Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Żyjecie? U nas upał, lampa do kwadratu w dzień, w nocy pada deszczyk, sok z czarnej porzeczki wyszedł z baniaka i musiałam dziś umyć całą spiżarniową szafę, krety zrąbały 1/4 frontowego trawnika, ale generalnie jest zielono, wszystko rośnie jak głupie i promocje na Perlenbahera i Carlsberga w okolicznych marketach :lol2:

Nas broni wysoki salon. A w nocy co się da otwieramy i robimy przewiewy. Mamy też stary przenośny klimatyzator, ale jego używamy, gdy to naprawdę niezbędne wyłącznie do schładzania pracowni z komputerami. Jest nestety prymitywny – jedną szafę wstawia się do chłodzonego pokoju, a drugą za drzwi, więc tam gdzie ta druga to grzeje ;( Komputerownia jest dość mała, więc godzina pracy tego „cudu” wystarcza na pół dnia.

Ja bym bardziej powiedziała dogorywamy. Rolety pozasłaniane, okna pozamykane wiatrak pełna moc a w domu 26,6 (na dole) na górze nie sprawdzam. Na zewnątrz 30 a ma być więcej.

Doriko, priv :)

a teraz cos z natury znow

nie ma tego w Polsce wiec pokazuje

Luna moth , cma, niestety nie widzialam na zywo juz jako cma ale larwe na rece mialam, z sasiadem zesmy ja podziwiali - przepiekna, a cma musi byc jeszcze ladniejsza

IMG_6944.jpg

IMG_6962.jpg

IMG_6955.jpg

IMG_6956.jpg

IMG_6957.jpg

musiala wziasc na reke zebyscie zobaczyly jaka wielka :p

nie uzarla mnie, ale lapkami sie przycepila, na sasiada reke prjsc nie chciala jednak to wyladowala spowrotem na drzewie

a jak urosnie wygladaja tak

jay_huggins.jpgquick image upload

Luna_Moth_Actias_luna_-_Near_Tulsa_Oklahoma.jpg

chlopczyk:

800px-_Actias_luna-male.jpg

dziewczynka

800px-_Actias_luna_female_sjh.jpg

LUMO-019513.jpg

cudenko !!! :rolleyes:

cudeńka :D kiedyś spotkałam u siebie ćmę niedżwiedzią - śliczna ale zdecydowanie mniejsza i nie tak strojna.

Gdzieś tam znaleziono też jakąś egzotyczną ćmę, modliszki w Wa-wie... Pogodę mamy teraz tropikalną to zaraz pojawią się i zwierzaki

A tarasik i ognisko - jak zwykle u Ciebie - pierwsza klasa.

Pozdrawiam...

PS znalazłam 8)

DSC09543min.jpg

Edytowane przez ave!
foio

Jest klimat iście hiszpański. Padła nam skrzynia biegów w fordziku i dziś do sklepu pojechaliśmy na rowerach. 5+5 i trochę po mieście i okazało się to nie byś pestką. Ostatnie 500 m przeszłam pieszo ;)

Tarasik z pergolą boski i genialnie wygląda ten schodek z plastra :yes: Super ucywilizowałaś otoczenie nie robiąc mu krzywdy w sensie, że wszystko pasuje do lasu.

Piękna ta ćma. U nas często widuję takie białe urodziwe: Piórolotek i Szewnica Miętówka. Obie są bardzo popularne w PL, ale niewielkie, bo rozpiętość skrzydełek mają max 4 cm.

Pokazywałam Fruczaka Gołąbka? Jeśli tak to przypominam jak objadał się na mojej lawendzie. On też ma zieloną gąsiennicę :) i jest ćmą dzienną. Takie nasze zastępstwo koliberka.

ĆMA-piorolotek.jpg

ĆMA-Szewnica miętówka.jpg

2018_07-22lipiec_Fruczak Gołąbek-P1010076.jpg

2018_07-22lipiec_Fruczak Gołąbek-P1010078.jpg

Motyla chyba nigdy nie widziałam a gąsienic kilka, ale mam nadzieję że nie na darmo tuczę gąsienicę moją marchewką i motyla uda mi się zobaczyć.

Budleii nie mam ale mam werbenę, co prawda w tym roku bardzo mało bo ta z przed dwóch lat wymarzła a siewki dopiero zaczynają kwitnienie, mam nadzieję że zdąży pokazać co potrafi. Na razie mam krzaczory w donicach przy wejściu.

Moja mama ma budleję i rzeczywiście motyli zawsze na niej od groma.

Sadowniczy ma 7 różnych Budleji w ofercie i promocję co drugi krzew liściasty za 50%. Chyba się skuszę :)

Musisz pilnować tej gąsiennicy, żeby jej coś nie zeżarło, albo żeby sobie gdzieś nie poszła. No, i jeszcze zanim zobaczysz motyla, będzie poczwarka.

Widziałam w Wiedniu w motylarni Pałacu Shönbrunn jak z takiego kokonu wychodzi motyl. To dość długo trwa, a potem on jeszcze prostuje skrzydła i to jest cudowny widok.

Zamiana gąsiennicy w poczwarkę jest szybka, kilka - kilkanaście godzin, ale potem na motyla trzeba czekać 2 tygodnie (chyba). Nie wiem czy tę marchewkę uzna za dobre miejsce do przytwierdzenia kokonu. Może się przenieść na coś stabilniejszego, bo już nie będzie jadła.

Zazdroszczę ci :) Pilnuj jej i... może uda ci się zrobić zdjęcia.

Edytowane przez pestka56

Dzisiaj lekki oddech od skwaru. Jestesmy u teściów. Zaraz pakowanie i do domu.

Doriko, ruszylas z tarasem?

Mmika , wujek bedzie u mnie po niedzieli. Chce zobaczyc na zywo i wtedy będziemy gadać co i jak.

Targam jeszcze cos do domu. Mialam kupic jak byliśmy ostatni raz w kwietniu, ale sie nie zgralam czasowo z babką

Poczekamy, Joana, na fotki :) tylko nie zapomnij.

Doriko, zastanawiam się co ją może zjeść? Może ptak jakiś? Namiocik z siatki byłby dobry do ochrony.

U nas upał nadal. Aż dziwne, że trawnik zielony, mimo że go nie podlewam. W nocy, o 2, było 26 st C.