Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czesc dziewczynki.

tak patrzac na te glosowania wyglada ze tamten samochod wyprzedza bo jedno mi do lba wpada - ktos pracuje w gdzies (korporacja?) gdzie jest multum biurek z komputerami i po przyjsciu do pracy wszystct glosuja. U mnie nas glosuje 5 osob. Takich na bamk. reszcie nie wierze ze pamietaja (przypominam codziennie).

Joana, jak Mika pise - pora roku taka ze ciagnie w jasne. Dwa - kwestia przyzwyczajenia - zobacz, sama sie napatrzylam na necie na jasne sciany (jak Ty na ciemna) pomalowalam super jasna szarutka i co? niewypal. Okazalo sie ze za jasno jak dla mnie. Idz za przeczuciem, ale tez pamietaj - to tylko farba.

Zyrandol bardzo ladnie wyglada. Mam takie dwa na gorze proste u Natki i w Brazowym tyle ze same ramiona bez tego "kola" i bardzi je lubie, Ja jednak nie moglam sie do ledowek przekonac z powodu bialych podstaw ktore psuly wyglad. Mam normalne zarowki, tak samo jak w tych na dole. Po eksperymencie gdzie w caltm domu ledowki zalozylam i rachunek nic a nic sie nie zmniejszyl zrezygniwalam. Jedyny plus ze ledowki dluzej pozyja? Chociaz to tez nie jest regula. Juz wymienialam kilka razy bo sie zjaraly.

by;ismy wczoraj w lesie. M mial totalnego lenia cokolwiek zrobic i w koncu nic nie zrobil - zalezalo mi na wyciagniecu puszek i zmianie kontaktow na nowe w scianie z plytakmi bo sa za gleboko teraz i nie moge czasomierzy podlaczyc. Nici z tego. Wiec wyciaglam go do lasu zeby zobaczyc jakie zniszczenia. Zniszczen nie ma, duzo galezi i konarow lezy po jesieni ale nie na moim domku, male tylko. Sniegu troche wiecej niz u nas. M mnie rozbawil....bal sie w las wejsc i zabral ze soba szczotke do odsniezania szyb :lol2: pytalam czego sie boi> zwierzow - odpowiedzial. Pytam jakich? lisow? saren, jeleni? Losi? bo one na sam widok czlowieka daja noge :lol2: a moze coyota? albo rysia badz cugara? dwa ostatnie sa ale zadko i tez by noge daly. A misie spia. Nie przekonal sie i dziarsko maszerowal ze szczotka....idac za mna, ze strachu :rotfl:

niedawno sie dowiedzialam ze mamy tam okolo 1000 niedzwiedzi. A ja widze jednego dwa na sezon, tak unikaja ludzi. W tym roku musze zarcia nasypac na wiosne i przyczaic sie . Moze uda sie.

Ja bym chętnie do tej lampy klosze dała, takie proste wysokie tuby ( walce) może kiedyś gdzieś utrafię.

Pogoda u nas depresyjna strasznie, słońca na lekarstwo. Tort muszę dzisiaj zrobić, tzn biszkopt już upiekłam, jeszcze krem muszę zrobić. Jutro mam bandę dzieciaków :)

Mania, te chłopy to zawsze niby odważne, a jak co to najwięcej lęków mają

no, takie z nich rycerze do obrony , nie ma co Don Kichoty...a raczej Don Chichoty, predzej sie same obronimy zwykla patelka :p

jestes pewna z tymi kloszami? Zmienisz ladna lampe w "komunistyczny zyrandolek" - jesli wiesz o czym mowie .

sprawdz sobie, zrob tubki z kartek i naloz!

zmiana zarowek duzo robi, ja tak "unowoczesnilam" swoje zyrandole krysztalowe. Inny ksztalt i inaczej wyglada.

zrob abazurki i strzel foto

Joana te oslonki na kable to zwykle rurki, mozesz je pomalowac na srebrno badz poszukac i kupic metalowe, nawet nie musza byc na lampy, znalezc srednice taka sama rurki jakiejs w metalowym i uciac pilka nawet reczna

Edytowane przez mania1220

az poszlam sprawdzic. Oba na gorze maja plastyk bialy, z czym ten na siwym jest bialy a na brazie wyglada jak zzolkle biale, prawde mowiac nie zwaracalam na to uwagi moze dlatego ze zadko tam jestem.

