Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

dobra, wklejam fotki.

troche tego bedzie ale warto sie pochwalic bo jestem przeszczesliwa

na pierwszy ogien kominek, dwa pierwsza zdjecia z montowania, widac ze mle toto nie wyszlo. Jest proty bez zadnych wydziwian i tk chcialam.

Aaaa.....jesli chodzi o moje "niepasujace popiersia" - sa ale jakby ich nie bylo, oczy na nie wcale nie leca, leca na kominek, wiec narazie mam z glowy. Nic nie szukam. Bez szukania pewno trafie na cos. Bo poki co co ogladalam nic mi sie nie podoba i wole je miec noz cos byle jakie.

IMG-3944.jpg

IMG-3948.jpg

przepieknie wymierzyli i ucieli mucha nie siada na scisk :D

Jak pisalam granit jest na 2cm ale kwarc jest cienszy przez co nigdzie nie widac brzegow jego co mi pasuje i tak chcialam.

Granit jest sliczny! odbija jak szklo wszystko - ale ja lubie swiecace granity. Bylby wspanialy na blaty a;e za leniwa jestem kolo czarnych - przeszlam to w laziece, syzyfowa praca z moja twarda woda plus kurzy sie niesamowicie.

IMG-4054.jpg

IMG-4047.jpg

IMG-4059.jpg

ciekawostka - granit nie jest pod spodem przyklejony. Tylko naokolo. Gdyby mi tak kominek siadl i trzeba bylo go wyciagac nie musze rozwalac granitu, trzeba je tylko odciac i sciagnac - i nie, nigdzie nie spadna nie maja jak.

to samo zreszta ze slabami w kuchni. W kuchni tylko male kawalki kolo lodowki sa lekko podklejone ale reszta trzyma je ciezar i dosunieie jednego do drugiego. Trzymac tez je beda spody pod polkami ktore beda na nie nachodzic.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znalazlam te kable na rury. Ale zeby je zalozyc trzeba sciany rozpruc. A zeby sciany rozpruc - trzeba znakezc te same badz bardzo bardzo podobne kafle....az mi sie myslec nie chce. Lazienka cala zrobioa i kuc?? jasna cholera. A jak kafle beda inne to juz zupelnie sie zalamie.

niestety rury znow zamarzly :bash: co jest do cholery?

a w pryszly weekend ma byc -29C

czasami sie czuje jakby mi wszystko bokiem wylazilo, cale emonty, robota itp.

powiedzialam M ze koniec z kombinowaniem, jak bedie jakis cieplejszy dzien na plusie ma zalozyc kafle na kominek na dole, nie bedzie kupowal nowych kamieni. Tmte sa dobre i sie mi podobaja. Szkoda kasy. Ja mam lazienki do zrobienia. Nie jedna a 3. Plus teraz czwarta do rozwalki.

szkoda ze nie pije bo bym pale zalala :cool:

.........a jak jeszcze moich granitow nie bedzie w tym tyg to juz zuoelnie wyjde z siebie i stane obok.

Gdzie masz te zamarzające rury? W ścianie czy w podłodze? Poza tym gdzie mieszkasz? U mnie ma być okolo 0

Edytowane przez gawel

wczoraj M przykrecil krany, na scianie nie mialam odkad zdarlismy marmurki wiec ponad dwa miesiace, juz za nim sie stesknilam - test przeszedl poztywnie.....woda w rurach tam nie zamarzla. Ale pierwszy byl syf.

IMG-4044.jpg

M mi marmurka naprostowal :yes:

IMG-4194.jpg

i zdjecie dla Miki - niestety nie mam zadnej cytryny ani pomaranczy wiec na sucho

IMG-4152.jpg

po lewej stronie pajaczka widac serducho to nowe

IMG-4142.jpghost img

oba serducha sa kolo KA , jedno na blacie a to nowe na scianie:lol2:

tu widac jaki gruby

IMG-4100.jpg

reszta zaraz

Gawel w scianie przy suficie w piwnicy - piwnica jest ocieplana jak gora ma wyloty , sciany tez sa ocieplane, to piwnica mieszkalna

Tego nie rozumiem?? Powiem tak najważniejsza jest nie grubość a ciągłość izolacji. Jeżeli rura ma kawałeczek przemarzający to woda zaczyna zamarzać wewnątrz rury. Moim zdaniem szkoda rujnować łazienkę, jak ładna. Nie masz gwarancji gdzie jest ten krytyczny punkt zamarzający i nie wykluczone że ocieplisz i okaże się że to nie to. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej zamarzła Ci woda? i czy ciepła czy zimna?

IMG-3956.jpgimage hosting service

i to jest drugi slab, znaczy wyciete z jednego caleho slaba, w 4 go wnosili. I to ten kawal co kazalam nie ruszac ze listwe nad oknem zmienimy.

