Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Super są te fontanny ścienne, Mmikka :)

Ja chcę przy warzywniku zrobić mały wymurowany basenik z murkiem z kranem. Generalnie coś jak twoja fontanna, Maniu, tlko małe i z kranem, anie wodospadami. To ma być użytkowe, a nie tylko ozdobne.

Cięgle mam nadzieję, że jak powstanie piwniczka – J codziennie sprawdza jak z wodą wykopie :) – to zrobię tam wodospadzik z oczkiem i sporym żwirowiskiem.

Poza tym potrzebny mi też elegancki kran na froncie domu i tam chciałabym taką żeliwną pompę, jak kiedyś były przy domach na wsi.

Plany, plany, plany .........;)

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

normalnie mnie rozniesie jak widze jak zilono macie a ja dalej z lupa gonie :bash:

Mika ladnie rosnie, moze jeszcze bedzie wiecej kwiatow???

Pestka takie paki to ja wiem co listki co kwiaty, myslalam ze da sie rozroznic mniejsze :rolleyes:

chwila prerwy w padaniu, oto jak moje wygladaja (jak zreszta cala reszta ogrodu)

IMG_2847.jpg

IMG_2852.jpg

noi i jak nie latac z lupa :)

jutro jedziemy z Maniusiem na szczepionki, bedzie krzyk, pisk i wielki placz, ale przed lasem na mus.

Jak wrocimy "sliwe" musimy podkopac i wyprostowac, cykne fotke zobaczycie jak mi ja watry "wygly". Posadze i przesadze hortensje.

A M mnie wlasnie pocieszyl ze do lasu juz w przyszlym tygodniu, otworyc domek i podpiac gaz, wode i prad, posciagac plandeke, spuscic anyzamrazacz z rur. Msze jutro tez kupic nowy prysznic tam, teraz w wannie jest zwykla sama glowa prysznicowa, potrzebuje z wezem, Manius juz za duzy zeby go w zlewie myc, pozatym mycie scian bez sluchawki jest masakra.

Ale jak widac po moim ogrodzie nie ma szans ze cokolwiek wyrosnie do tego czasu. Tyle ze jak bedzie zimno moze pojade tylko na otwarcie ale nie zostane, Rick i Kathy juz pojada, doczekac sie nie moga, mnie az tak nie ciagnie. Za zimno. Raz prawie 40c a raz 12c.

Będziesz przyjeżdżać :)

Poza tym jeszcze przecież nie jedziecie na stałe.

Na drugim zdjęciu masz co najmniej 3 pąki kwiatowe.

Musisz tę wisterię poprowadzić. Jeden lub 2 główne długie pędy zostaw, a resztę przytnij około 1,5-2 cm nad 2-3 pąkiem. Tam gdzie za gęsto pędów, wytnij niektóre całkiem.

Masz taką wiosnę jak u nas rok temu. Trochę niby cieplej się zrobiło, ale było strasznie mokro, a jak drzewa i krzewy zaczęły puszczać pąki, chwycił mróz. Wszystko ścięło. Nie było owoców. Ani wiśni, ani agrestu. Orzechów też zero. A teraz najtańsze jabłka w markecie ponad 4 zł za kilo.

ona jest mocno ucieta juz, w zeszlym roku, ona tez inaczej rosnie niz reszta, znaczy dwie takie sa - wygladaja bardziej jak drzewo a nie jak winorosl, wiesz o czym mowie? A to z paczkiem to jedna odnoga ktora wyrasta nizej a nie z gory gdzie "drzewostan" ma.

Za duzo nie moge jej prowadzic bo mamy rozwalac taras i M bedzie slupy od nowa stawial, dopiero jak je postawi moge na serio ja ciagnac, bo bedzie trzeba pod zadaszeniem coc poprowadzic zeby rosla i sie trzymala. Na czym masz przy scianie te galezie co ida poziomo? Bo najpierw puszcze je wokolo slupow a potem poziomo wzdluz dachu.

