Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania, masz rację, że te selfi, czy chchotanie jest nieetyczne.

Ale preparowanie ludzkich ciał także - i to z pełną swiadomością tego, co się robi. I wystawia jako sztukę? Kuriozum? No tak ja jestem jednak ta kontrowersyjna;)

MMika gratuluję wygranej, pewnie w marnym stopniu przyczyniłam się do niej, bo klikałam od czasu doczasu - gdy Mania nauczyła mnie jak to się robi :wiggle:

Edytowane przez ave!
errata

Ave inaczej na to sie patrzy tutaj inaczej w Europie a szczegolnie w Polsce - pamietaj jak Polacy sa wychowani, wiaze sie to z kultura, nie dziwota ze w takich super katolickich krajach najwiecej ludzi jest na nie.

Jedni uwazaja to za sztuke inni za medyczne podejscie. Kazdy inaczej odbiera.

W Oswiecimiu bylam za dziecka. Duzo nie pamietam, ale czasmi jakies wybryki tam sa to w gazetach pisza.

co do wystawy? etyczne czy nie sprawa dyskusyjna, ale napewno wrazliwiec tam nie pojdzie

Mika ale wiesz, tutaj 100km to jak w Polsce no nie wiem, sama policz, ja do Toronto dojezdzam w 45min a przy dobrym speedzie jeszcze szybciej, wiec taki "ogrodnik" pracuje wszedzie i sama nie wiesz jak dom kupujesz co w ogrodzie zakopal :rolleyes: zaloze sie ze wielu ludzi - szczegolnie w Toronto - nieraz o tym pomyslalo przy kupnie domu. Paru takich tu bylo w kanadzie, jeden karmil swinie prostytutkami.

Pestka nie widzialam, ale ogladalam Faces of Death, nieraz mnie na wymioty zbieralo, I to bylo gorsze niz wystawa Bodies, uwierzcie mi na slowo. I te filmy tez mozna tylko raz na kilka lat ogladac, ja teraz juz mam za slabie nerwy, juz bym tego gladac nie chciala.

4 czesci sa nakrecone i chociaz po latach zaczelo wychodzic na jaw ze wiekszosc to aktorzy , nadal bylo to okropne, tymbardziej ze czesc sa prawdziwe sceny.

Innym filmem ktory mimo ze nie bylo drastycznych scen - ale mna zatrzasl w posadach - dokumentalny o samobojcach w San Francisco , skaczacych z Golden Gate Bridge. Autentyczny dokument, historie "skoczkow" ktorzy zgineli i wywiady z tymi co przezyli i autentyczne filmy na ktorych widac jak skacza.

Zreszta jechac tam i isc na ten most mozna byc swiadkiem tego, bo duzo ich skacze. Na szczescie mysmy nikogo nie widzieli, ale zobaczyc bym nie chciala. I nie wiem, ale bardzo mnie ten film poruszyl

Mika no wiesz.....mozesz sie na ryby przezuci ale wtedy sie taka scenka pokazuje - kupujesz wegorza ktorego wszyscy zachwalaja, a on sie wykarmil na topielcu :rolleyes: jedza padline, wiec co pierwsze widze jak slysze wegorz - to jak wplywa ustami a wyplywa okiem u jakiegos topielca. Nic tylko na trawe sie rzezucic a i to nie jest niepewne.

Orange is New Black. Zasadzily pomidory w wiezieniu na trupie straznika :cool:

Eh, ze wszystkim tak jest. Podsypujesz obornikiem pomidorki w ogródku, a ten obornik to niby co, taki czysty i pachnący ;) Poza tym skąd wiemy czy nam coś na naszej własnej ziemi nie rośnie w miejscu, gdzie pod spodem jakiś zewłok leży, choćby martwy krecik. A dziczyznę lubicie? Też niektóre zwierzaki, nawet te roślinożerne, padlinę jadają. Ja się wolę nad tym zbytnio nie zastanawiać. Jeszcze bym schudła :rotfl:

Mieszkałam w bloku, który był postawiony na terenie dawnego cmentarza. Teraz mieszkamy w pobliżu cmentarza. Szwagier mi opowiadał jak go zmniejszali pod drogę i co było robione z kośćmi. Niedaleko ktoś kupił działkę i swój biznes tam otworzył, jestem pewna, że do wykopalisk się nie przyznał, bo by mu zamknęli budowę na parę lat.

Mania, masz rację, że te selfi, czy chchotanie jest nieetyczne.

Ale preparowanie ludzkich ciał także - i to z pełną swiadomością tego, co się robi. I wystawia jako sztukę? Kuriozum? No tak ja jestem jednak ta kontrowersyjna;)

Ave dziękuję :hug:

Też wolę jak ludzie ciało jest naprawiane na bloku operacyjnym. Szkielety plastikowe. I żeby z prawdziwych czaszek ludzie nie robili sobie dekoracji czy popielniczek. Zobaczcie, ilu jest świrusów co wykrada ciała z grobów. Zjada się czy robi body z ludzkiej skóry.

dolacze do was, mnie tez sie to nie podoba. widzialam foty z tej wystawy w Warszawie, niezbyt przyjemne w odbiorze jako "sztuka"

Do Oswiecimia obozu muzeum nie pojade, bylam w Sztuthoffie i zbyt mna wstrzasnelo. W Oswiecimiu pewnie bym jakiejs psychozy dostala. Ale z drugiej strony ciesze sie, ze to widzialam, czlowiek widzi i uswiadamia sobie na zywo co tam sie wyprawialo. W moich okolicach jest jeszcze Piaśnica, tam tez pomordowano mnostwo ludzi, głownie inteligencje z pomorza, lekarzy profesorów, urzednikow. czesc z nich wywieziono i zabito w Sztuthoffie.

Mika, zanim wyjechalam z Polski budowali u mnie nowa partie blokow mieszkalnych. Kiedys tam byl pocholeryczny cmentarz. Byl przeniesiony daaaawno temu, ale najwidoczniej nie wykopali wtedy wszystich, wiec jak kopara przyjechala wykopali kosci. Lezaly piszczele w skrzyni, miali na cmentarz zabrac. Podobno zarazki 100-200 lat na kosciach sa (nie wiem, yak slyszalam) w kazdym badz razie ja odwazna - dotykalam je i w reke wzielam. Nikt ich nie ilnowal, nikt ich nie schowal, ot tak staly na wierzchu - i nikt nas nie przegonil :cool:

Nigdy nie byłam w żadnym obozie, choć od kilku lat mówię,że chyba jestem gotowa pojechać i zobaczyć. Kilka razy się przymierzałam do Sztuthoff, niedaleko mam rodzinkę przecież. Szkoda,że za dzieciaka na jakiejś wycieczce szkolnej nie byłam w Oświęcimiu, kiedy świadomość ogromu okrucieństwa była mniejsza.