DSC-0343.jpg

DSC-0454.jpg

IMG-4002.jpg

IMG-4186.jpggif upload site

DSC-0390.jpg

DSC-0393.jpg

DSC-0444.jpgfree image hosting url

DSC-0459.jpg

DSC-0360.jpg

top 100 arabic names

DSC-0377.jpg

DSC-0442.jpg

DSC-0441.jpgfallout 2 best companion

a tu widok z kuchni na kominkowy

IMG-4032.jpgbest traditional baby names

jeszcze bedzie jedna zmiana - bede likwidowac drzwiczki z szybami. Naloze jak w reszcie kuchni. Jak mi sie podobala ta szafka z krzyzakami na szybie jak sala szafka na blacie - tak teraz mi sie nie podoba. Wiec musze podjechac i kupic cale. A te owine i schowam na wszelki wypadek. Tymbardziej ze tych drzwi juz nie robia wcale - dzis sprawdzalam. No a krzyzaki robilam na zamowienie.

to tyle... z mojej pieknej ( w moich oczach :lol2:) kuchni.

we wtorek ma byc na plusie moze M zdazy mi obciac panele i pozalaniac spody i boki.

Gawel tylko zimna, ciepla byla OK, lazienke robilismy rok temu, sorrki, ponad rok - w amta zime nic nie zamarzlo a mialam -35C na sucho bez wiatru, teraz bylo -18C .

Wyloty mi chodzi ze mam gazowe ogrzewanie, nadmuchowe - chyba tak sie nazywa? I jeden jest w lazience. Tak cieplo tam jest ze kafle pod stopami golymi sie czuje jakby byly podgrzewane od spodu a mimo to rura zamarza.

Boje sie czy moj M ocieplajac sciany nie pominal wlasnie jakiegos malego kawalka, ze wzgledu gdzie mieszkam nie mam ceglano-pusyakowych scian a jedynie drewniany szkielet a na wierzchu klinkier (chyba tak sie to nazywa?) Nie bylo innego wyjscia ciagnac rurek z woda bo w tamtych miejsach juz przed buildera byla kanalizacja przygotowana na wc, wanne/prysznic i na zlew.

Nie wiem, obok tych rur tez leci rura z suszarki wiec powinno byc cieplo, leca tam tez niedaleko rury z pieca gazowego i wywietrznika z lazieki, powinno byc cieplo, ale myslelismy ze moze sie robi kondesacja i przez to?

mowisz ze szkoda lazienki rozwalac wiec co mam zrobic? bo nie widze innej opcji jak rozpruc sciany, wiemy w ktorym kacie zamarza - w samym rogu gdzie jest rozdzielnik rurek na kibelek i zlew i prysznic. Woda w rurach dalej juz nie zamarza, tylko gdzie tam wysoko pod sufitem.

poki co (dzis mam -31C z wiatrem) trzymamy ta wode ciagle odkrecona ze sobie lekko ciurka

te tasmy na prad zeby rury owinac tez nie wiem czy mozna je zakladac w scianach.

Rozumiem że mieszkasz na Syberii lub Antarktydzie , ale widoki jakie. Mnie zamarzła woda raz bo rury idą przy kominie i wiało od wschodu a ja mam komin przy ścianie zewnętrznej więc kawał go wystaje. I to zdarzyło się mi raz na 15 lat. Też mam budynek Szkieletowy i to tym bardziej ściana w nim raczej nie powinna przemarznąć ale na litość boską -31?:eek: Ciurkanie wody to jeden sposób możesz na noc puścić zmywarkę na dłuższy bieg i z opóźnieniem pralkę aby od czasu do czasu pobrało trochę wody jak już wszyscy pójdą spać.

Jeżeli już chcesz to zrobić porządnie to na pewno nie folie grzewcze bo one sa do powierzchni płskich zobacz filmik jak sie podłączana rurze nie ma takiej mozliwości. Ja w lecie założyłem na rurę coś takiego https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-przewody-grzejne-256504?string=Kabel%20grzewczy%20TS%20z&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Button&bi_c=Product&bi_term=Budownictwo%20i%20Akcesoria-1520_Ogrzewanie-111865_Przewody%20grzejne-256504&order=m&bmatch=baseline-n-hou-1-4-1123 To jest kabel z termostatem jak na razie jest OK

Gawel, prawie jak Syberia :lol2: w Kanadzie mieszkam. -31C to jest nic, juz mialam -39C i to bez wiatru wiec z wiatrem bylo jeszcze zimniej.

