Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

Vesila...a gdzies byla?? w cieplych krajach?? :lol2:

Ciekawa jestem jak tam Twoj projekt SCHODOW...bo sprawdzam ciagle ale cisza...jak widzisz ja zbueram sily i mam tez dylematy z nimi.

Aleś trafiła, byliśmy na Malcie, ale żeby tam jakoś bardzo ciepło było, to nie powiem, tylko ciut cieplej niż w PL :p

Jeszcze nie doszłam do schodów, zaraz lece z czytaniem dalej,

u mnie przestój, ale też wkrótce wrócę u siebie do tego tematu.

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadrobiłam :wiggle:

No to niespodziankę zrobił builder ze schodami, ale rozwiązanie juz jest to tylko zakasać rękawy i do dzieła. Wszystkie wersje wykończenia schodów mi sie podobają, ale coś czuje ze te wybrane przez Ciebie tralki żeliwne, to byłby strzał w dziesiątkę. U mnie jednak okazało sie, po wizycie szwagra - speca od parkietów, ze ja tylko zmatowiłam lakier na tych stopniach, że on nadal jest, mało sie nie załamałam:( to jest jakiś cholernie twardy lakier; tak więc nie pozostaje mi nic innego jak preparat do usuwania lakieru, skoro nawet szlifierką nie dałam rady tego zetrzeć...

Pięknie pomalowałaś ramę lustra- mistrzostwo, jak i czym to malowałaś?? Aaa i te lampki w sypialni, cudeńka. Matko, jakie wy tam macie piękne rzeczy, aż mnie skręca z zazdrości jak oglądam twoje fotki, albo amerykańskie sklepy internetowe. Normalnie żal i czarna rozpacz mnie bierze, że u nas tego tyle co kot napłakał.

Superowo przedstawiłaś temat listew wykończeniowych, chyba skopiuje do siebie Twojego posta; ja mam szerokie listwy przysufitowe gipsowe i łuki tez wykończone gipsowymi listwami, drogie były ale nie żałuje wydanych na nie pieniędzy - to najlepsza rzecz zrobiona w moim domu.

TA TO SE POZYJE :o Tylek wygrzala cwaniara a ja tu bidna marzne :p

Vesila zelazne tralki za mna laza jak wspomnienia czegos dobrego. Nad gornym slupkiem sie musimy zastanowic jak go postawic zeby potem sciagnac - jest wykladzina na calej gorze i korytarzu. A jak pamietasz w planach zmiana na ciemno szara lub na podloge. Najwazniejsze sa narazie same schody.

Skreca Cie??? A ja pamietam jak zaczelam planowac remont w domu w PL i ogladajac Wasze sklepy netowe mnie skrecalo takie wypasy macie...powoli zaczynam je tu odkrywac. Albo nie lazilam przedtem po takich sklpeach albo zaczeli je dopiero sporwadzac :confused: Uwierz ze macie mase takich samych lub podobnych pierdolek. Lampki kupilam w najzwyklejszym sklepie typu Wasza Castorama. Zaden spec - lampowo - sklep. naczy kupisz tam wszystko od desek po farby przez zarowki na lampach konczac. czasami tak jest ze tansza wersja potrafi byc lepsza od wypasionej. Juz sie przekonalam o tym kilka razy.

Nie wiem ile warstw lakieru mialas ale tutaj sie kladzie 2-3 warstwy i nie ma szlifierki ze nie zedrze tego. Moze mialas zly papier? za malo szorstki?

No jak sie nie dalo trudno...kupilas juz ten plyn?

Farba malowalam lustro dokladnie ta:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/39925462_zpsd019e35c.jpg

Odcieni srebra jest kilka, po prawej stronie widac bardziej srebrny, ja chcialam bardziej ciezki srebrny, ciemniejszy wychodzi jak blacha. Takim samym pomalowalam lustro w sypialni tylko z efektem tluczenia mlotkiem.

Se kopiuj posta o listwach :p po to tu je opisalam.

Gipsowe masz? Tu sie nie robi gipsowych. Znaczy sie robilo. Kiedys. Za Krola Swieczka. Raz ze za ciezkie, dwa ze za duzo roboty, trzy ze za drogie. Wiec tylko drzewo lub MDF lub mieszanka obu i myslisz ze roznice widac? zadnej. A wiem bo mam i tu u siebie wymieszane jedno z drugim w polacznieu. Pomalujesz farba i guzik roznice widac a roznych listewek na rozne kombinacje jest tyle ze glowa boli.

Ale w PL dopiero to wchodzi wiec i gipsowki sa.

Plus drewnianych i gipsowek jest przy remoncie lub przerobkach - latwo rozwalic, sciagnac, dolozyc nowe. Przy gipsowkach musisz wolac speca.

co do lozka..mowisz ze to zupelnie proste? No wlasnie nie chce zupelnie prostego. Albo skrzydelka albo to srodkowe z wycietymi rogami. Jakos mi sie widzi bardziej do sypialni i listew.

Zobaczymy. Decyzja jeszcze nie zapadla bo to plan na zas.

Edytowane przez mania1220

Mania dziekuje serdecznie za opdowiedz o refinkakach :hug:Chyba wezme oba kolory (cenere i girgio) tylko musze dozbierac kasy bo dosc drogie te płytki .