Bylam na ogrodku - z lupa znow, ale niestety taka slepa jestem juz ze nic nie widze - trzecia pokazala pare paczkow, czekam jeszcze na dwie.

a tu moja "sliwa"...t co raka miala (odpukac nadal nic nie wsykoczylo po obiceciu tych zarazonych galezi), ale ja musze wlasnie jutro podkopac, zbaccie jak ja wiatry wygiely

IMG_2855.jpg

a to moj wiekowy Clematis ;) dzis fotke robilam ;)

IMG_2858.jpg

najlepiej rabarbarowi idzie, co dzien wiekszy, zanim pojade do lasu "na stale" to pewno zalicze kompot - ciasta jeszcze zakazane

IMG_2857.jpgfree image uploading

male hosty co sadzilam rok i dwa lata temu nic zero, na duzych starych kilka malutkich kikutkow wylazlo. ale co za pogoda, dopiero co mialam 36C a dzis jest 11 i pada deszcz ;) no i jak ma cos rosnac?? ;)

fajnie macie ja nie mam gdzie wisterii posadzic ani zawiesic takiej fontanny, zreszta lewek rzygacz chyba by u mnie nie pasowal. bylam dzis w iglakowie moim zaprzyjaznionym i wreszcie kupilam formanka, polowalam na nego juz 2 sezon i wreszcie jest niezly okazik.

i z przykrych wiadomosci moja komoda bedzie dopiero w sierpniu:bash: ale juz potwierdzilam, w sumie teraz bedzie ogrod a jesienia sypialnia. wiecie co w vidaxie znalazlam fajne fotele ale tak bardzo boje sie kupic, bo oni maja rozne opinie a moze dam 10 zl wiecej i kupie je przez platnosci allegro bo tam tez wystawione:rolleyes:

no nie mam, moze jak wszycho posadze to pomysle o pergolach i wisteriach ;)

formanek: swierk formanek :D o takie cos

http://kurowski.pl/images/katalog/1100_900/Picea_abies_Formanek_big.jpg

http://www.okrasne-skolky.cz/ew/ew_images/image_of_object?ObjectIdentifier=pli:1fa7e28b-7e85-495d-9e90-5d02500eff10&Filter=77c1217a-447d-4780-83bd-af3cc79a9487&ImageIndex=0&FailImage=b175c0bf-05e4-4c7f-a089-9d3fc3b31245

Specimen_1419_Picea_abies_Formanek__90456.1445382291.386.513.JPG?c=2

dla mnie on wyglada jak zielona pufa :D do kolekcji brakuje mi tylko likiangenskiego ale nigdzie nie spotkalam

zle opinie o sklepie, w sumie to sa rozne i sie waham, bo mam zawsze tego pecha ze cos nie halo bedzie. a fotele tylko u nich i do tego dobra cena

Edytowane przez TAR

no i super :sick: myslalam ze pojde wykopie i przesadze poziomki ze skrzyni na rabatke gdzie rosly kiedys, wywale ziemie ze skrzyni na plandeke i sie ja jutro zuzyje pod drzewo , skrzynie chce zabrac do lasu, to ta trzecia duza do kompletu. No i guzik, wlasnie zapowiedzieli burze, wiatry ponad 100km/hr i ostrzegaja przed lamaniem sie drzew i zerwanym liniom z pradem. To se wykopalam, slonce swieci ladne ale kuz widze ciemnice jak nadciaga.

jednym slowem przykryje te poziomki plandeka zeby mi nie namoklo i jutro to wyciagne, musze skrzynie usunac bo tam sadze jedna pnaca hostrensje.

wypatrzylam cos na lokalnych pod gazebo, babka mieszka niedaleko veta, ale okazalo sie jutro pracuja oboje i nikogo w domu nie bedzie, ale powiedziala ze zostawi mi to na przodzie i zebym tylko koperte zostawila na stoliku z kasa, pod doniczka . No i sie okazalo ze jezdzi ze swoimi dwoma psami do tego samego veta i mieszka 5min od veta :p

Tak ze jak to przywloke i juz nie bedzie deszczy na weekend to cykne fotke, chociaz niczym sie nie bedzie roznic, nowe kanapy i nowa lawa i dywan, ale reszta ta sama.

M obiecal ze jutro zacznie emolke podlogi w mojej lazience , marudzil ze sie nie wyrobi bo mam tyle krzakow do posadzenia i przesadzenie (???) wysmialam go, ze trzeba mi tylko zeby pomogl przy sliwie, ma ponad 4 metry , jak mam to sama zrobic? Duza hortensje sama posadze, byleby tylko zaczl podloge!

poki co ide podgolic piesa, wyprac go i przygotowac na jutrzejsze wrzaski.