Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z dziecinstwa

mania1220

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki zawadiacki czuprynek :wiggle:

Te wiszące skrzyneczki to specjalnie dla chipmunków? Super. One, chipmunki młodziutko wyglądają. Może z tegorocznego miotu są. Szkoda, że u nas nie ma :( U mnie tylko wiewióra wizytuje leszczyny i orzech włoski. Nie wiem skąd przychodzi. Widzę tylko jak zasuwa po szczycie wierzbowego płotu.

Nasz przyjaciel, ten który ma piękny ogród niedaleko nas, zaszalał i ... kupił dwa drzewka :p Dziś woziłam do niego glinę do posadzenia roślin w stawie i zrobiłam zdjęcia.

Najpierw kupił to grubsze, a dziś przyjechało drugie o cieńszym pniu. Do tego ma być jeszcze ta Bougenwilla z 3-go zdjęcia i wszystko razem obudowane szklarnią/oranżerią z ogrzewaną ziemią, którą będzie się na lato rozmontowywać. Jestem ciekawa jak on to ogarnie. Na razie jestem co chwile wzywana do tablicy jako naczelny konsultant. Zabawa przednia, ale jak mu się to nie uda, to będą utopione w samych roślinach ciężkie pieniądze, nie mówiąc o szklani.

Ma facet fantazję :)

2020_06-12czerwiec_OLIWKA-Staszka-IMG_7043.jpg2020_06-12czerwiec_OLIWKA-Staszka-IMG_7049.jpgbougainvillea.jpg

piekne drzewa, ale Boguska wymiata, ten sam kolor co ja mam.

ja tu kombinuje jak zrobic ogrzeanie w domku na zime, takbym nie chciala zeby mi zdechly, sasiad ma kabel pociagniety i trzyma wszystkie tam.

Moja juz kwiaty zaczela zucac, malo zostalo, zaczelam podcinac, puszcza nowe galazki.

tez mam wiewiory, jedna mi wczoraj sliwe polamala. Czarna malpa.

Sunburst TAR rosnac nie chce a ja wczoraj mierzylam nowe galezie - 45cm poki co urosly, mowilam ze rosnie jak szalona. A od tych galezi nastepne poszly w bok. Bedzie przycinanie a jak fontanna stanie to sie okaze czy dolnie trzeba odciac, w zeszlym roku juz odcinalam bo sie chodzic nie dalo.

Pestka , te karmniki sa dla chipmunkow i dla ptakow - ptakow mam wiecej wiekszego rozmiaru niz wrobelowatych, sa tymczasowo, M ma mi zbudowac caly duzy karmnik z dachem bo w deszcz i zime beznadzieja, nie sprawdza sie.

tu sa moje wiewiory, czarnych kilka jest, szczurowate paskudy, ta czarna wczoraj mi galazki polamala na sliwie - Manius ja z kata pogonil i zamiast leciec wzdluz plotow skrecila, plot sie skonczyl, skoczyla na sciane mi, na sama gore, siedziala na rynnie pod samym dachem pare godzin. Potm na dach, z dachu na sliwe a ze sliwy na klona - tylko galezie i liscie sie sypaly. Taka tez siedziala na gorze w klonie - 9 godzin, poki jej nie pogonilam woda.

8507972-copy.jpg

8508006-copy.jpg

no i moja rudzinka. Daleko jej do rudego jak polskie wiewiorki ale rudzinka. Jest duzo mniejsza niz wielkie czarnuchy, mala jest, na dodatek mamusia, Ciekawe czy dzieci przyprowadzi.

sliczna jest. Rozklada sie czasem na plocie badz magnolii. Kilka lat tez taka mialam i lezala godzinami na plocie ale blizej tarasu.

8506713-copy.jpg

8506724-copy.jpg

U mnie w tym roku też rewolucja karmnikowa będzie. Dotąd wisiały na śliwie, ale strasznie śmiecą i potem rośnie mi badziewie w rabacie. Wymyśliłam stojak z wieszakami.

Ta czarna to jakiś potwór. A ruda jest urocza. W grupie ogrodowej na facebooku kobitka pokazała film ze swojego ogrodu. Wiewiórza mama prowadziła piątkę maluchów. Cudne :)

Mam fotki dla ciebie. To ogródek na dachu w Amsterdamie. Jak zobaczyłam, od razu mi się skojarzył z twoim.

101904745_3159515680776493_2121271296527989214_o.jpg101984072_3159515217443206_8556981544526288092_o.jpg103310672_3159514994109895_4978505130802492017_o.jpg103633647_3159515420776519_1668630923375355308_o.jpg103372640_3159515130776548_1230233757111888961_o.jpg

piekny ogrodek, w moim stylu :p

Pestka przedwczoraj sie skonczyla u mnie tropikalna fala, papierek na lawie jak lezal na ogrodku w 10m byl nasiakniety woda :sick:

dzisiaj mam 12C z wiatrem sie czuje 7-8C - masakra. Dopiero co chcialam skore z siebie sciagnac, dzisiaj sie ubrac na cebule trzeba i telepie, po to tylko zeby pojutrze znow upal wrocil - jak tu nie chorowac??

a wiesz, mam w kacie te karmniki gdzie nie laze bo wlasnie syf i rosnie wszystko. Zostalo mi troche cegiel moze w koncu tam wyloze, lepiej zmiesc niz wyrywac.

