Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jestem, wszystko w pozadku - zawaleni praca, ja sie z papierow wygrzebac nie moge, M z praca. Do tego w ogrodku przygotowania do basenu - pousuwac co niepotrzebne, wykopac co na drodze stoi, plus inna robota. Wieczorem nic mi sie nie chce tylko zlozyc stare kosci.

Niestety na lodce bylismy tylko raz :cool: No bo zawaleni jak pisalam i czekalismy 3 tygodnie na nia. Bylismy w sobote, w niedziele - jak przewidywalam zabami zucalo. W tygodniu czasu nie ma. Teraz w sobote przepiekna pogoda bedzie - nie idziemy - Steve przyjezdza i beda kopac dziure na basen.

No i tu sie zaczyna. Odkad M zdecydowal ze bedzie robil basen zaczely sie same problemy. Bo sami go budowac bedziemy (znaczy ja tylko bede siedziec i pilnowac zeby M nie spapral cos :lol2: bo ma talent do tego). Ale - podstawa z betonu - jak moja stara fontanna. Scianki z bloczkow, na to znow cement jeden normalny a potem drugi nieprzemakalny. I na to dwie opcje beda - basenowa farba badz kafelki. A zeby to ladnie wygladalo kafelki musza byc szklane bo ladnie wode odbijaja. Niestety kafelki bardzo droga impreza, wyszlo nam jakies 3-4 tys i to z US musimy sciagnac bo tu jeszcze drozej i ciezko znalezc niebieskie. Wiec pewno bedzie farba a kafelki MOZE ale to moze sama gora. To juz na potem. zaczelo sie od podstawowych produktow. Jak podlogowy odplyw i scienny odplyw i jety na wpuszczanie wody (nie wiem jak sie po polsku nazywaja dokladnie). Wszystko powinno byc do cementowego basenu - sa wtedy inaczej zrobione, grubsze. NIE IDZIE KUPIC :bash:

Cala Canade sprawdzilam - nie ma! Zjezdzilismy sklepy wszystkie - nie ma! W koncu idalo mi sie kupic podlogowe kupic na amazonie. Wylewki dopiero dzis znalazlam tez na amazonie (wzielam odrazu dwie na zapas), niestety jety co wode wpuszczaja sa nie do betonowego i nie idzie znalezc - kupilismy do normalnego basenu. Bo NORMALNY basen dla nich teraz to albo metalowey albo vinylowy.

Chodze i bluzgam normalnie. Bo nie robia betonowych to czsci nie sprowadzaja. W US tez malo i nie mamy czasu czekac bo podloga musi byc szybko lana a nie za miesiac dwa - dochodzi jeszcze to ze przez tego Covida nadal poczta chodzi jak lajza i przetrzymuja paczki - u nas.

ale pomijajac wszystko - czesci sa do kupienia, tylko ciezko kupic, sek w tym ze nic w sklepach nie maja - przez covida wszyscy zaczeli baseny budowac , wyczyszczone do cna.

Wczoraj kupilismy pompe, filter, podgrzewarke do wody i dozownik na chemikalia.

Bede miala rachunki za prad takie ze mnie zetnie z nog. Ale pociagnac do domowego gazu - strasznie drogie. Na propane butle - trzeba miec wielka butle - i wez ja potem czleku wywiez i zatankuj jak mam zabudowane wszystko. Wzielam najtanszy model jaki mieli na prad , bo ten co mniej pradu bierze kosztuje 3K - nie dam tyle.

Ale woda musi byc podgrzana inaczej nie wleze. W malym dzieciecym weszlam dopiero po dwoch tygodniach, nie wiem jak te dzieciaki sie kapaly - dla mnie za zimna byla. Nagrzalo sie super jak kupilam pokrywe i zaslonilam a tak noca stygla za szybko.

No wlasnie, jeszcze musze solarna pokrywe kupic.

