , kreciolek to jest opcja i nie trzeba jej uzywac, poprostu fajny dodatek dla tych co lubia krecic :D jest na magnes . Mam dwa takie radia w samochodach i wiesz co, zadne halo nie jest , M sie uocieszyl na poczatku a teraz sie uwagi nie zwraca :D Tylko ja zawsze musze myc upaciane paluchami ekrany jak ide samochody myc :p

Tylko patrz jak inne firmy zaczna kopiowac Samsunga z dodatkowa galka bo wszystkie sa tylko dotykowe.

Moja kuchenka co wywalilam byla dotykowa i jakos nie tesknilam za przekretlami. Kwestia przyzwyczajenia.

ostatnio ogladalam u nas jakas gazowa plyte ze byla dotykowa...widzialas takie cos w Europie?

ale tak mysle ze jakby Bosch wyszedl z tymi modelami plyt na szkle i rozmiarami na nasz rynek mialby dobry popyt. Musisz pamietac jedno....monopol rzadzi i duzo jest hamowane. A szkoda. Bo gaz jak to gaz, nic innego nie bedzie, wazne jak mocno pali a Bosch ma ok, nie ze najwecej puszcza ale jest OK, ale plyta szklana by zwojowali rynek.

A kenwood jest angielski a mimo to i tak jak wszystko inne - MADE IN CHINA :wave:

Edytowane przez mania1220

Emi a wiesz co, moj bezprzewodowy sie laduje na samym kablu...za duzym lustrem w jadalni, lezy na podlodze, a ladowarka scienna w szufladzie ;)

nie mam gdzie powiesic ;) brakuje mi w tym domu takich spizarek, kanciap itp co Wy macie.

Mika a to??

i-banquet-mlynek-do-maku-czerwony-56504.jpg

przywiozlam sobie kiedys z Polski wlasnie taki podobny do maku.