Widze że ty taka Zosia samosia i dużo sama w domu robisz .Ja nie mam na tyle odwagi i chyba tez cierpliwosci :no: a szkoda bo wykonane samodzielnie 1000 razy bardziej cieszy :yes:

Pozdrawiam z deszczowej krainy i życze szybkiego odtajania tych zasp :yes:

Mania dziekuje serdecznie za opdowiedz o refinkakach :hug:Chyba wezme oba kolory (cenere i girgio) tylko musze dozbierac kasy bo dosc drogie te płytki .

Widze że ty taka Zosia samosia i dużo sama w domu robisz .Ja nie mam na tyle odwagi i chyba tez cierpliwosci :no: a szkoda bo wykonane samodzielnie 1000 razy bardziej cieszy :yes:

Pozdrawiam z deszczowej krainy i życze szybkiego odtajania tych zasp :yes:

Kakusek jak sie cofniesz w tyl to wklejalam oba kolory - jasny ktory pierwszy kupilam w malych formatach i ciemny ktory mi pstrykli ze sklepu zanim zamowilam - maja ciemne na scianie nad schodami - to sobie porownaj oba kolory.

Wczoraj taki przyziemny zakup pierwszy byl......PATELNIA do kuchnni :p jak na "kure domowa" przystalo :wiggle:

Zarty zartami......kupilismy na front solarki, proste chcialam, byly akurat takie jak chcialam...mam nadzieje ze ich nie zakosza jak mojemu ojcu bo co to jest podejsc i wyciagnac, tymbardziej ze jak widzialyscie tutaj nie ma plotow/ogrodzen na przodzie:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7040_zps0ae8e159.jpg

Na wiosne je zaloze, chociaz w planach na przyszlosc chce postawic cala lampe, potrojna lub podwojna.

Wczoraj M zakladal "ochraniacze" na rury z woda na dole. Dol jeszcze nie wykonczony i mimo ze jest tam tak cieplo ze jako piwnica do skladowania jedzenia nie moze sluzyc, to jak jest bardzo simno to jest duzo zimniej na dole bo lyse sciany jeszcze i niestety ale woda w rurach wystyga. Przez co potrafie lac wode kilka minut albo dluzej zanim mi ciepla poleci - czyli kasa leci.

Bez oslonek sa takie (plastykowe jakies gietkie)

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7031_zps5d14159f.jpg

a tu zalozone

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7033_zps1bcff1c6.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7030_zps81027d1e.jpg

ciekawe czy w PL tez macie takie problemy???

Bylo tak:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_6980_zps844af720.jpg

a jest tak:

wieczorem:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7026_zpse0fbd11c.jpg

i za dnia:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7028_zpsfbe5091a.jpg

MAM LAMPE :wiggle: i M juz nie wzdycha ze tamta ladna, tylko chodzil i powtarzal ze udalo mi sie trafic - obojgu nam sie bardzo podoba

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7029_zpsed944421.jpg

wieczoram jak zapalona daje super odbicie na suficie

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7007_zps174b1c32.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_6981_zpsafac90e8.jpg

i lustro wisi:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_7011_zps5c3754f1.jpg

Jeszcze bawie sie z meblami, jeszcze nie wiem gdzie co ma stac i jak i co na wierzchu wiec narazie tak pstryklam.

W planie pod lustro jest dluga szafka, juz mamy na oku.

No i zostal jeszcze karnisz do zrobienia, bo firanka nadal wisi na doch gwozdziach i wola o pomste do nieba :):):)

Do kompletu jest jeszcze przysufitowa i kinkiety do lazienki - niestety mam tylko fotki z netu, bede w sklepie to pstrykne bo sa, przynajmniej ta sufitowa:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/34245097_L_zps8b77a538.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/34245095_L_zps7c09cc44.jpg

Sa z kompletu wiec planujemy takie zeby powiesic przy wejsciu i na sufitach w kominkowym, salonie i kuchni a kinkiety w lazience na dole. Niekoniecznie krysztalki powiesze, wazne zeby abazury byly te same. No i niespodzianka........myslalam ze to beda "plastykowe" krysztalki bo lampa tania a tu zaskoczona bylam - szklo! i to nie jakies byle jakie, wysokiej jakosci, pieknie ciete, bez mgielek, zadrapan itp, ktos kto by nie wiedzial myslalby ze to krysztal. Narazie wisza te, potem zmienie na swoje Swarovskie.

M wczoraj przyznal racje ze zle zrobil ze mnie namowil na podluzna lampe. Bo ja wtedy chcialam okraglo. No wlasnie. I teraz moj wypasiony zyrandol lezy w pudle i bede go musiala opylic. Przy okraglej nie ma problemu w ktora manke stoi stol a przy podluznej jest - jesli sie jezdzi meblami jak ja.

A tu jest stojaca do kompletu w sypialce. Moze jednak kiedys ja kupie.