sek w tym ze i zmywarka i pralka sa w innej czesci domu i co by to mialo wspolnego z lazienka na dole?? Jak bojler jest to wode do pralki i zmywarki pobiera w prawo a do tej lazienki w lewo, no nie znam sie - pytam wiec :D

tez mi mowili ze to sie moze stac raz na 10 lat, ale po pierwszym zamarznieciu zamarzlo drugi, wiec teraz kran odkrecony coagle i dodatkowy grzejnik tam stoi jakby cos.

na dodatek tam mam malo miejsca z boku na zwnatrz, jest zaraz sasiada plot (drewnany deska do deski) i za plotem zaraz jego szopa wiec wiatr sie zatrzymuje a akurat zawsze wieje z tamtej strony.

tylko zima dopiero sie zaczela, strace majatek na takiej uciekajacej wodzie. Drugi raz zamarzlo w ciagu dnia, nawet nie w nocy co zimniej jest zawsze. Rano bylo dobrze, moj M zakrecil wode, wieczorem schodzimy - i znow zamarzniete.

no wlasnie taki kabel znalazlam u nas, tylko bardziej plaski jest - sek w tym ze nigdzie nie pisze czy mozna nim owinac rury w scianie? bo musialabym je tym kablem owinac i sufitem do oralni pociagnac do kontaktu. Moze u Was w Polsce pisza czy mozna? bo tutaj nie uswiadczysz slowa a w sklepach nikt nie wie bo juz pytalam.

No to faktycznie nie ma logicznego wytłumaczenia wspólczuję, jak zamarznie to tylko nie masz wody w łazience? Jeżeli możesz się obejść bez tych zamarzniętych kranów to jakoś doczekaj do wiosny i wytnij ścianę i załóż kabel grzejny ale może taniej od zewnątrz żeby nie rujnować łazienki.

no wlasnie taki kabel znalazlam u nas, tylko bardziej plaski jest - sek w tym ze nigdzie nie pisze czy mozna nim owinac rury w scianie? bo musialabym je tym kablem owinac i sufitem do oralni pociagnac do kontaktu. Moze u Was w Polsce pisza czy mozna? bo tutaj nie uswiadczysz slowa a w sklepach nikt nie wie bo juz pytalam.

Tym nie owijasz rury tylko prowadzisz wzdłuż. Można ocieplać w ścianie też jest tam tylko warunek aby oznaczyć że rura pod napięciem.

Ja mam 11 metrowy kabel

Edytowane przez gawel

tak, tylko w tej lazience i tylko zimna, reszta domu hula. Jak pisalam - kran na scianie w kuchni nawet nie zamarzl - to jest ta sama sciana i wyzej i ta sciana jest otwarta na wiatry.

nie musze uzywac, moge zalkowicie zamknac ta wode, ale tam na dole to mojego M meskie krolewstwo wiec ciezko latac do kibelka na gore :cool:

jak sie ociepli sprobujemy przedluzyc rure od pieca gazowego na zewnatrz i zobaczymy czy to nie z kondesacji, jak nic nie da - prujemy. Z zewnatrz ocieplac - zniszcze elewacje, nie mam tynku na scianach, mam ceglowki te dekoracyjne. Bo to juz nad powierzchnia ziemi jest. Te rurki.

nic tylko sie spakowac i w cieple kraje przeprowadzic :cool:

a gdzie trzeba oznaczyc ze jest rura pod napieciem? gdzies na scianie? w pralni? przy kontakcie gdzie bedzie wtykniete?te nasze plaskawe z termostatem owija sie na okretke rury.

tak, tylko w tej lazience i tylko zimna, reszta domu hula. Jak pisalam - kran na scianie w kuchni nawet nie zamarzl - to jest ta sama sciana i wyzej i ta sciana jest otwarta na wiatry.

nie musze uzywac, moge zalkowicie zamknac ta wode, ale tam na dole to mojego M meskie krolewstwo wiec ciezko latac do kibelka na gore :cool:

jak sie ociepli sprobujemy przedluzyc rure od pieca gazowego na zewnatrz i zobaczymy czy to nie z kondesacji, jak nic nie da - prujemy. Z zewnatrz ocieplac - zniszcze elewacje, nie mam tynku na scianach, mam ceglowki te dekoracyjne. Bo to juz nad powierzchnia ziemi jest. Te rurki.

nic tylko sie spakowac i w cieple kraje przeprowadzic :cool:

a gdzie trzeba oznaczyc ze jest rura pod napieciem? gdzies na scianie? w pralni? przy kontakcie gdzie bedzie wtykniete?te nasze plaskawe z termostatem owija sie na okretke rury.

Nie na rurach bo za x lat ktoś żeby sie nie nacioł . Może sprzedasz kiedyś dom albo zapomnisz o tym kablu różnie to bywa