Na zyrandolu u mnie w sypialni tez mam biale ale sa zrobione jak nadpalone swiece, maja te woskowe scieki. Na tych na dole mam chromowane metalowe.

na wiosne tez pomaluje chyba ze w sklepie znajde gotowe

Porobię zdjęcia w niedzielę, teraz muszę ogarnąć dom trochę, trzeba ściągnąć folię z mebli, a w niedzielę a piać od nowa nakrywać. Musimy dzisiaj usiąść i przemyśleć ten salon. Zamówić listwy na sufit. Poszukać za ile i gdzie najlepiej parapet kupić, gdybyśmy jednak zlikwidowali siedzisko. Zaczęliśmy sie zastanawiać, czy nie przenieść go do jadalni

a u mnie tak....

pamietacie pisalam ze mam stryczka i stary termostat na scianie ktory chce zlikwidowac bo niepotrzebne?

no wiec nici z tego. Pstryczek musi zostac, myslelismy ze do kominka byl jesli ktos by nie chcial / nie mial termostatu - bo sa takie kominki, tylko ze to mijaloby sie z celem - kominki w domu ktore mam nie sa dekoracyjne, sa ogrzewajace (zawsze sie zastanawiam jak psy tam potrafia lezec, stary i nowy Manius bo ja nie wystoje nawet na dywanie). Jesli termostatu by nie bylo mialabym w domu ponad 30C tak bucha. Wiec ok...zalozylam na pilota przez co nie musze latac do sciany i jest o niebo dokladniejszy niz ten na scianie starswiecki za pare groszy :sick: Ale jednak kazalam M nie likwidowac wejscia na termostat - na wypadek gdyby pilot siadl. Wiec zaloze zaslepke i zamaluje na kolor sciany.

Dobra, zostal ten pstryczek nieszczesny, no i okazalo sie ze nie do kominka - tak jest robione, ze na scianie jest pstryk i pstrykiem mozna wylaczyc kilka badz jeden - ale przewaznie minimum dwa - kontakty na sciany. Nie wylaczalo mi nigdy nic wiec myslalam ze do kominka jest. Tylko nie podlaczony. Co sie okazalo - debule zamontowali pstryka KTORY NIE DZIALA :mad: ale musi byc podlaczony inaczej nie mam pradu w zadnym z 4 gniazdek w kominkowym :mad: i nie sprawdzalam ale kto wie moze i w jadalni. Uklad musi byc zamkniety kablami w gniazdku, laczenie samymi maretami w scianie NIC nie daje. Noz sie wnerwilam....

pstryk wjechal spowrotem na sciane.

Na szczescie tam lampa bedzie stac badz drzewko spowrotem i akurat pstryk nizej niz bedzie zaslepka od kominka.

Ale i tak jestem zla. Debilstwo.

Jest wyjscie przelozyc kable na druga strone i pstryk bedzie w jadalni za drzwiami szklanymi - oczywiscie uslyszalam veto od M - czytac "jestem leniwy nie bede prul scian".

ale chociaz zapisze kreda w kominie - po dwoch latach w koncu bede miala skonczone listwy nad szafkami w kuchni gdzie brakowalo, nad lodowka i szafka obok bo tez KTOS MIAL LENIA ....ale dzis bez bicia sie przyznam, sie wkurzylam i zrobilam zadyme. No i robi. Inaczej nastepne 2 lata by tak bylo BEZ.

przy okazji zrobilam zadyme w szafkach w kuchni i w szufladach, totalna czystka. Ile mialam czegos przetrminowanego nie bede pisac bo wstyd :p

ile dziadostwa ktorego miejsce powinno byc gdzies indziej - czytac - garaz badz szopka badz smieci - tez nie bede pisc.