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/81285015_L_zpsd81c4cb1.jpg

Jest od wczoraj na plusie, sniegu troche stopnialo, podwiazalismy te tuje czy jakie to cholerstwo na ogrodku co pokazalam ze sie wyglyyyyy yyyy...po burzy lodowej. Zobaczymy na wiosne czy przezyly i czy sie wyprostuja czy beda musialy byc zwiazane i przywiazane do plotu.

Jest tak cieplo ze mam kupe sniegu i mgle. Mleko za oknem.

Lampa nad stołem zdecydowanie ta nowa bardziej mi pasuje, tamta przypominała mi żyrandol wiszący u mojej cioci jakieś 30 lat temu:lol2:

Rury w piwnicy u nas obowiązkowo są w osłonkach ale teraz montuje się w instalacji pompy, które wymuszają obieg wody w rurach i wtedy za każdym razem kiedy odkręcisz kran na górze od razu leci ciepła woda...

Twoje wygięte drzewka wrócą do swojego właściwego kształtu ale nie tak od razu:(... Być może kiedyś widziałaś na moim podwórku koło altanki tuję kulistą.... to jeden z pierwszych wsadzonych iglaków 13 lat temu... w czasie naszego dużego remontu została czymś przygnieciona i wyglądała nieciekawie...potrzebowała 2 lat żeby dojść do siebie...

wstawiam fotki jako dowód - jutro usunę, żeby ci nie zaśmiecać wątku;)

tu po przygnieceniu

http://img35.imageshack.us/img35/1166/dgr5.jpg http://img17.imageshack.us/img17/9151/btuw.jpg

a tu w ubiegłym roku...

http://img89.imageshack.us/img89/5338/zb9j.jpg

Gosik nic nie wywalaj!

u mnie smiecic mozna :p

Tu odrazu sie nie ociepla rur bo przewaznie kazdy wykancza piwnice - chociaz ciezko to piwnica nazwac, bo typowa piwnica to taka na "ziemniaki, marchwe i buraki" i sie inaczej nazywa. Tak czy siak...ze jak pisalam tu sie doly wykancza a nie strychy/poddasza wiec zabudowane rury nigdy ciepla nie traca, ale ze u mnie nie wykonczone jeszcze wiec taki problem mam.

O tej pompce i tu slyszalam i pewno zawolamy hydraulika zeby to zrobil.

Co do tujek - eeee...no ja bym chciala zeby moje tylko wygiete byly jak Twoje...moje naprawde o niebo gorzej i u mnie sa wyokie wiec i pnie grube i z tego co czytalam na necie po takim wygieciu moga juz nie wrocic na swoje miejsce - male galazki tak ale nie pnie. Pewno zostanie im na zawsze romans ze sznurkiem.

Usmialam sie z lampa...:):) jak juz M ja powiesil i zdecydowal ze ja lubi i ze lepsza od starej powiedzialam mu - teraz ci powiem dlaczego tej nie lubialam - bo mi przypomina lampe z epoki Gierka :p, zupelnie jak lampa ktora teraz wisi u mnie w domu gdzie kominek i na ktora tez patrzec nie moge bo pewno starsza odemnie, zupelnie podobna tylko ma jeszcze srodkiem jeden abazurek skierowany na dol - czyli mialas skojarzenia jak ja :p

Maniu oni może chcą te różne dokumenty (firmowe itp.) bo może ludzie kupują duże ilości i nie chcą płacić vatu. Jest tak, że kupując za granicę czy sprzedając za granicę wystawia się fakturę na 0 stawkę vat. Przynajmniej jak mąż w Czechach kupuje to tak jest, więc tam na pewno też tak bo wszystko to UE. Zapłacić 20 % taniej to zawsze jakaś różnica. Że Chińszczyzna to wiem niestety nigdzie indziej u nas nie znalazłam, a przejrzałam ofertę wielu, wielu sklepów. A nie przepraszam gdzieś znalazłam ale cena za sztukę tych latarni zewnętrznych była ponad 1 tys zl. Nie wydam 10 tyś na lampki na dom :no: Baba jednak do mnie pisała że może pojedzie tam w weekend i jak będą to mi kupi i kinkiety i lampki. Mania w ogóle po raz kolejny ratujesz mi d... Ozłocę cię za ten post o sztukaterii na ścianach. :) Ja chce właśnie te kwadraty na dole, odcięcie przez środek i kwadraty na górze, z tym że sztukateria i ściana w jednym kolorze. Dzieki tobie wkońcu obejrzę sobie zdjęcia w gogle:) Tą sztukaterię gipsową ciągle się u nas robi, ale ja nie rozumiem dlaczego. Drewniana pod sufitem chyba u nas rzadko spotykana. Głównie kładzie się styropianową (ta u nas jest najtańsza), albo styrodurową (taki mocno sprasowany, twardy styropian) no i ta jest kilka razy droższa od styropianowej. Styrodurowe pokryte są jeszcze czymś z wierzchu (chyba by były trwalsze i łatwiej można było je pomalować) a styropianowe nie zawsze. Styropianową (taką tanią) mam teraz położoną w kuchni, nie jest zła. Koszt za 2 m listwę to coś ponad 10 zl więc nie dużo. Może za trwała nie jest, ale jak mocno nam zależy żeby je mieć, a brakuje funduszy to można :) Rurki w peszlach mam :) Po zmianie w jadalni pięknie :) Z pokazanych lampek najbardziej podoba mi się stojąca :p

Ja mieszkam na wsi i w starych domach to te piwnice nadają się do przechowywania żywności ale te w nowych domach to już nie:( w piwnicach robi się kotłownie, dodatkowe (letnie) kuchnie, jakieś warsztaty ewentualnie małe pomieszczenie na słoiki czy ziemniaki. Poza tym coraz więcej domów buduje się bez piwnicy no i coraz więcej ludzi kupuje wszystko w sklepie na bieżąco i nie bawi się w wekowanie....