Po wykopaniu i postawieniu trzeba bedzie znow do Chrisa zadzwonic zeby [ocuagnal prad bo trzeba 230 a nie 110 jak w calym domu. Na szczescie jest jeden zalozony - on zalozyl w slrzynce - jakbym indukcje zakladala, ale zostaje z gazem - wiec z glowy, tylko trzeba kabel pociagnac. dziure w domu wywiercic.

zeby zatrudnic kogos i zeby mi normalny basen zrobil - nie mam takiej kasy, potrzeba mi na to jakies 50K. Jeszcze zesmy sie nie odbili po braku pracy. Tu mamy nadzieje ze sie zmiescimy w 6tys (wg mojego M) max 10 tys (wg mnie). Strasznie droga impreza.

poki co ustawilam sobie deski na ogrodzie zeby zobaczyc jaki duzy wyjdzie i jest fajny rozmiar.

zycze im powodzenia kopac jednak.

zajmnie duuuuuzo czasu zrobic, juz nie przez to ze trzeba po kazdej robocie czekac zeby schlo i sie uwardnialo, ale swojej pracy jest duzo i czasu nie ma, bedzie robiony po trochu.

jeszcze sie zastanawiam czy nie zaplacic zeby przyjechali z betonem i nam wlali. Nie wiem czy taki kawal M da zrobic w jeden dziec w betoniarce :(

jednym slowem - przeraza mnie ten projekt!! miala byc fontanna z duzym bajorkiem. No to mi M wymyslil :cool:

juz nawet sobie kupil siedzisko do siedzenia na wodzie z miejscem na piwko :cool:

Edytowane przez mania1220
https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822549

• Odpowiedzi 31,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mania1220

13601

• pestka56

3588

• mmikka

3343

• TAR

3053

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro siedzisko jest, to już nie możecie nie wybudować basenu :lol2::lol2::lol2:

A poważnie... dlaczego nie chcesz winylowego, o ile to jest to co myślę, czyli tego typu basen-poliestrowy-rodos-500x300x150-510156014.jpg

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822561

zle napisalam, vinyl to ta guma co sie naklada na metalowy szkielet.

To co pokazujesz to fiberglass - wlokno szklane zdaje sie?

Z wokna szklanego sa koszmarnie drogie. To jeden powod, a drugi - latwo sie zaklada bo tylko dziure sie kopie i sru wkladka ( w przyblizeniu) ale do mnie na ogrodek nie wejdzie bokiem - mam tylko szerokosc bramki od sasiadow plotow - nie ma jak. Ledwo z przednia czescia dachu weszli - bramka musiala byc rozebrana i slup z niej od domu odkrecone (do dzis bramki nie mam, M nie ma kiedy skonczyc.

rozbilo mnie tez to ze wpadl na pomysl basenu po fakcie, znaczy jak juz postawilismy slupy - gdzue hustawka wisi. Slupy dochodza do samej magnoli. A tam jest najlepsze miejsce na basen bo nie ma duzych korzeni, no dobra - jest magnolia, ale jakby padla to bym nie beczala. Teraz mam problem bo moj wielki klon ma korzenie na prawie caly ogrodek. Mam limit wiec wielkosci basenu i sie modle zeby nie uszkodzic za duzo korzeni. Bo jak mi klon padnie to naprawde beczec bede.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822564

Mania, z tym basenem, to twój M zaczął od doopy strony :D

Zawsze tak mówimy jak jakąś robotę od końca zaczynamy i potem trzeba się pieprzyć podwójnie.

Wzdycham do twojej nowej fontanny, w mojej światełka wysiadły i nowa mi się marzy.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822606

Joana 1000 projektow i kazdy nieskonczony :bash:

dni za krotkie

Mika, zebys wiedziala ze od dupy strony, ale zawsze tak robimy. Zawsze sie sprawdza. Bo kopa dostajemy ze jak juz cos jest to trzeba cos zrobic.

a zebyscie sie posmialy co sobie kupil :lol2:

IMG-8238.jpg

Big Banana :rotfl:

pogielo mi tego chlopa

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822759

Światełko reklamowałam, kazali zapakować i czekać na kuriera. Fontanna została na płocie. Całe oprzyrządowanie pojechało do technika, który stwierdził, że jest to nienaprawialne. Dlatego wzdycham do Mani nowej fontanny, bo moja już mi się opatrzyła :lol2:

U nas schody dalej nie tknięte, za to lada dzień pomalujemy pokój. Farby w domu już mamy, wałki jeszcze sprzedawca trzyma nienadane.

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822779

Mika dlatego nigdy na solarke nie kupuje fontanny. Ta duza pompa co mialam w fontannie, byla mocna i wielka - byla wlaczona 24/7, nawet na rachunku nie odczulam.