W kazdym badz razie mam teraz super czysto i wiatr hula po szafkach i szufladach taka przestrzen. Jedyny pozadek gdzie zawsze wszystko na bacznosc to szuflada z talerzami i sztuccami bo sa we wkladkach i ze szklankami bo stoja jak zolnierzyki na musztre. Ale reszta ehhh...szkoda gadac.

nastepny plan na czystke to moja szafa...Mloda sie oblowi. Za duzo ciuchow mam. Na dodatek polowa z metkami. Co rok robie czystke i nic nie ubywa. A ja i tak nie mam sie w co ubrac :sick:

Zazdroszczę ci czystek. Jestem jak Edek, chomikuję i żal mi wywalić, bo może się przyda.

U nas ładna zima się zrobiła, a mi w głowie kwiaty wiosenne już siedzą. Pochowam świąteczne ozdoby, pudełka znów zapełnię. Przydałby się dodatkowy pokój albo suche pomieszczenie na te przydasie. W garażu w szufladach pleśnią czuć.

u mnie troche popadalo, troche sniegu ale ciapa bo cieplo. Ja dzis tez skladam jelonki na plozach jak to pisalas :p, choineczki i swiatla przed domem. Bo jak przyjdzie zima to nie odkopie az na wiosne.

A wiesz ze o Edku myslalam ostatnio? szukalam jakiegos zdjecia i znalazlam go, tak go szkoda :sick: jak sobie przypomne jak przychodzil i sie wylegiwal godzinami na tarasie pod szopka w sloncu , jak sie myl i siedzial ciagle to za serce chwyta ze tak krotko zyja. Ciekawe czy Desperdao w lesie jeszcze zobacze na wiosne. Czy tez juz bedzie kaput.

Czystka nas czeka na wiosne w garazu. Ja nie wiem skad sie tyle uzbieralo wszystkiego przez te pare lat?

robimy sciany w kominkowym i w kuchni, sie suszy co zalatalam, zaraz za malowanie sie biore.

Poszlam wiec na front swiatelka powyciagac. swiatelka wyszly ale bolce przymarzly w ziemi. Wrocilam wiec i nalalam goracej wody zeby je podlac - bo ten co chodzi czyta gaz potrafi jak oferma lazic juz mi kiedys swiatla polamal. No i wychodze z domu z kubelkiem a tu dwoje chlopaczkow - 7-8 lat. I mowia ze zbieraja puste butelki po piwie, ja takie oczy a patrze a na chodniku dwoch tatusiow ha ha ha :lol2:

jeden z nich z 4 domy wyzej mieszka.

No niech ich diabli strzela! Tak poplyneli po swietach i Nowym Roku ze dalej ich suszy a porfel pusty? wyslali dzieciaki po butelki :lol2:

nawet jesli dzieciaki chcialy sobie na cos uzbierac, pierwsze co wpada do glowy ze tatusie na flache potrzebuje. no nie??

no niestety nie dalam nic, moja Corona nie wypita jeszcze a jest zima wiec M pije wszystko inne tylko nie piwo.

ciekawe czy co uzbieraja :lol2:

Zapomniałam napisać, że takich wypukłych listew przysufitowych, to ja chyba nie widziałam. Wklęsło-wypukłe mam w pokoju dziupli, reszta to wklęsłe.

Od może miesiąca, niedaleko nas, na obudowie śmietnika wiszą 4 reklamówki pełne puszek po piwach. Nie mogę się nadziwić, że nikt ich nie zabrał. Chyba, że nie są aluminiowe i dlatego wiszą. Gotowe, bez schylania się i szukania.