Te zdjęcia, które wkleiłam ci wyżej nie były robione temu drzewku po uszkodzeniu tylko dzieciom a drzewko zostało uwiecznione przypadkiem, więc widać tylko powierzchowne ugiecie a w rzeczywistości na środku było rozwarstwienia i na początku myślałam że jest złamane i trzeba będzie je zlikwidować.... na szczęście wtedy mój mąż miał więcej optymizmu w sobie i zaczął je oglądać dokładniej, stwierdził że nie jest złamane tylko te grube części przy samym dole są wygięte na boki.... aby ją wyprostować też użyliśmy sznurka, jest wiazana w środku ale od razu nie dało się jej wygiąć tak jak powinno być a baliśmy się wyginać z całej siły zeby nie złamać i dopiero wiosną następnego roku poprawialiśmy i udało się związać tak, zeby nie było widać rozwarstwienia.... sznurek jest tam cały czas, więc to oczywiste, że i Twoje będą potrzebowały wsparcia ale chodziło mi o to, że nawet jeśli nie uda się ich wyprostować od razu to nie trzeba tracić nadziei i próbować jeszcze raz później bo może też będzie potrzebne trochę więcej czasu...

Maniu oni może chcą te różne dokumenty (firmowe itp.) bo może ludzie kupują duże ilości i nie chcą płacić vatu. Jest tak, że kupując za granicę czy sprzedając za granicę wystawia się fakturę na 0 stawkę vat. Przynajmniej jak mąż w Czechach kupuje to tak jest, więc tam na pewno też tak bo wszystko to UE. Zapłacić 20 % taniej to zawsze jakaś różnica. Że Chińszczyzna to wiem niestety nigdzie indziej u nas nie znalazłam, a przejrzałam ofertę wielu, wielu sklepów. A nie przepraszam gdzieś znalazłam ale cena za sztukę tych latarni zewnętrznych była ponad 1 tys zl. Nie wydam 10 tyś na lampki na dom :no: Baba jednak do mnie pisała że może pojedzie tam w weekend i jak będą to mi kupi i kinkiety i lampki. Mania w ogóle po raz kolejny ratujesz mi d... Ozłocę cię za ten post o sztukaterii na ścianach. :) Ja chce właśnie te kwadraty na dole, odcięcie przez środek i kwadraty na górze, z tym że sztukateria i ściana w jednym kolorze. Dzieki tobie wkońcu obejrzę sobie zdjęcia w gogle:) Tą sztukaterię gipsową ciągle się u nas robi, ale ja nie rozumiem dlaczego. Drewniana pod sufitem chyba u nas rzadko spotykana. Głównie kładzie się styropianową (ta u nas jest najtańsza), albo styrodurową (taki mocno sprasowany, twardy styropian) no i ta jest kilka razy droższa od styropianowej. Styrodurowe pokryte są jeszcze czymś z wierzchu (chyba by były trwalsze i łatwiej można było je pomalować) a styropianowe nie zawsze. Styropianową (taką tanią) mam teraz położoną w kuchni, nie jest zła. Koszt za 2 m listwę to coś ponad 10 zl więc nie dużo. Może za trwała nie jest, ale jak mocno nam zależy żeby je mieć, a brakuje funduszy to można :) Rurki w peszlach mam :) Po zmianie w jadalni pięknie :) Z pokazanych lampek najbardziej podoba mi się stojąca :p

Pszczolka masz racje z tym podatkiem...pewno temu to chca. Znaczy te paszporty itp. Zapomnialam o tym zupelnie.

Z listwami tutaj nie ma (albo nie widzielismy?) zeby byly styropianowe. Pewno sa ale zesmy nigdzie nie widzieli. Ten co ja mam to MDF bardzo mocno sprasowany i czyms tam powleczony , napewno tez jest juz podkladowka - gotowy do malowania. Pewno ze mozna kazde polozyc jak wazne fundusze, jak pisalam wczesniej - rozniczy nie widac - przy suficie? pomalowane? tu chodzi tylko o wyglad z nimi a sa tak wysoko ze nikt nie zniszczy, nie wgniecie itp itd.

Tutaj tez z tego sie robi framugi naokolo okien i drzwi wiec takie cienkie nie sa. Jasne ze drzewo lepsze ale trzeba by w totka trafic. Tyle mi odeszlo bo mialam wszedzie nowe framugi i kazde drzwi do pokoi i do szaf.

1 tys za taka lampke to juz przesada, serio. Produkuja ja za 1$ w Chnach znajac zycie a chca z taka przebitka??? niezle!