W tej i swiatlo i pompe moge zmienic jak sie popsuje - nawet sie bawic nie bede w odsylanie bo wieki zajmie. Ale ta mam na pilota (sama go zalozylam) wlaczam kiedy mam ochote.

poprzesadzalam dzisiaj reszte krzakow co na srodku stalo, mam nadzieje ze nie zdechna :cool: Mlody dzis w domu - rozgarnia kamienie . Nie ma gdzie zucac juz. M duzo ich uzyje pod basen, ale poki co mam Tatry i karpaty i Gory Stolowe na ogrodku :cool:

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822789

A ten banan nie zmieści się w basenie :rotfl: i to będzie clou programu :lol2: Żartuję oczywiście, ale jakby to wymyślił mój J, to na pewno by się okazało po nadmuchaniu, że tylko na wcisk można wepchać do basenu.
https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822835

ja na ogrodzie mam jeszcze troche do posadzenia tak max 2 dni i zaczynam remont sypialni, w zeszlym tygodniu sprzedalam komode smierdziuche, wczoraj łóżko. zamowilam juz nowe meble, na łóżko bede czekac 8 tygodni :bash: od wczoraj spie na materacu na podlodze, katorga. za to bialaski mega zadowolone, maja troche wiekszy kojec:cool: komody 2 szt. przyjada za 1,5 tygodnia. do tego czasu musze pomalowac sciane, znalezc lustro w miedzianej oprawie, nowe lampy i jeszcze kilka dodatkow. no i dalej nie wiem co robic z domem. jednak chyba go sprzedamy tylko dzialki pod reka nie mamy na te chwile zadnej. po prostu gosc chce sprzedac te dzialke sasiadujaca z nami a chce za nia tyle kasy, ze ja sie nie pokusze. wole puscic dom i zbudowac nowy mniejszy bez obciazen bankowych a nie ładowac sie w kolejny kredyt. strasznie mi zal i miejsca i domu i ogrodu ale jak ma mi sie ktos pod samymi oknami pobudowac i widoki zaslonic to chrzanie to. zobaczymy jak bedzie na razie analizujemy sytuacje i zamowilam świerki Cupressiny na zywoplot.
https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7822988

TAR, ja bym na twoim miejscu poczekała. Sytuacja może wcale nie być dla faceta tak różowa i kto wie, może będzie musiał opuścić cenę tak żeby tobie odpowiadała.
https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7823090

my caly czas myslimy o sprzedaniu tego i kupieniu innego, badz kupieniu drugiego. Niestety teraz musze czekac 3 lata. Dopiero co mialam odnowe hipoteki w maju, jakbym przed uplywem 3 lat to zrobila to strasznie kary naliczaja, na dzien dzisiejszy bym miala jakies 30-40 tys. Wiec sie nie oplaca.

TAR - pokaz mebelki i inspiracje co robisz. Swego czasu mialas cos za lozko klasc zamiar - tapeta? panele jakies?

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7823109

a teraz cos do posmiania sie...

robilam pranie. I przelozylam jedno do suszarki i mowie - przygotuje sobie odrazu na moja posciel bo Maja puscila mi pawia.

Wsypalam proszek i wlalam wybielacz. I sie ciesze jak glupia - oooo, tyle tego wybielacza w butelce ze akurat wlaz w miseczke od pralki, mzna flache wywalic. Sluchajcie, odwracam butle - a to chlor do basenu :bash::bash:

ten co do fontanny uzywalam.

DEBIL ZE MNIE.............

chlor mocniejszy jest od wybielacza, mam nadzieje ze nic sie pralce nie stalo - przepuscilam ja na czyszczenie na pusto :cool:

to tak jak moj M tydzien temu na lodce. Wyplynelismy daleko na srodek, M lodke wylaczyl, i lezymy. I trzeba jechac sie schlodzic bo przypalilo - on za wajchy i juz widze mina nietega ze lodka popsuta bo nic nie dziala - mowie mu - debilku, jak chcesz ruszyc jak klucza nie wsadzilles :cool:

para debili z nas, te upaly i slonce nam na dekiel udezaja, mowie wam

https://forum.murator.pl/topic/158066-domek-z-dziecinstwa/page/1341/#findComment-7823112