Te karmniki sa dobre na deszcz - zamiast dna maja siatke wiec woda przecieka. Nowy duzy tez tak chce. Myslalam zeby je razem polaczyc. Bo do jednego sypie slonecznik a do drugiego bardziej nasiona to maja jak sie podzielic.

ale w zimie ciezko, jak nasypie zasypuje ziarna temu chce z dachem.

a mnie tam podobaja sie te czarne, na pewno pelnia jakas pozytywna role w ekosystemie :p

Mania moze powinnam Sunburst posadzic w ciezką ziemie a nie lekka i przepuszczalna. U Ciebie w glinie rosnie?

Dzis dotarły: InabaShidare, Shirasawy Jordan, Butterfly i Shaina. Nie sa wielkie ale wole takie, bo byly dosc tanie i jest szansa na to ze sie jednak przyjma i zdaza ukorzenic.

Wczoraj w Arboretum widzialam takie klony palmowe, ze mi gały wyszly. Zwykly zielony wys. 10 m i w obwodzie podobnie. Shirasavum zwykle zielone wielopniowe wysokie na jakies 8 metrow, normalnie cudo. W tym Arboretum wczoraj bylam 2 raz. Moze do jutra zrobie album z fotkami to dam linka, naprawde warto. Zaraz wrzuce zdjecia z wtorkowej wizyty.

tu linek, jak ktos chce obejrzec to zapraszam Arboretum Wirty przy Nadleśnictwie Kaliska, zakochalam sie w tym miejscu, jesienia pojade na przebarwianki, teraz trafilam na azalie i rh

Edytowane przez TAR

TAR - pokaz japonczyki

Teraz Sunburst to juz w glinie jest bo stoi tam 3 rok to korzenie poszly , ale jak przesadzalam to dalam na spod 3-mix wymieszany z glina a reszte usypalam 3-mix i poprawilam glina. Potem na gore pasek trawy rozlozylam ale jeden sie przyjal a drugi nie. Podsypany tez byl specjalnym preparatem na rosniecie korzeni, na szok nie dawalam nic.

TAR ja co 2 tyg podlewam odzywka wszystko, taka co sie rozpuszcza z woda.

mam z nim tylko jeden problem, wpierdzielaja go mszyce albo jakies inne takie, w zeszlym roku w lesie siedzialam ale jakos uratowalam bo sprzedalismy domek i wczesniej wrocilam , ale w poprzednim jak tam bylam nie spryskalam i 90% lisci opadlo :sick: drzewo bylo doslownie lyse. Masz taki problem ze swoim?

Powinnam go podkopac i podwazyc, zle jest zasadzone - z takimi wiekszymi mi zawsze M pomaga, ja na kolanach usypuje on wsadza, no to tak postawil ze rosnie krzywo. Zlenilam sie i nie zrobilam na wiosne, teraz juz za pozno, pewno do jesieni poczekam, zobaczymy. Boje sie troche na jesien wsypac tam ziemie bo jak zacznie padac znow sie utopi.

to co pkazalas przepiekne ehh

To juz 3 Sunburst ktora widze w glinie i do tego ladnie rosnie. Moze gdybym swoja tez przesadzila do takiej ziemi to by zaczela. Ale nie pasuje mi za diabla. Niech idzie w lepsze rece. Mam nadzieje, ze zapisalyscie linka. Tego usuwam. Edytowane przez TAR

TAR no sama sie przekonalam ze w ogrodzie sie zmienia a drzewa/krzaki potrafia sie znudzic. Sama sie pozbylam kilku.

Choinek co dalam sasiadowi najbardziej mi zal, jak je przywiozlam mialy z 30-40cm. Dzis patrze a jedna z nich ma pierwsze szyszki. Niestety miejsca nie mialam, one bardzo duze rosna. I teraz nie mam zadnej choinki z tylu i bardzo nad tym ubolewam. Prawda jest taka ze jestem zwolenniczka iglakow :sick:

daj znac jak sie nabywca znajdzie. Ale jak sie nie znajdzie, nie scinaj - oddaj za darmo. Szkoda drzewa.

po 9 wieczorem, wyszlam sobie na kawe, patrze a cos szura tam i spowrotem gdzie karmniki - nornica :sick:

poszlam po lapke, maslo orzechowe i nastawilam majac nadzieje ze sie moich krokow nie przestraszy i wroci.

Tylko usiadlam i wsadzilam Maje na sofke patrze jest - prosto do lapki i KLAP!!! :p

jedna utluczona. Tez tlusta byla. Za dnia nastawiac nie moge zeby sie chipmunki nie zlapaly.

Joana to sa te same zdjecia tylko w lepszej jakosci. Jak zrobie 2 wizyte to na priva ci calosc wrzuce. Chodze po tym ogrodzie i szukam miejsca dla Glediczji, no nie za bardzo mam gdzie ja upchac, nie pasuje mi do calej reszty. Klony obfoce jak posadze. Uchetalam sie dzis i wczoraj w ogrodzie przeokrutnie. Jutro zaczynam kolejna czesc z ktorej wreszcie sciagam szmate i zagospodaruje rozsadnik. Jak dobrze pojdzie to w nastepny weekend skoncze. I wtedy zajme sie naroznikiem z choinami, musze je wywalic, wprowadzaja okropny balagan. niestety trafilam na jakies wolnorosnace i do tego w odceniu zółtawym. Dawno tak zadna roslina mnie nie draznila.

TAR tak mialam teraz - mialam piekna Morwe, no cudownie mi wyrosla, co roku slicznosci. Rosla pod oknem w kuchni za scianka tarasowa. Nie widac jej bylo poki sie tam nie szlo bokiem domu, ale ladnie wygladala. A tu przedluzamy taras - nigdzie mi nie pasowala chocbym sie skichala. Niestety poszla.