Ja mieszkam na wsi i w starych domach to te piwnice nadają się do przechowywania żywności ale te w nowych domach to już nie:( w piwnicach robi się kotłownie, dodatkowe (letnie) kuchnie, jakieś warsztaty ewentualnie małe pomieszczenie na słoiki czy ziemniaki. Poza tym coraz więcej domów buduje się bez piwnicy no i coraz więcej ludzi kupuje wszystko w sklepie na bieżąco i nie bawi się w wekowanie....

Te zdjęcia, które wkleiłam ci wyżej nie były robione temu drzewku po uszkodzeniu tylko dzieciom a drzewko zostało uwiecznione przypadkiem, więc widać tylko powierzchowne ugiecie a w rzeczywistości na środku było rozwarstwienia i na początku myślałam że jest złamane i trzeba będzie je zlikwidować.... na szczęście wtedy mój mąż miał więcej optymizmu w sobie i zaczął je oglądać dokładniej, stwierdził że nie jest złamane tylko te grube części przy samym dole są wygięte na boki.... aby ją wyprostować też użyliśmy sznurka, jest wiazana w środku ale od razu nie dało się jej wygiąć tak jak powinno być a baliśmy się wyginać z całej siły zeby nie złamać i dopiero wiosną następnego roku poprawialiśmy i udało się związać tak, zeby nie było widać rozwarstwienia.... sznurek jest tam cały czas, więc to oczywiste, że i Twoje będą potrzebowały wsparcia ale chodziło mi o to, że nawet jeśli nie uda się ich wyprostować od razu to nie trzeba tracić nadziei i próbować jeszcze raz później bo może też będzie potrzebne trochę więcej czasu...

Gosik wiem :) W Pl w domu w "podziemiach" mamy letnia kuchnie, dwie spizarnie, piwnice, kotlownie i lazienke. Niestety nie jest ocieplone jak tutaj (ze wata, ze scianki na to itp itd).

Tutaj w "podziemiach" sie robi "kotlownie" gdzie stoja bojlery na wode i gaz, pralnie - jesli nie ma jej wyzej (jak u mnie) , kuchnie a w reszcie sie wykancza sciany ocieplajac i powstaja dodatkowe mieszkania - sypialnie, pokoje, pokoje salonowe, billardowe itp itp. Zawsze tez sa ogrzewane wtedy dom na gorze nie traci ciepla. W starszych domach nie ma tego, ocieplenia znaczy i trzeba prowadzic gaz i robic wywiewki.

Niektore domy maja typowa piwnice na przetwory wlasnie, no ja niestety nie mam ale sloikow nie robie tez i robic nie bede - tej piwnicy bo szkoda mi dolu. Zabierac kawalek pomieszczenia znaczy.

Niektorzy robia te mieszkania do wynajmu - osobne wejscia nawet i wynajmuja - latwiej kredyt splacac za dom. Czasem ten wynajem pokrywa calosc hipoteki, wiec wlasciciel ma frajde bo albo ktos za niego splaci dom albo on tez placi przez co placi podwojnie i splaca dom predzej.

Niestety ja sie nie widze w takim czyms...nie znioslabym ze ktos mi na dole mieszka. Wiec zeby w sciane i samemu trzeba.

Krzaki mi nie przeszkadzaja jak beda zwiazane i przywiazane - nie widac i tak, byle nie zdechly. A na to musze poczekac do wiosny. Nie wiem czy sie tylko wygiely czy im pekly wlokna czy co tam maja w srodku bo nie widac na pniach tego. Jak nie to trudno...sie nowe posadzi. A stoja tam bo jest spadek - kazdy ma dom na pochylym gruncie i ogrodki nie sa proste. Na poczatku myslalam ze obudowali klona krzywo a potem zauwazylam ze nie, ze to ogrodek spada w dol. No i tam nasadzili tuji w kacie zeby zaslaniala i lapala wode. Na wiosne chcemy to wysypac kamyczkami bo Maniek zawsze stamtad bloto do domu wnosi.

Ja mam pytanie inne, ale ze spadkiem zwiazane. Gosik moze Ty bedziesz wiedziala, moze ktos inny.

W garazu M mowi ze ma "lej po bombie". Znaczy posadzka ma lekkie wglebienie na samym srodku i sie woda zbiera - nie sama, tylko jak np wjedzie samochodem i snieg spadnie z kol, podwozia. Woda zamiast splywac na zewnatrz se stoi...na srodku. Sie kaluza robi.

Prawdopodobnie dom jak juz osiadl sie wglebilo. Golym okiem nie widac kompletnie, dopiero jak cos sie nakapie z auta.

Czy jest jakas rada na to? M sie zastanawial czy na beton mozna beton nalozyc - zeby wyrownac i zeby ta woda sciekala jak nalezy - nie ma odplyeu zadnego w garazach, woda zawsze na zewnatrz wyplywa. A niestety my oboje w tym temacie zieleni.

Jakas rada??:confused:

bo poki co to wymiata wszystko a zima sie jeszcze nie skonczyla i wiecznie tam chlapa na srodku jest :(

Zapomnialam dodac...w koncu wczoraj wymierzylismy caly front i poslalismy wymiary, zdjecia i "liste" co chcemy i jak. Wstepnie nam dal wycene "na oko" jak kupowalismy drzewka na podstawie jednej fotki na telefonie. Teraz juz poslalismy wymiary. Odpisal odrazu ale wycene bedziemy miec kolo 22 stycznia bo sie wakacjuje. Mam nadzieje ze na nasza kieszen bedzie bo jak nie tylko drzewka nam poprzesadzaja i wsadza choinke a tluc kamienie beda na jesien.

M se wykombinowal ze ja zostane i bede 'robic' przod z nimi a on se do PL poleci...fajnie, znow mam nie leciec! Ale ma poleciec i zalozyc kafle i wykonczyc sciany naokolo schodow w Polsce bo przez ten dom mamy tam obsowe - a wszystko lezy i czeka. No ale zobaczymy jak to bedzie.

Mania, dzieki za fotki farb, mam do pomalowania żeliwne poroże jelenia na srebrny, takie malutkie i sie zastanawiałam czym to malować, a tu widze że farba spray bedzie super.

Jadalnia pięknieje w oczach, lampa cudowna, super tam wygląda.

U nas wszystkie rurki od ciepłej wody i od ogrzewania sa w takiej otulinie właśnie, to standard. My mamy w domu możliwość włączenia cyrkulacji ciepłej wody, czyli że w rurkach cały czas przepływa sobie ciepła woda, nie stoi, ale u nas okropnie to wychładzało wodę w zbiorniku i duużo więcej gazu szło, bo musiało co chwilę tą wodę w zbiorniku podgrzewać, więc wyłączyliśmy cyrkulację i też nim poleci w łazience ciepła woda ze zbiornika, to 2-3 min musimy poczekać, na szczęście wodę mamy z własnej studni i nie płacimy, tylko ścieki.

Co do stojącej wody w garażu, ja mam identyczny problem, ale to juz wina budowlańca, bo tak położył płytki, nie dbając o spadek. Niestety u nas sie nic z tym nie da zrobić, zakupiłam sobie taką gumową szaroką ściągaczke do podłóg i tym wode ściągam na zewnątrz.

Beton na beton chyba da sie wylać ale czymś to musi byc związane, jakaś cienka warstwa sie wykruszy bardzo szybko, nie znam sie za bardzo, u mnie tak nadlewany był beton nowy na stary, by podnieść podmurówkę od ogrodzenia, ale to lali 15 cm betonu i w stary beton były wstawiane pręty stalowe, malowali też stary beton jakimś podkładem specjalnym, było zbrojenie, a i tak nie ma 100% gwarancji że to nadlewane nie zacznie pękać i kruszyć sie. Najprościej będzie płytki tam położyć dołek wyrównać klejem. To takie moje gdybanie, fachowcem nie jestem :p

Na istniejacym betonie mozna jak najbardziej zrobic warstwe spadkowa- tyle, ze lepiej by nie byl to beton krecony z betoniary przez pana Mietka w proporcjach a'la "ile razy mu sie chcialo razy lopata wrzucic" . Sa specjalne mieszanki, zbrojenia z czegos w stylu pociety drut lub wlokna. Mozna rozlozyc taka mieszanke na np. warstwie folii, nie musi zwiazac w poprzednia.Grubosc w zaleznosci od mieszanki, jezeli jest miejsce na wiecej- bezpieczniej dac grubo. Popytaj jakiegos fachmana, ale porzadnego, moze byc tez sklep specjalistyczny- nie wiem co na innym kontynencie stosuja, ani jak sie nazywa po angielsku- niemniej jest to wykonalne :)

Co do drzewek- ja bym im dalo nieco czasu, w koncu nawet sie jeszcze zima nie skonczyla i trudno powiedziec jaki jest dokladnie rozmiar zniszczen. A stelaz metalowy mozna im zrobic nawet na stale- w galeziach i tak nie bedzie widac jaks sie go sprytnie umiesci.

Lampa bardzo ladna :) I lustro pieknie wyglada w poziomie!

Zrobilam wreszcie zdjecie mojej szafy w sypialni, zamiescilam u siebie, wchodze rano i nic ni ma :confused: musze sie z tym pomeczyc jeszcze....Kupilam tez listwy, ktore mialy byc umieszczone wzdluz cegiel w kuchni- niestety po dlugim wybieraniu i wielu wizytach w sklepach udalo sie kupic cos co w miare wyglada, jak sie przylozy, ale montaz musi poczekac- te moje cegielki nie sa wykonczone calkiem prosto, tylko jest takie trojkatne wypelnienie miedzy nimi, a sciana (nie wiem czy pisze jasno?). Trzeba to-to podkuc, a to juz grubsza praca, a ja juz kuchnie pomalowalam! I mi sie nie pali cos robic to na nowo.....Tak wiec o listwach nie zapomnialam, ale odlozylam na polke "wykonac w pozniejszym terminie". Moze podczas remontu docelowego za X lat....who knows?

Jednak listwe w calym mieszkaniu nie bedzie- bardzo, ale to bardzo nam sie podobaja!- jednak mieszkanie jest nieco wiejskie, nie widac tego do konca na zdjeciach (nie ma np. belek sufitowych w salonie, kominka, barku kuchennego.........ze zdjeciami sie nie lubie cos...) i bylby za duzy misz-masz. Szkoda, zrezygnowalismy z bolem :(

Co zas do mody- absolutnie nie uwazam, ze nie robicie nie "pod siebie"! -macie fajne, niestandardowe rozwiazania, kolorystyke :) Czego dowodem mnostwo gosci na tym topiku :)

Maniu zapomniałam wczoraj o tym betonie napisać. Ja bym je dała zamiast tych płytek brązowych co masz w holu itp.

Mówie Ci jak zobaczyłam te laternie zewnętrzne po 1400 -1600 zl to szczena mi odpadła. Co lepsze i jedne i drugie tak jak mówisz to Chińszyzna. Mi jednak Chińszczyzna nie przeszkadza (zależy jak wykonana oczywiście). Kiedyś pracowałam w firmie która robiła elementy dla Philipsa, a z tych elementów inna firma składała dla nich. Philips dał tylko projekt i nazwę. Wiem jak to wygląda z drugiej strony i mogę mieć rzeczy no name byle by nie wyglądały tandetnie :)

Mania z tym betonem to dziewczyny mają rację można. Mogę Ci powiedzieć jak u nas było robione. Na schodach w stary beton panowie się wwiercali, wkładali pręty i na to nowa wylewka. Na podjeździe robili zbrojenie (takie typowe) i na to wylewka. Podobno do 5 cm można klejem do płytek (ale ręki nie dam sobie uciąć). ALe ja wam zazdroszczę piwnic. mieszkam w takim rejonie, że piwnic nie ma nikt no prawie nikt, są w kilku bardzo starych domach. Niestety teren z wysokim poziomem wód gruntowych i dlatego nikt nie robi. A taka piwnica to super miejsce na np domową siłownię :)

Dziewczyny, poczytalam wczoraj jeszcze o tej kaluzy w garazu, bardzo duzo ludzi ma z tym problem. Na szczescie jest to tylko problem sniegu spadajacego z samochodu a nie ze garaz przecieka z zewnatrz badz woda gruntowa podplywa. Plytek nie chcemy, M chce podloge pomalowac specjalna farba do podlog garazowych, sliskawa i wtedy bedzie latwo wymiesc to co stopnialo. Tak jak Vesila napisala - gumowa szczotka, czyli squeege. Jesli jest to problem tylko zimowo-sniegowy i ta jaluza sie robi tylko pod samochodem to doszlismy do wniosku ze nie ma co sie bawic w kucie, lanie itp. W koncu zima jest tylko kilka miesiecy.

Pszczolka tutaj sa tez wody gruntowe, u mnie nawet "plynace" bo domy sa z gorki na pazurki, po sniegach i deszczach wsio splywa nie tylko ulica ale gruntem pod domami - dlatego jest pompa, pokazywalam ja na fotce, za drzwiami w "biurowym".

Co do lampek - ja nie mam nic przeciwko rzeczom robionym w Chinach bo tak samo jak z produkcja w innych krajach - sa buble i sa rzeczy pozadne. Zreszta pamietasz moje nozki i raczki z nierdzewki - pieknie wykonane, solidne. Mi chodzilo o ta przebitke cenowa, bo wiadomo ze rzeczy tam robione kosztuja mniej za wykonanie (pracownik tanszy, materialy) a potem w jakims kraju tak podbijaja cene ze sie plakac chce. Tez nie mam nic przeciwko NO NAME byle dobrze i ladnie wykonane. Temu sie dziwilam i zaskoczona bylam ze za lampe nad stol i za lampki do sypialni dalam grosze w porownaniu z moja czarna lampa a jest naprawde ladna znaczy sa wszystkie i sa solidnie zrobione bo uwierz - wyobracalam je na wsie strony! Nie naleze do osob ze na kazdej rzeczy ma wisiec metka firmowa. Za zaplacenie za "nazwe" za roznice mozna miec kilka innych rzeczy czesto oj czesto - ladniejszych niz typowe markowe. A jeszcze jak dodac ze - jak sie jest jak ja, ze szybko sie mi cos nudzi i lubie zmiany - byloby to wywalanie do smieci. Niestety nie jestem typu - kupilam mebel i bedzie stal nastepne 40 lat i to jeszcze w tym samym miejscu.

Wszystko sie tylko rozbija o cene, o ich zawyzanie cen itp itd. Byc moze jakbym miala na koncie tyle co Bill Gates inaczej bym gadala, ale nie mam :lol2: szkoda!:lol2: a w totka tez nam nie idzie trafic - znaczy M bo on gra (a ja powtarzam za ciocia ze granie jest placeniem podatku od glupoty :lol2:)

Co do plytek a la beto - Pszczolka podloge bedziemy calutka zrywac. Chcemy polozyc po calosci - w kuchni i jadalni tez - drewniana. I przy wejsciu raczej tez chociaz tutaj troszki sie boje...wiadomo - buty, wlazenie ze sniegu z sola itp. Byc moze kawalek kolo drzwi beda plytki. Ale to plan na zas, narazie nie klade nic bo i tak jest laczenia "na skuske" miedzy salonem a podloga przy schodach, trzeba to zrobic wtedy jak sie podloge zrobi drewniana bo roznice wysokosci trzeba bedzie widziec zeby wyrownac. No i nie wiem czy ten beton by mi pasowal do tych wszystkich listew na scianach :confused: Akurat na to nie mam wizji :(

To widzicie roznice standartowa w ocieplaniu rurek - tu masz standart jak se se standartowo do sklepu po nie sama pojde. Ale jak pisalam, nie klada bo jak sie wykancza piwnice one wtedy sa ocieplone w scianach.

Rudzik zaraz ide zobaczyc u Ciebie.

A na koniec wklejam zaraz Wam przykladowe wykonczenia w piwnicach - do czego i my sie szykujemy.

Zobaczcice ze niczym od gory sie nie roznia a z ciekawszych rzeczy Wam powiem - czasami sa ladniej wykonczone niz gora jesli ktos zaczyna od golych scian i podlog.

Piwnica czyli tzw basemat, wykanczany na dwa sposoby - albo robia dodatkowe mieszkania (kuchnia, lazienka, salon, syialnia) i wynajmuja albo sie wykancza na swoj wlasny uzytek (jak my bedziemy robic) czyli sie robi tzw "Man cave"....Meska jaskinia. TV room, silownia, i czesto barki - pomieszczenia do tzw imprez, zabaw, picia, ogladania meczow , cwiczen itp itd...meskie krolestwo.

Pisalam Wam ze mamy na dole przygotowane podlaczenie do kominka wiec i my bedziemy stawiac jeszcze jeden.

Prawdziwa piwnica na przetwory itp - jest to przewaznie oddzielone male pomieszczenie i nie ocieplane wtesy sie nazywa cellar, tyczy sie to piwnicy na rzetwory tak jak i pomieszczenia na winiarnie.

tak wiec...

z takiego:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Basement-1_zps4a03b2cc.jpg

sie robi takie cuda:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/basement-kitchen-designfinished-basements-e0z2lpwe_zpsf0b020f3.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Basement_Home_Theater_24_zpsd92b3862.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Modern-Home-GYM-Fitness-Studio-Design_zps02cd8439.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/bedroom-basement-ideas_zps7d2c82d5.png

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Finished-view-with-bar_zps9f3071df.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Renovating-a-basement-ideas_zpse0bf1ff7.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Basement-Family-Room_zps285852c4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/TechnoGym15_zps1c4b6753.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/basement_7_zps04d7895e.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Luxury_Basement_Renovation_1_zps87622aec.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/entertainment-basement-7_zpse1e20239.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Finished-bsmt_zps9f3868f6.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Finished-Basement-Home-Theater-by-Traci-Snead_zps3ede0ec4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/images_zps43ad3251.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/p7255479_zps791f5669.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/contemporary-home-gym_zpsc47f2efd.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/imdages_zps8605d30d.jpg

Wszystkie bojlery i pralnie tez sie chowa i nic na wierzchu:

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/BasementCloset2_zpsc3aa7dc4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Captivating-Contemporary-Basement-Heater-For-Basement-Furnace-And-Hot-Water-Under-Stairs-Closed-Off-Furnace-Or-Hotwater-Tank_zps95e0fcb6.jpg

no, to tak z ciekawostek bylo

Szafy dla Rudzika

Nie wiem bo nie widac dobrze - czy szafa ma drzwi skladane czy przesuwane, ale to nie ma znaczenia - na kazdych jest cos do zrobienia.

Kiedys w wynajetym mialam taka paskude....sciaglam drzwi, zakleilam - ramy pomalowalam a w srodek nakleilam z IKEA panele firankowe takie papierowe w delikatny wzorek - wyszlo super.

tu masz kilka przykladow co mozna zrobic. Starczy troche farby, badz listewek, klej i gotowe. W zaleznosci jakie sa drzwi - taka grubosc listewek jeslibys takie chciala ( to samo mozna zrobic z plaskimi drzwiami jesli nas wkurzaja, szafkami w kuchni, komodami itp):

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/IMG_8407_zpsea68bd16.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/2af9f73a6e4942d6394c2791445f9f39_zpse381caa1.jpg

typowy moulding jak na scianach vel sztukateria

mozna tez na "wiejsko" i z lustrami, materialy tapety itp

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Mirrors_zpsdcc21593.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/6a00e550ae2fdc8834019b0143498a970d-800wi_zps24cd2ad4.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/005aea9360ca7cf9fd7b20a8454c0b03_zps59abef12.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Learn-how-change-mirrored-closet-doors-from-cheap-chic-tutorial-from-HGTV_zps8ccbfdcd.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/05997588da3c32b8f4343bb047cc19dd_zps2b37e4e6.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/DSC_2857_zpsbe70a121.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/gemmabafter-1_zpsf865fd4c.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Robe-Makeover_zpsec71b9f6.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Installing-Sliding-Closet-Door-With-Mirrored-Hanging-Lamp_zpsa2b31554.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/PicMonkey-Collage_large_jpg_zpsd74bdb66.jpg

http://i835.photobucket.com/albums/zz275/szlachtowska39/Closet-doors-btefore-and-after_zpsecf3c516.jpg